Wist je dat Paleis het Loo in Apeldoorn een prachtig park heeft? Vooral in het voorjaar en in de herfst is het de moeite waard. Er zijn meerdere vijvers te zien, met daarbij prachtige paviljoenen. Ook de Willemstempel komt in beeld. Moderator Petra neemt je mee de natuur in.
Wat is er interessant aan het park achter Paleis het Loo? Op deze plek gingen de Oranjes wandelen, varen, paardrijden en zelfs zwemmen. Het park werd veel gebruikt door koningin Wilhelmina, prins Hendrik en de toenmalige prinses Juliana. Ook de latere Oranjes kwamen en komen er wel eens. In 2015 werd er een foto vrij gegeven van prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane, voorafgaand aan een paardrijtocht door het park. Veel van de Oranjehistorie vindt je hier nog terug.
Als je gaat wandelen in het paleispark, kun je op twee plaatsen toegang krijgen tot het park. Bij beide entrees kun je parkeren. Parkeren bij de stallen kost € 7,50, parkeren bij Bosloo (ingang Amersfoortseweg) is gratis.
Even de geschiedenisboeken in
Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary kochten in 1684 Het Oude Loo. Dit is een slot op de uitgestrekte Veluwe. Willem III hield van jagen, en dat kon hij hier ongestoord doen. Het slot was echter veel te klein. Daarom startte Willem III in 1685 met de bouw van Paleis het Loo. Een park was er niet bij het paleis. Het was vooral heide en zand, zoals het grootste gedeelte van de Veluwe destijds was. In de tijd van koning Lodewijk werd gestart met de aanleg van een landschapstuin, naar Engels model. De Franse architect Alexandre Dufour was de ontwerper van het park in wording. Er waren zes rechthoekige vijvers, maar toen koning Willem I aan de macht kwam, was hij daar niet tevreden over. Hij liet de huidige ronde vormen van de vijvers aanleggen. Dat is het ontstaan van het park in een notendop. Er valt uiteraard nog veel meer te vertellen, maar dat laten we nu even liggen.
En nu: wandelen maar!
Als je vanaf de parkeerplaats Bosloo door het poortje loopt en rechtsaf slaat kom je op de prachtige Koningslaan. Als eerste zie je dit huis, naast het brede toegangshek van het park.
De Koningslaan verdient zijn naam zeker door alle bomen die (zoals het bij een laan hoort) aan beide kanten de laan omringen. Boven je hoofd bevindt zich zomers een dicht bladerdak. Aan de rechterkant van de Koningslaan zijn de damherten te vinden. Wij slaan echter linksaf, richting de vijvers.
Willemstempel
We maken een klein ommetje richting de Willemstempel. Mocht je al moe zijn van de wandeling, dan kun je hier even uitrusten. Of even schuilen als het regent. De Willemstempel is vooral decoratief bedoeld. Het is een zogeheten folly, een decoratief kunstwerk.
Een enkele keer kun je zelfs wild in het park tegen komen, als het niet te druk is met wandelende mensen.
In de herfst zijn er veel soorten paddenstoelen te bewonderen. Ook kom je in het paleispark veel sprengen en beekjes tegen. Die zijn uitgegraven om water een belangrijke rol te geven in het park. Het was voorheen een vrij droog gebied, maar door het aanleggen van sprengen en beekjes werd het mogelijk om verschillende vijvers en fonteinen aan te leggen. Verschillende bruggetjes maken het mogelijk om de sprengen over te steken, wat leuk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen.
Forellenvijver
Eén van de vijvers is de Forellenvijver, die rond 1900 werd aangelegd. Rondom de Forellenvijver is een wandelpad gemaakt.
De vijver is omringd door prachtige bomen en aan het einde is een fontein en een blauw vissershuisje. Het blauwe vissershuisje is met name in de herfst een geliefd object voor amateurfotografen, niet in het minst vanwege de spiegeling in het water én natuurlijk de mooie herfstkleuren.
