Het staatsbezoek aan Indonesië komt eraan, dus de komende twee weken zullen er heel wat koffers gepakt worden op Paleis Huis ten Bosch. In deze blog blik ik alvast vooruit op wat toepasselijke kledingkeuzes. 

De wind giert hier momenteel om het huis, maar het weer in Indonesië ziet er gelukkig heel wat beter uit. Of nou ja, beter.... Half maart tikt de thermometer in Indonesië al snel de 30 graden aan, en het is maar de vraag of je hier als koningin echt blij van moet worden. Een staatsbezoek vraagt immers om geklede kleding, en in een Islamitisch land ook om kuise kleding. Haar mouwloze strandjurken hoeft Máxima dus niet mee te nemen, maar wat wel?

Het antwoord laat zich vast wel raden: luchtige en bedekkende kleding, het liefst voorzien van laagjes. Door te kiezen voor luchtige kleding wordt de warmte niet opgesloten en voorkom je zweetbaden. Bedekkende kleding beschermt tegen (de warmte van) de zon, en laagjes zijn altijd fijn in verband met de airco. 

Omdat Máxima altijd terug kan vallen op ontwerpers die hier wel raad mee weten, zal ze vast niet al te veel modestress hebben gehad. In de Resort Collectie van Natan bevinden zich bijvoorbeeld meerdere outfits van raffia, een materiaal dat vervaardigd is van het blad van een Raffiapalm. Indien nodig kan het luchtige materiaal gevoerd worden met koele zijde. Het zou me niet verbazen als we de koningin hiermee gaan zien, want de raffia wordt ook nog eens op een duurzame wijze verwerkt in Madagaskar. Aangezien Máxima gelooft in de kracht van vrouwen, zou ze de raffiadames een enorme dienst bewijzen door op het internationale podium hun ambacht onder de aandacht te brengen. 

Afbeeldingsresultaat voor raffia site:modekoninginmaxima.nl
Máxima met een raffia rok. Als ze dit ensemble draagt met een felrode hoed, krijgt ze van mij bonuspunten ;) 

Ode
Waar de koningin ook voor zou kunnen kiezen, is kleding in de kleur van de Indonesische vlag: rood-wit. Als ze deze traditie voort wil zetten met bekende kleding, zou ze kunnen kiezen uit de volgende rode creaties. 

Rode outfit 1: Japon met geborduurde stippen 
Als de koningin op zoek is naar een bedekkende en toch luchtige outfit in een sprekende kleur rood, dan hoop ik dat ze kiest voor onderstaande japon. Over een basis van huidkleurige zijde en heeft het atelier van Natan een laag tule aangebracht, waarop met rode garen stippen zijn geborduurd. Door te spelen met de placering van het borduurwerk, wordt de slanke lijn van de koningin subtiel benadrukt en lijkt de rok te zijn voorzien van plooien. Met een mooie rode hoed (niet deze warme turban) zou ik dit plaatje wel willen zien in Indonesié. 

Outfit 2: rode moiré mantel van Natan. 
Qua belijning gebeurt er weinig bij deze mantel, maar dat maakt de stof (moiré-zijde) helemaal goed. Door middel van persen is de structuur van het weefsel plaatselijk vervormd, waardoor een golvend effect is ontstaan. Helaas is de bijpassende hoed onlangs nog gedragen, maar wie weet heeft Máxima wel een andere blikvanger laten maken. 

Witte pakjes 
In Indonesië wordt wit, de tweede kleur van de vlag, gezien als de 'kleur' van reinheid en het spirituele leven. Prima kleuren voor een koningin dus. In haar kast hangen heel wat ensembles in verschillende wittinten, en mijns inziens kunnen onderstaande looks zo mee de koffer in. 

Witte outfit 1: zijden japon met bloemdessin.
Door de prominente aanwezigheid van de rode klaprozen, zou ik deze creatie van Natan een uitermate geschikte keuze vinden. Wellicht oogt de stof wat warmpjes, maar zijde is warmte-isolerend, waardoor het warm aanvoelt bij koude temperaturen, en juist koel bij warme temperaturen. Tel daar het vochtopnemend vermogen en de chique uitstraling bij op, en iedereen zal begrijpen waarom deze stof uitermate geschikt is voor een staatsbezoek aan Indonesië.

