We zien ze slechts zelden, maar ze betekenen veel voor Máxima. Wie zijn haar broers en halfzussen) eigenlijk?
Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, was de zoon van Juan Antonio Zorreguieta Bonorino en zijn echtgenote Cesina Stefanini Borella. Jorge trouwde in 1956 met Marta López Gil. Samen kregen ze drie dochters: Dolores, María en Angeles. Het ging niet goed met het huwelijk. Echtscheidingen waren in die tijd echter niet toegestaan in Argentinië, waardoor de twee nog wettig getrouwd waren, op het moment dat hij ging samen wonen met zijn nieuwe liefde. Dat was de 16 jaar jongere María del Carmen Cerruti, de dochter Jorge Cerruti en Maria del Carmen Carricart. Wel trouwden Jorge en Maria in december 1970 in Paraguay. In Argentinië was hij echter nog steeds wettelijk getrouwd met Marta. Dit huwelijk kon pas in 1986 worden ontbonden, doordat er toen een echtscheidingswet in Argentinië kwam.
Met Maria kreeg Jorge Zorreguieta 4 kinderen. Volgens Argentijns recht allemaal buitenechtelijk. Máxima is de oudste van de 4, daarna volgen Martín, Juan en Inés.
Martín Zorreguieta
Martín Zorreguieta werd geboren in 1972 als tweede kind van Jorge Zorreguieta en María del Carmen Cerruti. Máxima is heel close met haar slechts 1,5 jaar jongere broer. Dat blijkt ook wel: Martín is een van de peetouders van prinses Amalia. Daarnaast was hij getuige bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.
Martín trouwde met Mariana Andrés. Tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima was Mariana Andrés nog in beeld. Vrij kort na het huwelijk van zijn oudere zus Máxima met prins Willem-Alexander, ging Martín in Villa La Angostura wonen. Martín kende de omgevering al behoorlijk goed. De ouders van Máxima hadden een huis op Cerro Catedral, een berg in het Andesgebergte met uitzicht op het grote Nahuel Hapi-meer. Het gezin van Máxima bracht vroeger in vakanties regelmatig tijd door in het huis op Cerro Catedral. Helaas brandde het huis in 1996 volledig af, tijdens een grote brand.
Werkte Martín vroeger in de financiële sector en de reclame wereld, sinds 2002 gooit hij het over een andere boeg. Máxima’s broer heeft samen met een zakenpartner in Villa la Angostura, wat ligt aan het Nahuel Huapi-meer, aan de voet van het Andesgebergte, Tinto Bistró. Bij Tinto Bistró ontmoette hij Elizabeth Lilian del Río, een tuinarchitect. Hij scheidde van Mariana en woont nog steeds samen met Elizabeth. In 2014 waren ze samen aanwezig bij het huwelijk van zijn jongere broer Juan.
Martín doet aan sneeuwpolo, en heeft deelgenomen aan (in ieder geval) de zesde editie van de Sneeuwpolo Cerro Bayo. Dit toernooi wordt op hoogte gehouden. Op dit toernooi werd hij kampioen.
De bewoners van Villa la Angostura mogen hem graag, en noemen hem Zorro. Hij is actief in verschillende sporten, zoals snowboarden, sneeuwpolo en skiën. Daarnaast wandelt hij graag, en leerde hij vliegvissen van zijn vader in het National Park Los Alerces.
Máxima is overigens niet de enige in de familie die van muziek houdt. Haar jongste zusje zong prachtig en ook haar oudste broer Martín zingt graag. Zo doet hij mee in een bandje, genaamd Papas Bravas in Villa la Angostura.
Juan Zorreguieta
Juan Zorreguieta werd geboren op 4 oktober 1982 als tweede zoon en derde kind van Jorge Zorreguieta en Maria del Carmen Zorreguieta in Buenos Aires. De kinderen Zorreguieta groeiden op in een bescheiden appartement in de straat Uriburu, wat ligt in de wijk Barrio Norte in Buenos Aires. In de zomervakantie ging het gezin veel naar Mar del Plata, een Argentijnse havenstad die aan de Atlantische Oceaan ligt. Het gezin deed daarnaast ook aan wintersport. Ze hadden een eigen chalet in de omgeving van Bariloche, op de berg Cerro Catedral. Bariloche is een toeristische plaats in Argentinië. Klinkt de naam Bariloche je vaag bekend in de oren? Het koninklijk gezin was o.a. in december 2010, 2012 en 2014 op vakantie in Bariloche. Net als Villa la Angostura ligt dit aan het Nahuel Huapi-meer.
