Esquire is een Nederlands tijdschrift voor mannen en eens in de zoveel tijd besteedt het blad aandacht aan koninklijke mode. In maart 2016 was op de website van Esquire zelfs een lovend artikel te lezen over prins Claus. De kleding van prins Claus, welteverstaan. Auteur Gandor Bronkhorst omschrijft de prins als 'de stijlvolste man ooit' van het Koninklijk Huis. Een interessante stelling, die wordt onderbouwd met beelden van 10 maart 1966. De kleding van de prins was die dag perfect op maat, bescheiden, en passend bij zijn functie.

De drie eigenschappen die Bronkhorst noemt, hebben we niet alleen op de trouwdag van Beatrix en Claus gezien, maar ook de rest van zijn leven heeft de prins zijn kleding altijd aangepast aan zijn koninklijke functie. Toch wist hij op subtiele wijze zijn smaak, mening en humor te verweven in zijn kleding en accessoires. In deze log enkele voorbeelden hiervan. Bij genoeg interesse kan ik  hier een serie van maken. 

Een overhemd met honden die wat vogels achtervolgen: waarom ook niet? 

Prins Claus droeg ook graag kleurrijke dassen, zoals deze das met appels en peren. De prins droeg de das vaak, bijvoorbeeld als prinses Beatrix haar japon met appeltjes droeg. Een geniale combinatie. 

Prins Claus was een fervent golfer en ook dat was te zien aan zijn dassen. 

Allemaal heel geestig, maar geen enkele das is zo geestig als deze das met gele heksen op een bezemsteel. Vast geen verwijzing naar de vrouw die naast hem zit ;-) 

Wat wel eens onderbelicht blijft, is Claus' voorkeur voor Afrikaanse mode. Tijdens de uitreiking van de Prin Claus Prijs van 1998 wierp de prins zijn das af, en daarmee verdween de rest van zijn bijzondere toespraak een beetje naar de achtergrond. 

Claus: "Deze dag in Amsterdam is gewijd aan Afrikaanse mode en textieldesign. Waaraan ik toevoeg: president Nelson Mandela, de grote Afrikaanse leider, schijnt niet alleen een zeer aantrekkelijke man te zijn ( let maar eens op hoe vrouwen zich in zijn bijzijn gedragen ), maar hij is naar mijn mening ook een van de best geklede mannen die ik ken. Hij heeft de moed zich te ontdoen van ouderwetse westerse kledingstukken en accessoires en heeft de Mandela-look gecreëerd. Zijn overhemden wekken mijn jaloezie en zouden de wereld van de mannenmode radicaal kunnen veranderen. Ze bevrijden mijn wapenbroeders van dat onderdeel van onze dagelijkse uitrusting dat geen enkele functie heeft, behalve mijn vrouw ergeren: 'Lieverd, je stropdas zit omgedraaid.'"

Claus' voorliefde voor etnische kleding kwam met name in de jaren zeventig tot uitdrukking in de kleding van Claus én Beatrix. 


Prinses Beatrix is niet de enige met bijzondere kleding. Ook Claus' jasje met pied de poule-motief getuigt van stijl. 

Willem-Alexander heeft zijn voorliefde voor kleurrijke broeken ook niet van een vreemde. 

Eind jaren zestig en beginjaren '70 waren broeken met wijde pijpen in de mode. Claus deed in zijn vrije tijd aan deze trend mee. 

Foto's met dank aan de Rijksvoorlichtingsdienst 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Jens

Jens

vrijdag 23 dec 2016 - 14:17

Geweldige blog!

afbeelding van Els

Els

vrijdag 23 dec 2016 - 12:47

Ik heb Claus vaak bewonderd. Wat zal hij het moeilijk gehad hebben in deze non-functie waarin van alles moest en niets mag.
Voor zijn gezin moet hij de spil geweest zijn, en een steun en toeverlaat voor zijn vrouw. Hij was blij met haar en zij met hem. Wat moeten die twee van elkaar gehouden hebben.
Daarnaast lijkt hij erg op mijn vader qua uiterlijk, zeker in de jaren dat ze beide depressief waren en Parkinson hadden.
Voor beiden R.I.P.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 23 dec 2016 - 11:46

Ben ik de enige die Claus in zijn jonge jaren mooi vind? :)

afbeelding van elmadeb

elmadeb

donderdag 29 dec 2016 - 23:05

Nee hoor, ik vond Prins Claus altijd een knappe man, zowel jong als ouder, leuk dat zijn jongste zoon zo op hem lijkt.
Een heel leuk log, graag nog veel meer over De Prins, ik ben al vanaf de verloving gek op Prinses Beatrix en Prins Claus, dus er is wat mij betreft nooit te veel aandacht voor ze.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 23 dec 2016 - 19:16

Een bloedmooie man. Maar dan wel in strakke kostuums en niet in de Afrika shirts :)
Je mag van mij wat foto's plaatsen waar ze echt een glamourkoppel waren!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 23 dec 2016 - 20:43

...ja, Siobhan, niet het minst bij staatsbezoeken, naast een echtgenote in schitterende avondtoiletten en met prachtige juwelen !

afbeelding van karpathos

karpathos

vrijdag 23 dec 2016 - 19:35

En juist ik vind hem zo'n mooie uitstraling hebben in het groene shirt, met hondje.

afbeelding van Carolina

Carolina

vrijdag 23 dec 2016 - 15:26

Zeker niet, een bijzonder knappe man.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

vrijdag 23 dec 2016 - 12:46

Ik heb Claus altijd een knappe man gevonden met een markante persoonlijkheid! Ik heb 'm 1 keer de hand mogen schudden in Athene tijdens een staatsbezoek, heel indrukwekkend! Claus zag er altijd goed en verzorgd uit, hij had een geheel eigen stijl! Bedankt voor deze leuke blog, Josine!

afbeelding van Janna

Janna

vrijdag 23 dec 2016 - 12:35

Je bent zeker niet de enige! Hij heeft een mooie "bone structure" die ondank het ouder worden er altijd was, dus ook op latere leeftijd een knappe man.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

vrijdag 23 dec 2016 - 11:32

Wat een leuke blog! Ik wil ook nog gerust meer lezen over deze bijzondere prins!
Wat een bijzondere dassen droeg prins Claus altijd! Leuk!

afbeelding van Carolina

Carolina

vrijdag 23 dec 2016 - 11:14

Erg leuk artikel! Ik wil graag meer over Claus lezen, dus ga ajb door.

afbeelding van orchidee

orchidee

vrijdag 23 dec 2016 - 09:54

Wat een fantastisch artikel over die lieve prins Claus.
Beatrix heeft gelijk : hij was haar beste keuze.
Josine, je mag wat mij betreft deze bescheiden man nog vaak in het zonnetje zetten.

afbeelding van Henny

Henny

vrijdag 23 dec 2016 - 16:03

Helemaal mee eens. Lijkt me heel leuk en sympathiek om er meerdere logs aan hem te wijden.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?