Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 26 sep 37 reacties

Nieuwe serie: de wondere wereld van koninklijke bruidsjurken

Een trouwjurk is meer dan een kledingstuk. Het is de belichaming van hoop, traditie en liefde. In het Fries Museum is momenteel een expositie te zien over 250 jaar Nederlandse bruidsjurken. Een goede aanleiding om op deze website enkele koninklijke bruidsjurken onder de loep te leggen. Met vandaag: de allerzwaarste.

Misschien klinkt het als een sprookje: verliefd worden op een steenrijke sjah en met hem trouwen. Als de Iraanse Soraya in de jaren vijftig haar jawoord geeft aan de sjah van Perzië, lijkt het geluk haar inderdaad toe te lachen. Gekleed in een bruidsjurk van Dior (waarover later meer) groeit ze in één klap uit tot een groot stijlicoon. Aan de eerste verwachting wordt dus al snel voldaan. Maar die tweede en veel belangrijkere opdracht maakt van het leven van Soraya een droevig verhaal. Een zwangerschap, en dan met name een zoon, blijft uit. Zeven jaar na het jawoord wordt de scheiding uitgesproken en verhuist Soraya naar Europa. Naast de titel prinses krijgt ze ook een ruime alimentatie, waardoor ze een jetsetleven kan leiden in Zwitserland en Frankrijk. De filmcarrière waarop ze hoopt komt helaas niet van de grond. In 2001 overlijdt ze. Wie meer wil lezen, raad ik haar memoires aan: Paleis van eenzaamheid.

Door naar de jurk. Het ontwerp van de Franse couturier Christian Dior omvatte maar liefst 33 meter zilverkleurige zijde, 6000 diamanten en 20.000 (!) maraboe-veren. Je begrijpt: zo’n jurk kan natuurlijk onmogelijk lekker zitten. Dat zat hij dan ook niet. Met behulp van acht bruidsmeisjes werd de bruid van stoel naar stoel vervoerd en uiteindelijk riep de sjah halverwege de avond een hofdame bij zich, die met een schaar de petticoats en sleep moest verwijderen. De kersverse koningin had nu wel genoeg gemanoeuvreerd. Het gewicht van de oorspronkelijke jurk? 20 kilo!

Kun je niet genoeg krijgen van (koninklijke) bruidsjurken? Dat komt goed uit. In het Fries Museum in Leeuwarden is momenteel een expositie te zien over 250 jaar Nederlandse bruidsjurken. Naast die van koningin Máxima kun je ook jurk van prinses Carolina bewonderen. Ja, ik wil! loopt tot 16 februari 2025.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
37 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Mooie foto’s. Jurk was een hele “last”, maar ik vind het niet echt mooi.

Ik kan mij nog herinneren dat deze bruiloft juist in Duitsland veel aandacht trok. De vader van Soraya was Diplomaat of zoiets en volgens mij woonte het gezin in Bonn.
Als Ik de kleuren foto zo zie is niet alleen de bruid zwaar overladen maar hij ook.
Maar het was ook de pauwen troon in Iran, googelt maar de kroon van de Schah en de juwelen van zijn 2e vrouw Farah.

Heel mooi deze foto’s

Thanks. Zo zie je de juwelen beter. Wat een enorm collier ook zeg.
De handschoenen (kijk je mee Trixedo 🤩) lijken meer op gips zo zonder vingers. Iemand een idee of dit toen mode was of dat er wellicht een andere reden was?

Droevig dat een huwelijk destijds werd ontbonden bij het uitblijven van een troonopvolger. Bij andere Koningshuizen werd er dan met een tweede vrouw getrouwd om nageslacht te garanderen. Net zo droevig overigens.

Jazeker, ik kijk mee, Jens ! En uit je reactie weet ik nu : ja, dat is weer DE Jens die we al een tijdlang hier moesten missen, maar die sinds kort terug is !

Prachtig deze foto’s. Dat was nog in de tijd dat vrouwen in Iran niet gesluierd hoefden te zijn. Hoe anders is het nu.

Onvoorspelbaar dat dat land zo is terug geworpen in de tijd.
De sjah en zijn voorgangers hebben zeker niet alles goed gedaan, maar zoals het er nu is🫣

Heel erg leuk blog 👍👏

Buiten het feit dat hij zwaar (letterlijk en figuurlijk 😉 over de top is, vind ik het wel een pronkstuk en kan ik me vergapen aan de foto’s

Leuke blog, kende deze trouwjurk niet. Weet niet wat ik van de jurk en het verhaal moet vinden. Waarom trouwen als er een voorwaarde is, je trouwt toch in goede en in slechte dagen?

Waarom trouwen? Waarom een trouwboekje en niet gewoon samenwonen en waarom zouden we erbij laten zeggen in goede en in slechte dagen. Als Babs in Nederland (alweer een tijdje terug) antwoordde ik: er komen heus in jullie huwelijk “slechte” dagen/tijden, dat er een verwijdering plaatsvind wat kan gebeuren door allerlei omstandigheden. Als je trouwt spreek je een belofte uit naar elkaar. Mensen scheiden zo snel, maar het is juist die belofte en die “mooiste dag van je Leven om op juist dié oh zo moeilijke momenten om eventueel het trouwboekje erbij te pakken, elkaar in de ogen te kijken en elkaar aan die belofte te herinneren, “ weet je nog met welk gevoel we toen voor het altaar stonden? Waar is dat gevoel gebleven? Waar ging het mis? Zullen we er weer voor gaan? …. Niet alleen dus in goede maar juist in slechte tijden is het zo belangrijk om elkaar te herinneren aan die “mooiste dag” uit je Leven, aan die belofte aan en voor elkaar.

