Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 27 jul 0 reacties

Máxima's hoofdzaken: de robijnen Mellerio

Door de jaren heen heeft Máxima 17 verschillende diademen gedragen. Op ModekoninginMáxima komen ze allemaal aan bod. Met vandaag: de robijnen Mellerio. 

Het is de hoogste tijd om je zonnebril af te stoffen, want natuurlijk begin ik deze juwelenblog met een paar mooie foto's. Diamanten, robijnen: ze glimmen je al vanuit de verte tegemoet. En hoe! 

Zoals de middelste foto al wel bewijst, behoort het diadeem tot een parure (set). Een heel indrukwekkende parure, want koning Willem lll bestelde in 1888 bij de Franse juwelier Mellerio dits Meller een tiara, collier en armband waarin respectievelijk 385, 425 en 151 edelstenen verwerkt werden. In het boek 'De juwelen van het Huis Oranje -Nassau' van René Brus valt te lezen dat de parure eerst in het zilver werden gemaakt voor een pasbeurt. "Het collier was waarschijnlijk té imposant naar haar smaak of niet erg comfortabel, want één zijstuk werd bestemd voor een losse broche, terwijl het grote middenstuk veranderd werd tot een devant de corsage-broche. Tevens werd besloten oorhagers aan de parure toe te voegen. Op het moment dat Mellerio op 28 oktober 1888 de juwelen met de rekening van 160.000 guldens op paleis Het Loo afleverde, was een met parels, diamanten en robijnen bezette waaier uit Parijs meegenomen."


Het oorspronkelijke ontwerp van het collier. Het imposante middelstuk (links) werd op verzoek omgetoverd tot een los juweel, een devant de corsage. 

Wil je meer lezen over de devant de corsages van de Oranjes? Klik dan hier voor een uitgebreide blog van onze juwelenkenner Edwin. 

Op een rij
Lang verhaal kort: de set bestaat dus uit de volgende juwelen: 
1: een diadeem
2: een collier
3: oorbellen
4: een armband 
5: een broche 
6: een devant de corsage (de hanger van de devant de corsage wordt ook wel als hanger aan de broche (nr. 5) gemonteerd, zie foto hieronder.
7: een waaier 

Met de complete devant de corsage (6) hebben we de koningin nog niet gezien. 

Juliana droeg de complete devant de corsage wél, zoals onderstaand portret uit de jaren zeventig wel bewijst. 

Helaas bleef de waaier (vanwege de kwetsbaarheid?) wel in de kluis. Wie weet gaan we hem ooit nog bij Máxima zien op een officieel portret? Ik vind het echt het toppunt van luxe, een waaier met parels en edelstenen. Als ik koningin was én het juweel kon het uitstapje aan, dan nam ik hem zeker te weten mee op pad! 

De waaier is beschilderd door Louis-Robert de Cuvillon, die leefde van 1848 tot 1932. 

In the spotlight 
Tot nu toe hebben we Máxima 11 keer met het diadeem gezien. 
– Officiele portretten tgv jubileum Thaise koning
– Verjaardag Zweedse koning, 2006 
– Galadiner tgv huwelijk Guillaume en Stéphanie van Luxemburg 
– Staatsiefoto's, 2013
– Diner Corps Diplomatique, 2014 
– Huwelijk prins Carl-Philip en prinses Sofia, 2015
– Diner Corps Diplomatique, 2016 
– Staatsbezoek België, 2016
– Staatsbezoek Italië, 2017
– Intronisatie Japanse keizer, 2019
– Diner Corps Diplomatique, 2022

 Werkmodel
En last but not least nog een foto van het zilveren werkmodel, waarop de omvang van het oorspronkelijke collier goed te zien is. Ik ben blij dat het linker zijstuk en het grote middenstuk zijn omgedoopt tot losse juwelen. Met een "paar kilo" aan geglim om je nek krijg je toch geen hap door je keel? 


Foto met dank aan: ©RobGlastraFotografie/Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. 

Naast het robijnen topstuk van Mellerio dits Meller heeft Máxima ook nog zestien andere diademen gedragen. Ben je benieuwd welke? Klik dan hier. Wil jij graag meer informatie over een van de hoofdjuwelen? Geef dan even het nummer van het diadeem door in een reactie of via het mailformulier. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments