Avatar foto Door Moderator Petra
Denemarken 05 aug 26 reacties

Verliefd worden dankzij de (Olympische) sport; deze royals overkwam het!

Op de Olympische Spelen komen spanning, inspanning en ontspanning bij elkaar. Perfecte ingrediënten om verliefd te worden. Deze royals overkwam het.

Frederik en Mary

De bekendste royals die verliefd werden tijdens de Olympische Spelen zijn misschien wel Frederik en Mary van Denemarken. De toenmalige kroonprins ging in 2000 naar Sydney toe om de Deense sporters aan te moedigen. Toen hij in een café was, ontmoette hij Mary Donaldson. Hij stelde zichzelf voor als Fred, et voilà: de vonk sprong over. Al vrij snel kreeg Mary te horen dat ‘Fred’ de kroonprins van Denemarken is, maar toen was het al te laat. In 2004 trouwden de twee en sinds begin van dit jaar zijn ze koning en koningin van Denemarken. Samen hebben ze vier kinderen: Christian, Isabella, Vincent en Josephine.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Carl Gustaf en Silvia

Koning Carl Gustaf van Zweden liep zijn vrouw koningin Silvia tegen het lijf op de Olympische Spelen in München (1972). De toenmalige kroonprins zag de lieftallige Silvia Sommerlath, die als gastvrouw aan het werk was. Ook fungeerde Silvia als tolk, onder andere voor koning Carl Gustaf. In 1976 trouwden de twee. Omdat Carl Gustaf in 1973 al koning is geworden, wordt Silvia na haar huwelijk gelijk koningin.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Cristina en Iñaki

Infanta Cristina heeft ook een mooi Olympisch liefdesverhaal. In 1996 was zij als vlagdrager aanwezig bij de Olympische Spelen in Atlanta. Cristina deed zelf mee zeilster tijdens de Olympische Spelen van 1988, en mocht om die reden de vlag dragen. Iñaki Urdangarín was er ook, als topsporter. Hij is handballer, maar won helaas geen medaille. Het stelde trouwde al snel, in 1997 gaven ze elkaar het ja-woord. Het handballen en de topsport was daarmee echter nog niet voorbij voor Iñaki. In 2000 deed hij nog een keer mee in Sydney. Daar won hij met zijn team brons.

Foto ©PPE/Nieboer

Het stel kreeg samen 4 kinderen: Juan Valentin, Pablo Nicolas, Miguel en dochter Irene. Cristina’s man was betrokken bij een grootschalige fraude. Lang bleef Cristina hem trouw, maar uiteindelijk zijn ze in 2023 officieel gescheiden.

Foto ©PPE/Nieboer

Alexia en Carlos Morales

Prinses Alexia zeilt al jaren. Haar toekomstige echtgenoot Carlos Morales Quintana ontmoette ze niet tijdens de Olympische Spelen, maar tijdens een zeilrace in Barcelona. Hun ontmoeting had echter wel met hun gezamenlijke passie te maken: Carlos zeilde ook en was lid van het Spaans-Sydney 2000 pre-Olympische zeilteam in de Tornado-klasse. Ze kwamen echter niet altijd zonder kleerscheuren van de zeilboot af. In mei 1999, een maand voor de bruiloft, raakten Alexia en Carlos betrokken bij een ernstig zeilongeluk. Hun boot werd aan de achterkant geraakt door een grotere boot. Er waren dertien bemanningsleden, maar alleen zij raakten gewond. Alexia brak haar sleutelbeen en Carlos brak zijn knieschijf. Gelukkig waren ze allebei volledig hersteld toen ze trouwden. Ze kregen samen 4 kinderen: Arrietta Morales y de Grecia (geboren 24 februari 2002), Ana-Maria Morales y de Grecia, (geboren 15 mei 2003), Carlos Morales y de Grecia, (geboren 30 juli 2005) en Amelia Morales y de Grecia (geboren 26 oktober 2007). Op 9 juli 2024 waren Alexia en Carlos 25 jaar getrouwd.

Foto ©PPE/Nieboer
V.l.n.r. Arietta, Carlos jr., Amelia, Carlos, Alexia en Ana Maria op 23-10-2021 bij het huwelijk van prins Philippos en Nina Natassja Flohr. Foto ©PPE/Nieboer

Olav en Märtha

Een bijzonder verhaal met een Nederlands tintje, is het liefdesverhaal van Olav en Märtha. Kroonprins Olav, de latere koning van Noorwegen, deed mee aan de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Daar had hij dubbel geluk: hij won goud én hij ontmoette prinses Märtha van Zweden. Deze ontmoeting wordt genoemd als DE ontmoeting, maar ze kenden elkaar al langer. Olav en Märtha waren namelijk neef en nicht. Het bijzondere aan de Olympische Spelen was echter dat zij zich in het geheim tijdens de Spelen verloofden. Een jaar later trouwden ze. Het huwelijk was vooral bedoeld om de betrekkingen tussen Zweden en Noorwegen te verbeteren. Het was dus in eerste instantie een verstandshuwelijk, maar het bleek toch een heel gelukkig huwelijk te zijn. Samen kregen ze drie kinderen: Ragnhild, Astrid en Harald. Jammer genoeg werd Märtha nooit koningin. Ze stierf in 1954 als kroonprins-gemalin Märtha, aan de gevolgen van kanker. Drie jaar later werd haar man koning.

