Prinses Diana wist, zeker aan het einde van haar leven, perfect wat haar wel stond en niet. Maar waar ze misschien nog wel meer in uitblonk, was het maken van diplomatieke kledingkeuzes. Zo ook in Saudi-Arabië. 

In november 1986 vertrokken prins Charles en prinses Diana naar de Golfstaten voor een uitgebreid charmeoffensief.Naast Oman, Qatar en Bahrein, kwam ook Saudi-Arabië aan bod. Via haar hofdame liet prinses Diana aan ontwerpster Elizabeth Emanuel weten dat er nieuwe kleding nodig was:

"Beste Elizabeth, zoals je wellicht al had begrepen, zullen de prins en prinses van Wales verschillende landen in de Golf bezoeken in november van dit jaar. Bepaalde speciale vereisten met betrekking tot kleding moeten in acht worden genomen. Ik schrijf je nu om te vragen of het voor jou mogelijk is om een paar schetsen voor dag- en avondkleding aan de prinses voor te leggen, zodat Hare Koninklijke Hoogheid items voor deze tour zou kunnen selecteren.
Hun koninklijke hoogheden bezoeken Oman, Quatar, Bahrein en Saoedi-Arabië. Het klimaat in de eerste drie landen varieert van een koele Britse lente tot een goede Britse zomer en in Saoedi-Arabië kan het heet en vochtig zijn. In alle gevallen is bescheidenheid aan de orde van de dag met mouwen tot aan de elleboog, onopvallende decolletés en rokken die redelijk vol zijn tot net onder de knie of langer. Alleen in Saoedi-Arabië is het nodig om lange mouwen, hoge halslijnen en zoomlijnen te gebruiken om de enkel te bedekken voor zowel overdag als 's avonds. Synthetische stoffen worden niet aangeraden."

Inspiratie
Naast een (ongebruikte) schets van een burka met enorme strik, kwam Elizabeth ook met een zwart-witte avondjurk op de proppen. Het ontwerp met pofmouwen en sterke contrasten sluit perfect aan bij de powerdressing-trend uit de jaren tachtig, maar wie beter kijkt ziet op de foto ook de inspiratiebron voor het ontwerp. Het zwart-witte lijnenspel op het lijfje weerspiegelt namelijk treffend en toch subtiel de lijnen van de witte keffiyeh (hoofddoek tegen zand, hitte en kou) versus de zwarte gewaden van de mannen om haar heen. 

Bij de dagkleding werd de keffiyeh eveneens als inspiratiebron gebruikt. 

Wie, bewust of onbewust, in de voetsporen van prinses Diana is getreden, is koningin Mathilde. In Jordanië droeg zij namelijk een jurk met een knipoog naar de ordaanse rood-witte keffiyeh. 


Foto: Wim Dehandschutter

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Birchwood

Birchwood

maandag 03 aug 2020 - 15:48

Leuk onderwerp! En wat was Diana een elegante verschijning.

afbeelding van Marjet

Marjet

zondag 02 aug 2020 - 22:25

Wat mooi om de achtergrond over deze jurken te lezen! De stof van de wit-zwarte jurk glanst ons tegemoet en super feestelijk met de grote strik.

afbeelding van Magda

Magda

zondag 02 aug 2020 - 12:00

Prinses Diana was toen al een mode trendsetter. Hoeveel van haar kledingstijl zie je nu nog steeds terug.
Ook ik was/ben een fan van haar. Ze blijft boeien met haar mode.
Heel triest dat ze zo jong omkwam.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 01 aug 2020 - 19:59

De jurken brengen geen herinnering naar boven, dus leuk en bijzonder om te zien. Zeker ook die van Mathilde, toch ook een politieke uitstraling heeft.
Dank Josine!

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

zaterdag 01 aug 2020 - 17:30

Bedankt josine voor de "achtergrond"informatie over de zwart witte japon.
Was altijd een groot fan,en ben blij met de aanvulling want ik wist dat van die zwart witte strepen ook nog niet.
En heb haar ook jaren gevolgd van begin tot het "einde"AnnekeM leuk dat jij haar ook niet vergeten bent

afbeelding van Maria48

Maria48

zaterdag 01 aug 2020 - 15:25

Bijzondere jurken, voor bijzondere gelegenheden, voor een elegante prinses- koningin.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

zaterdag 01 aug 2020 - 08:47

Mooi om over de achtergrond van kleding te weten.
Ik vind de avondjurk van Diana prachtig, toen ook pofschouders.
Ze was een hele betrokken vrouw!

afbeelding van Margreet

Margreet

zaterdag 01 aug 2020 - 00:30

Ik moet eerlijk toegeven Josine, dat ik (zonder jouw toelichting over de kleuren enz.) nooit op deze achterliggende ideeèn was gekomen!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zaterdag 01 aug 2020 - 00:11

Wat een ongelooflijk prachtige glanzend-satijnen jurk in zwart en wit draagt Diana hier (met inderdaad mooie, uiterst attente knipoog naar het bezochte land) - en dan die schitterende diadeem ! Ja, "here was the stuff" om ooit Koningin te worden.... !!
Mooie jurk ook bij Mathilde, evenzo 'thoughtful' !

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

vrijdag 31 jul 2020 - 22:53

Heel leuk om te lezen!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 31 jul 2020 - 20:30

Wat leuk om deze iconische jaren 80 kleding weer te zien. Heel fijn te zien hoe er moeite wordt gedaan om zich aan te passen aan de waarden van een land. Diana blijft een prachtige vrouw. Oh wat was ik fan van haar!

afbeelding van Tony

Tony

vrijdag 31 jul 2020 - 20:16

Nou, dom was zij niet! Misschien wat minder intellectueel maar juist zeer goed op de hoogte van geldende etiquette regels en hoe om te gaan met mensen van verschillende achtergronden. Zij zou een zeer goede koningin geworden zijn maar los daarvan vreselijk dat een mooie en leuke vrouw en geweldige moeder zo aan haar eind moest komen, zo jong nog...

afbeelding van Margreet

Margreet

vrijdag 31 jul 2020 - 20:17

Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat Diana verongelukte. Iedereen was in shock.
Het ging er mij niet per se om of hun huwelijk gelukkig of minder gelukkig was: een mooie, jonge, betrokken vrouw, moeder van twee jonge kinderen, was verongelukt. Ik was echt heel verdrietig!
Als ik nu lees dat zij bewust bezig was met dergelijke zaken, ben ik daar extra blij mee.
Ik doe niet aan verering.. Bij niemand. Maar ik vind het fijn te lezen dat Diana zelf zoveel rekening wilde houden met de regels van het land. Ze werd toch vaak weggezet als dommerdje.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?