 

Witte outfit 2: witte japon met decoratieve klepzakken van Gucci 
Een witte jurk met korte mouw klinkt misschien ook niet als de meest logische keuze voor een staatsbezoek, maar de beelden van Juliana en Beatrix in Indonesië bewijzen wel dat het prima kan. Als Máxima er helemaal een feest van wil maken, zet ze er ook nog even een rode hoed bij op. 

Witte outfit 3 
Omdat laagjes altijd handig zijn in verband met de airco, zou het me niet verbazen als dit witte Jackie Kennedy-ensemble van Natan eindelijk weer eens tevoorschijn wordt gehaald. Zonde dat zo'n mooi ontwerp sinds het debuut in 2015 buiten beeld is gebleven. 

Outfit 4: rok van een opengewerkte stof 
Vanuit de verte oogt de stof van deze geplooide midi-rok wellicht als wafeltjesstof, maar in werkelijkheid is het een opengewerkte stof. Lekker luchtig dus, en prima te combineren met deze zachtroze blouse of juist een top in een heel sprekende kleur. 

Blikvanger 
Op de eerste dag van een staatsbezoek draagt de koningin doorgaans gedempte tinten als beige, oudroze of zandkleur. Als ze daar nu ook voor kiest en een bijpassende hoed zoekt, raad ik haar deze gerafelde blikvanger aan. Het materiaal ventileert, maar houdt de zon wel tegen door de brede rand. 

Batik
Last but not least hoop ik dat koningin Máxima -net als prinses Bernhard in 1971- kiest  voor een outfit van een gebatikte stof. Van 1840 tot 1940 droegen de Nederlandse vrouwen in Nederlands-Indië zoveel gebatikte stoffen dat er zelfs een speciale Batik-stijl ontstond: Batik Belanda (Nederlandse Batik). 

Bij batikken wordt een stof eerst gedeeltelijk met was beschilderd. Hierdoor nemen bepaalde delen geen verf meer op. Vervolgens wordt de stof in een verfbad gedompeld, zodat er een patroon ontstaat. Het proces wordt meermaals herhaald, waardoor unieke dessins met een veelheid aan kleuren ontstaan. Doordat de was bij het herhalen van het proces steevast breekt, ontstaan er mooie patronen. 

Psssst. deze mag van mij ook wel mee: 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Molly

Molly

dinsdag 25 feb 2020 - 14:23

Zat te denken: is het nog wel verstandig om staatsbezoek door te laten gaan nu corona virus op meer plekken opduikt.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

dinsdag 25 feb 2020 - 11:25

De jumpsuit van Mattijs van Bergen uit de Photo-to-fashion collectie zou ook mooi zijn. Luchtige stof en toch bedekkend. En de print doet denken aan batik.

afbeelding van Maria04

Maria04

maandag 24 feb 2020 - 09:05

Wij gaan het zien wat ze draagt, Máxima kan zo de spanning erin houden!

afbeelding van Wiekie2004

Wiekie2004

zondag 23 feb 2020 - 20:58

Ik denk dat ze de Ascotjurk gaat herdragen. Licht, luchtig en neutraal van kleur.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zondag 23 feb 2020 - 20:06

“Wat gaat Maxima dragen in Indonesië?” Ik denk wat groens en smaragden, ze gaan tenslotte naar de gordel van smaragd ;-)

afbeelding van Carolina

Carolina

zondag 23 feb 2020 - 19:56

Allemaal leuk hoor, de onderwerpen die Josine telkens inbrengt. Maar....het is akelig stil qua werkbezoeken en andere activiteiten. We gaan ons weer vergapen aan de bekende beelden in de sneeuw (= vakantie), een staatsbezoek en daar moeten we allemaal blij mee zijn. We laten ons ook nog eens bedotten door het herdragen van skikleding, terwijl de overige dagen van de vakantieweek allemaal nieuwe (dure) skikleding gedragen wordt, maar als de pers er is, wordt er herdragen. Ik vind het nogal minimaal allemaal en begrijp eigenlijk ook niet goed waarom er zo weinig gewerkt wordt. En ja, ik weet dat er achter de schermen vast van alles gebeurt, maar dat is in elk gezin zo en voorlopig zijn ze erg weinig zichtbaar. Niet prettig wat mij betreft.

