Dinsdag is het weer zover: Prinsjesdag! De dresscode met lange jurken en hoeden is wereldwijd gezien uniek en geeft de politieke dag een heerlijk modieus tintje. In deze log nog even een terugblik op voorgaande jaren. 

In 2013 koos koningin Máxima voor een goudkleurige japon die is geborduurd in degradé wyber-patroon met transparante mouw en riempje in de taille. De patronen worden gevormd door een borduursel van verschillende lagen pailletten en glaskralen, die de jurk een driedimensionaal effect geven. Bij de jurk droeg koningin Máxima een bijpassende hoed van goudkleurig sinamay plus het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.We zagen de jurk na Prinsjesdag nog eenmaal terug tijdens het staatsbezoek aan Japan. 

In 2014 zagen we een jurk van heel andere orde. Op vele fronten. De A-lijnvormige rode zijden japon was namelijk gewoon te koop op internet en niet speciaal voor de koningin ontworpen of gemaakt. Ook qua kleur en materialen is de japon een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar an sich is er niks mis met vreemde eenden natuurlijk ;) We zagen de Prinsjesdagjurk nog één keer terug tijdens het staatsbezoek aan Canada in 2015. 

In 2015 koos koningin Máxima opnieuw voor Nederlandse couture en Jan Taminiau. De handbeschilderde zijden organza japon, gedecoreerd met verschillende kraalsoorten en borduurtechnieken zoals broderie d'art, handsteken en cannetille borduur, bleek geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch.Máxima's bijpassende haardecoratie was een driedimensionale vertalingen van de bloemen uit de japon. Een sterk staaltje ambacht dus. Een ode aan de mode. 
Onlangs kwam de japon opnieuw in beeld tijdens de verjaardag van de Noorse koning en koningin. 

2016 was het jaar van Claes Iversen. Koningin Máxima droeg diverse ensembles van de ontwerper en zo ook op Prinsjesdag. De tweedelige japon van de koningin bestond uit een nachtblauwe zijde Armure top en een goudkleurige zijde satijn double gabardine rok. De rok was bewerkt met nachtblauw guipire kant en kleine pailletten in een asymmetrisch verloop en de hoed was gemaakt van goudkleurige parabuntal. Tijdens de verjaardag van de Noorse koning werd duidelijk dat de koningin een vooruitziende blik had tijdens het ontwerpproces, want bij de rok had Máxima ook nog een top van dezelfde stof als de rok laten maken.

~Advertentie~


~einde advertentie~

De poll: 

Foto's met dank aan Monarchypress.com 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van jeanine68

jeanine68

maandag 18 sep 2017 - 18:27

Ik ben wel echt super benieuwd naar morgen, naar de jurk van Maxima en ook naar de jurk van Laurentien. Ook naar de hoeden of haarsieraad, juwelen ect... Spannend!!

afbeelding van elise1

elise1

maandag 18 sep 2017 - 15:52

Ik vind de rode niks. Niet mooi tijdens Prinsjesdag en al helemaal toen ze hem later droeg tijdens het staatsbezoek aan Canada. Peperduur waarschijnlijk (want Valentino!) maar doet toch goedkoop aan. En veel te veel rood bij elkaar.
De andere drie jurken zijn beeldschoon, ieder op zijn eigen manier. Ik kan niet kiezen....

afbeelding van Molly

Molly

maandag 18 sep 2017 - 15:26

Als je in de agenda kijkt op de site van het koninklijkhuis staat alleen de Koning vermeld.

afbeelding van amaliaatje

amaliaatje

maandag 18 sep 2017 - 16:44

Als je terugkijkt in de agenda staat er voor Prinsjesdag 2016 hetzelfde; alleen de koning wordt daar vermeld. In uitgebreider berichten (doorclicken op het bewuste agenda item) staat de koningin wél vermeld.

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

maandag 18 sep 2017 - 15:48

Ik denk niet dat "men" het zou accepteren als ze een taak behorend bij haar status als echtgenote van de Koning zou nalaten om naar de VN te gaan in de context van haar nevenfunctie als VN-gezant. Dus ze zal heus wel aanwezig zijn bij Prinsjesdag! (en dan evt. direct daarna vertrekken; het is tenslotte om twee uur of zo klaar.)

