In koninklijke kringen wordt heel wat geld uitgegeven aan nieuwe kleding. De prijzen van Máxima's couture en prêt-a-porter doen me soms duizelen, maar gelukkig komt de meeste kleding door de jaren heen wel meermaals in beeld. Voor de trouwe bezoekers van ModekoninginMáxima klinkt dit als een vanzelfsprekendheid, maar het verhaal dat royals hun kleding maar één keer dragen blijkt even moeilijk te bestrijden als vervelend onkruid. Daarom in deze blog drie voorbeelden van creatieve 'recyling' van koninklijke kleding. 

Het vermaken van kleding is al van alle tijden. Ook aan het hof. Mooie stoffen als shantungzijde en brokaat waren tot een eeuw geleden peperduur en moeilijk te verkrijgen, waardoor koninginnen en prinsessen op zoek gingen naar creatieve oplossingen. Avondjurken werden na een paar keer dragen bijvoorbeeld helemaal uit elkaar gehaald voor een nieuw ontwerp en versleten kleding kon na een bezoek aan de coupeuse ook gewoon weer een paar rondes mee. Door de industrialisering en globalisering is er tegenwoordig bijna geen sprake meer van onbereikbare stoffen. Voor royals althans. Toch blijft het vermaken van kleding in trek, met name bij prinses Beatrix. Zo droeg zij onlangs een kobaltblauwe deux-pièces met een donkerblauw motiefje, waarvan de stof eerder dienst deed als japon. 

Mijn favoriete voorbeeld van het 'recyclen' van kleding, kregen we te zien op 1 januari 2016. Prinses Mary van Denemarken droeg die dag tijdens een nieuwjaarsreceptie een adembenemende japon met een geborduurde rok en een fluwelen lijfje + overrok. Anderhalve maand eerder kregen we de rok ook al te zien tijdens een prijsuitreiking, maar toen met een lijfje van dezelfde stof. Ik vermoed dat hier geen sprake is van een vermaakte creatie, maar van een deux pieces waarbij twee verschillende bovenstukken zijn besteld. Op close-ups van de prijsuitreiking is namelijk te zien dat het originele ontwerp bestaat uit een geborduurd lijfje en een los rokgedeelte van dezelfde stof. 

Het originele ontwerp:

De tweede uitvoering:

Het derde voorbeeld vind ik ook altijd erg treffend. Op de dag van de inhuldiging droeg prinses Mabel een zwarte japon met een witte strikmouw. Een prachtige kledingkeuze, die werd opgevat als een verwijzing naar prins Friso, die op dat moment in coma lag. De strik is immers het symbool van eeuwige liefde en door Mabels onvergetelijke trouwjurk van Viktor en Rolf misschien ook wel het symbool van de liefde tussen de prins en prinses. 
Nog steeds wordt dan ook beweerd dat de strik van Mabels 'inhuldigingsjurk afkomstig is van haar trouwjurk. Ik denk dat hier sprake is van een te snelle conclusie. Op de website van het Koninklijk Huisarchief is namelijk een recente foto geplaatst waarop Mabels trouwjurk te zien is met alle 248 strikken.  Allemaal intact. Daarbij oogt de stof van de strikmouw ook anders dan het satijn van Mabels trouwjurk en is het patroontechnisch bijna onmogelijk om uit een van de strikken een mouw te maken zonder deelnaden. 
Hoe dan ook kwam de japon in een kortere uitvoering opnieuw in beeld tijdens de herdenkingsdienst voor de prins. 

Foto's met dank aan PPE Agency

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Maribrune

Maribrune

zondag 04 mrt 2018 - 08:31

Volledig eens met josine en frederike hierboven. Het is een kwestie van creativiteit en verbeelding!!!! Of "imagination is more important than knowledge" .

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 03 mrt 2018 - 15:35

Het witte pakje (nr. 11) hebben we slechts 1 keer gezien. Had ze in 2016 bijvoorbeeld kunnen dragen bij het streekbezoek aan Noord-Friesland ipv het nieuwe oranje jurkje met kanten vest. Zie hier het witte pakje, nummer 11: http://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-herdragen-kleding/maximas-e... en hier haar kleding van het streekbezoek: http://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/streekbezoek-...

