Avatar foto Door Moderator Petra
Ten paleize 20 nov 30 reacties

In beeld: de officiële vertrekken in Máxima’s paleis

Huis ten Bosch: dat is de plek waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima met hun gezin wonen en werken. In de vorige blog hadden we meer aandacht voor de privévertrekken en in deze blog kijken we naar de officiële vertrekken.

Doordat Covid in ons leven kwam, kregen we allemaal meer te maken met ontmoetingen via Zoom, Teams enzovoorts. Zo ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Hierdoor zijn de koning en koningin meer zichtbaar geworden in hun werkvertrekken.

Foto ©PPE/pool

Overzicht

We kunnen ons voorstellen dat het vanaf de buitenkant lastig is om te bedenken waar nu precies welke ruimte ligt. Daarom eerst even deze plattegrond.

  1. Vestibule
  2. Blauwe Salon
  3. DNA-kamer
  4. Werkkamer koning Willem-Alexander
  5. Oranjezaal
  6. Chinese zaal
  7. Japanse zaal
  8. Koningin Máxima’s mediakamer
  9. Witte Eetzaal
  10. Bibliotheek
  11. Werkkamer Máxima

Vooraanzicht
Vanuit dit overzichtje van Josine uit een eerdere blog kunnen we het volgende concluderen dat de ruimtes vanaf de voorkant van het gebouw gezien, zo ingedeeld zijn:

1. Bibliotheek 
2. Werkkamer Máxima. Recht hierachter de Groene Salon en de werkkamer van de koning 
3. Blauwe Salon 
4. Vestibule. Recht hierachter de Oranjezaal
5. Chinese Zaal 
6. Witte Eetzaal

Vestibule

Vanaf het indrukwekkende bordes, kom je binnen in de ruime vestibule. De vestibule biedt toegang tot de Blauwe salon (links), de Oranjezaal (midden tussen de trappen) en de Chinese zaal (rechts). Ook bevinden zich hier 2 trappen naar de eerste verdieping.

De vestibule. Achter de deur bevindt zich de Oranjezaal. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©RVD/RVB, Corné Bastiaansen

In 2019 werd de kersttoespraak van de koning opgenomen vanuit de vestibule. Omdat deze foto is genomen met de deur open, kun je een blik werpen in de Oranjezaal.

Foto ©RVD, Arenda Oomen

Aan het plafond in de vestibule prijkt geen kroonluchter, maar een opvallende, moderne lichtsculptuur, de Fragile Future III. Deze lichtsculptuur is speciaal voor paleis Huis ten Bosch vervaardigd, door kunstenaars Ralph Nauta en Lonneke Gordijn van studio DRIFT. Op de ledlampjes werden zaadjes van echte paardenbloemen bevestigd.

Foto ©PPE/Nieboer
Ingezoomde foto van ©PPE/Nieboer
De linkerkant van de vestibule, met achter de deuropening de Blauwe salon.
Foto ©PPE/Nieboer
Het koninklijk gezin poseert in de vestibule op Koningsdag 2020.
Foto 27-04-2020 ©PPE/pool/v.d. Werf/van Katwijk

Bibliotheek

Wie denkt aan een bibliotheek, denkt waarschijnlijk ook aan wanden vol met boeken. Zo niet in de bibliotheek van paleis Huis ten Bosch. Rondom een aantal kobaltblauwe boekenkasten, prijkt een prachtig behang op de muur. Voor deze muur een blauwe bank, waar heerlijk gelezen kan worden. In een van de boekenkasten staan vlak bij elkaar een exemplaar van Shakespeare, een boek over Elvis en de memoires van koningin Noor van Jordanië. Voor de spiegel hangt een rond portret van een jonge prinses Juliana, een voorstudie van Thérèse Schwartze. Op de schouw zijn diverse olifanten te zien. Een aantal olifanten uit de enorme collectie van wijlen prins Bernhard?

De bibliotheek in 2019, na de renovatie. Foto ©PPE/Nieboer
Een koninklijk portret voor de spiegel.
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Blauwe salon

In de Blauwe salon kijk je werkelijk je ogen uit. Er zijn geweven collages aangebracht, die zijn ontworpen door het ontwerpersduo Scheltens en Abbenes. Samen met het koningspaar, nam het ontwerpersduo een kijkje in het koninklijk archief. Er zijn bijzondere objecten te vinden, die een blik werpen op het verleden, maar ook op het heden. Amalia zei hierover in 2021: “‘Nou, als ik hier later woon met mijn man, met mijn gezin, dan weet ik niet of ik dat wel zo wil houden, hoor. Het gaat alleen maar over mijn ouders, nou ja, en er staat een kinderstoel op. Het gaat alleen over mij als kind, maar niet over mijn leven.”

Koningin Máxima tijdens een ontmoeting met de minister president van Vietnam in de Blauwe Salon op Huis ten Bosch. Foto ©PPE/Nieboer

Er is één wand voor de koning, één wand voor de koningin en één voor het koninklijk gezin. Op de wand van koningin Máxima zie je haar kobaltblauwe inhuldigingsjurk, de haarstrikken van de prinsessen, een waaier die ze van haar schoonmoeder prinses Beatrix kreeg, haar lievelingsbloemen jasmijn en pioenrozen, een vogel uit Argentinië en de haardecoratie die ze droeg op Prinsjesdag 2015.

Foto ©PPE/Nieboer

Op de wand voor de koning zie je de hermelijnen mantel, de stropdas die prins Claus op de grond gooide, een kaars – zoals die in Lech brandt voor prins Friso -, de honden van de koning en schaatsen (elfstedentocht en zijn huwelijksaanzoek).

Foto ©PPE/Nieboer

Op de gezinswand zie je onder andere een wieg en kinderstoelen.

Foto ©PPE/Nieboer
De koning ontvangt het eerste exemplaar van het boek Heroes of Hydrogen in de Blauwe salon op Huis ten Bosch. Foto ©PPE/Nieboer
RVD/RVD/Corné Bastiaansen

Witte eetzaal

Wie denkt dat de Witte Eetzaal alleen gebruikt wordt voor diners of lunches, heeft het mis. In deze ruimte is ook alle mogelijkheid om ontmoetingen te plannen, zoals op onderstaande foto te zien is.

Koningin Máxima in de witte eetzaal tijdens een ontmoeting voor de UNSGSA op paleis Huis ten Bosch. Foto ©PPE/pool/RPE

De Witte Eetzaal is één van de best bewaarde historische interieurs in het Paleis. De zaal is al bijna 300 jaar oud. Rond 1733 werd de Witte Eetzaal ontworpen door Daniël Marot. Het witte koepel plafond is indrukwekkend. Tijdens de renovatie werd een langdurig onopgemerkte lekkage ontdekt in de houten kap boven het plafond. Hier zijn de huiszwam ontdekt. De lekkage is verholpen de zwammen zijn grond bestreden. Het plafond kan nu gelukkig weer jaren mee.

Het prachtige plafond van de witte eetzaal.

Foto ©RVD/RVB/Corné Bastiaansen
Foto ©PPE/Nieboer

Recent was er nog een conversatie in de Witte Eetzaal over de ontwikkelingen in Israël en Gaza.

Foto ©PPE/RPE/Utrecht

DNA Salon

De DNA Salon in paleis Huis ten Bosch is misschien wel het meest besproken vertrek in het paleis. Niet zozeer qua historische kunstwerken, maar meer om zijn moderniteit. Want zeg nu zelf, welk paleis heeft er nu een DNA Salon? Juist, vermoedelijk alleen het woonpaleis van ons koningspaar.

Over historie gesproken: deze kamer is vanzelfsprekend niet altijd de DNA Salon geweest. Vroeger was het de slaapkamer oftewel de ‘bedtkamer’ van Amalia van Soms. Ook waren er een aantal stadhoudersvrouwen die het vertrek als slaapkamer gebruikten. Koningin Sophie gebruikte het als (groen) slaapvertrek. En later werd deze ruimte de Groene Salon.

De DNA Salon mag dan heel modern lijken, er zijn wel degelijk historische elementen in te vinden. Boven de dubbele deuren richting de Blauwe Salon hangt nog altijd de grisaille die werd geschilderd door Aert Schouman.

