De week van kroonprinses Mary - een terugblik op 2018

Nu het jaar ten einde loopt, is het ook voor mij tijd om terug te blikken op het jaar. Er stonden vele bezoeken voor kroonprinses Mary op de koninklijke agenda. Mary reisde onder andere naar Letland, Parijs, Finland en New York. Ze nam enkele taken over van haar man, kroonprins Frederik, omdat hij geopereerd was aan een hernia. Daarnaast was er in februari het verdrietige nieuws van het overlijden van Mary's schoonvader prins Henrik. Daardoor waren februari en maart rustig, er was een maand hofrouw aangekondigd. Een veelbewogen jaar voor de Deense kroonprinses en in deze log kijken we nog eens terug!

Hoe druk is kroonprinses Mary nu eigenlijk?

Er stonden voor kroonprinses Mary iets meer dan 100 publieke activiteiten op Mary's programma dit jaar, 109 in totaal. De activiteiten rond om het overlijden van prins Henrik telde ik hierbij niet mee en buitenlandse bezoeken werden per dag en niet per activiteit geteld. Daarnaast is Mary natuurlijk vaker actief, achter de schermen wordt gewerkt aan de voorbereiding van bezoeken en dergelijke, maar daar zien we maar zelden iets van.

Die bezoeken vonden zoals gezegd niet allemaal plaats in Denemarken. Mary ging 19 dagen naar het buiteland als afgezant van de koninklijke familie: ze ging voor de VN naar New York, naar Letland voor het onafhankelijkheidsjubileum, naar Groot-Brittannië voor de 70e verjaardag van de Prins van Wales, naar Italië en Finland voor een handelsmissie maar verder ging ze ook nog voor bezoeken naar Straatsburg, Seatle en Brussel Als je goed kijkt op het kaartje, zie je de sterren die aangeven waarnaartoe de buitenlandse reizen van Mary gingen.

Nieuwe dagkleding

Tijdens de bezoeken koos Mary regelmatig voor bekende outfits, maar ook een nieuwe ontwerpers kwamen af en toe voorbij, zoals deze kobaltblauwe japon bij de viering van de 100 jarige onafhankelijkheid van IJsland. Het is een japon van Cult Gaia en eveneens nieuwe, paarse pumps.

( (C) PPE Agency)

>Een van de andere nieuwe japonnen van Mary zagen we in augustus tijdens Mary's jaarlijkse bezoek aan Fashion Week in Kopenhagen. Het is een japon van ArtFusion Copenhagen.

Hoeden

Mary draagt niet zo vaak als koningin Máxima een hoed, maar voor de opening van een ziekenhuis kun je er vanuit gaan dat Mary wél met hoed aan komt. Dat was dan ook zo toen zij op 17 april het nieuwe ziekenhuis van Slagelse opende. Haar hoed is -zoals bijna altijd- een ontwerp van Susanne Juul. De rest van het jaar droeg Mary een handje vol hoeden, meer dan vijf waren het er niet (maar ik heb niet precies geteld).

Avondkleding

Kroonprinses Mary begon -zoals ieder jaar- het jaar in tiara en avondjapon, voor het jaarlijkse nieuwjaarsbanket. Dit jaar koos Mary voor een japon van Søren Le Smith, gecombineerd met haar robijnen parure.

Daarnaast was er nog het 50e verjaardagsfeest van kroonprins Frederik, dat uitgebreid werd gevierd. Mary droeg tijdens het galafeest dat werd georganiseerd door Margrethe een japon van Lasse Spangenberg Copenhagen. Voor haar toespraak tijdens het diner mocht ze later in het jaar een prijs in ontvangst nemen. Ze zei het volgende:

"Het vergt moed om te wedden. Maar zonder dat hebben we van tevoren verloren. Ik ben blij dat je me van mijn benen hebt geveegden dat we voor elkaar durfden te vallen - niet voor een tijdje, maar voor het leven."

(c) printscreens Billed-Bladet

Eén van de andere nieuwe japonnen die we dit jaar zagen, was op 11 maart 2018. Mary was toen, in de rouwperiode voor prins Henrik, samen met haar man en schoonmoeder aanwezig bij een diner voor officieren. Hierbij kozen Mary en Margrethe voor donkergekleurde japonnen en Mary koos voor een nieuwe japon met één mouw en gemaakt van kant in de kleur donkerblauw, ontworpen door Lasse Spangenberg Copenhagen. De cape die ze droeg was eveneens nieuw en van Heartmade by Julie Fagerholt.

De leden van het parlement, de regering en de Deense leden van het Europese Parlement mochten in oktober bij Margrethe en haar familie aanschuiven voor een vierjaarlijks diner op slot Christiansborg. Mary koos hierbij opnieuw voor een donkerblauwe japon die ze al eerder droeg van Jesper Hovring. Mary koos hierbij haar huwelijkstiara en diamanten juwelen.

Er was ook nog een staatsbezoek van Italië en een verjaardagsfeest van prins Charles in Londen waarbij de kroonprinses een lange japon uit haar kledingkamer haalde. Tijdens het staatsbanket droeg ze de tiara uit de robijnen parure.

Natuurlijk zijn er nog véél meer mooie outfits te vinden van Mary, van het afgelopen jaar: dit is maar een kleine -niet volledige- samenvatting! Ik ben ontzettend benieuwd welke look jou is bijgebleven! Laat je het weten in de reacties? 

p.s. Het afgelopen jaar heb ik mijn best gedaan om jullie op de hoogte te houden. Dat ging de ene keer wat beter dan de andere keer. Natuurlijk doe ik in januari opnieuw m'n best om jullie zo goed mogelijk te informeren!

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Hennie64

Hennie64

dinsdag 22 jan 2019 - 18:26

Het Deens Vorstenhuis; altijd charmant en het lijkt mij ook een gezellig familiair vorstenhuis!

afbeelding van Margriet76

Margriet76

maandag 31 dec 2018 - 09:53

Wow die kobaltblauwe bij Mary, adembenemend

afbeelding van Sanne

Sanne

maandag 31 dec 2018 - 10:14

Ja hè? Echt een van mijn favoriete japonnen! Zo'n mooie kleur en verrassend gecombineerd met paars

afbeelding van jeanine68

jeanine68

maandag 31 dec 2018 - 09:24

Sanne, ik vind Mary altijd een bijzondere vrouw om te volgen. Hoewel ik de laatste tijd haar kapsel steeds wat minder vind. Ik kan niet goed zeggen wat daaraan veranderd is, maar ik vond dat vroeger wat mooier. Haar kleding is vaak prachtig. Ook hun tweeling vind ik zo schattig!
Sanne, bedankt ook voor al het moois dat je elke keer weet te verzorgen. Alle goeds toegewenst voor 2019!

afbeelding van Sanne

Sanne

maandag 31 dec 2018 - 09:58

Dat van haar kapsel herken ik wel, het veranderd af en toe subtiel, de ene keer vind ik het mooier zitten dan de andere. De kinderen van Mary en Frederik zijn ontzettend schattig! Zo leuk ook dat Mary regelmatig foto's van de kinderen maakt en publiceert, niet alleen op hun verjaardagen maar ook tijdens andere uitstapjes af en toe.
Dank je wel! Goede jaarwisseling!

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

zondag 30 dec 2018 - 22:36

Welke mij het best is bijgebleven is de zwart/ witte van Preen, geweldig staat deze haar. Het was niet zo mijn modejaar, niet alleen bij Mary. Dat komt door mij hoor. Ik houd niet van bloemetjes, niet van asymmetrische rokken en ook over soepele, dunne stofjes twijfel ik, zeker als deze gecombineerd worden met bloemetjes, allemaal nachtponnen of kimono’s wat mij betreft. Op de een of andere manier blijken de Scandinaviers en de Engelsen erg gevoelig voor deze trend. Mathilde doet ook af en toe mee. Gelukkig hebben we Maxima nog en natuurlijk Charlene, de laatste heb ik nog nooit op iets dergelijks kunnen betrappen.
Sanne, ik begrijp heel goed dat jullie vrijwillig al dit werk doen en heb dus begrip voor het feit dat andere dingen voor moeten gaan. Dank voor de bijdrage en alle goeds voor 2019,

afbeelding van Sanne

Sanne

maandag 31 dec 2018 - 09:49

Och ja, de zwart/witte japon van Preen was inderdaad écht een plaatje! Ik kon geen foto vinden die ik kon plaatsen, anders had 'ie er zeker bij gestaan :)
Dank je wel! Goede jaarwisseling!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?