Juan is peetoom van prinses Alexia. De banden met Juan zijn goed. Zo was het koninklijk gezin met prinses Beatrix aanwezig bij het huwelijk van Juan Zorreguieta met Andrea Wolf. Ze trouwden op 7 juni 2014 in de Servitenkirche in Wenen, Oostenrijk. Andrea is Oostenrijkse. Helaas meldde het magazine Royalty later dat Juan en Andrea gescheiden zijn.
Tot grote verrassing van veel mensen, was Juan Zorreguieta op prinsjesdag 2018, samen met zijn moeder, op het plein bij paleis Noordeinde aanwezig. In 2019 verscheen er op social media een foto van Juan die bij Willem-Alexander en Máxima op vakantie was in Griekenland.
Tijdens het staatsbezoek aan Slowakije was Juan aanwezig bij de contraprestatie. Bratislava ligt op een uur rijden van Wenen.
Qua werk is Juan dezelfde kant op gegaan als zijn zus Máxima. Hij werkt al jaren in de financiële dienstverleningssector. Hij voert o.a. financiële forensische analyses uit, doet taxaties, organiseert privéveilingen voor beleggingsportefeuilles, geeft presentaties aan klanten en collega’s en treedt op als plaatsvervangend directeur voor investeringsstructuren. Juan werkt in een internationale en multiculturele omgeving en is sinds 2012 werkzaam in Wenen en in Buenos Aires. Voor zijn huidige baan werkte hij van 2007 – 2012 als onderzoeksanalist voor Sigma Advisors in Buenos Aires.
Inés Zorreguieta
Máxima’s enige volle zus Inés was bruidsmeisje op haar huwelijk in 2002. Inés was 13 jaar jonger dan Máxima. Dat Máxima dol was op haar zusje, blijkt wel uit het feit dat prinses Ariane naar haar is vernoemd. Tante Inés mocht prinses Ariane dan ook in de kerk brengen bij haar doop. Inés speelde graag op haar gitaar en zong daar prachtig bij.
Inés heeft na de middelbare school gestudeerd aan de Universiteit van Belgrano. Ze studeerde met maar liefst een 9,5 af voor Psychologie en menswetenschappen. Haar sriptie schreef ze over genderverschillen en hun relatie tot zelfmoord. Ze kreeg een baan in Panama bij het regionale kantoor van de VN en had een relatie met een Argentijnse jongen. De relatie werd in 2012 verbroken en ze besloot om terug te gaan naar Argentinië.
Máxima’s jongste zus was zangeres en gitarist. Ze deed in 2014 mee het Festival Nuevas Voces. Ze zong hier nummers van Jimi Hendrix, The Doors en The Beatles. Helaas leed ze zelf aan depressies, waardoor ze op jonge leeftijd overleed. Later zei Máxima hierover: “‘Toen zij overleed, was ze 33 jaar… Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid. Dat het zo ver was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe… het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen? Ik merkte al snel dat ik niet alleen was. Ik hoorde van heel veel mensen dat ze hetzelfde hadden doorgemaakt met een familielid of een vriend of vriendin. Hoe kun je iemand met mentale problemen echt helpen? Veel mensen worstelen daarmee. Ik ben me hier toen verder in gaan verdiepen. En ik heb heel veel werkbezoeken gebracht aan organisaties die hiermee bezig zijn. MIND was daarbij een geweldige steun en partner. Heel veel dank.”
María Zorreguieta López Gil
María Zorreguieta López Gil is de oudste halfzus van Máxima. Ze werd geboren in 1956. María trouwde met de in 1958 geboren Adrián Vilov (zwager van Máxima). Als oudste zus is María duidelijk een echt familiemens. Ze plaatste in september nog een foto van haar zussen en haar moeder Marta López Gil op haar openbare instagram account, die samen met andere familieleden op bezoek waren. De drie zussen waren echter niet zichtbaar in beeld bij het huwelijk van Juan en Andrea in 2014 (wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze er niet bij waren).
Op de foto hieronder zie je Máxima’s drie halfzussen en hun echtgenoten. V.l.n.r. María Zorreguieta met Adrián Vilov, Dolores Zorreguieta en Harmond Grad Lewis en rechts Ángeles Zorreguieta met Adrián Vojnov.
Ángeles Zorreguieta López Gil
Ángeles Zorreguieta López Gil werd geboren in 1958. Ze trouwde met Fernando Galante, met wie ze twee kinderen kreeg: Sebastián Galante Zorreguieta en Facundo Galante Zorreguieta. Haar tweede huwelijk is met Adrián Vojnov. Samen kregen ze nog een dochter: Ana Vojnov Zorreguieta (geboren in 1996). Máxima heeft dus drie tantezeggers via haar halfzus Ángeles. Knappe heren en een knappe jongedame, met bruine haren en bruine ogen, de neven en nicht van Amalia, Alexia en Ariane. Ana, de dochter van Ángeles, zingt in een bandje. Het is niet verbazingwekkend waar Máxima’s liefde voor muziek vandaan komt. De familie Zorreguieta is behoorlijk muzikaal.
