Nog één nachtje slapen en dan is het alweer Koningsdag. Daarom nu, op de vooravond, nog even een terugblik op Máxima's looks van voorgaande jaren. Enjoy! 

Voor haar eerste Koningsdag, die werd gevierd in De Rijp en Amstelveen, ging Máxima langs bij modehuis Natan. Samen met ontwerper Edouard Vermeulen koos de koningin voor een aansluitende japon met geplooide mouwtjes en een intrigerende stof. Een bestudering van een close-up maakt duidelijk dat het gaat om zijde met een zilveren glans, dat is versierd met kleine pailetten en kraaltjes in art-decomotief. 

Close-up van de stof:

Na afloop van Koningsdag 2014 heeft Máxima de jurk nog twee keer gedragen. Zoals op de foto's is te zien, hebben we de jurk nu met drie verschillende hoeden gezien. Eenmaal met een turban (Koningsdag 2014), eenmaal met een relevé van parabuntal (Viering 200 jaar Koninkrijk) en eenmaal met een relevé van parasisal (staatsbezoek Australië, rechts). 

Voor Koningsdag 2015 bestelde  Máxima bij NATAN een roze jurk met borduurwerk, die zij combineerde met een wollen cape van Zara. Haar bordeauxrode relevé is een ontwerp van Fabienne Delvigne. 

Een close-up van de stof maakt duidelijk dat de jurk is gemaakt van dupion zijde: een stof gemaakt van de onregelmatige draden van rupsen, die met zijn tweeën zijn ingesponnen. Hierdoor ontstaan een onregelmatige structuur met zogeheten slubs (verdikkingen). Bij de taille heeft de ontwerper ook nog kraaltjes in de kleur van de stof laten aanbrengen. Mooi detail: deze kraaltjes zien we ook weer terug bij de oorstekers. 

Na Koningsdag heeft Máxima de jurk nogmaals gedragen tijdens een bezoek aan Duitsland (rechts).  

De wollen cape van Zara had Máxima al jaren in de kast hangen voor ze hem droeg op Koningsdag 2015. Zo zagen we hem in 2011 al tijdens de Week van het Geld. 

Op Koningsdag 2016 droeg Máxima voor het derde jaar op rij een creatie van Natan. Ditmaal een satijnen rok met een geschilderde bloemenprint, een zijden top met V-uitsnijding aan de achterzijde en een matchend vestje vanwege de kou. Passend bij de Dior-look uit de jaren vijftig combineerde Máxima haar kleding met een hoed met een brede, neerwaartse rand. Tot ergenis van de fotografen.

Wellicht heeft Máxima de kritische geluiden ook opgepikt, want tijdens een streekbezoek in 2017 droeg ze bij de outfit van Natan een praktische pillbox. Probleem opgelost. 

Doordat de temperaturen tijdens het streekbezoek heel wat aangenamer waren, kregen we ook eindelijk het rugdecolleté te zien. Op de foto zie je Máxima praten met mijn dochtertje Lieke, die niet begreep waarom Máxima aan haar hoed zat. "Ze heeft toch zelf een hoed?"

In 2019 dook de outfit opnieuw op met zwarte accessoires: 

Op 27 april 2017  vierde koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Tilburg. Voor de gelegenheid liet Máxima een ensemble maken bij Jan Taminiau, die onder de rook van deze stad is opgegroeid. Samen met het Textiellab, dat gevestigd zit in het Tilburgse TextielMuseum, ontwikkelde de ontwerper voor de koningin donkerblauwe chenille (een matte, rauwe stof) en okerkleurige glanskatoen. Door de contrasterende stoffen te verwerken tot één mantel, ontstond er een kledingstuk met een intrigerend kleur- en structuurverloop. Intrigerend is ook de japon die Máxima onder de mantel droeg. Tegen Omroep Brabant vertelde Taminiau destijds meer over zijn ontwerp: “De basis is blauw, waarop we metalen kettinkjes hebben geborduurd om het gewicht van de rok zo te laten zijn, dat hij altijd mooi blijft hangen. Op de stof hebben we ook ribbandjes gesmockt, en die weer in een degradé aangebracht naar de taille en dan weer omhoog naar de schouder, zodat het hoofd uiteindelijk altijd mooi uit blijft komen. (…) De creatie voor Máxima was zo speciaal omdat het decor voor mij zo vertrouwd was. In Tilburg had ik mijn eerste atelier en nu mocht ik voor dit ensemble van mantel en japon opnieuw samenwerken met het TextielMuseum. Dat maakte het full circle voor mij. Extra trots ben ik dan ook. Op Máxima en op Tilburg."

Close-up van de stof:

Na Koningsdag heeft Máxima het ensemble nog eenmaal gedragen in China (rechts).....

