In coronatijd heeft prinses Beatrix haar kledingkast flink uitgemest. Haar collectie avondjurken -250 stuks- is dus niet meer compleet, maar gelukkig hebben we de beelden nog.

Het verhaal van de koninklijke avondjurken begint op 9 september 1953. Aan de zijde van haar ouders verschijnt prinses Beatrix voor het eerst ‘in het lang’ op de rode loper. De rok van haar japon loopt iets wijd uit en op het bovenlijfje is een bloempatroon van kraaltjes te ontdekken. De jurk, gedragen tijdens een bezoek aan de Amsterdamse Stadsschouwburg, is het startsein van een uitgebreide collectie avondjurken. Toch is de debuutjurk niet écht nieuw en uniek. Samen met haar zusje Irene mag prinses Beatrix eerder dat jaar namelijk bruidsmeisje zijn bij de bruiloft van jonkvrouw CH. L.M. Sickinghe. En op die bruiloft – je raadt het al- draagt prinses Beatrix de lange japon voor het eerst. Dit keer met mouwtjes, maar voor het bezoek aan Amsterdam wordt de jurk vermaakt tot een mouwloze creatie.


Foto: Nationaal Archief

Vast adresje
Het is natuurlijk niet bij die ene avondjurk gebleven. In een paar jaar tijd wordt de garderobe van prinses Beatrix behoorlijk aangevuld. Pasteltinten zijn favoriet, vaak gecombineerd met de kleinere diademen uit de Oranjekluis. Via haar moeder komt prinses Beatrix in de jaren vijftig in contact met ontwerpster Caroline Bergé-Farwick. Bergé mag tientallen creaties maken voor de prinses, waaronder de bijzondere trouwjapon van ruwe zijde.


Foto: Nationaal Archief

In 1966 slaat prinses Beatrix haar vleugels uit en maakt ze kennis met Theresia Vreugdenhil. De Amsterdamse couturier mag een korte modeshow geven op Kasteel Drakensteyn, waarna gelijk al de eerste bestelling volgt. De samenwerking pakt zó goed uit dat Vreugdenhil al snel gezien kan worden als de vaste ontwerpster van de prinses. Samen zoeken de dames naar geschikte kledingstukken, die passen bij de functie én smaak van de prinses.


Foto: Nationaal Archief

Protocollen en kledinggebruiken worden uiteraard niet uit het oog verloren. Eind jaren zestig is de prinses driemaal zwanger en nauwsluitende positiemode is in die tijd nog ongewoon. Beatrix’ japonnen met slanke snit worden dan ook vervangen door creaties met een A-belijning en de soepele stoffen maken plaats voor stevige stoffen die haar buik verhullen. Ook met haar positiekleding gaat prinses Beatrix zuinig om. Tijdens een diner op 7 januari 1967 draagt ze bijvoorbeeld een avondjurk die bij de halslijn is bezet met honderden kraaltjes en steentjes. (Foto 1)  Een bijzondere positiejurk, die we drie dagen later mét mantel opnieuw zien tijdens het huwelijk van prinses Margriet en prof. Mr. Pieter van Vollenhoven (Foto 2). Ook na het huwelijk blijft de jurk niet lang uit beeld. Twee weken na de bruiloft draagt Beatrix de jurk opnieuw tijdens een muzikaal avondje uit (Foto 3) en ook op Prinsjesdag dat jaar komt de jurk -in aangepaste versie- weer tevoorschijn (Foto 4) En ach ja, waarom ook niet?