Op het brede pad slaan we linksaf. Daar zien we in de verte een wit huis, de Jagershof. Dit is deels privéterrein en niet richting de vijvers, waar we graag naar toe willen, dus voor het witte huis buigen wij naar rechts af, richting de paardenbegraafplaats.
Paardenbegraafplaats
We wandelen door richting de paardenbegraafplaats. Hier liggen met name paarden begraven van de toenmalige prinses Juliana en van haar ouders, prins Hendrik en koningin Wilhelmina. Ook liggen er verschillende honden en zelfs een poes begraven.
Na de paardenbegraafplaats vind je links de oude schietbaan en rechts wandel je weer in de richting van het paleis. Als we richting de achteringang van de paleistuin wandelen, komen we langs de plaats waar de grafkelder is aangelegd, waar prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven na hun overlijden zullen worden begraven. We hopen dat het nog lang mag duren voor deze in gebruik genomen wordt.
Achterkant paleis
Bij het verder wandelen komen we langs de achterkant van het paleis, dat nu rechts van ons ligt.
We slaan linksaf, richting de veldvijvers. Daarbij passeren we de Gedenkzuil. Deze is geschonken namens de Nederlandse Hogere Burgerscholen als huwelijkgeschenk aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Op de zuil zijn tegels geplaatst, die zijn gemaakt door de Porceleyne Fles uit Delft.
Hoge Veldvijver
We zijn nu dichtbij de veldvijvers. Rond 1820 werd bij de al aanwezige viskweekvijvers romantische architectuur aangelegd. Hierbij ontstonden de prachtige gebouwtjes rondom de Hoge Veldvijver en de Lage Veldvijver. Mocht je Paleis het Loo zelf bezoeken, dan kun je deze vijvers ook bereiken vanaf de tuin. Helemaal achter in de tuin vind je een toegangshek richting het park. De veldvijvers zijn dan niet zo ver meer lopen.
Het eerste gebouw wat je tegenkomt is het Badpaviljoen. Dit paviljoen is gebouwd in de tijd van koning Willem III. Af en toe gebruikt de koninkijke familie dit gebouw nog. Wandelaars kunnen er niet naar binnen, maar kunnen wel even op de bankjes plaatsnemen en genieten van het uitzicht.
Vanaf de overkant gezien:
Je kunt nu doorlopen richting de Lage Veldvijver, maar wij lopen eerst even terug, om de andere gebouwen te bewonderen, die we grotendeels vanaf de kleine aanlegsteiger bij het Badpaviljoen al zien liggen.
Eén van de mooiste gebouwen is toch wel het grote blauwe boothuis. In de herfst en de winter lagen hier vroeger de bootjes opgeslagen, waarmee er bij mooi weer op de vijvers werd gevaren.
Vlakbij het boothuis ligt het Theepaviljoen. Net als het Badpaviljoen, is ook het Theepaviljoen wit met blauw geschilderd. Bij het Theepaviljoen ligt een vlonder, waarlangs heel veel fuchsia’s bloeien in de zomer. Ik heb geluk, er bloeien er nog een aantal op deze oktoberdag. Aan het eind van de vlonder (of steiger) zien we de grote vissen onder ons zwemmen. Mijn dochter is deze keer gezellig mee en ze geniet enorm van alles wat ze ziet.
We lopen over de brug, linksom richting het kleine botenhuisje en de Lage Veldvijver. Achterom kijkend zie je nog het prachtige theehuis en de brug liggen.
Het kleine botenhuisje:
Voorbij het botenhuisje zie je de volgende brug goed liggen. Deze brug markeert de scheiding tussen de Hoge en de Lage Veldvijver. Daar lopen we naar toe.
Lage Veldvijver
De Lage Veldvijver ligt daadwerkelijk een klein stukje lager dan de Hoge Veldvijver. Twee goudkleurige leeuwen staan bij het mini ‘watervalletje’, dat de verbinding is tussen de Hoge Veldvijver en de Lage Veldvijver. Wat is het hier prachtig, we genieten enorm!
Omdat we nog een heel stuk terug moeten naar de auto, naar parkeerplaats Bosloo, maken we nu snel rechtsomkeert. Het begint al schemerig te worden, dus nemen de snelste route terug. Maar we hebben genoten!
