Vanaf aanstaande zaterdag is in het Centraal Museum in Utrecht een unieke expositie te zien over het werk van Jan Taminiau. Kaartjes heb ik gelukkig al bemachtigd, en dankzij de website Fashion United kan ik jullie ook alvast een voorproefje geven van enkele bijzondere creaties die worden tentoongesteld.

Mijn hart ging sneller kloppen toen ik de eerste beelden te zien kreeg van Máxima's lila avondjapon met 3D-borduurwerk van Jan Taminiau. Het was altijd al een droom van mij om deze creatie nog eens in het echt te zien en zaterdag is het ein-de-lijk zover. In mijn nieuwe boek 'De Magie van Máxima' schreef ik het volgende over de japon: 

"Samen met 150 medejarigen en koningin Máxima geniet koning Willem-Alexander op 28 april van een diner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Voor de bijzondere gelegenheid bestelt Máxima een nieuwe avondjurk bij Jan Taminiau. Tijdens het maakproces van de japon laat de ontwerper zich voor de tweede keer inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Op het paneel dat dit keer als inspiratiebron dient, is onder andere bamboe en kersenbloesem zichtbaar. Toepasselijke symbolieke, want kersenbloesem staat binnen de Japanse beeldtaal symbool voor de maand april, terwijl bamboe staat voor levenskracht: het buigt, maar breekt nooit.

Een mooie close-up van de bamboestengels is zichtbaar op de cover van het boek ‘The Brocadian Paradise’ van Nicole Ex. Het 3D-effect van het behang  is van dichtbij heel indrukwekkend en datzelfde kan ook gezegd worden van het borduurwerk op Máxima’s japon. Op ingenieuze wijze heeft Taminiau de zijde bamboestengels iets opgevuld voor het creëren van eenzelfde 3D-effect, terwijl het dwarrelende kersenbloesem het toonbeeld is van exquise handwerk."

Máxima met de japon:

Links een close-up van het behang in de Japanse Zaal van Paleis Noordeinde en rechts een close-up van Máxima's japon. 

Ook de jurk van Prinsjesdag 2015 is te zien op de expositie (midden). 

~~Advertentie~~


~~Advertentie ~~

Wie kijkt naar Máxima’s jurk ziet naast de nodige borduurtechnieken en kraalsoorten ook rotsblokken, fazanten, kraanvogels en bloemen. Via een persbericht laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat het tafereel op de japon is geïnspireerd op de Japanse Zaal in Paleis Huis ten Bosch. In het boek ‘Het Brokaten Paradijs’ beschrijft Nicole Ex de zijden wandbespanningen tot in detail. “De acht panelen die het Japanse behangsel in Huis ten Bosch telt, worden bevolkt door een rijke schakering van tot in detail uitgewerkte planten en dieren. Al deze honderden textielfiguren, de appliqués, zijn opgeplakt en met steekjes vastgezet op een ecrukleurige zijden ondergrond, het fond. De pioenrozen en chrysanten, de pauwen en hanen komen van hun ondergrond los omdat ze met een katoenpluis zijn opgevuld of zijn opgebouw uit verschillende laagjes papier, die vaak dakpansgewijs over elkaar heen zijn gelegd. Op de gladde ondergrond ligt zo een glooiend heuvellandschap van beesten, planten en bloemen, die gemaakt zijn van prachtig fluweel, satijn en brokaat.”

Wie de acht panelen in de Japanse Zaal aandachtig in zich opneemt, ziet een mix van Oosterse tradities en Dutch Design. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren negentig komt men namelijk Hollandse speelkaarten tegen en papier met Japanse tekens. Ook de compositie van de acht panelen verraadt invloeden uit eigen land. Nicole Ex: “In de Oosterse traditie wordt de ruimte van het vlak gezocht, elementen worden erover uitgestrooid, de leegte gelaten. Van symmetrie is nooit sprake. De planten en dieren op de vier grote panelen zijn daarentegen in een U-vorm gerangschikt, waardoor de voorstelling een duidelijk rechts en links en een onder en boven heeft gekregen.”