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

maandag 18 sep 2017 - 15:38

Dat is dan een foutje, want haar aanwezigheid wordt in de link die ik stuurde wel vermeld.

afbeelding van Gerdieneke de Jong

Gerdieneke de Jong

maandag 18 sep 2017 - 14:44

Ja dat las ik ook! Over Prinsjesdag lees je alleen over Willem-Alexander en niet over Maxima!

afbeelding van Molly

Molly

maandag 18 sep 2017 - 14:39

Lees net op de site van het koninklijkhuis dat de Koningin in New York is voor de VN. Betekent dit dat ze dit jaar niet bij prinsjesdag is? Of gaat ze na prinsjesdag naar New York?

afbeelding van Carolina

Carolina

maandag 18 sep 2017 - 15:01

Direct na Prinsjesdag (op dinsdag nog dus) vliegt ze naar New York, gisteren las ik ergens haar hele programma daar.

afbeelding van Babs74

Babs74

maandag 18 sep 2017 - 14:49

volgens mij gaat ze de 19e weg, dus zal er wel bij zijn morgen.

afbeelding van Sarah Kay

Sarah Kay

zaterdag 16 sep 2017 - 21:40

Wat leuk, de Libellevlogs!
De jurk met de schilderingen vind ik het mooist en de jurk met het blauwe kant het allermooist:) Die gaat de koningin voorlopig vast niet overtreffen...

afbeelding van Esther6

Esther6

zaterdag 16 sep 2017 - 14:55

Ik hoop op een japon van Mattijs van Bergen dit jaar.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 16 sep 2017 - 14:22

Met uitzondering van de rode Valentino jurk vind ik ze allemaal geweldig!! Ik heb op de prachtige gouden Tamniau jurk gestemd uit 2013. Maar eigenlijk kan ik niet kiezen tussen de twee Taminiau jurken...
Benieuwd wat we dinsdag gaan zien.

afbeelding van zara

zara

zaterdag 16 sep 2017 - 13:34

Van mij mag ze de japon uit 2015 gerust nog wel een keer dragen, want hij verdient een herkansing na die verregende Prinsjesdag in 2015.

afbeelding van JAusten

JAusten

zaterdag 16 sep 2017 - 14:10

Great Josine ! it is a pity that I don't understand dutch language.
At 0.55 in the video, there is an interesting image : Maria's bag. Something that recalls me Maxima before-yesterday's bag (with the green Lanvin dress). A trail to follow perhaps.

afbeelding van zara

zara

zaterdag 16 sep 2017 - 13:38

Wat een leuke vlog! Mijn complimenten!

afbeelding van jeannine

jeannine

zaterdag 16 sep 2017 - 07:49

de nr 3 vind ik de mooiste 4is mooi van kleur maar ik vind die plotse onderbreking niet mooi blauw en dan een plotse lijn dat mocht zoals bij 3 mooier doorlopen en dan zou 4 van kleuren beter bij haar, en de tijd van het jaar passen

afbeelding van Marga

Marga

zaterdag 16 sep 2017 - 00:23

Nr 1, 3 en 4. Waarbij ik de keuze van de gouden japon in het eerste jaar als koningin fantastisch vond.

afbeelding van Johannetta

Johannetta

vrijdag 15 sep 2017 - 23:02

Ojaa, kardinaal natuurlijk. Kardinaalsrood.

afbeelding van Johannetta

Johannetta

vrijdag 15 sep 2017 - 19:49

Eens! Nummer 3 vind ik de mooiste en het mooist bij haar passen. . De jurk van Claes Iversen op de tweede plaats. De rode jurk met rood dopje doet een beetje denken aan de paus (of bisschop) in het rood. Doet me niet zo veel.

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 15 sep 2017 - 20:58

Jaaa dat is het inderdaad; een kardinaalspak.

afbeelding van DEP

DEP

vrijdag 15 sep 2017 - 19:32

Nummer 3 en alleen die. Hij is zo bijzonder. Nederlands, ambachtelijk, geïnspireerd op Nederland maar met een exotische twist. Ook een vriendelijke knipoog naar alle paradijselijke oorden waar de Nederlanders al eeuwen naar toe trekken met hun vrije (handels)geest en hang naar avontuur. Uniek!

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

vrijdag 15 sep 2017 - 19:27

Hé, wat leuk, het was me nog helemaal ontgaan dat het dinsdag weer Prinsjesdag is. Benieuwd met wat voor jurk Maxima ons nu weer verrast.
Van de voorgaande jaren vind ik het allemaal mooie jurken, maar ik heb gestemd op 2013, de goudkleurige. Maar ook 2016 was schitterend! De enige waar ik een minpuntje aan zag, was 2015, met het korte mouwtje. Die was ook heel mooi, maar een driekwart of lange mouw vind ik voor deze gelegenheid wat gekleder. En bovendien was het ook in mijn herinnering echt geen warm, zonnig weer. Dus ik zat thuis te bedenken hoe fris Maxima het wel moest hebben met blote armen. Maar waarschijnlijk had onze warmbloedige koningin er zelf helemaal geen last van, haha.

afbeelding van Merel123

Merel123

vrijdag 15 sep 2017 - 19:53

Wat ik me herinner was het een heel korte balkonscene en was het Maxima die als eerste aanstalten maakte om naar binnen te gaan. Misschien had ze het toch wel koud.