En ze had hem in 2017 kunnen dragen bij het jubileum van het Rosarium ipv de nieuwe kanten jurk van Natan. http://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/koningin-maxi...

En wit kun je combineren met heel verschillende tinten en ze had ook nog biesjes aan kunnen brengen om het accent terug te laten komen, icm een knoop in dezelfde kleur. En dit is maar 1 voorbeeld, maar er zijn zo meer dan 100 voorbeelden te noemen waarmee ze dus 100 outfits had kunnen besparen :) En het gaat me hierbij dus niet om geld, want wat mij betreft kocht ze dan van het geld dat overbleef duurdere kleding. Het is meer wat je uitstraalt.

afbeelding van Frederike

Frederike

zaterdag 03 mrt 2018 - 17:02

Ja, vreemd eigenlijk dat haar vaste kamenierster Jolande niet zulke keuzes / combinaties voor Máxima maakt, maar dat we als zij kleding herdraagt zo vaak dezelfde setjes terug zien komen. ‘t Is alsof dat dan zo kant en klaar gecombineerd in de kast hangt, ‘pret-a-porter’ om het zo maar eens te noemen, voor elke nog komende gelegenheid. Maar we weten natuurlijk niet precies wie écht de grootste invloed op de combi’s heeft.

afbeelding van Maribrune

Maribrune

zaterdag 03 mrt 2018 - 14:25

Kan u volgen ivm matchen, en voor de dag komen.
Beatrix is mss niet "zuiniger" geweest maar in ieder geval soberder, zeker wat de bling bling betreft.
Deel uw mening ivm staatsbanketten als de gelegenheid om flink uit te pakken met alles wat behoort tot de geschiedenis van de oranjes, want dat zijn vele juwelen dan wel.

afbeelding van Maribrune

Maribrune

zaterdag 03 mrt 2018 - 12:36

Te snel conclusies trekken is natuurlijk nooit goed . Vandaar dat ik de woorden "als" en "zou" gebruik in de aanhef van mijn reactie. Ik heb recent ook de schattingen gelezen van catherine, letizia en rania en deze kwamen - als ik mij goed herinner - rond de 210.000 € per jaar uit. Uiteraard een flink bedrag....
Maar het koningschap is mi enkel mogelijk door het volk en is enkel in functie van het volk. Een zekere soberheid is hierbij nooit misplaatst. En een zekere authenticiteit komt de geloofwaardigheid ten goede.
Bij prinses beatrix heb ik deze kwaliteiten meermaals terug gevonden. Zij heeft uiteindelijk het koningschap terug op de rails gezet...
Vandaar dat ik denk dat de "veronderstellingen" ivm het skipak ifv fotosessie het koningschap niet dienen. En ook niet alles kan met een " latijnse" aard vergoelijkt worden.
Wa en maxima hebben in tegenstelling tot andere landen ( belgie, spanje) veel krediet van de bevolking gekregen. Het zou jammer zijn dat dit verspild zou worden....

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 03 mrt 2018 - 13:04

Een soberheid is zeker gepast, maar aan de andere kant geloof ik dat teveel soberheid het sprookje teniet doet. En dat kan een veel groter probleem blijken in de toekomst. Ik hoop dus dat Máxima een betere balans vindt tussen decadent en ingetogen. Staatsbezoeken zijn wat mij betreft perfecte aangelegenheden om uit te pakken, terwijl ze wat mij betreft qua kleding en accessoires bij de overige bezoeken veel zuiniger kan zijn. En nog beter voor de dag komen ook. Ik zou best de uitdaging aan willen gaan om Máxima een jaar lang mooi te kleden met enkel eerder gedragen kleding. Ik durf te wedden dat ze nog steeds als nieuw voor de dag komt. En als ze bij een rok bijvoorbeeld twee tops komt en die onderling combineert, kan ze nog veel meer uit haar garderobe halen.

