Deense koninklijke familie aanwezig bij Nieuwjaarsontvangst en -banket - 1 januari 2019

Allereerst wil ik jullie, trouwe lezers en lezeressen van MKM, namens het MKM-team allemaal een gelukkig, royaal en vooral gezond 2019 wensen!

De allereerste nieuwjaarsontvangst in koninklijke kringen vindt altijd plaats op 1 januari. De eerste receptie is een banket en vindt altijd op 1 januari om 19.00 uur plaats. De dresscode voor het evenement is white tie (dus uniformen, lange jurken en tiara's!) en bijna alle volwassen leden van de koninklijke familie zijn aanwezig: koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim en prinses Marie.

De genodigden voor het eerste banket zijn altijd de regering, voorzitter van de Folketing, vertegenwoordigers van het officiële Denemarken en van het Hof. De tweede en derde dag met meerdere recepties voor onder andere de rechters, de koninklijke wacht, huzarenregimenten, het corps diplomatique, legerofficieren en officieren van de reddingsmaatschappij en vertegenwoordigers van vakbondsorganisaties zijn iets minder indrukwekkend: ze vinden overdag plaats en tiara's komen er niet aan te pas. Het vraag nog steeds om galajaponnen en uniformen én Mary verrast ons nog wel eens met mooie juwelen! Daarover lees en zie je later deze week natuurlijk meer.

Koningin Margrethe droeg tijdens de ontvangst en het banket van vanavond een koraalroze, kanten japon. De japon droeg ze al eerder: tijdens de festiviteiten rondom de . Daarbij droeg ze de Oranje-Nassau Parel Tiara. De tiara heeft Nederlandse roots: het was hoogstwaarschijnlijk een geschenk aan prinses Louise van Pruisen bij haar huwelijk met prins Frederik van Nederland. Prinses Louise heeft in haar testament de tiara nagelaten aan haar dochter, prinses Louise der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau. Zij trouwt en wordt koningin van Zweden en Noorwegen. Oók zij krijgt een dochter met de naam Louise, prinses Louise van Zweden. Zij trouwt op haar beurt met de Deense koning Frederik VIII en neemt de tiara mee naar Denemarken. Het is één van de favoriete tiara's van koningin Margrethe, ze draagt hem regelmatig. Heel toepasselijk droeg ze het tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Denemarken in 2015.

Tijdens de ontvangst vanavond zorgde kroonprinses Mary voor een juwelen verrassing! Ze droeg ten eerste een nieuwe, couture japon van Jesper Høvring (speciaal voor haar gemaakt en net iets anders dan de modellen op de catwalk). Daarbij koos ze voor de eerste keer (!) sinds ze aanwezig is bij de nieuwjaarsbanketten NIET de robijnen parure die haar man kroonprins Frederik erfde van zijn oma koningin Ingrid maar koos in plaats daarvan voor de nieuwe Edwardiaanse tiara!

Mary kocht deze tiara in 2012 via een veilinghuis voor ongeveer 8000 euro, samen met een paar oorbellen. Het is rond 1900 gemaakt en bestaat voor het grootste gedeelte uit diamanten. Als je héél goed kijkt zie je dat er ook robijnen en spinels zijn gebruikt. Mary kocht het als collier, hoewel het waarschijnlijk ooit gemaakt is als tiara. Het is nu als beide te gebruiken: we zagen Mary er voor het eerst mee in 2015 toen ze het als collier droeg tijdens de festiviteiten rondom de 75e verjaardag van koningin Margrethe. Later verraste ze ons met het collier door het te dragen als tiara. Mary heeft er een nieuw frame bij laten maken zodat ze het collier weer als tiara kan dragen. Dat heeft ze inmiddels meerdere keren gedaan. Tot nu toe droeg Mary tijdens de nieuwjaarsbanketten altijd de Robijnen Parure, omdat dit de belangrijkste bijeenkomst van het jaar is. Daarbij droeg ze dan dus altijd haar belangrijkste en grootste tiara. Dit jaar kwam daar voor het eerst in bijna 15 jaar (!) verandering in!

Prinses Marie koos dit jaar voor een nieuwe beige/gouden top en rok van Rikke Gudnitz. Mary heeft niet zo veel keus qua tiara's als haar schoonzus en draagt dit jaar dus wederom haar bloementiara. Daarbij draagt Marie onbekende diamanten oorbellen.

Op dit filmpje van de Deense koninklijke familie op facebook, kun je de juwelen en japonnen in beweging zie: de diamanten op de tiara van koningin Margrethe zijn zo gemonteerd, dat ze bewegen bij beweging! Nog meer geglitter dus!

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 02 jan 2019 - 08:49

Een goed 2019 gewenst voor alle MKM-ers.

Ik vind Marie er ook leuker uit zien. Mary is wel statiger. De queen houdt van kleur as always.
Heel leuk zo n serie formele avonden!

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

woensdag 02 jan 2019 - 00:32

Oh ja, het gaat natuurlijk vooral over mode. Nou ja, ik vind de koningin er mooi uitzien, die kleur oogt gewoon goed bij het grijze haar. Ik weet niet of ik nu de wijde rok zo mooi vind, doet me altijd aan een theemuts denken. Tja en dan Mary, ze oogt wat donker en somber qua kleding. Marie daarentegen vind ik er wel leuk uitzien, maar ik houd ook van strakke avondrokken

afbeelding van Sanne

Sanne

woensdag 02 jan 2019 - 13:25

Hahaha een theemuts! Wat een goede vergelijking! Lijkt er inderdaad wel wat op :)

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

woensdag 02 jan 2019 - 00:26

Wat moest ik bij dat filmpje denken aan mijn vader die de 2e wereldoorlog als jongeling meemaakte. Hij vertelde vaak het verhaal dat de koning van Denemarken tijdens de oorlog elke ochtend zelf de Deense vlag hees. Dat was hij min of meer overeengekomen met de nazi’s. De Duitsers hadden gedreigd de soldaat die de vlag zou hijsen dood te schieten waarop de koning geantwoord zou hebben: ‘ En als ik die soldaat ben’. Volgens mijn vader had/heeft Denemarken ook geen leger van betekenis.
Denemarken heeft overigens veel gevluchte joden verborgen en toen deze toch gedeporteerd zouden worden, is er in een soort flits een reddingsoperaties naar Zweden per boot ingezet. Zo’n bootje ligt nog in het museum in Israel. Daarmee is Denemarken het land dat percentueel de meeste joden heeft gered.

afbeelding van Sanne

Sanne

woensdag 02 jan 2019 - 13:23

Mooi verhaal, ik kende het nog niet! :)

afbeelding van Margreet

Margreet

woensdag 02 jan 2019 - 19:55

Even voor de duidelijkheid: niet ik (Margreet) schreef dit mooie verhaal, dat was Margot...

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 05 jan 2019 - 23:24

Wat een mooi verhaal Margot. Heel roerend. Ik weet eigenlijk niets over de WOII in Scandinavië.
Prachtig krachtig stuk verzet het hijsen
Van de vlag

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?