Foto ©RVD, Bart Maat
Foto ©RVD, Bart Maat

Ook de betimmering in de stijl van Lodewijk XVI evenals het gestucte plafond met Chinese karakters zijn bewaard gebleven. Op het plafond staat onder andere in Chinese karakters: ‘Moge rijkdom Uw Huis overspoelen en deugd Uw persoon.’

Ingezoomde foto ©Nieboer/van Katwijk

De koning gebruikt de DNA Salon regelmatig voor ontmoetingen. Zo ontmoette koning Willem-Alexander in oktober 2019 de Spaanse koning Felipe in deze ruimte.

Foto ©PPE/Nieboer

In 2022 werd in deze ruimte de kersttoespraak opgenomen. Daar zijn op het kabinet wat naast de openstaande deuren staat, onder andere een foto te zien van Queen Elizabeth en prins Philip en van koning Harald en koningin Sonja.

Foto ©RVD, Bart Maat

En de opening van Woningsdag (juist ja, koningsdag 2020) werd verricht vanuit deze ruimte.

Foto ©PPE/pool/Nieboer/van Katwijk

Oh ja, herinner je je nog de excuses na de Griekenland vakantie in coronatijd? Ook deze werden opgenomen vanuit de DNA Salon. Je zou het bijna niet herkennen, omdat je de handgebakken stenen niet ziet. Het koningspaar zit hier echter op de rode bank voor de openslaande deuren.

Foto ©PPE/Nieboer

Oke, maar waarom heet deze ruimte nu eigenlijk de DNA Salon? Na de laatste verbouwing in 2019 kreeg de Groene Salon een nieuwe naam. De wandbekleding bestaat uit zo’n 60.000 kleine baksteentjes. Deze steentjes stellen het DNA van koning Willem-Alexander en koningin Máxima voor. De DNA portretten hangen tegenover elkaar. Daarnaast hangt op de achterwand het portret ‘burger van de wereld’. De baksteentjes zijn gemaakt van klei uit de Rijn en industriële klei. Kunstenaar Jacob van der Beugel maakte deze portretten van de toekomst. Hij zegt in een brochure over de DNA Salon: “We zijn, zoals de Nederlanders dat zeggen, uit de klei getrokken.”

Oranjezaal

De Oranjezaal is een heel bijzondere zaal. Hier werkten van 1648 – 1652 12 kunstenaars aan tientallen doeken, panelen en gewelfschilderingen. Alles onder de regie van architect-schilder Jacob van Campen. Het hoogtepunt van de Sael van Oranje, zoals het destijds heette, is een allegorisch muurschilderij van Jacob Jordaens, van 7,5 bij 7,5 meter. Hierop is Frederik Hendrik afgebeeld op een zegewagen.

In de Oranjezaal zijn schilderwerken te zien van Theodoor van Thulden, Salomon de Bary Adriaen Hanneman en anderen. Er zijn 3 thema’s rondom de schilderijen: rouw, troost en lof.

De lunch ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de koning werd gehouden in de Oranjezaal.
Foto ©PPE/RPE/schoemaker
De Prinses van Oranje, 2021. Foto ©RVD, Frank Ruiter.

Chinese Zaal

De Chinese Zaal heeft een monumentaal achttiende-eeuws interieur. Stadhouder Willem IV liet Huis ten Bosch verbouwen, naar het ontwerp van architect ontwerper Daniël Marot. Hierbij onderging ook de Chinese Zaal een metamorfose. In de Vestibule, die direct toegang biedt naar de Chinese Zaal, hangen nog de portretten van Stadhouder Willem IV en zijn echtgenote Anna van Hannover.

De kersttoespraak van de koning in 2020 werd opgenomen in de Chinese zaal. Foto ©RVD, Paul Tolenaar

De inrichting van de huidige Chinese Zaal komt echter vooral vanaf het jaar 1767. Deze veranderingen vonden plaats voor de pasgetrouwde Stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen. et was een periode met een grote fascinatie voor Chinese en Oost-Aziatische kunst. Het resultaat? Een inrichting met de zo genoemde chinoiserie-elementen. Op de hoeken van het gestucte plafond zijn figuren met parasols te zien, gebaseerde op Franse en Engelse chinoiserie ontwerpprenten. Ook is er veel imitatie lakwerk te zien. Achter het glas zijn Chinese schilderingen te zien. In deze tijd was de Chinese Zaal een soort wachtkamer voor de slaapkamer van de prins.