Foto: Nationaal Archief

Koninginnekleding
In de jaren zeventig bereidt prinses Beatrix zich voor op haar nieuwe functie. Ze legt veel buitenlandse bezoeken af en daar hoort natuurlijk ook passende kleding bij. Strapless japonnen maken plaats voor creaties met een mouw en ook qua kleur zien we een duidelijke verschuiving. Pasteltinten blijven steeds vaker achterwege en worden vervangen door kleurrijke en rijk geborduurde stoffen. In binnen- en buitenland heeft Theresia Vreugdenhil haar favoriete adresjes, waar ze terecht kan voor mooie materialen. Ook snuffelt prinses Beatrix graag zelf op stoffenmarkten en het komt nog wel eens voor dat ze een lap zijde cadeau krijgt tijdens een buitenlandse bezoek. ‘Staatsbezoekstoffen’ worden ze genoemd door de dochters van mevrouw Vreugdenhil. Magteld en Saskia Vreugdenhil zijn sinds de jaren ’80 nauw betrokken bij het werk van hun moeder en gaan ook wel mee naar de passessies op het paleis. De zogenoemde staatsbezoekstoffen zijn vaak een ware uitdaging, zeker als ze niet recht van draad zijn. Ook is de lap stof soms net iets te kort voor een japon. Het vraagt dan veel kennis én geduld om er toch een perfecte creatie van te kunnen maken.


Foto: Nationaal Archief

Mode
Anders dan vaak wordt beweerd, houdt prinses Beatrix de modewereld goed in de gaten. Trends zijn niet altijd direct zichtbaar in haar garderobe, maar in de jaren ’80 volgt de kersverse koningin wel de laatste mode: powerdressing. Grote pofmouwen, rechte schouderlijnen en jurken met draperieën domineren de catwalk én de koninklijke walk-in closet. Zo draagt Beatrix tijdens het staatsbezoek aan Finland (1995) een japon die gemaakt is van een stof met duizenden kleine pailletten. Op de taille van de robe zijn draperieën aangebracht die getuigen van een sterk staaltje ambacht. Ze zijn gevuld met laisse en tule, zodat de draperieën ook tijdens het dragen hun vorm en volume behouden. Eind jaren ‘90 is powerdressing langzaam maar zeker passé. De nieuwe mode dient zich aan en ook prinses Beatrix laat steeds vaker de volumineuze japonnen achterwege. De japon van het staatsbezoek aan Finland wordt bijvoorbeeld op een creatieve wijze vermaakt. De draperieën worden vervangen door een soepele lichtblauwe stof, zo blijkt tijdens de verjaardag van koning Carl Gustav in 2006.

Ook de turquoise japon die koningin Beatrix draagt tijdens het staatsbezoek aan Australië in 1988 -en de opening van het Holland Festival in 1989 krijgt een update. De jurk heeft voor de prinses een speciale betekenis, want hij is gemaakt van drie stoffen die ze cadeau kreeg van Willem-Alexander. De grote pofmouwen worden van de jurk gehaald en door Sheila de Vries gebruikt voor een nieuwe japon. Beatrix draagt de nieuwe creatie voor het eerst tijdens het diner voor het Corps Diplomatique in 2015.Op modieuze wijze betuigt de prinses zo respect voor haar gastheer: koning Willem-Alexander.

Of we in de toekomst nog veel vermaakte jurken gaan zien, is nog maar de vraag. Prinses Beatrix heeft sinds de eeuwwisseling een sterke voorkeur voor deux pièces: een tweedelig ensemble, bestaande uit een top en bijpassende avondrok. De deux pièces laten haar figuur mooi uitkomen en zijn daarnaast ook nog onderling te combineren. En dat doet de prinses dan ook graag. Het is soms een ware speurtocht om te ontdekken waar we een bepaalde outfit eerder hebben gezien. En dat geldt voor wel meer kledingstukken, want de laatste tijd duiken steeds vaker oude avondjurken op als mantelpakje. De japon van Prinsjesdag 2008 doet bijvoorbeeld dienst als deux pièces tijdens een bezoek aan Boston in 2015. 

De japon van Prinsjesdag 2004 gaat inmiddels door het leven als een deux-pieces voor werkbezoeken. 