Anderzijds geloof ik niet dat Beatrix qua kleding zuiniger is. Maar ze komt wel zuiniger over en dat is een kunst.

afbeelding van elise1

elise1

zaterdag 03 mrt 2018 - 14:21

Eens met jou Josine! Laat Maxima maar lekker uitbundig haar gang gaan tijdens staatsbezoeken, koninklijke gala's enzo. Kan ze fijne Nederlandse ontwerpen dragen en uitpakken met al het moois uit de koninklijke juwelenkluis. En voor de rest graag sober, zaklijk en ingetogen. Misschien moet ze jou inderdaad maar eens als adviseur in dienst nemen, Josine!

afbeelding van Frederike

Frederike

zaterdag 03 mrt 2018 - 15:21

En dan voor die ‘rest’ de ‘30-Wear Rule’ van Livia Firth introduceren. Deze eigenaar van een consulantbureau dat bedrijven adviseert over duurzame en innovatieve ontwikkeling raadt iedereen aan alleen nog kleding te kopen waarvan je weet dat je het minimaal 30 keer zult dragen. Om verspilling, miskopen en overhaaste aankopen tegen te gaan en uit respect voor maker en milieu.
Het zou een echt statement zijn als een vrouwelijke royal dit uitgangspunt openlijk zou omarmen om daarmee de koopgekte en het opbieden tegen elkaar te doorbreken. En zo misschien een voorbeeld te zijn dat anderen laat volgen. Ok, voor mij mag het voor royals een ‘15-Wear Rule’ zijn!
Zouden wij zo’n statement van onze Koningin waarderen (ja, ik zeker) of zien wij haar toch liever elk jaar in vele tientallen nieuwe creaties verschijnen waarvan er meerdere maar 1x het daglicht zullen zien?
http://whensarasmiles.nl/de-30-wears-rule-livia-firth/

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 03 mrt 2018 - 15:28

Ik zie liever nieuwe kleding omdat ik van mode hou, maar 1 perfecte outfit van bijv.Chanel die 15x wordt gedragen, zie ik liever dan 3 setjes van Natan die 5 x worden gedragen :)

afbeelding van jeannine

jeannine

zaterdag 03 mrt 2018 - 12:32

Wel Josine ik geloof dat , Als ik naar anderen kijk geven ze ook veel uit en de ontwerpers varen er maar wel bij , vroeger gaven ze aan de hoven meestal de mannen dan echt eetfestijnen dat was ook overdreven terwijl de bevolking honger leed , dan maar beter aan kleding die ze al dan niet doorgeven en de economie steunen.

afbeelding van elise1

elise1

zaterdag 03 mrt 2018 - 14:22

Haha, de economie steunen! Maxima draagt vooral ontwerpen van buitenlandse makelij. Josine heeft dat wel een uitgezocht. Nog geen 20 procent van haar kleding komt uit Nederland geloof ik. Dus die vlieger gaat niet op Jeannine!

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 03 mrt 2018 - 15:14

In het totaal ongeveer 5 procent, even uit mijn hoofd.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 03 mrt 2018 - 15:15

(Maar de Nederlandse ontwerpen zijn wel weer bij belangrijke gelegenheden gedragen, dat vind ik dan wel weer een goede zet.)

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 03 mrt 2018 - 11:50

Onlangs zijn er cijfers gepubliceerd van de kosten qua mode wbt Letizia, Victoria, Rania, etc. Ik heb niet aan deze publicatie meegewerkt omdat het bij Máxima teveel een kwestie is van schatten, maar zelfs als ik het ruim reken, geeft ze niet meer uit dan de rest. In verhouding met Catherine en Rania zelfs stukken minder.

afbeelding van Maribrune

Maribrune

zaterdag 03 mrt 2018 - 08:09

Als het zo zou zijn dat de oude kledij wordt bovengehaald voor de fotosessie dan blijf ik erbij : maxima en willem alexander ondergraven hun geloofwaardigheid en hun toekomst...... want de houding om "aanpassingen te doen voor de show" wordt ook doorgegeven aan hun kinderen....

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 03 mrt 2018 - 11:47

Ik denk dat we moeten oppassen voor het trekken van te snelle conclusies. Misschien zit dit pak gewoon wel heerlijk of misschien zit er aan de andere pakken wel bont of wat dan ook.