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 15 sep 2017 - 18:14

Nummer 1 vind ik e het helemaal niet mooi. Hij tekent enorm en vind sowieso camelkleurige tinten niet zo fraai staan
Nummer 2 beetje ongeïnspireerd
Nummer 3 beeldschoon maar de korte mouwtjes minder voor Prinsjesdag
Nummer 4 geweldig!!!! Echt fantastisch !

Ik gok op een aubergine of een oranje/oker/roest kleir voor dinsdag. Maar hoop op GROEN! Of petrol

afbeelding van Merel123

Merel123

vrijdag 15 sep 2017 - 17:20

Oei, dit is pas echt moeilijk om een keus te maken.
Op de rode jurk na, staan ze wat mij betreft allemaal op nummer 1.

Maar als het dan toch moet, kies ik voor de gouden jurk uit 2013.
Op nummer 2 de handbeschilderde jurk uit 2015
Op Nummer 3 de rok met top uit 2016
De rode jurk vind ik haar qua kleur heel mooi staan, maar het model vind ik niet mooi. Lijkt net of de stof wat te stuk is.

afbeelding van WA

WA

vrijdag 15 sep 2017 - 16:33

Ondanks dat ik nr 3 nóg mooier had gevonden met 3/4 mouw gecombineerd met een hoed (gewoon, omdat het Prinsjesdag is :-))
blijft hij toch aan de top staan.

afbeelding van Els

Els

vrijdag 15 sep 2017 - 16:26

Ik vind nr 3 het mooiste. Prachtig borduursel in geest Japanse tuin. Alleen had een langere mooi beter bij het jaargetijde gepast destijds.
Nr 4 vond ik toen erg tegenvallen, met name de stijfheid van de rok. Zelfs een soort omslag in de rok die niet terugboog door een teveel aan stijfsel.
Maar wat vond ik hem mooi bij een andere gelegenheid (is me ontschoten wanneer het precies was, Australia misschien?) toen de rok gecombineerd werd met een andere top in hetzelfde patroon als de rok. Dat was een schot in de roos, had dat maar aangedaan op deze Prinsjesdag, vele male mooier dan met deze blauwe top.

afbeelding van Babs74

Babs74

vrijdag 15 sep 2017 - 15:35

Voor mij is japon 4 de mooiste. De kleuren staan prachtig bij elkaar, de pasvorm is goed, de hoed prachtig. Shirt-met-rok combi niet fraai? Totaal geen probleem mee. Juist een keer wat anders.

Ben heel benieuwd naar dinsdag!

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

vrijdag 15 sep 2017 - 15:13

Mijn stem is gegaan naar 2013. Echt een prachtige gouden japon, voor haar eerste Prinsjesdag als Koningin.

Op zich vind ik 2015 de mooiste japon, maar ik vind dit meer een feestelijke jurk dan gepast voor Prinsjesdag. De (erg) korte mouwtjes vind ik ook iets minder geschikt (ik meen me te herinneren dat het toen ook niet zo'n goed weer is).

Ook de Claes Iversen combinatie vind ik mooi, en het zou mijn nummer 2 geweest zijn, maar ik blijf toch een beetje een gevoel van shirt-met-rok combinatie houden. De kleurencombinatie is wel echt prachtig: het rijke blauw met goud.

De rode japon vind ik veruit de minste van de vier. Echt te schreeuwerig. Een te felle rood, en teveel met alle rode accessoires (met name ook de rode handschoenen). Kapsel met hoed combinatie ook wat minder. En gekreukt.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 15 sep 2017 - 14:34

Ik vond 2013 haar ook minder goed flatteren. En zo kort na t overlijden van prins Friso vond ik goud een minder geschikte kleur....maar de jurk hing al klaar denk ik.
De rode 2014 jurk was mooi omdat rood haar goed staat maar was geen topper. 2015 was apart maar ik vond m niet een prinsjesdagjurk. Dat was 2016 wel en ze had van mij de bijpassende top mogen doen...dan was t een topdrie-jurk geweest van al haar prinsjesdagoutfits.
Tja wat zal 2017 worden? Een andere kleur misschien? Iets groens? Ik kijk ernaar uit!

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

vrijdag 15 sep 2017 - 14:13

Ik vind ze eigenlijk allemaal schitterend, behalve die van 2013. Ik vind die kleur niet echt wat doen en ik vond de jurk veel te stijf, waarschijnlijk door al die kraaltjes.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?