Anne en Mark

The Princess Royal oftewel prinses Anne is een bijzondere vrouw. Ze was een knappe jongedame met een droog gevoel voor humor. Mark Phillips was onder de indruk van haar, toen hij haar ontmoette tijdens de Olympische Spelen in 1972. Mark Phillips deed in 1972 zelf mee aan de Olympische Spelen in München. Hij won maar liefst een gouden medaille met het Britse ruiterteam. Prinses Anne en Mark verloofden zich in 1973 en trouwden op 14 november van datzelfde jaar. Een paar jaar later, in 1976, deed Anne zelf mee aan de Olympische Spelen als ruiter. Hun dochter, Zara Tindall (geboren Zara Phillips) heeft haar liefde voor ruitersport van haar beide ouders geërfd. Zij won in 2012 een zilveren medaille op de Olympische Spelen.

Albert en Charlène

Prins Albert en Charlene Wittstock leerden elkaar niet kennen tijdens de Olympische Spelen zelf. Hun ontmoeting was echter wel tijdens een sportevenement in 2000. Albert zag Charlene zwemmen en was onder de indruk van haar. Hij vroeg haar mee uit en ze hadden het samen erg gezellig. Charlene was echter nog volop bezig met haar zwemcarrière. Op de Olympische Spelen in 2006 verschenen ze voor het eerst samen als koppel in het openbaar. Pas op 1 juli 2011 trouwen Albert en Charlene. Zij gaat dan verder door het leven als prinses Charlène. Samen krijgen ze een tweeling: prinses Gabriella en prins Jacques.

Juliana en Bernhard

Prinses Juliana ging in het jaar 1936 met haar moeder koningin Wilhelmina op wintersportvakantie naar Oostenrijk. Koningin Wilhelmina zocht al even naar een echtgenoot voor prinses Juliana, maar dat bleek nog niet mee te vallen. Prins Bernhard was in de buurt, en Wilhelmina besloot met Juliana naar de Olympische Spelen in Garmisch-Partenkirchen Duitsland te gaan. Bernhard en Juliana ontmoetten elkaar tijdens de Olympische Spelen, zoals Wilhelmina had geregeld. Juliana zag wel wat in de knappe Duitser. Op 7 januari 1937 trouwden ze. Na de huwelijksdag gingen ze op huwelijksreis naar de sneeuw in Kryicia in Polen. Zoals bekend kregen Juliana en Bernhard vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke (Christina).

Juliana en Bernhard in 1946 in de sneeuw in Zwitserland. Foto ©Nationaal Archief/ATP/Anefo
Foto ©Nationaal Archief/Elsevier/Bernhard Gompers

Aanvullingen? Laat ze vooral weten!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
26 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Bij Olav en Martha kloppen de jaren niet helemaal. Zij overlijdt in 1852 maar ze ontmoeten elkaar in 1928, dat wordt toch wat lastig. Ik denk dat het 1952 moet zijn.

Het moet zijn 1954 (5 april).

Het middelste kind, Astrid, was dat de latere Belgische koningin?

Van Olav en Martha bedoel ik.

Nee, Märtha was de oudere zus van de Belgische koningin Astrid. Märtha en Olav kregen drie kinderen: prinses Ragnhild, prinses Astrid en de huidige koning Harald van Noorwegen. Ze noemde haar tweede dochter dus naar haar zus.

O, zo zit het, dus wel familie! Bedankt.

Wat een romantiek op de olympische spelen🥇🥈🥉. Fantastisch leuke blog🏆

Heeeel erg leuk om te lezen allemaal!! Nooit geweten dat je beter naar de Olympische spelen kunt gaan, dan Tinder installeren 😆 En als je het zo leest, lijkt het liefdesverhaal van Charlene en Albert toch ook best wel romantisch!!! Wat mij nog wel eens leuk lijkt is een openlijke royale romance tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Ik vind het toch vrij bijzonder dat er nog nooit een royal uit de kast is gekomen.

Wat een verbintenissen, van sommigen wist ik het, van anderen weer niet.
Leuk, het is ook een uitermate geschikte gelegenheid om iemand/ naar later blijkt, de wáre/ te ontmoeten ♥️

Alles uitgebreid bekeken en gelezen. Die opmerking bij het Deense Koningspaar: “maar toen was het al te laat” 🙂 Wat ontzettend leuk: die verhalen maar ook heel en heel mooie bijzondere foto’s. De jonge koninginnen en de trouwjurk met trompetmouwen van prinses Anne bijv. Hoe hèb je het allemaal bij elkaar verzameld, Petra? Dank, erg interessant en leuk om te zien.

Waar de Olympische Spelen al niet goed voor zijn….!😃

Wat een leuk blog! Nooit geweten dat Juliana en Bernhard elkaar tijden de Spelen ontmoet hebben. Royals en sport is blijkbaar een hele goede match!

Love is in the Olympic air ;-). Maar leuke verhalen en inderdaad zijn liefdesverhalen altijd leuk om te zien / lezen.

Ik ben dol op liefdesverhalen, of het nu Emily in Paris is of Frederik in een paleis. Wie weet is Amalia vorige week ook wel de liefde van haar leven tegengekomen.

Hoi Josine,
Emily in Paris; binnenkort het nieuwe seizoen 4 te zien👍

Ja, heerlijk he! Ik zag op de previews al heerlijke outfits voorbij komen. Hopelijk hakt ze nu eindelijk de knoop door qua heren, want ik wil nu weleens weten waar ik aan toe ben 😛

😉😂👍

Miss gaat ze wel voor alle twee!!

You naughty girl😉👍😂

O ja, ze moet vooral de tijd nemen die ze nodig heeft. Ik heb gewoon zin in liefdesverhalen, maar tot die tijd kijk ik wel Bridgerton 😉