Ángeles is directeur van het Leloir Instituut. Ze is studeerde biologie aan Universiteit van Buenos Aires en promoveerde later in scheikunde bij de Campomar Foundation. Naast het directeurschap, is ze ook werkzaam als microbioloog en neemt ze als vice president deel in de Raad van Bestuur. Het Leloir Instituut is een wetenschappelijk onderzoekscentrum voor een geneesmiddel tegen kanker.
Vorig jaar, in april 2023, kreeg ze de ‘Flor de Mujer’ prijs uit handen van de Rossi Foundation.
Dolores Zorreguieta López Gil
Dolores Zorreguieta López Gil werd geboren in 1965 in Buenos Aires. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze twee jaar was, en Dolores groeide op bij haar moeder. Als 4-jarig meisje kon ze al goed tekenen en schilderen. Ze was 11 jaar toen de militaire dictatuur begon en beleefde dat heel bewust. Op haar 17e kwam er een democratie in Argentinië.
Máxima’s jongste halfzus is kunstenares en woont en werkt al sinds 1992 in New York. Ze werd in 1994 geselecteerd om deel uit te maken van Artist in the Marketplace in The Bronx Museum, waarvoor ze een subsidie ontving. Ook later ontving ze subsidies van de New York Foundation for the Arts en de New York State Council of the Arts. Ze exposeerde in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Europa. Verder geeft ze kunstles op openbare scholen. Dolores trouwde met Harmond Grad Lewis.
In 2005 werd het werk van Dolores tentoongesteld in Nederland, in het Cobra Museum in Amstelveen. Haar kunstwerken zijn bizar. Ze laat dan ook de invloed van de Argentijnse dictatuur hierin zien: martelingen en moorden. Wie een kijkje neemt op haar instagram account, ziet de excentrieke kunst die ze maakt. In 1994 maakte ze Wounds, wat 80 vleesklompen voorstellen, die verwijzen naar de massamoorden. Dolores borduurt steeds voort op dit werk. Ook ervaringen met geweld wat in New York plaats vindt, speelt hier in een rol. Toch is ze zelf geen sombere vrouw, maar ze is juist een heel vrolijk en humoristisch persoon.
Willem-Alexander en Máxima waren met Dolores bij de opening van de tentoonstelling Love and Intimity in het Cobra Museum in Amstelveen in 2005. Dolores was in dezelfde periode ook aanwezig bij de doop van prinses Alexia. Volgens het bijschrift bij onderstaande foto verbleef Dolores destijds bij Willem-Alexander en Máxima thuis, op Villa Eikenhorst in Wassenaar.
Denk je zelf aan zelfmoord? Heb je hulp nodig? Of wil je een dierbare helpen? Bel dan geheel anoniem en vertrouwelijk met de zorgprofessionals van de zelfmoordpreventielijn 113, of bel gratis 0800-0113.
Bronnen: La Nacion, The Royal Forums, NOS, Trouw, e.a.
Wat leuk om ze allemaal te zien. En wat meer over hen te weten. Blijft verdrietig van haar zusje. Wat leken ze op elkaar. Net als Máxima en haar broers.
Bedankt Petra,
Mooi om meer over de achtergrondinformatie van Maxima te lezen. Zo zie je maar; zelfs een buitenechtelijk kind kan goed terechtkomen 😉😂
Tragisch het verhaal over haar zusje Inez, ik blijf het zo dapper vinden van haar dat ze toen die verklaring gaf. Je zit nog vol met verdriet, schuldgevoel en vragen en dan toch zo “en plein public” je verhaal te doen. Hulde👍
Fijn dat ze zo’n goede band heeft met haar andere (half) broers en zussen. In haar positie is dat extra belangrijk: zet je weer even terug in de “normale” wereld als je bij elkaar bent.
Dank voor de achtergrondinformatie Petra! Lekker op m’n gemakje gelezen, mooi begin van het weekeinde.
Wat straalde Maxima op haar 40ste verjaardag met haar familie om haar heen!
Blijft triest van haar zusje..
Je bent een goede historicus, Petra!
Compliment hoor!
Heb met belangstelling dit blog gelezen.
Zo krijgen we wat meer beeld bij het gezin waaruit Maxima afkomstig is.