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 02 mrt 2018 - 22:46

Ik kan bevestigen dat maxima van de week gezien is in hetzelfde paarse pak. Daarnaast droeg ze ook Nieuws maar dus ook dit pak

afbeelding van Helena

Helena

vrijdag 02 mrt 2018 - 21:39

Het zal misschien een stokpaardje zijn. Maar ze geeft toch enorm veel uit! We kunnen toch allemaal rekenen en we zien hier al van alles voorbij komen.
En ik vind het zo tegenvallen, dat ze haar oude skipak aantrekt en zich niet laat fotograferen in de laatste mode.
Een beetje verwend. Sorry.

afbeelding van elise1

elise1

vrijdag 02 mrt 2018 - 18:08

Leuke log. Fijn dat de royals veel herdragen. Maar dat is ook wel misleidend begrijp ik volgens een vorige log van Josine. Zo heeft Maxima voor de fotosessie dus altijd een oud skipak aan en op de andere dagen tijdens de wintersport (als de camera's weg zijn) iedere dag een nieuwe. Ja, zo houd je die suffe onderdanen natuurlijk mooi voor de gek. Niets is wat het lijkt. Volgens mij geeft Maxima echt een fortuin uit aan kleren. En aan schoenen. En aan juwelen. En aan tassen. En zeg nou niet: dat mag ze lekker zelf weten. Want wij betalen dat met zijn allen. En voor wie het niet wist: Nederland heeft het duurste koninghuis van Europa. Dus het kan wel wat minder. Past ook beter bij onze volksaard.......

afbeelding van Babs74

Babs74

vrijdag 02 mrt 2018 - 22:42

Het nieuwste stokpaardje! Fijn!!!

afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 02 mrt 2018 - 21:27

Is het waar dat Nederland het duurste koningshuis is ?

afbeelding van Tina

Tina

vrijdag 02 mrt 2018 - 19:55

Zucht, zucht...

afbeelding van Carolina

Carolina

vrijdag 02 mrt 2018 - 18:28

Volledig mee eens, ik heb ook het idee dat ze werkelijk smijt met geld als het om kleding, schoenen en juwelen gaat. Teveel bling bling en jetsetterig naar mijn smaak.

afbeelding van Paula

Paula

zaterdag 03 mrt 2018 - 07:04

Maxima zal toch net zoals Willem-Alexander een toelage krijgen? Het is toch niet zo dat ze ongelimiteerd kan uitgeven, dat geloof ik niet. En wat ze met die toelage doet, is geheel aan haar.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

vrijdag 02 mrt 2018 - 12:23

Wat is die Mary van Denemarken toch een stijlvolle mooie vrouw. Mabel vind ik meestal niet zo mooi gekleed. Smaken verschillen zal ik maar zeggen. Mabel heeft een goed figuur en zou zich veel stijlvoller kunnen kleden. Geld zat

afbeelding van Krielie

Krielie

vrijdag 02 mrt 2018 - 13:18

Stijlvol zit ém niet in geld Jantje. Ook met een kleine beurs kun je er stijlvol uitzien.

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 02 mrt 2018 - 15:48

Nou en of!!! Vaak is hoe simpeler hoe beter!

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

vrijdag 02 mrt 2018 - 23:58

Eenvoud is het kenmerk van het ware.

afbeelding van Frederike

Frederike

vrijdag 02 mrt 2018 - 16:00

Helemaal mee eens. Stijl kun je ook met accessoires aanbrengen en die zijn er in alle prijsklassen.

afbeelding van Carolina

Carolina

vrijdag 02 mrt 2018 - 09:52

Prachtig allebei de versies van de japon van Mary. Ik neem niet zo vaak het woord koninklijk in de mond omdat ik dat overdreven vindt, maar deze kleur vind ik werkelijk koninklijk. Echt heel mooi.

afbeelding van ElisabethLynsan

ElisabethLynsan

vrijdag 02 mrt 2018 - 02:03

Adembenemende prachtige jurk van Mary echt een statige koninklijke jurk! Had ook mooi voor onze Maxima geweest bij de inhuldiging!

afbeelding van Frederike

Frederike

vrijdag 02 mrt 2018 - 00:05

Wat bedenk je toch altijd creatieve onderwerpen voor deze leuk site Josine! Compliment hoor!
Een mooi voorbeeld van een vermaakte japon van Máxima vind ik de rose lange japon met diep decolleté die ze droeg tijdens de bruiloft van haar broer Juan in 2014 en later, in 2017 opnieuw, maar nu met een veel minder diep (en m.i. beter) decolleté.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 01 mrt 2018 - 20:16