afbeelding van Babs74

Babs74

maandag 24 feb 2020 - 08:03

Het is inderdaad stil, maar ik - en velen met mij - hebben geen zicht op de agenda van Maxima. Ik kan dus niet zeggen wat ze wel en niet doet. Wil haar wel graag vaker zien, dat zeker, maar nogmaals: als ik haar niet zie, kan ik niet zeggen dat ze niks doet.

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 24 feb 2020 - 15:00

, Nu we Maxima zo weinig zien , is het leuk om wat meer en beter te kijken naar buitenlandse vorstenhuizen
Heel mooi is het om te zien hoe de Keizerin van Japan, en kroonprinses Stefanie van Luxemburg er zo gelukkig en stralend uitzien. De laatste geniet van de ,haar zo gegunde ,zwangerschap en de Keizerin van haar nieuwe rol.

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 24 feb 2020 - 15:00

, Nu we Maxima zo weinig zien , is het leuk om wat meer en beter te kijken naar buitenlandse vorstenhuizen
Heel mooi is het om te zien hoe de Keizerin van Japan, en kroonprinses Stefanie van Luxemburg er zo gelukkig en stralend uitzien. De laatste geniet van de ,haar zo gegunde ,zwangerschap en de Keizerin van haar nieuwe rol.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

maandag 24 feb 2020 - 16:24

Goed idee Elisah ,foto s van mary al gezien bij blauw bloed samen met de hond Grace?

afbeelding van Trixedo

Trixedo

maandag 24 feb 2020 - 15:51

Helemaal met je eens, elisah !

afbeelding van Maxi

Maxi

maandag 24 feb 2020 - 03:48

Roerend met je eens, Carolina!

afbeelding van Wiekie2004

Wiekie2004

zondag 23 feb 2020 - 20:57

Dat zijn nogal wat aannames Carolina.....die je presenteert als waarheden. Dat vind ik niet prettig wat mij betreft.

afbeelding van Carolina

Carolina

zondag 23 feb 2020 - 23:09

De aannames, die jij onprettig vindt, zijn hier allemaal te lezen bij de berichten tijdens de ski-vakanties. Gewoon de simpele waarheid dus.

afbeelding van Babs74

Babs74

maandag 24 feb 2020 - 22:29

..

afbeelding van Suus

Suus

zondag 23 feb 2020 - 21:36

Zou het zo kunnen zijn dat ze express andere kleding dragen op de andere dagen, omdat ze zo min mogelijk herkend willen worden? Daar kan ik me namelijk wel iets bij voorstellen... (even vanuit een positieve invalshoek bekeken).

afbeelding van Jens

Jens

zaterdag 22 feb 2020 - 23:01

Hi Josine, vaak ben ik het met je eens maar vandaag niet. Ik hoop op de dromerige, zachtblauw/ groene voilen jurk. En op iets in knalgeel, en op een lange kaftan tijdens een werkbezoek. Zó jammer dat er geen banket is waar ze die prachtige sieraden van Juliana kan dragen.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zondag 23 feb 2020 - 20:10

Maxima kennende draagt ze de prachtige sieraden ook rustig op een casual look hoor, daar heeft zij geen banket voor nodig... .

afbeelding van Jens

Jens

zondag 23 feb 2020 - 22:17

Daar heb je ook weer gelijk in Hennie. Laten we daar dan maar op hopen. Ik gok Máxima dinsdag in een nieuw skipak, de oudste twee prinsessen ook en Ariane ineenstorting van de zussen. En Laurentien met een shawltje en zonnebril. Wie biedt nog iets anders??

afbeelding van Birchwood

Birchwood

zaterdag 22 feb 2020 - 22:25

Wat een mooi voorproefje Josine!
Ik zie mooie en minder mooie outfits, maar ik denk (en hoop) dat Máxima ons gaat verrassen, met een goede mix tussen al eerder gedragen kleding en nieuwe outfits met bijpassende accessoires.