\

Laatstgenoemde aanpassing is het werk van Véronique van Groeningen. De Amsterdamse couturier was ooit werkzaam voor Theresia Vreugdenhil, maar werkt sinds 2006 zelfstandig voor koningin -en inmiddels prinses- Beatrix. De ontwerpen van Van Groeningen zijn onder andere te herkennen aan de originele mouwen en speelse details. Tijdens het huwelijk van prinses Victoria en prins Daniel in 2010 draagt Beatrix een japon van een bordeauxrode zijde chiffon bestikt met duizenden kraaltjes. De mouwen -die eindigen in een trompetvorm- zijn omlijst met een dubbele geplisseerde rand van zijde chantung. Echt bijzonder aan het ontwerp van deze japon is de laag uitgesneden rug.

Ook Sheila de Vries werkt inmiddels bijna twintig jaar voor de prinses. De japonnen van de Amsterdamse couturier zijn vaak te herkennen aan de opstaande kragen en verhoogde tailles.

De Prinsjesdagjurk van 2006 is nog een ontwerp van mevrouw Vreugdenhil. De vaste couturier van de koningin heeft enkele maanden voor het moment suprême al laten weten dat het tijd is om te stoppen met haar werkzaamheden. De goudkleurige japon van Prinsjesdag 2006 is dan ook een mooie afsluiting van een lange en intensieve samenwerking tussen de koningin en een couturier. 

Regenboog
In de garderobe van de prinses zijn inmiddels alle kleuren van de regenboog wel te vinden. Toch heeft ze wel een duidelijke voorkeur: (donker)blauw. Maar liefst 29% van haar avondjurken is gemaakt van een stof in deze kleur. Ook pasteltinten en rood blijken favoriet. 

Oud & nieuw 
Het is een fabeltje dat prinses Beatrix haar kleding slechts eenmaal draagt. Van de 250 avondjurken en deux-pièces zijn er 176 publiekelijk meerdere malen gedragen. Haar favoriet –een deux pièces van grijs kant- zagen we zelfs acht keer. De overige creaties zijn waarschijnlijk ook opnieuw gedragen, maar dan in besloten omgeving.

Diademen
Bijna 200 keer droeg prinses Beatrix publiekelijk een diadeem. Het meest gedragen diadeem is haar bruidsdiadeem, terwijl het pareldiadeem van Anna Paulowna op de tweede plek eindigt. 

Bovenlijfje 
Prinses Beatrix heeft een voorkeur voor hooggesloten japonnen met een lange mouw, maar er hangen ook wel andere smaken in haar kast. 

- Hooggesloten, lange(re) mouw: 175
- Mouwloos: 27
- Korte mouw: 19
- Strapless:13
- Spaghettibandjes: 11
- Off-shoulder: 4
- Asymmetrisch bovenlijfje: 1

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Tehya

Tehya

maandag 20 jun 2022 - 21:17

Vind het allemaal vreselijk. Het helm kapsel dat ze sinds de jaren 70 niet meer heeft veranderd, de eeuwige wagenwiel hoeden en de kleding is duidelijk ook al een variatie op modellen die ze al een eeuwigheid draagt. Als je dan koningin Paola ziet die van dezelfde leeftij is die is nog altijd mooi en verrassend gekapt en in frisse modieuze kleding.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zondag 01 mei 2022 - 00:22

Nog even (opnieuw) overheerlijk (na)genoten van de superprachtige avondkleding van Prinses Beatrix ! Zo echt koninklijk, zo ongelooflijk rijk, zo ongemeen chic !! Al in haar jeugd koos ze bijzonder oogstrelend mooie jurken; toen verscheen ze ook vaak verrukkelijk strapless én tegelijk met elegante witte lange handschoenen (en schitterende juwelen), zoals op de foto met de Afrikaanse president (wie ?) . Zo ook, net 60 jaar geleden, op 1 mei 1962, bij de viering van het zilveren huwelijksfeest van haar ouders (in het Amstel Hotel te A'dam : de jurk was in zachtblauwe zijde) : zie https://www.britishpathe.com/video/queen-juliana-silver-wedding-celebrat... .

