Avatar foto Door Moderator Petra
Laurentien 27 nov 7 reacties

Wat betekent prinses Laurentien voor het koningshuis?

Onlangs kregen we de vraag: wat doet prinses Laurentien eigenlijk voor het koningshuis? Is ze echt van toegevoegde waarde? Wat ons betreft wel, kijk en ‘oordeel’ zelf maar.

Goed kunnen lezen, dat is waar Laurentien voor staat

Allereerst strijdt prinses Laurentien, zoals de meesten van ons wel weten, tegen analfabetisme. Zo is ze niet alleen oprichter van Stichting Lezen & Schrijven, ze was ook van 2009-2020 Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO. Wereldwijd zette ze zich hiermee in voor de problematiek van het laaggeletterd zijn. In 2011 werd ze voorzitter van de High Level Group of experts on Literacy (HLG). Dit gaat uit van de Europese Commissie, die in 2012 haar eindrapport publiceerde.

Prinses Laurentien bij de uitreiking van de Taalheldenprijs in januari 2015. De Taalheldenprijs gaat uit van de Stichting Lezen & Schrijven. Foto ©PPE/Nieboer

Vereniging Onbeperkt Lezen

Laurentien was niet alleen oprichter van Lezen & Schrijven, ze werd ook erevoorzitter. In 2017 legde ze deze functie neer. Wel blijft ze zich nog steeds inzetten voor laaggeletterdheid, nationaal en internationaal. Zo is prinses Laurentien nu nog steeds beschermvrouw van de Vereniging Onbeperkt Lezen (vroeger was dit de Vereniging van Leesgehandicapten).

Genootschap Onze Taal

Prinses Laurentien is ook beschermvrouw van het Genootschap Onze Taal. Als beschermvrouw, een officiële functie vanuit het Koninklijk Huis, is ze vaak aanwezig bij het jaarcongres. De vereniging Genootschap Onze Taal is in 1931 opgericht voor liefhebbers van taal. Door middel van congressen, congressen, nieuwsbrieven, boeken, sociale media en websites wordt voorlichting over het Nederlands. Er is 12 keer per jaar een uitgave van het maandblad Onze Taal. Via de Taaladviesdienst beantwoordt Onze Taal vragen over de Nederlandse taal.

In 2019 bij het Congres van Onze Taal in Utrecht. Foto ©PPE/v.d. Werf
Laurentien bij het congres van Genootschap Onze Taal in 2013. Foto ©PPE/Buys

Laurentien en Japan

Laurentien verhuisde als 16-jarige naar Japan en heeft daar een tijd gewoond. Daar behaalde ze dan ook haar baccalauréat A aan het Lycée Français in Tokio. In 2009 was ze samen met prins Constantijn en prins Akishino en prinses Kiko van Japan, aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Van Hier tot Tokio, 400 jaar handel met Japan, in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Prinses Laurentien vertelde tijdens een interview aan Vorsten dat ze een bijzondere band heeft met prinses Kiko. Prins Akishino en prinses Kiko waren aanwezig bij het huwelijk van Constantijn en Laurentien. Daarna hebben ze regelmatig contact gehouden.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Vanwege haar band met Japan, ging ze in november 2017 voor het koninklijk huis naar Japan. Het was op dat moment zo’n 20 jaar geleden dat ze voor het laatst in Japan was. Ze was daar, namens de Nederlandse regering, op 24 november aanwezig bij de opening van de nieuwe Omotemonbashi brug van Dejima in Nagasaki. Van 1641 tot 1859 was op het eiland Dejima de Nederlandse handelspost gevestigd. De Omotemonbashi brug was de  brug die het eiland Dejima verbond met het vasteland van Nagasaki. Door de nationale isolatie van Japan was deze brug daarmee ook de enige verbinding tussen Japan en de Westerse wereld van de 17e tot de 19e eeuw. In het jaar 2017 werd het culturele samenwerkingsprogramma Holland-Kyushu 2017 gehouden, dat uitgevoerd werd door de Nederlandse ambassade in Tokio en de DutchCulture – centre for international cooperation, in samenwerking met lokale stakeholders in Kyushu, waaronder Nagasaki.

Op 23 november bezocht Prinses Laurentien in Nagasaki het Fukuoka-2 monument, opgericht in september 2015 ter herinnering aan de slachtoffers van krijgsgevangenkamp Fukuoka-2, waaronder ook 41 Nederlandse krijgsgevangenen waren. Ook bracht ze een bezoek aan de Hollandsche Begraafplaats bij de Goshinji Tempel, waar vanaf 1654 overleden stafleden van de handelspost op Dejima werden begraven. In het Nagasaki Hypocenter Park legde Laurentien bloemen bij het monument dat het hypocentrum van de atoombomexplosie in Nagasaki markeert. Vervolgens bezocht zij het Nagasaki Atomic Bomb Museum. ’s Avonds was ze aanwezig bij een concert van het Koninklijk Concertgebouw Orkest in Brick Hall, Nagasaki. Dit concert werd georganiseerd ter gelegenheid van de voltooiing van de Omotemonbashi brug van Dejima. Het grootste gedeelte van dit bezoek werd prinses Laurentien vergezeld door prinses Kiko, met wie ze een goede band heeft.

Vorig jaar werd de Kindervredesprijs uitgereikt aan Tawakkol Karman Kawasaki vanwege haar betrokkenheid bij de Japanse politiek. Je raadt vast wel wie de prijs mocht uitreiken.

BSR

Leuk weetje: dit voorjaar liet prinses Laurentien aan haar oudste dochter Eloise het land zien, waar ze een deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Eloise deelde op instagram een foto, waar ze met haar moeder in Japan is.

Er is nog veel meer te vertellen over de activiteiten van prinses Laurentien. Om het overzichtelijk te houden, gaan we daarmee verder in een volgende blog.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
7 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

📸 @petra, de outfit tijdens de uitreiking van de Kindervredesprijs lijkt me prachtig en her/ken ik niet, zijn er meer foto’s van?

Last edited 1 jaar geleden by Moderator Petra

💻 Ik heb zelf even gegoogeld vanmiddag, Laurentien ziet er prachtig uit in deze outfit! Echt kleurrijk “op z’n Laurentiens” maar door het zwart ook mooi in balans, ik ben enthousiast en geef een dikke 🔟 👏🏼
https://www.kidsrights.org/nl/nieuws/internationale-kindervredesprijs-2022-hoogtepunten-van-de-ceremonie/

Last edited 1 jaar geleden by Moderator Petra

Wat een drukke dame, en wat doet ze mooi en goed werk.
Ik blijf het jammer vinden dat ze zo weinig (kunnen of mogen ) doen om ons koningspaar bij te staan
Wat zouden ze beiden een goede aanvulling zijn .
Maar wel leuk om te zien dat Laurentien haar eigen weg heeft gevonden, en die met verve vervult.

Wat leuk om te lezen wat Laurentien allemaal doet / gedaan heeft.

Ze heeft de gave zich met iedereen te verbinden tijdens bezoeken.
Ze mag van mij ook vaker in beeld komen.
En haar dochter meenemen op Koningsdag en de van Vollenhovens thuislaten. Tijd voor de nieuwe generatie.

Een slimme vrouw. Jammer dat we ze niet meer a/h werk zien, zoals bij Margriet bij Beatrix. De rode outfit is top voor haar! Ook de grijze lange mantel met hoedje is best mooi