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 22 feb 2020 - 16:31

Allemaal outfits waar ik niet op hoop. Die Jackie O outfit vind ik wel leuk maar niet voor dit bezoek.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 22 feb 2020 - 16:07

Wat een leuk blog, maar het verbaast me niets als Máxima weer een aantal verrassende keuzes maakt. De gebatikte rok is een topper en verder zou ze ook nog wel eens voor groen kunnen kiezen als verwijzing naar de gordel van smaragd.
Maar de prachtige roze hoed mag zeker mee!

afbeelding van Marjet

Marjet

zaterdag 22 feb 2020 - 15:13

Wat leuk om ons alvast te verheugen op al het moois van het land en de kleding tijdens het staatsbezoek! Hoop heel erg op een mooie jurk of rok van batik en de flamboyante hoed mag van mij ook mee in de koffer!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 22 feb 2020 - 13:51

Ik hoop op een variëteit aan nieuwe outfits, en graag veel kleur want dat staat haar goed. Graag een latje hoger dan India (als je de sari's er buiten houdt).
En die mega hoed mag mee!

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

zaterdag 22 feb 2020 - 13:24

Nou Josine, sorry dat ik het moet zeggen, maar ik hoop altijd dat ze uitpakt met allerlei nieuwe pakjes, jurken of creaties! Ik vind het zo goedkoop staan om op het belangrijkste bezoek dat er is met tweedehands kleding aan te komen.
Ik hoop ook op traditionele kleding, met een M twist er aan.

afbeelding van Lina

Lina

zaterdag 22 feb 2020 - 14:28

Eyecatcher, die snap ik niet, jij noemt kleding die je al eerder hebt gedragen tweedehands?

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

zaterdag 22 feb 2020 - 18:33

Je hebt gelijk, Lina. Tweedekeus bedoel ik. Voor de tweede keer gekozen.

afbeelding van Lina

Lina

zaterdag 22 feb 2020 - 22:45

Eyecatcher haha tweede keus betekend ook weer wat anders. Bijvoorbeeld, je wou eigenlijk die witte jurk aantrekken maar die blijkt nog in de wasmand te liggen en je hebt geen tijd meer die te wassen voordat je weg moet, dus dan zoek je maar een andere jurk in je kledingkast hoewel die nou net niet je voorkeur had voor de betreffende gelegenheid.

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

zondag 23 feb 2020 - 13:35

Ja, precies Lina, hij lag nog in de wasmand van de eerste keer dragen, nu is hij weer fris en kan ze hem voor de tweede keer uitkiezen. Nou ja, je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind het zo slordig staan, voor staatsbezoek. Maar meningen verschillen. Als ik op staatsbezoek zou gaan, dan mag ik wel met de Sultan van Brunei getrouwd zijn, want ik wil elke dag nieuwe kleding aan :-)

afbeelding van elisah.

elisah.

zondag 23 feb 2020 - 13:31

Ik heb kleding die ik mooi vind en mij zo fijn. in voelt dat ik dat juist graag meerdere keren wil dragen .
Maar dat wil niet zeggen dat ik niet graag iets nieuws koop hoor.

afbeelding van Magda

Magda

zaterdag 22 feb 2020 - 13:07

Witte outfits nrs. 1 en 3 zijn mijn favorieten.

afbeelding van elisah.

elisah.

zaterdag 22 feb 2020 - 16:29

Dit is ook mijn keuze, jurkje vrolijk met de bloemen en het Jacky O. pakje is zoooo leuk en
heel praktisch met het losse jasje .
Maar ik vind het ook leuk om weer een nieuwe creatie te zien.
Ik wens ze een heel mooi en fijn staatsbezoek toe.
Hopelijk is de sfeer minder gespannen als destijds toen ze met Beatrix op bezoek waren .
Dat was een zeer ongemakkelijk bezoek .

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 22 feb 2020 - 12:50

Ps. er is een staatslunch ipv staatsbanket, dus lange galajurken en diademen zullen we waarschijnlijk niet gaan zien.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?