Foto ©RVD/RVB/Corné Bastiaansen
Foto ©PPE/Nieboer

Zoals we inmiddels weten uit een eerdere blog van Josine, borduurde koningin Máxima zelf mee aan de gordijnen. Afgelopen september ontving Máxima – samen met prinses Beatrix – de handwerkers die mee geborduurd hebben aan de nieuwe gordijnen.

Foto ©RVD
Foto ©RVD

Japanse Zaal

De Japanse Zaal krijgen we helaas niet zo vaak te zien. Ik hoop dat de koning dit jaar vanuit deze zaal zijn kersttoespraak gaat houden. Wat dit is ook schitterende zaal! De Japanse Zaal is in dezelfde tijd als de Chinese Zaal ontworpen. Deze kamer was in de tijd van Willem V de prinselijke slaapkamer.

Foto ©RVD/RVB/Corné Bastiaansen

We weten dat koningin Máxima een aantal japonnen heeft laten ontwerpen, die zijn geïnspireerd op het zijden behang van paleis Huis ten Bosch. Zo werd de lila japon die Máxima droeg bij de viering van de 50e verjaardag van Willem-Alexander, geïnspireerd op dit paneel uit de Japanse zaal.

Foto ©PPE/Nieboer

Werkkamer koning Willem-Alexander

De koning werkt in een stijlvolle ruimte, met prachtige ramen en openslaande deuren. Naast lichte kleuren op de muur en lichte gordijnen, zien we ook mosterdgele muren. Je ziet historische objecten in deze kamer, maar ook boeken en foto’s. De koning heeft ook ruimte om met iemand in gesprek te zijn, als hij in de cognackleurige stoelen bij de ovale glazen salontafel plaats neemt.

Den Haag, 20 april 2020 – Koning Willem-Alexander belt tijdens de coronacrisis vanuit zijn kantoor in Huis ten Bosch. Foto ©Frank van Beek/POOL
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE

Werkkamer koningin Máxima

Door naar de werkkamer van koningin Máxima. Daar is toch ook zeker genoeg te zien. Op de muren prijkt het tropische D-Dream behang van Iksel. Wat prachtige gecombineerd met de stijlvolle meubels die er staan.

Foto ©PPE/Nieboer

De stijlvolle metalen lamp met goudkleurige kap die op Máxima’s bureau staat, is de Oroa ‘Eichholtz Flair’.

Foto ©PPE
Foto ©PPE/pool

De kobaltblauwe accenten die op een aantal plaatsen zijn toegevoegd, passen prachtig bij het sepia kleurige behang.

Amalia en Máxima in de werkkamer tijdens de video uitzending op koningsdag 2020.
Foto ©PPE/pool/Nieboer/van Katwijk

Een andere lamp die we tijdens een videocall hebben gezien in de werkkamer van koningin Máxima is de Palm tafellamp, van Maison Jansen.

Foto ©PPE/pool/v.d. Werf/katwijk

De kasten, met glazen deurtjes, zijn sfeervol verlicht. En, op de onderstaande foto is te zien, dat er ook aan een goede werkhouding wordt gedacht (beeldscherm op ooghoogte).

Foto ©PPE/Nieboer

Máxima’s mediaroom

Máxima heeft niet alleen een werkkamer, maar beschikt ook over een mediaroom. Deze ruimte kwam goed van pas in de corona crisis, maar kan ook handig zijn als de koningin minder wil vliegen. Af en toe vanuit deze kamer werken in plaats van vliegen, zou een mooie optie zijn.

Foto ©PPE/Nieboer
Máxima tijdens een online meeting voor de UNSGSA in januari 2021. Foto ©PPE/pool
Foto ©PPE/pool

In de mediaruimte hangen een aantal schilderijen van kunstenaar Jean George Teissier.

Foto ©PPE/pool/RPE/van Katwijk

Wil je meer weten over de mediaruimte? Josine schreef eerder al een blog over de ruimte en de schilderijen en kroonluchter, die er in de tijd van Beatrix ook al hingen.