Wat een leuk blog! Heel fijn als er zo creatief met kleding wordt omgegaan. De jurken van Mary en Mabel zijn echt geweldig. Ik hoop ze nog vaker te zien.
Ook de deux pieces van prinses Beatrix is erg mooi. Fijn dit soort multifunctionele kleding!

afbeelding van Tina

Tina

donderdag 01 mrt 2018 - 21:22

Ik heb wel eens hier gelezen dat prinses Beatrix dol is op mooie stoffen. Misschien heeft ze deze stof gekocht . En dat daaruit twee kledingstukken te maken waren. Het is een prachtige stof en een mooie kleur die haar erg goed staat.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

vrijdag 02 mrt 2018 - 16:14

Nee, de jurk met cape uit 2007 is helemaal uit elkaar gehaald en getransformeerd tot dit nieuwe kledingstuk. Ik heb dit nagevraagd en het is bevestigd :)

afbeelding van jeanine68

jeanine68

donderdag 01 mrt 2018 - 15:28

Ik vind de tweede versie van prinses Beatrix zo mooi! Wat staat haar dit prachtig!

afbeelding van Els

Els

donderdag 01 mrt 2018 - 14:48

Eerste versie van Mary veel sprekender dan tweede. Tweede lijkt meer middeleeuws door fluweel, eerste versie is hip en modern.

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 02 mrt 2018 - 11:59

Dat middeleeuwse heeft ze vaak. Haar trouwjurk had ook een nogal middeleeuwse look

afbeelding van Maaike

Maaike

vrijdag 02 mrt 2018 - 14:57

ik vind hem prachtig ! Deze past heel mooi bij de outfit van Frederik, beter dan de moderne versie (die overigens ook heel mooi is).

afbeelding van Maribrune

Maribrune

donderdag 01 mrt 2018 - 13:27

Interessant om dit onder de aandacht te brengen :
- tweede versie staat prinses beatrix beeldig
-ook vermaakte versie prinses mary staat haar goed. Mary loopt er altijd stijlvol en verzorgd bij
- kleed prinses mabel kan ik beter smaken in de korte versie. Vind het idee om te verwijzen naar haar man friso bijzonder attent.

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 01 mrt 2018 - 12:47

Leuke log. Ik vind Beatrix' tweede versie het allermooist. Heel slank afkledend (ze is volgens mij sowieso slanker dan toen ze nog koningin was?).
De jurk van Mabel, hoewel het een prachtige eerbetoon is, vind helemaal niet mooi. Met ook de band in haar haar veel te zwaar en ouwelijk voor deze iele prinses.

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 01 mrt 2018 - 22:39

Ja dat helpt zeker maar ook op andere beelden en dus andere kleding oogt ze zo slank en ontspannen.

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 01 mrt 2018 - 22:39

Ja dat helpt zeker maar ook op andere beelden en dus andere kleding oogt ze zo slank en ontspannen.

afbeelding van Babs74

Babs74

donderdag 01 mrt 2018 - 12:31

Wat een leuke blog Josine en wat een plaatje de eerste originele japon van Mary!

afbeelding van JoJo

JoJo

donderdag 01 mrt 2018 - 12:10

Leuke interessante log Josine!
Naar aanleiding van het stukje over Prinses Mabel ben ik eens in het archief gaan struinen.
Haar jurk wordt binnenkort in de Kunsthal in Rotterdam tentoongesteld!

tentoonstellingsnaam Viktor en Rolf 25th anniversary
te zien van 2018-05-26
te zien tot 2018-03-30

afbeelding van Maaike

Maaike

donderdag 01 mrt 2018 - 12:30

Prima tip! Er staat alleen een typefoutje in de datum. De tentoonstelling loopt tot 2018-09-30 en niet tot 2018-03-30 ;)

afbeelding van JoJo

JoJo

donderdag 01 mrt 2018 - 13:30

Haha, ik heb het letterlijk van de website van Koninklijk Archief gehaald, zonder te checken :)

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?