Ik zal niet beweren dat ik iedere bezoeker van deze website ken, maar dat Bouwien dol is op omslagdoeken kan bijna niemand zijn ontgaan. Daarom vandaag online: een blog over Máxima's omslagdoeken.
Toen ze in 2001 naar Nederland kwam, konden we Máxima uittekenen met een omslagdoek. In ons koude en natte kikkerlandje bleek het niet direct een heel praktische accessoire te zijn, maar ik kan me nog wel herinneren dat ik er destijds ook een heb gekocht. Een zwarte, want die matcht nu eenmaal lekker. Máxima's keuze is groter en kleurrijker. Ik heb voor deze blogs gekeken naar de omslagdoeken van de afgelopen vijf jaar.
Toen ik op zoek ging naar foto's, kwam ik wel tot de conclusie dat Máxima's voorkeur inmiddels wat veranderd is. De koningin draagt veel capejassen of gewone jassen losjes omgeslagen (shoulder robing), maar áls ze een omslagdoek draagt, denkt ze wel na over de manier van dragen.
Paars
Máxima's paarse omslagdoek is een echte pashmina. Een omslagdoek gemaakt van pashmina dus. De wolsoort wordt verkregen in de Kashmir-regio en is zeer soepel en zacht. Voor wie hier meer over wil weten, staat er een andere blog paraat. Qua manier van dragen varieert de koningin. Links draagt ze hem losjes in haar hand, rechts als sjaal.
Copyright: PPE
Rood
De rode pashmina wordt vooral op Pakistaanse wijze gedragen. Gedrapeerd over de linker schouder dus. De roodtint komt zó goed overeen met haar Natan-blouse, dat ik me afvraag of ze hem misschien erbij heeft gekocht/gekregen.
Copyright: PPE
Print
Tijdens het 15-jarig jubileum van de Prins Claus Leerstoel droeg koningin Máxima over haar rode jurk van Dolce & Gabbana een kleurrijke sjaal. Al snel werd duidelijk dat het een ontwerp van Sisters in Soul betrof. Dit Nederlandse label is opgezet door de creatieve zussen Simone en Elaine van Raaij. De twee lieten zich tijdens het ontwerpen van een collectie sjaals inspireren door sterke vrouwen, waaronder onze eigen koningin. Naar verluidt heeft Máxima de sjaal via via gekregen en blijkbaar viel het geschenk in de smaak. Een close-up van de accessoire toont ons het bekende saffieren diadeem uit de koninklijke collectie, het prachtige berglandschap van Argentinie, de nationale vogel van Argentinie en ook de Ceibo, de nationale bloem van Máxima's moederland. De drie danseressen staan -hoe kan het ook anders?- symbool voor de drie prinsesjes en de Hollandse tulp maakt het ontwerp helemaal af.
Copyright: PPE
Roze
Máxima's roze pashmina is vermoedelijk vervaardigd in de Kashmir-regio. Zowel het materiaal (pashmina) als het dessin oogt traditioneel.
Copyright: PPE
Beige
Haar beige omslagdoek heeft Máxima zó vaak gedragen, dat het een té grote klus zou zijn om alle foto's op een rij te zetten. Lang leve een neutrale accessoires! De koningin combineert hem niet alleen met heel verschillende outfits, ook de manier van dragen varieert.
Copyright: PPE
Mosterd
Oké, deze foto is ouder dan vijf jaar. Maar ik vind de pashmina met traditioneel dessin te mooi om te negeren.
Copyright: PPE
Bruin
Links en rechts zie je een bruine pashmina, in het midden een bruine omslagdoek van een wat grovere wolsoort. Zie je het verschil?
Copyright: PPE
Groen
Als groen jouw lievelingskleur is, dan mag je er ook wel wat omslagdoeken in aanschaffen. Naast een volumineuze van Jan Taminiau (links) heeft Máxima ook twee varianten van een lichtere wolsoort.
Copyright: PPE
En dan is er nog dit juweeltje, met lange franjes en geborduurde bloemen. Waar zou ze die toch gekocht/gekregen hebben?
Copyright: PPE
Blauw
Bij haar lichtblauwe Valentino-jurk kreeg of kocht Máxima een omslagdoek van dezelfde zijdesoort. De omslagdoek op de foto links is van wol.
Copyright: PPE
Over de donkerblauwe omslagdoek heb ik deze week al een uitgebreide blog geschreven.
Copyright: Patrick van Katwijk
Effen donkerblauw is inmiddels ook al toegevoegd aan haar repertoire.
Copyright: PPE
Zwart
Dat er in deze 'kleur' ook wat op voorraad is, zal je vast niet verbazen. Allereerst heeft Máxima er één van een warme, zware wolsoort.
Copyright: PPE
Voor de minder koude dagen heeft de koningin er ook nog een van zijde (links,zie de glans) en een van pashmina (rechts).
Copyright: PPE
Wit
Veel van Máxima's pashmina's zijn gekocht bij Natan. Deze witte omslagdoek, gemaakt van kasjmier uit Mongolië, komt van Balmuir.
Copyright: PPE
Een witte pashmina heeft Máxima ook.
Copyright: PPE
En om maar even met een conclusie af te sluiten: boven dit artikel stel ik de vraag of Máxima de omslagdoek vaarwel zegt. Ik denk dat we aan de hand van dit overzicht wel kunnen concluderen dat het antwoord 'nee' is, maar de accessoire heeft wel gedegen concurrentie aan de capejas en de omgeslagen jas. Ik kan de afwisseling eigenlijk wel waarderen en ik moet ook zeggen dat lang niet elke look opknapt van een omslagdoek. Bij de laatste foto vraag ik me bijvoorbeeld af waarom de koningin met haar pashmina moet sjouwen. Kan een hofdame die niet bij zich houden voor het geval dat? Want gedragen worden ze slechts zelden bij een gala. Of zou het een manier zijn om onzekerheid te verdoezelen? Een handenbindertje kan dan heel fijn zijn, als een soort baken ofzo. Ja, je leest het goed: vragen, vragen, vragen. Zal ik maar een interviewverzoek indienen bij Paleis Huis ten Bosch? 😉
Fijne zondag!