.....en eenmaal in Duitsland. 

In 2018 bezocht de koninklijke familie net als op Koninginnedag 2004 Groningen. Als knipoog naar veertien jaar terug, liet Máxima haar rode baret van Koninginnedag 2004 vermaken voor een nieuwe ronde. Bij het hoedje droeg ze een rode mantel à la de jaren '50 en een tule japon met rood borduurwerk. 

In 2019 koos de koningin voor de vijfde keer een Koningsdaglook uit bij Natan. Dit keer een linnen culotte en een dito top met oranje accenten. De schuine hoed -mooi, maar zó onpraktisch- komt van Fabienne Delvigne. 

Na de prachtige hoedenparade van de eerdere Koningsdagen, liet Máxima in 2020 haar hoed thuis. De etiquette schrijft immers voor dat de gastvrouw geen hoed draagt als het ontvangst binnenshuis plaatsvindt. Wat ze wél droeg?  Een gebloemde jumpsuit van Seren -binnen een paar minuten uitverkocht- en rode peeptoes van Miu Miu. 

De riem van raffia komt van Oscar de la Renta: 

In 2021 kregen we het vertrouwde plaatje weer te zien: kleding van Natan, + een bijpassende hoed in dezelfde stof. 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Fina

Fina

woensdag 27 apr 2022 - 10:18

Wat een heerlijk overzicht weer. Velen vind ik mooi. Daarom meld ik alleen de minst mooie van mijn kant en die is van vorig jaar.
Laten we hopen op veel moois vandaag.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 27 apr 2022 - 00:15

En wat gaan de Atjes dragen?

afbeelding van Marjet

Marjet

dinsdag 26 apr 2022 - 23:20

Oh wat een heerlijk overzicht! Ik vond (en vind) de blauwe art deco jurk zo'n spetterende start! Erg tof met alle kraaltjes en glimmers. Ook het roze setje van het jaar erna is super leuk. De look met de culotte vind ik het minst geslaagd al is de oranje touch natuurlijk wel een mooi!

Ik hoop voor morgen op een feestelijke set met een vrolijke kleur of mooie glimmers (of beide natuurlijk).

afbeelding van Suus

Suus

dinsdag 26 apr 2022 - 22:25

Hoewel ze er prachtig uitziet meestal, blijft het me storen dat op deze nationale feestdag steeds voor Natan gekozen wordt. Een Nederlandse ontwerper zou haar sieren. We leven niet in België tenslotte.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 26 apr 2022 - 19:43

Mijn favoriet blijft de Art Deco jurk van haar eerste Koningsdag.
Maar ook de roze jurk, de Taminiau outfit en de outfit uit 2019. De jumpsuit uit 2020 vond ik ook heel leuk voor de gelegenheid. Ik ben benieuwd waar ze morgen voor kiest.

afbeelding van zita

zita

dinsdag 26 apr 2022 - 19:41

De culotte en de jumpsuit vind ik zeer matig. De outfit van 2016 had ik nog weleens helemaal zwart afgestyled willen zien, dus ook met een zwarte top. Volgens mij wordt de rok dan echt heel anders. De jas van 2018 vind ik mooi, maar de jurk met dat tule en die korte onderjurk niet. En verder vooral prachtige outfits.
Voor morgen verwacht ik wel een mooie jas. En verder is het gissen, want het is altijd iets nieuws toch, met Koningsdag?

afbeelding van oranjefan

oranjefan

dinsdag 26 apr 2022 - 18:45

Ik vind het blauwe en roze jurkje erg leuk, ook de outfit van 2017 (met roze pillbox). Wat leuk jij met je dochter en Maxima.

afbeelding van frankvc

frankvc

dinsdag 26 apr 2022 - 17:30

Natan boven op Prinsjesdag in Nederland

afbeelding van Birchwood

Birchwood

dinsdag 26 apr 2022 - 17:08

Veel mooie outfits. Alleen 2019 kan mij echt niet bekoren. Wel heel benieuwd wat ze morgen aanheeft / aan hebben. Ik ben er klaar voor ;-)

afbeelding van Chiara

Chiara

dinsdag 26 apr 2022 - 17:00

Outfit van 2016 vind ik nog steeds de mooiste koningsdag outfit. De kleuren, het model en zeker de hoed.

afbeelding van Maria48

Maria48

dinsdag 26 apr 2022 - 16:26

Het zal wellicht te fris zijn om op koningsdag zonder jasje te lopen, ik ben heel benieuwd. Alle lezers een fijne feestdag.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 26 apr 2022 - 15:05

Ik ben verliefd op de rode mantel van 2018. Goed zichtbaar, feestelijk, krachtig: van mij mag ze morgen voor iets in deze trant gaan. Rood is immers ook de kleur van Maastricht.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?