Fijn dat er goed onderling contact lijkt te zijn.
Het moet een moeilijke situatie geweest zijn om niet te kunnen scheiden door ’s lands wetgeving, en ondertussen een nieuwe relatie te starten waaruit weer kinderen geboren worden. Dat moet wel pijn en verwarring gegeven hebben, dunkt mij zo.
Gelukkig dat het niet tot onoverkomelijke verwijdering heeft geleid van de kinderen onderling.
Diep triest, wat er met Inés is gebeurd.
Wat een machteloos gevoel voor alle betrokkenen, inclusief haarzelf!
Goed dat Maxima hier open over is geweest, zowel voor zichzelf als anderen. Wie weet nog tot bemoediging voor hen die dit ook raakt.
…. Met alle respect voor gastblogger Petra, een dergelijk lang en erg uitgebreid blog maakt je m.i. nog geen historicus, daar is toch echt een uitgebreide scholing / opleiding / studie voor nodig inclusief bul 📜. Wellicht is Petra werkelijk een historica, dit kan natuurlijk.
🤔 En verder, hoe kan ik dit op MKM zo zorgvuldig en respectvol mogelijk verwoorden en delen?
👉🏼 De toevoeging ‘zelfmoordlijn…’ Deze toevoeging ervaar ik o.a. vanwege mijn hulpverlening achtergrond hierro op MKM in de geboden (blog) context als niet erg “gepast” ofwel “betekenisvol” ondanks de waarschijnlijk zeer ‘goede bedoelingen’ van team MKM.
Tsja medelezers 🤷🏼♂️ zo ervaar ik deze toevoeging nu eenmaal ondanks dat ik zeker ‘voor’ ben betreffende het delen van dergelijke levensverhalen, maar is een dergelijke uiting van MKM hier op z’n paats?
Ik zal even reageren, want ik heb de toevoeging geplaatst. Ik twijfel niet aan jouw professionaliteit, maar ik volg liever de adviezen van 113. Zij adviseren om bij ieder bericht van zelfdoding te verwijzen naar 113.
Ik kan mijn bericht (helaas nog steeds niet) corrigeren; sorry voor de typ fouten en de AI 🤖invloeden…
Wees gerust, ik ben geen historicus. Zo voel ik me ook niet. Maar het compliment vind ik wel heel lief en goed bedoeld, dus dank je wel Lieske. Ik vind het heerlijk om van alles uit te pluizen, en als zodanig ervaar ik het als compliment.
De opmerking over zelfmoord en de zelfmoordlijn laat ik even voor Josine. Zij heeft dit nl nog toegevoegd aan de blog voor het geplaatst is. Ik heb Josine gevraagd om hier, als ze dat nodig vind, op te reageren.
🙏🏼 Met alle respect voor jou Petra ervaar je hopelijk ook mijn waardering 👍🏼voor jouw gigantische uitzoekwerk, ik heb dit eerder gedeeld met name door o.a. uitgebreide blogs over Deense juwelen als ook over het voormalig Griekse koningshuis.👌🏼
Ik ervaar regelmatig dat er een soort van ‘spanning’ tussen ons lijkt te zijn zeker als ik jouw interactie met andere lezers lees maar misschien beeld ik me dit in, indien dit het geval blijkt te zijn sorry Petra.
Dank voor je uitgebreide reactie, groet en fijn weekend, Peter
.
Beste PK, vervelend als je dat gevoel hebt, maar wat mij betreft is het niet nodig. Maar, je weet het mailadres van Josine en van mij, mijns inziens is het fijner om dit dan persoonlijk te bespreken en niet in het openbaar. Mocht je de behoefte voelen om hier verder over te ‘spreken’, dan zie ik graag je mail tegemoet.
Dit is inderdaad de richtinglijn. Heb je behoefte om tips/adviezen/klachten te delen? Stuur dan even een berichtje via de mail.
Nou he, die openheid van Máxima was denk ik de de beste ‘zet’ die ze op dat moment kon maken. Jezelf kwetsbaar opstellen, dat je zo graag meer had willen doen, maar simpelweg niet kon. Ik denk dat dat het allerbeste was hoe ze op dat moment met de situatie kon omgaan. Maar wel ongelooflijk dapper van haar. En dat haar werk voor MIND daaruit is voortgekomen, daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn. Juist de enorme groep mensen met psychische problemen verdient die aandacht en steun.
Leuk om iets meer te weten over het gezin waaruit Maxima komt. Ze hebben veel meegemaakt, triest is ook de dood van Inés. Ze zijn verder allemaal goed terecht gekomen, helemaal Maxima met haar prins, nu koning.