Balzaal

Tenslotte hebben we nog de balzaal. Van de balzaal zagen we een klein gedeelte op de kerstfoto die werd vrij gegeven in 2022. De Gele Balzaal vind je op de tweede verdieping van paleis Huis ten Bosch. Op onderstaande foto poseert het koninklijk gezin in de Gele Balzaal. Tussen koningin Máxima en prinses Alexia in, zie je een van de Japanse lakkabinetten, die al een aantal eeuwen oud zijn.

Foto ©RVD/Jeroen van der Meyde
Foto ©RVD/RVB/Corné Bastiaansen
Foto ©PPE/Nieboer

Nu vraag je je misschien af: hoe kom ik in de balzaal terecht als ik eens een uitnodiging krijg voor een koninklijk bal? Er zijn meerdere wegen, maar de leukste is via de trappen in de vestibule. Ga je daar omhoog, dan brengt de trap je eerst in een vrij lage ruimte met wat kasten en schilderijen. President Obama werd hier ook ontvangen in 2014.

24-03-2014 (c) Defensie / David Mingelen

Open je in deze ruimte de deur op rechts, dan kom je dus in de balzaal terecht. Veel plezier met dansen!

Info mede met dank aan Koninklijke Verzamelingen. Een interessante website om eens een kijkje te nemen.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
30 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

📣Ik krijg bijna het gevoel deel uit te maken van “het promotieteam” van paleis Huis ten Bosch.☺️ Brabant Cultureel deelt interessante achtergrond info m.b.t. de totstandkoming van de Blauwe Salon, het filmpje is zeer de moeite van het kijken waard 💙
https://www.brabantcultureel.nl/2019/07/04/de-nieuwe-gobelins-in-paleis-huis-ten-bosch-zijn-geweven-in-heeze/

Last edited 1 jaar geleden by Moderator Petra

🍧 Als ‘filmtoetje’ van vanmiddag een mooie impressie gemaakt door Rick Evers van RoyalTV 👑📺
https://youtu.be/CJhrA2HllLk?si=oE-juo7tX91SL3P_

Last edited 1 jaar geleden by Moderator Petra

Bedankt voor deze super leuke blog, Ik heb er geweldig van genoten. Maar of ik het mooi vind? Niet echt. Ik snap dat de inrichting “paleiswaardig” moet zijn en dat dit anders is dan de inrichting van een doorsnee huis. Maar voor mij is het echt hover de top.

Dat “over de top” zal er toch mee te maken hebben dat er in 1645 begonnen is met de bouw en alles zoveel mogelijk in die sfeer is gebleven en behouden is gebleven

Ook is het zo dat wat we te zien krijgen toch de publiekelijk toegankelijke ruimtes zijn, grote kans dat de écht privé ruimtes wel modern zijn.

🏰 Ik ben helemaal enthousiast over het woon/werkpaleis van onze koning en koningin.

Een sterk staaltje Nederlands vakmanschap (ontwerpen, adviezen) met respect voor historische binnenhuis/architectuur èn respect voor de persoonlijkheden van ons koningspaar.👌🏼

De “showstopper” is zonder meer de betoverende Fragile Future III residerend in de vestibule, wow! 🤩

Op de één of andere manier ervaar ik nu enorm de behoefte om de blogs Huis ten Bosch en Haga Slot naast elkaar te leggen, m.i. inhoudelijk en inzichtelijk een wereld van verschil 🤷🏼‍♂️

Oh ik vergeet de gordijnen in de Chinese Zaal nog te noemen 👏🏼 en Petra te bedanken voor dit mooie zorgvuldige blog 👍🏼

Wat een info weer en wat een uitzoekerij 👏 dank je wel weer Petra 👍
Vind ik alles mooi: nee zeker niet. Ik vond hun vorige woning, villa Eikenhorst, mooi ingericht en veel rustiger. Denk dat dat ook meer hun eigen stijl was.
De DNA kamer vind ik een heel leuk idee, je laat zo echt iets achter van jezelf en dat is wat er natuurlijk al eeuwen is gedaan in paleizen. Schilderijen, inrichting, aanbouw, alles werd gedaan om een eigen inbreng te hebben in een paleis.
Het mooiste vind ik de lichtsculptuur in de vestibule.
Heb ooit eens een reportage gezien over het maken daarvan. Dat is werkelijk ongelofelijk veel werk geweest.
Elk klein vruchtje met de bekende pluis eraan is handmatig vastgeplakt. Maar daardoor toont het zo prachtig en vederlicht.

