Máxima’s leven is doordrenkt met geschreven en ongeschreven regels. In de serie ‘Hoe heurt het?’ duiken we daarom de etiquetteboeken in. Met vandaag: Máxima’s ene handschoen.
Het is je vast wel eens opgevallen: als onze koningin handschoenen draagt, levert ze vaak ‘half werk’ af. De linker handschoen draagt ze wel, de rechter handschoen niet. Natuurlijk is dat niet zomaar zo, maar wat is dan het idee hierachter?
Voor ik antwoord geef op deze vraag, duik ik eerst de etiquetteboeken. in Reinildis van Ditzhuyzen merkt in haar boek ‘Hoe hoort het eigenlijk’ terecht op dat de handschoen uit het straatbeeld verdwenen is. De handschoen als mode-accessoire althans, want zodra de temperaturen dalen, komen de praktische exemplaren natuurlijk gewoon weer tevoorschijn.
Voor de do’s en don’ts moeten we dus ver terug in de tijd. Amy Groskamp schreef in 1936 al dat dames vrij veel vrijheid hebben op dit gebied. Heren moeten bij een begroeting weliswaar de rechter handschoen uit doen voor een handdruk, maar dames hoeven daar hun hoofd niet over te breken. Alleen tijdens een maaltijd moeten ze uit. Maar goed ook, want leren dameshandschoenen met de juiste pasvorm zitten doorgaans strak om de hand heen.
Ik citeer gantier Helma Hoving maar even. “Leer rekt uit, dus eigenlijk moet je de handschoenen een maat te klein kopen. De knokkels bepalen de maat. Veel vrouwen, waaronder ook koningin Máxima, dragen te grote handschoenen. Functionele handschoenen zijn vaak gevoerd, maar de handschoenen die dienen als modeaccessoire niet. En daar zit het verschil. Ongevoerde handschoenen moeten als een tweede huid om de hand sluiten. Met handschoenen aan moet je een speld van de grondkunnen rapen. Vandaar ook het Engelse spreekwoord It fits like a glove.”
Overige do’s en dont’s: ringen horen ónder een handschoen, in de avonduren draag je lange, en qua materiaal en kleur moet er ook sprake zijn van enige afstemming. Reminder: als je felrode handschoenen draagt bij een zwarte outfit, kun je zo op het toneel terecht voor een voorstelling
pantomime.
Goed, komen we nu uit bij de vraag waarom koningin Máxima maar één handschoen draagt. De linker wel, de rechter niet. Misschien heb je het al geraden: om een échte handdruk te kunnen geven. Prinses Grace deed dit ook in de jaren ’50. Toen Máxima in 2013 in haar voetsporen trad, ging haar generatie al snel overstag. Mathilde, Mary, Mathilde: allemaal zitten ze nu in Team Linkerhandschoen.
Prinses Mary droeg vandaag een mantel van Claes Iversen en één handschoen:
Prinses Victoria in 2018:
Mathilde:
En ja, ook Amalia doet mee!
Volgende keer aan de beurt: hoe spreek je koningin Máxima correct aan?
Handschoenen zijn ALTIJD chic !! Zie mijn tekstje eerder in dit blogje !
Ikzelf ben ook gek op handschoenen, heb ze in allerlei kleuren, meestal leer, gevoerd en ongevoerd. Zou ze het liefst altijd dragen😉
Mocht je ooit in Nice zijn, ga naar de zgn. “oude stad” naar “Glove Me” ook online: https://www.gloveme.net/en/
Mooie fotos Josine!
En een leuke koninklijke gewoonte.
T was mij niet opgevallen bij Amalia. Misschien wilde ze dat ook niet te erg, vandaar huidkleurig?
En ook niet gerealiseerd dat de andere royal ladies daarin meedoen.
Kate niet volgens mij, en Camilla ook niet. Misschien Anne?
Handschoenen: nuttig voor bescherming in coronatijden en andere massa evenementen en voor de kou maar vooral mooi , op voorwaarde dat ze goed aansluiten en voldoende lang zijn ( tot aan pols ).
En de handschoenen van maxima zijn mi meestal te groot en te kort ( in functie van ringen en armbanden ???) en mi dus niet mooi .
Begrijp ook niet waarom maxima bij een lange jurk meestal lederen exemplaren draagt en geen mooie stoffen !!
Want handschoenen zijn er natuurlijk in allerhande materialen !!
Wat een leuke blog Josine. Voor mij is de hsndschoen echt een herfst/winter accessoire.
Voor mij zijn handschoenen functioneel om te beschermen tegen de kou.
Wanneer ze gedragen worden om de etiquette, vind ik ze alleen mooi als ze goed om de handen sluiten en van soepele stof of leer zijn, als een tweede huidje.
Vanuit hygiënisch oogpunt, bv in coronatijd, kan het tevens een goede bescherming zijn tijdens het vele handen schudden. Maar dan moeten ze wel beiden gedragen worden 😉
Weer wat geleerd vanavond😊, erg leuk Josine. Ik ben benieuwd naar de rest van de serie. Ik ben overigens van team handschoenen (gevoerde leren / suede)in de winter.
Zo mooi die handschoenen. En zedan ook nog in zoveel kleuren te hebben als Máxima, dan bof je! Ik hoop nog altijd dat bij gala’s en staatsbanketten de lange over de elleboog handschoenen weer terug komen.
O ja, AnnekeM, ik ben gewoon dol op die lange handschoenen, vooral nog als ze over de elleboog komen ! Voorbeelden zijn er bij de royals nog in vorige decennia te over geweest (The Queen, Princess Ann, Drottning Silvia, Dronning Sonja, de Koninginnen Fabiola en Paola, Keizerin Farah Diba, Princess(e) Grace, en niet het minst ook… onze Koninginnen Juliana en Beatrix ! ). Ook Princess Diana droeg ze nog heel geregeld; na haar (zo ongelukkige) dood verminderde het al gauw (helaas !). Bij velen van hen werden ze bovendien gecombineerd met verrukkelijke strapless avondtoiletten, zoals niet zelden bij (de vooral jonge) Beatrix !
Overigens is dit instructieve artikel over (korte, ook wel halflange) handschoenen gewoon schitterend, met bijzonder veel dank aan onze lieve Josine !
Ik zou het helemaal met je eens zijn en vooral in die mooie kleuren, als de handschoenen van Maxima maar beter zouden passen.
Maar ze zijn te groot, bij een mantel zou het kunnen, maar niet bij een jurkje of een deux pieces , dan moeten ze echt strakker zitten en bij de pols iets korter.
Ja, de juiste en goed passende handschoenen geven net meer allure en cachet. De handschoenen van Maxima zijn vaak te groot en dat is jammer, helemaal als deze van leer zijn, dan lijken het chique afwas- of klus handschoenen. Handschoenen is zachtere materialen ogen überhaupt vriendelijker. Er is zo veel keus, beetje afwisseling zou leuk zijn.