Wat mooi hoe je dit zegt Jacqueline!

Mooi Jacqueline👍
Wat een bizar leven leiden de royals toch; er moet voor nageslacht gezorgd worden.
Arme Soraya lukte dat niet, dus moest er een andere vrouw komen.
Overigens was de aankondiging van de scheiding ook nog een ding; de sjah schijnt dat huilend verkondigend te hebben.
Shakespeare is er niets bij.

Ik heb ooit wel gelezen dat hij erg veel van Soraya hield. Misschien vandaar die tranen…?

Ze waren gek op elkaar, maar er moest een mannelijke troonopvolger komen. Zo triest.

Ja, heel verdrietig dit. Om erfopvolging tja… hard, kei-en keihard maar toch blijf ik geloven dat Liefde uiteindelijk alles overwint. Ze wilde uiteindelijk toch hem nabij zijn toen hij stierf, al is dat niet gelukt. Maar gedachten, zijn krachten.

Last edited 3 maanden geleden by Jacqueline

Jacqueline, ik wil graag inhaken op je reactie, want wat heb je dit mooi verwoord! Wat zou ik hopen dat veel echtparen die problemen of verwijdering van elkaar ervaren, zich nog eens zouden gaan bezinnen alvorens naar de rechter te stappen.
Hun liefde en huwelijksverbond is het zo waard om voor te knokken in goede en slechte tijden, voor henzelf, maar ook voor de kinderen wanneer die er mogen zijn.

Dankjewel Lieske.

Helemaal mee eens Lieske.
Tegenwoordig gaat men soms echt om niets uit elkaar.
Ik ben al heel lang met mijn man samen, vanaf de middelbare school; 1e liefde en meteen raak. En denk niet dat dat allemaal over rozen😉 ging.
Maar ik begin echt te steigeren als het dopje op de tandpasta er niet op zit, of men op elkaar uitgekeken is als argument wordt gebruikt😵‍💫
Kom op zeg; maak er wat van!

.

Last edited 3 maanden geleden by Nina

In goede en slechte dagen geldt dus niet voor royalty😔
Ik las net nog een hartverscheurend verhaal hierover.
Uiteindelijk werd de ex sjah ziek (kanker) en zijn wens was om Soraya nog een laatste keer te zien omdat hij altijd van haar had gehouden, dat was ook wat Soraya wilde en voelde.
Ze reist af naar hem en voordat ze aankomt overlijdt hij🫣 Hoe wreed kan het lot zijn.

interessante aanvulling Roos, dank je! Klinkt bijna meer als een verhaal dan historie; bizar hoe zoiets dan loopt.

Een erg pompeuze japon, ook voor die tijd. Mooi kan ik hem niet vinden.
Van elkaar ( blijven) houden en dan toch afgeserveerd worden.
Naar later blijkt onnodig. In en in triest.

Heel triest ja. Ik ken het verhaal wel Celeste, maar wat bedoel je met later onnodig, hier houdt mijn kennis op en word ik natuurlijk nieuwsgierig? Buiten het feit dat het “onnodig” of beter gezegd onmenselijk is om iemand te verlaten omdat ze niet zwanger kan worden.

Er was geen opvolger meer nodig! Het is dus onnodig geweest om te scheiden. Natuurlijk was dat niet te voorzien, maar rechtvaardigde geen scheiding.
Niet alles is maakbaar in het leven.
Hij dacht zelf zijn weg te bepalen.
Daar heeft hij wrange vruchten door moeten plukken.

Dankjewel Celeste, Ah ja nu weet ik het weer, had de link niet zo snel gelegd.

Ja soms leert het leven je lessen op een manier die je niet snel vergeet🫣

Hij werd afgezet Mode Mieke 😥 Een oudste zoon was niet meer nodig.

Zondermeer de meest pompeuse royale trouwjurk. Ondanks het vakmanschap en het schitterende ontwerp vind ik het toch wel een misser om een jurk te creëren die zo zwaar is dat je er niet eens in kan lopen, een paar duizend diamanten minder had al een verschil gemaakt. Ik heb mij er overigens altijd over verbaasd, dat er voor een vrij bescheiden tiara werd gekozen. Verder natuurlijk een zeer tragische afloop van wat begon als in een sprookje.

Hoi Nadeshda,
Al die diamanten van de grote tiara’s zaten waarschijnlijk in de japon 😉😂🫣

Hoi Roos, ik zie het al voor me: Monsieur Dior onopvallend met zijn naaimandje bij de juwelenkluis ; )

😂🤣👍

Wie bedenkt zoiets??
Dat moet dan de mooiste dag van je leven zijn, en dan loop je met zo’n blok beton vol diamanten en vrachten veren rond te zeulen….!!☹️

Gelijk weer een nieuwe uitje op de planning gezet. Gave serie !

Wat een jurk🫣
Arme vrouw, niet te doen toch, groot gelijk dat de schaar erin ging.
Tragisch zoals haar leven is verlopen😔

De schaar had er iets eerder in gemoeten denk ik.
20 kilo…