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 07 mrt 2022 - 20:27

Wat een heerlijk blog is dit!
En wat een mooie verschijning is Prinses Beatrix toch. Ik hoop dat de jurken uit de sixties nog eens herdragen worden door de schoondochters. Te mooi om in de kast te laten hangen…

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 04 mrt 2022 - 18:50

Prachtig die jurk en mantel die ze 4 keer droeg! Wat een schitterende outfit en haar accessoire is dat!
Later werd het allemaal wat “pompeuzer” maar inderdaad een krachtig iconisch beeld!
Tegenwoordig vind ik haar nog steeds een zeer charmante en knappe vrouw

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 04 mrt 2022 - 20:27

Kleuren uit het verleden kun je niet altijd even 'serieus' nemen. Ik heb weleens een hele middag zitten ploegen op één mantelpak en dat bleek toen gewoon verkeerd te zijn ingekleurd door een tijdschrift. Was blauw, maar werd getoond in het roze. Ik denk dat de mantel/jurk van Beatrix in werkelijkheid inderdaad iets meer neigden naar het blauw.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

vrijdag 04 mrt 2022 - 13:17

Donkere kleuren staan haar heel goed. Ze heeft altijd hetzelfde, sterke silhouet gehouden. Die foto waarop ze in de tuin poseert is heel mooi.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

donderdag 03 mrt 2022 - 20:38

Mooi overzicht, dank je wel Josine!
Wat een prachtige stijl heeft prinses Beatrix toch, m’n complimenten. Tegenwoordig is ze wat vaker te zien in een broek, maar ook dan even stijlvol als altijd.

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

donderdag 03 mrt 2022 - 18:03

....dank U voor dit hoog interessante artikel. Verbazend, hoe vaak kostbare stoffen werden herbruikt.
Van jong meisje met een burgerlijk scheidinkje tot een bijna hollywood-rijpe pose in de prachtige, ruwzijden
japon, tot de statige jurk gedragen tijdens de inhuldiging van haar zoon Koning Willem-Alexander.
Dat is pas koninklijke mode, die dan ook bij haar en haar tijd paste.

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 03 mrt 2022 - 12:04

Even een zijweggetje... .wie van jullie kan ook zo
genieten van de kleding in de serie, Down Town Abbey .

afbeelding van oranjefan

oranjefan

donderdag 03 mrt 2022 - 13:47

Ik wel, ik hou sowieso heel erg van kostuumfilms/-series. Zoals de films Emma en Sense and Sensibility.

afbeelding van Maria48

Maria48

donderdag 03 mrt 2022 - 09:08

De altijd statige koningin. Tot in de puntjes verzorgd, geen mode, daar ging ze nauwelijks in mee. Dat maakte wie ze was en is. Altijd perfect gekleed, zelden zonder hoed. Zij heeft het koningshuis, en het ambt gemaakt tot wat het nu is. De flair , het losse, het toegankelijke, is meer iets van koningin Maxima.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 02 mrt 2022 - 22:29

Super overzicht!
Wat een mooie stoffen
Tijd voor een expositie! Bij opening van t Loo bijvoorbeeld?

afbeelding van CarolinaMaria

CarolinaMaria

woensdag 02 mrt 2022 - 19:34

Heerlijke blog. Beatrix is zo koninklijk!

afbeelding van Hennie64

Hennie64

woensdag 02 mrt 2022 - 15:56

Dank Josine! Ik zit met een glimlach van oor tot oor, zulk een koninklijk allure! Prachtige stoffen, niet altijd makkelijk om te verwerken maar een feest en veel fantastische herinneringen :-)

afbeelding van amaliaatje

amaliaatje

woensdag 02 mrt 2022 - 13:46

Wat een heerlijk en ook informatief artikel! Chapeau Josine!

afbeelding van elisah.

elisah.

woensdag 02 mrt 2022 - 13:22

Wat maak je mij hier blij mee, zoveel moois te zien.
Waar ik vooral van kan genieten is de perfectie en zorg die altijd aan de kleding van Beatrix is te zien.
Hier klopt altijd alles aan.
Ik ga heerlijk alles bekijken en lezen.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?