Dat de oude, originele “pronkkamers” overdadig zijn, dat kan ik helemaal begrijpen. Ook al vind ik het niet per se mooi, maar dat ruimtes zoals de Oranjezaal rijk versierd zijn hoort er bij.
Maar de moderne incarnaties die door de Koning en de Koningin zijn doorgevoerd, die kunnen mij echt helemaaaaal niet bekoren. Ten eerste veel en veel te druk, en dat leidt gewoon af van de ontmoetingen die er plaats vinden. Ten tweede een vorm van zelfverheerlijking die mij niet aan staat, om een dergelijk paleis met persoonlijke symboliek, je eigen DNA, etc. te decoreren. Het gaat om het paleis, dat heeft een publieke functie, ze mogen er wonen maar het is niet hun eigendom. Hoe ze hun woonvertrekken inrichten, dan moeten ze zelf weten, maar ik vind het geen pas hebben om in principe staats-ontvangstruimtes zo op de persoon in te richten, nee… Ik kan me echt voorstellen dat Amalia nu al zegt: dat ga ik later anders doen.
Wat betreft mijn persoonlijke smaak: met name de Blauwe Salon vind ik echt afschuwelijk. Wat een kakofonie van plaatjes en kleuren, hoe slecht gecombineerd. De DNA Salon vind ik wel stijlvol op zich, en het mooiste vind ik de ‘kroonluchter’ van Studio DRIFT.
Het is heel goed mogelijk om traditioneel met modern te vermengen, maar dit is helaas naar mijn mening niet de manier… Frederik en Mary van Denemarken hebben het bijvoorbeeld wel heel mooi gedaan, misschien een idee voor een volgende keer. Overigens wel een hele interessante blog hoor!

👏👍

Ik kijk er nu al naar uit!

Precies!!

Bij die blauwe salon moet ik aan PiP Studio denken

Volledig mee eens.

Erg interessante blog weer. De verschillende ruimtes zijn uiterst smaakvol ingericht, soms een beetje over the top en te druk naar mijn smaak, maar dat mag in een paleis. Erg knap hoe het in de meeste officiële vertrekken gelukt is, een persoonlijke touch te behouden en het er niet uit te laten zien als een museum.

Wat een fantastische blog… voelt alsof je er zelf rondloopt….

Leuk om het paleis te zien. Maar wie heeft dit ingericht. Is die blind ofzo, ik vind werkelijk ongelofelijk lelijk. Veel dingen passen niet in dit paleis. Echt doodzonde en voor zoveel miljoenen en dan dit. Verder denk ik dat ze inspiratie hebben gevonden bij wijlen Jackie Kennedy want die heeft het Witte Huis ook ingericht mbv binnenhuisarchitect maar dan was dat smaakvol en passend. Ik ben echt geschrokken van deze inrichting. Vind het zelf beetje een kampersmaak.

Geweldig.
Ben het met je eens hoor. Sommige dingen zijn wel mooi, maar heel veel vind ik ook ongepast

Wat een prachtig blog! Met zeer veel interesse bekeken en gelezen. Dank hiervoor.
Wat zou het inderdaad leuk zijn om een rondleiding te krijgen…….

Wat een ontzettend interessante blog. Wat leuk om zo binnen te kijken bij de royals. Ook al is dit het zakelijke gedeelte van het paleis. Het privé gedeelte zullen we nooit te zien krijgen😉. Het is allemaal erg mooi en er zal zeker een gedachte achter zitten, maar zeker niet mijn smaak. De blauwe bibliotheek, de DNA kamer en de blauwe salon vind ik heel druk. De werkkamers vind ik dan wel weer heel mooi ingericht

Dat zal zeker leuk zijn Petra. Ik zie aleem MKM uitje😉.Denk dat het in het echt ook anders “toon” als op de foto’s.

Ik app d’r even 😉

😂

Geweldig gemaakt en om te kijken/lezen !