Het Oude Loo
Het Oude Loo ligt ook in het Paleispark. Het koninklijk gezin brengt hier wel eens een weekendje door. Omdat het Oude Loo en het bijbehorende parkgedeelte alleen in het voorjaar open zijn voor publiek, schrijven we daar een andere keer een aparte blog over. Dit gedeelte is ook zeker de moeite van een bezoek waard, met de prachtige rododendrons, azalea’s en andere voorjaarsstruiken die dan bloeien.
Ps. wandelen in het paleispark kost € 2,- per persoon, voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Op de parkeerplaats bij Bosloo (ingang Amersfoortseweg) kun je gratis parkeren. Ook is daar een toilet aanwezig.
Hartelijk dank voor de fijne reacties op ‘onze wandeling’ en mijn foto’s. Wordt gewaardeerd!
Een heel origineel idee om dit blog te bedenken en samen te stellen, Petra!
Genoten van deze digitale wandeling en de prachtige foto’s!
Ze stralen zo’n vredige rust uit.
Goede tip voor de komende herfstvakantie hoor! 🍂🍁
Wat zeg je dat mooi, dat ze een vredige rust uitstralen. Dank je wel!
Wat een mooie foto’s! Dank je wel voor deze wandeling 🍁🍂
Ja is een geweldig leuke wandeling, vorig jaar precies zelfde ronde gelopen.
Heel erg leuke blog!! Bedankt voor de tip. Gaan we zeker eens doen. De foto’s alleen al en de beschrijving erbij geven al een mooie indruk!
Dank je wel Petra, Dit is een fantastische tip om op een mooie herfstdag te gaan doen.
En dan , precies wat je zegt, je gedachten laten gaan over wie van ons koningshuis hier ook heeft gewandeld en genoten van de prachtige natuur.
Leuke afwisseling deze blog met prachtige foto’s. Ik ben een fervent wandelaarster en hier in Zuid-Duitsland zijn volop wandelpaden in de natuur dicht bij huis, maar ik ben ook dol op mooie parken, door de grote verscheidenheid aan bomen en planten. Bedankt voor deze tip, als ik weer in Nederland ben wordt het een mooi uitje met mijn moeder.
Ah, dat is mooi om dat met je moeder te doen! Laat maar e’s weten als je geweest bent, ben benieuwd hoe je het in het echt vindt. Zuid-Duitsland is inderdaad prachtig. Sowieso ben ik een echte Duitsland-liefhebber, en als je daar woont heb je veel geluk!
Dank voor je lieve reactie Petra!
Prachtige foto’s van een prachtig park! Ik ga dit zeker onthouden en daar binnenkort met manlief een fijne herfstwandeling maken. Bedankt voor de tip!
Wat een mooie wandeling en prachtige foto’s, bedankt weer Petra👍
Maar weer eens snel richting Apeldoorn gaan en deze route volgen.
Overigens een geweldige foto van je dochter: zo’n klein mensje uitkijkend op de wijde wereld en alles wat nog voor haar ligt🥹
🩷
Bij het bezoeken van het Loo hebben wij daar in de middag ook gewandeld! Het is daar prachtig. En ook leuk om je verbeelding de vrije loop te laten gaan en te denken wie er allemaal heeft gewandeld in het verleden en wat er allemaal gebeurde
Ja inderdaad, bij het Theepaviljoen bedenken wie daar allemaal heeft gedronken, bedenken wie er in bootjes op de vijvers heeft gevaren en ik was zelf ook benieuwd wat er op de grafstenen op de paarden/dierenbegraafplaats stond. Aan bepaalde teksten op de grafstenen is te zien hoe dol ze op hun dieren waren.
Nou wat een geweldig cadeau deze wandeling op deze schitterende herfstdag. Lijkt me prachtig! Ik woon niet in de buurt anders had ik vandaag meteen mn wandelschoenen al aangetrokken, maar ik ga zeker binnenkort richting Het Loo. Vandaag maar een andere route kiezen, ook geen straf.