Nog één nachtje slapen en dan is het alweer Koningsdag. Het wordt een digitale viering dit jaar, maar dat kan natuurlijk net zo gezellig zijn! Kom vooral ook gezellig hier buurten, want op ModekoninginMáxima praten we je helemaal bij over de outfits van de royals. Maar nu, op de vooravond, eerst nog even een terugblik op de mode van de koningin. Enjoy!
Voor haar eerste Koningsdag, die werd gevierd in De Rijp en Amstelveen, ging Máxima langs bij modehuis Natan. Samen met ontwerper Edouard Vermeulen koos de koningin voor een aansluitende japon met geplooide mouwtjes en een intrigerende stof. Een bestudering van een close-up maakt duidelijk dat het gaat om zijde met een zilveren glans, dat is versierd met kleine pailetten en kraaltjes in art-decomotief.
Close-up van de stof:
Na afloop van Koningsdag 2014 heeft Máxima de jurk nog twee keer gedragen. Zoals op de foto's is te zien, hebben we de jurk nu met drie verschillende hoeden gezien. Eenmaal met een turban (Koningsdag 2014), eenmaal met een relevé van parabuntal (Viering 200 jaar Koninkrijk) en eenmaal met een relevé van parasisal (staatsbezoek Australië, rechts).
Voor Koningsdag 2015 bestelde Máxima bij NATAN een roze jurk met borduurwerk, die zij combineerde met een wollen cape van Zara. Haar bordeauxrode relevé is een ontwerp van Fabienne Delvigne.
Een close-up van de stof maakt duidelijk dat de jurk is gemaakt van dupion zijde: een stof gemaakt van de onregelmatige draden van rupsen, die met zijn tweeën zijn ingesponnen. Hierdoor ontstaan een onregelmatige structuur met zogeheten slubs (verdikkingen). Bij de taille heeft de ontwerper ook nog kraaltjes in de kleur van de stof laten aanbrengen. Mooi detail: deze kraaltjes zien we ook weer terug bij de oorstekers.
Na Koningsdag heeft Máxima de jurk nogmaals gedragen tijdens een bezoek aan Duitsland (rechts).
De wollen cape van Zara had Máxima al jaren in de kast hangen voor ze hem droeg op Koningsdag 2015. Zo zagen we hem in 2011 al tijdens de Week van het Geld.
Op Koningsdag 2016 droeg Máxima voor het derde jaar op rij een creatie van Natan. Ditmaal een satijnen rok met een geschilderde bloemenprint, een zijden top met V-uitsnijding aan de achterzijde en een matchend vestje vanwege de kou. Passend bij de Dior-look uit de jaren vijftig combineerde Máxima haar kleding met een hoed met een brede, neerwaartse rand. Tot ergenis van de fotografen.
Wellicht heeft Máxima de kritische geluiden ook opgepikt, want tijdens een streekbezoek in 2017 droeg ze bij de outfit van Natan een praktische pillbox. Probleem opgelost.
Doordat de temperaturen tijdens het streekbezoek heel wat aangenamer waren, kregen we ook eindelijk het rugdecolleté te zien. Op de foto zie je Máxima praten met mijn dochtertje Lieke, die niet begreep waarom Máxima aan haar hoed zat. "Ze heeft toch zelf een hoed?"
In 2019 dook de outfit opnieuw op met zwarte accessoires:
Op 27 april 2017 vierde koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Tilburg. Voor de gelegenheid liet Máxima een ensemble maken bij Jan Taminiau, die onder de rook van deze stad is opgegroeid. Samen met het Textiellab, dat gevestigd zit in het Tilburgse TextielMuseum, ontwikkelde de ontwerper voor de koningin donkerblauwe chenille (een matte, rauwe stof) en okerkleurige glanskatoen. Door de contrasterende stoffen te verwerken tot één mantel, ontstond er een kledingstuk met een intrigerend kleur- en structuurverloop. Intrigerend is ook de japon die Máxima onder de mantel droeg. Tegen Omroep Brabant vertelde Taminiau destijds meer over zijn ontwerp: “De basis is blauw, waarop we metalen kettinkjes hebben geborduurd om het gewicht van de rok zo te laten zijn, dat hij altijd mooi blijft hangen. Op de stof hebben we ook ribbandjes gesmockt, en die weer in een degradé aangebracht naar de taille en dan weer omhoog naar de schouder, zodat het hoofd uiteindelijk altijd mooi uit blijft komen. (…) De creatie voor Máxima was zo speciaal omdat het decor voor mij zo vertrouwd was. In Tilburg had ik mijn eerste atelier en nu mocht ik voor dit ensemble van mantel en japon opnieuw samenwerken met het TextielMuseum. Dat maakte het full circle voor mij. Extra trots ben ik dan ook. Op Máxima en op Tilburg."
Close-up van de stof:
Na Koningsdag heeft Máxima het ensemble nog eenmaal gedragen in China (rechts)…..
…..en eenmaal in Duitsland.
In 2018 bezocht de koninklijke familie net als op Koninginnedag 2004 Groningen. Als knipoog naar veertien jaar terug, liet Máxima haar rode baret van Koninginnedag 2004 vermaken voor een nieuwe ronde. Bij het hoedje droeg ze een rode mantel à la de jaren '50 en een tule japon met rood borduurwerk.
In 2019 koos de koningin voor de vijfde keer een Koningsdaglook uit bij Natan. Dit keer een linnen culotte en een dito top met oranje accenten. De schuine hoed -mooi, maar zó onpraktisch- komt van Fabienne Delvigne.
Na de prachtige hoedenparade van de eerdere Koningsdagen, laat Máxima in 2020 haar hoed thuis. De etiquette schrijft immers voor dat de gastvrouw geen hoed draagt als het ontvangst binnenshuis plaatsvindt. Wat ze wél droeg: een gebloemde jumpsuit van Seren -binnen een paar minuten uitverkocht- en rode peeptoes van Miu Miu.
De riem van raffia komt van Oscar de la Renta:
De poll:
Vooruitblik
En 2021 dan? Ik verwacht dat de koningin morgen gewoon weer een hoed draagt. Ze is immers geen gastvrouw en wél koningin. Natuurlijk hoop ik ook op iets nieuws, maar áls Máxima kiest voor repeteren (zoals ze dat zelf noemt), dan heb ik wel een wensenlijstje. Hoed 148 uit het grote Hoedenoverzicht van MKM bijvoorbeeld. Dit hoofddeksel werd slechts één keer eerder gedragen in 2004 en mag van mij nog weleens van stal gehaald worden.
Ook een mooitje: Máxima's strikjurk van Jan Taminiau.
Of deze: de lichtroze robe manteau van Claes Iversen:
Ook nog maar één keer gedragen: grijze paillettentop van Natan.
Blijft mooi: haar abdicatiejapon van Natan.
Misschien wat te koud, maar wel heel toepasselijk:
Hebben jullie ook nog outfits op je wensenlijstje staan? Laat het ons weten via een reactie. Als het me lukt qua tijd, voeg ik ze morgenochtend voor 10 uur nog even toe!