Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 11 dec 0 reacties

Terugblik 2017: de kleding van koning Willem-Alexander

Door Máxima's intrigerende stijl is er maar weinig aandacht voor het uiterlijk van koning Willem-Alexander. Ik denk niet dat de hij er ook maar één seconde van wakker ligt, maar dat maakt zijn kleding niet minder interessant. In deze log een terugblik op het voorkomen van Willem-Alexander in 2017. 

Pakken 
In voorgaande jaren had koning Willem-Alexander een sterke voorkeur voor donkerblauwe double breasted pakken, maar daar is tegenwoordig niet zo veel meer van te zien. Donkerblauw blijft weliswaar favoriet, maar zowel qua snit, kleur en details varieert koning Willem-Alexander in 2017 meer dan ooit tevoren. Zo zagen we hem dit jaar meermaals in een Napolitaans blauw pak (dé trend onder politici), een grijs kostuum met een slankere snit én een single breasted donkerblauw pak van de kleermakers van Brioni. Voor degenen die het Italiaanse couturehuis niet kennen: Brioni is het neusje van de zalm. George Clooney is er klant, evenals Trump, Brad Pitt en niet te vergeten: James Bond. Alle maatpakken worden tot in de kleinste details samengesteld, van het gewicht van de stof tot de kleur van het stiksel. De kleermakers van Brioni zijn negentig dagen per jaar onderweg om pakken af te passen, nieuwe bestellingen door te spreken en de mooiste stoffen te scoren. In Nederland is er geen salon van het couturehuis te vinden, maar bij Via Andres in Den Haag wordt wel de prêt-à-porter collectie aangeboden. Prijzen voor een maatpak beginnen bij 6.000 euro, en kunnen naar gelang oplopen tot boven de 20.000 euro. Voor de kant en klare kleding liggen de prijzen uiteraard lager, maar goedkoop is het zeker niet. 


Willem-Alexander in een  donkerblauw pak van Brioni 


Donkerblauwe double breasted pakken met een ruime pasvorm worden steeds meer voltooid verleden tijd. 


Voor Koningsdag 2017 liet koning Willem-Alexander een nieuw pak aanmeten.


In Noorwegen kregen we de koning te zien in een Janker: traditionele kleding uit Oostenrijk. 

Anders dan Máxima wisselt koning Willem-Alexander tijdens staatsbezoeken nog weleens van kleding overdag.
Zo draagt hij bij aankomst vaak een oranje das (links), om vervolgens mét onderscheiding en een ander gekleurde das het programma te vervolgen. 

Geen modekoning
Met zijn voorkeur voor blauwe pakken of grijze pakken met een klassieke snit is koning Willem-Alexander zeker geen modekoning, maar dat maakt zijn kledingkeuze niet minder verstandig. Als staatshoofd moet koning Willem-Alexander immers continuiteit en betrouwbaarheid uitstralen en daarbij sluit zijn huidige kledingstijl -hoewel niet hip- perfect aan. Qua pasvorm zou het één en ander wel wat meer aandacht verdienen. Zo zijn de pijpen van zijn broeken met regelmaat echt té lang. Volgens het Blauwe boekje mag een broekspijp best met een enkele knik op de schoen rusten, maar zodra de loodlijn aan de achterzijde gaat breken omdat de broekspijpen de grond raken, moet er echt een kleermaker aan te pas komen.  

Manchetknopen
Op het gebied van mode speelt er natuurlijk meer dan alleen de pakken. De accessoires kunnen een goed maatpak maken, maar ook alsnog breken. Gelukkig heeft koning Willem-Alexander een deskundige valet in dienst, die de koning altijd kan voorzien van goed advies. Ik vermoed dat veel van de symbolisch gekozen manchetknopen bijvoorbeeld rechtstreeks te danken zijn aan de voorbereiding van Muis, zoals de valet ook wel wordt genoemd. Denk maar aan de manchetknopen met het wapen van Bonaire, gedragen tijdens een bezoek aan het eiland. 
Naar verluidt heeft koning Willem-Alexander door de jaren heen een enorme collectie manchetknopen verzameld. Ik heb in 2016 hier een globaal overzicht van gemaakt, al moet ik hierbij gelijk zeggen dat de manchetknopen van de koning vaak buiten beeld blijven dankzij zijn jasjes. Ik durf het dus niet met zekerheid te zeggen dat ze nieuw zijn, maar ik zag dit jaar wel twee paar manchetknopen voor het eerst. Het eerste paar trof mij als christen vanwege de tekst: God zij met ons.

De tweede manchetknoop die in het oog sprong, oogt als een souvenir uit een museumshop. Het betreft een gouden of goudkleurige knoop met de beeldtenis van Alexander de Grote of een Griekse (?) god. 

Schoenen en pochet 
Qua schoenen en pochet is koning Willem-Alexander even onveranderlijk als zijn moeder op het gebied van haar kapsel. Door de jaren heen heeft koning Willem-Alexander alleen bij uitzondering zijn zwarte monks (gespschoenen) achterwege gelaten. Ook qua pochet is er weinig originaliteit: wit, wit, en nog eens wit. Meer weten over de vouwtechniek en het verhaal achter de accessoire? Klik dan hier. 

Last but not least hebben we natuurlijk ook nog de dassen, maar daarover later meer. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments