Van zaterdag 21 mei tot en met zondag 22 mei bracht president Trump een bezoek aan Saudi-Arabië. Nu is deze website niet direct de plek om te discussieren over wapendeals en andere politiek beladen onderwerpen, maar meermaals werd mij de vraag gesteld waarom Beatrix en Máxima in 2012 tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten wél een hoofddoek droegen en Melania Trump dit weekend niet. In deze blog zal ik antwoord geven op deze vraag. 

Laten we bij het begin beginnen: Een staatsbezoek staat altijd in het teken van onderlinge banden, de gedeelde geschiedenis en de handel. Uiterlijkheden komen op deze site volop aan bod, maar zijn uiteraard tijdens het bezoke slechts een bijzaak. Toch houden royals bij het kiezen van hun kleding én accessoires wel degelijk rekening met de gastheer/gastvrouw of de te ontvangen gast. In China hebben kleuren een andere symbolische waarde dan in Nederland en in het Midden-Oosten is een minirok niet gewenst. Dergelijke do's en dont's worden ruim voor het staatsbezoek besproken met de koning en koningin, zodat flaters worden voorkomen. Toch zagen we Beatrix en Máxima tijdens het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiratien met een hoofddoek, terwijl Melania Trump haar hoofd niet bedekte. Waarom eigenlijk?
De reden hiervoor is niet zo ingewikkeld. Koningin Beatrix en koningin Máxima droegen namelijk alleen een hoofddoek tijdens een bezoek aan een moskee. De rest van het bezoek droegen ze gewoon Westerse kleding. Op het programma van Trump stond geen bezoek aan een moskee, dus het is niet zo verwonderlijk dat Melania Trump haar hoofddoek thuis had gelaten. Van Westerse vrouwen wordt immers geen hoofddoek verwacht, alleen tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld de moskee. Maar dat zou in Nederland niet anders zijn.  Tijdens het bezoek aan de Paus in Rome droeg Melania bovendien wél een hoofdbedekking.

Waarom de hoofddoek bij Beatrix toch voor heel wat discussie zorgde, heeft denk ik te maken met de Nederlandse politieke situatie van dat moment en ook de bijzondere keuze van Beatrix voor zowel een hoed als hoofddeksel. Tijdens een eerder bezoek aan Turkije droeg Máxima namelijk ook een hoofddoek tijdens een moskeebezoek en toen kwam er geen enkele discussie los.Na afloop van het staatsbezoek in 2012 werd de hoofddoek-discussie overigens ook nog even kort besproken met koningin Beatrix en prinses Máxima. Zij wisten immers alle ins & out's en alleen zij konden precies vertellen waarom zij hadden gekozen voor een hoofddoek. Beatrix liet aan de journalisten weten dat háár hoofddoek geen teken was van onderdrukking, maar een manier om respect te betonen. Volgens Beatrix toon je respect voor het land en de inwoners door je aan te passen aan een land én eerbied te tonen voor de religie.


Máxima tijdens het bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten

Foto's: monarchypress.com 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Gerdien

Gerdien

maandag 29 mei 2017 - 12:55

Beatrix met hoofddoek over de hoed vind ik geen gezicht. Maxima staat wel leuk met hoofddoek

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

maandag 29 mei 2017 - 08:04

Niet de beste looks tijdens dit staatsbezoek...

afbeelding van MrsDuck

MrsDuck

vrijdag 26 mei 2017 - 19:46

Je past je aan naar de lokale gebruiken. Ik heb die hele discussie nooit begrepen, ook niet vanuit de politiek van de PVV. De PVV vindt, of dat nu terecht is of niet, dat moskeeën en islamitische hoofdbedekking in Nederland niet thuis hoort en verwacht dat men zich aanpast en naar westerse maatstaven kleedt. Dat mag je vinden, maar dan is het niet meer dan normaal dat je je kleedt zoals volgens de daargeldende opvattingen gepast is wanneer je als Nederlandse in een ander land bent. Het werkt 2 kanten op.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 26 mei 2017 - 18:41

Ik vond Máxima en Beatrix echt prachtig met hoofddoek. Waarom doen we er toch altijd zo moeilijk over? In de jaren 50 en 60 waren hoofddoeken ultra hip en droeg iedereen ze hier.
Ik ben in heel veel Arabische landen geweest en altijd enorm gastvrij ontvangen, dus hoe erg is het dan om in een gebedshuis een hoofddoek te dragen?

Iets anders: zijn er trouwens foto's van Máxima tijdens haar speech voor de OESO in Parijs van afgelopen woensdag?

afbeelding van Liz

Liz

vrijdag 26 mei 2017 - 18:50

Ja links en filmpje staan in de diplomatendiner blog.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 26 mei 2017 - 19:39

Leuk. Dankjewel Liz. Ik zie dat ze een van mijn favoriete peplums draagt. Dit is blijkbaar de week van het herdragen van mooie outfits :-)

afbeelding van LG

LG

vrijdag 26 mei 2017 - 17:49

Wat mij betreft had mijn president wel een niqab mogen dragen;-)

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 26 mei 2017 - 17:19

Goede uitleg Josine!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?