Links: een close-up van het behang van de Japanse Zaal, rechts een close-up van Máxima's japon: 

Op de video kwam ook een jurk voorbij die sterk lijkt op een avondjurk van koningin Mathilde en het bekende postzakjasje. De expositie oogt op onderstaande video veelbelovend. Ik kan niet wachten tot zaterdag! 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Sarah Kay

Sarah Kay

donderdag 03 mei 2018 - 16:13

Zó'n mooie expositie!
Dank voor de tip, Josine.
Wat een prachtige jurken maakt deze ontwerper. Heel gaaf om ze van dichtbij te mogen bewonderen.
Kunst!

afbeelding van Michel87

Michel87

donderdag 26 apr 2018 - 12:13

Wat een prachtige creaties maakt Jan! De prinsjesdagjurk staat haar ook prachtig op de staatsiefoto's die gemaakt zijn!

afbeelding van zara

zara

donderdag 19 apr 2018 - 09:41

Bedankt voor de Centraal Museum tip, Josine! Ik ben fan van dit soort exposities, en ik vind het altijd een hele belevenis om zulke bijzondere modecreaties van dichtbij te mogen bekijken.

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

donderdag 19 apr 2018 - 09:19

Trieste outfit...

afbeelding van Paula

Paula

donderdag 19 apr 2018 - 08:15

Maxima heeft een mooier figuur als die paspop... :S

afbeelding van Magda

Magda

donderdag 19 apr 2018 - 09:17

Hmmmm, smaken verschillen. Over de rest zwijg ik maar........

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

woensdag 18 apr 2018 - 21:39

Ja Car, dat denk ik wel maar er blijft genoeg moois in de kast over hoor! Ik vraag me altijd af hoe het met de reiniging en het onderhoud van dit type jurken gaat. Direct na koningsdag is de jas en jurk naar het Tilburgs textielmuseum gegaan dus niet gereinigd. Bij deze jurken kan er toch ook wel eens een drupje vallen of kan de koningin getranspireerd hebben, het lijkt mij een hele tour om vooral die jurk met de opgevulde bamboe stokjes gereinigd te krijgen.

afbeelding van car

car

woensdag 18 apr 2018 - 20:39

Betekend dat dan dat ze tot augustus die jurken nie draagd ? :))

afbeelding van HM

HM

woensdag 18 apr 2018 - 14:23

Sjoh als je de youtube clip kijkt moet het wel een hele ervaring zijn om mee te maken.
Wat zou de entree kosten? We zijn over in NL rond die periode, zou het graag mn meiden van 10 en 12 willen laten zien. Die zijn net so maf van "grote jurken" dan hun moeder :) Ze raken niet uitgekeken op de kleding in de film van "Sissi"

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 18 apr 2018 - 22:18

Wat een prachtige jurken!!! Tanimiau is echt een kunstenaar als het om kleding gaat. Zeker zijn avondjurken, sprookjesachtig mooi en vol details. Leuk dat Máxima ze uitleent om hem te laten shinen! Wel jammer dat we deze jurken dus even niet live gaan zien... De lila verjaardagsjurk verdient het herdragen te worden en kan zo mee naar een van de komende staatsbezoeken.

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

woensdag 18 apr 2018 - 15:56

Ik weet eigenlijk niet of ze überhaupt betaald voor de jurken van Jan T. want zij is by far voor een Nederlandse modeontwerper de beste reclame dus... ik denk eigenlijk dat zij hem niet hoeft te betalen.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

woensdag 18 apr 2018 - 20:07

Natuurlijk betaald ze daar wel voor! Een arbeider is zijn loon waardig, ik denk niet dat het Koningspaar niet zou willen dat hij niet betaald werd. Bovendien is Taminiau zelf gevraagd voor de inhuldigingsjurk. Denk je serieus dat ze het dan kunnen maken om al die vele uren arbeid niet te betalen?

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

donderdag 19 apr 2018 - 00:43

Geen idee, wie zal het zeggen, maar 1 jurk “weggeven” of een met een hele vette korting, die de hele wereld ziet , maakt in het geval van Maxima niet uit welke, en dan van de rijken der aarde orders binnenkrijgen en naamsbekendheid. Lijkt mij geen slechte deal toch?! Iets met slim ondernemerschap.

afbeelding van Fina

Fina

woensdag 18 apr 2018 - 13:00

Als er tijd is ga ik er ook heen!

afbeelding van Babs74

Babs74

woensdag 18 apr 2018 - 12:33

Wat een topontwerper is dit! Geweldig dat zij hier voor kiest. Ik vind hem creatief en vernieuwend, heerlijk!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 18 apr 2018 - 10:30

Wat leuk! Die rechtse op de foto mag ze ook een keertje proberen van mij!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?