Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 12 jun 0 reacties

Staatsbezoek Ierland – staatsbanket

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Michael D. Higgins een staatsbezoek aan Ierland. Het bezoek vindt plaats van 12 tot en met 14 juni in Dublin en Cork.

De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Blok van Buitenlandse Zaken. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt gelijktijdig een economische missie naar Ierland om het bestaande potentieel voor economische samenwerking te vergroten. De missie bestaat uit ondernemers uit de sectoren maritieme infrastructuur en havenontwikkeling.

Het staatsbezoek beslaat de brede, steeds verder verdiepende betrekkingen tussen Nederland en Ierland: politiek, economisch, maatschappelijk en cultureel. Mede in het licht van Brexit zijn Nederland en Ierland actief bezig met het vinden van nieuwe markten en ontwikkelen van de relaties met andere landen in Europa. Nederland en Ierland hebben veel met elkaar gemeen en delen veel inzichten. Daarom zijn we ook belangrijke politieke partners van elkaar in de EU. Op economisch gebied is Ierland al jaren een van de sterkst groeiende economieën in Europa en fungeert Nederland als belangrijke handelsbrug voor Ierland naar continentaal Europa. Tegelijkertijd staan zowel Nederland als Ierland voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen, waar we van elkaar kunnen leren. Tot slot verdient ook de eeuwenoude culturele band tussen Nederland en Ierland aandacht.

Woensdag 12 juni 
Het staatsbezoek begint in Dublin waar president Higgins en zijn echtgenote Sabina Higgins het Koninklijk Paar ontvangen bij Áras an Uachtaráin, de ambtswoning van de president. Na de welkomstceremonie vindt een gesprek plaats. In de tuin planten de Koning en Koningin volgens Ierse traditie een boom en luiden zij de vredesbel.

Vervolgens legt het Koninklijk Paar in de Garden of Remembrance in het centrum van Dublin een krans ter nagedachtenis aan de mannen en vrouwen die omkwamen bij de strijd om de Ierse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. In de middag vindt in het Leinster House, het nationale parlement, een ontmoeting plaats met de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden (Dáil) en de Senaat (Seanad).

Die middag staan IT en Tech centraal bij een bezoek aan Dogpatch Labs, een start-up hub gevestigd in het hart van Dublin’s ‘Silicon Docks’. De bijnaam verwijst naar Silicon Valley en werd aangenomen vanwege de concentratie van Europese hoofdkantoren van IT/Tech multinationals en startups in het gebied. Nederland en Ierland weten elkaar te vinden als het gaat om technologische vernieuwing en startups en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken daarover met Ierse en Nederlandse startups. Bij het bezoek aan Dogpatch Labs wordt onder meer ingegaan op de uitdaging om high tech talent aan te trekken, het belang van diversiteit in het personeelsaanbod en het investeren in de codeerkennis en –vaardigheden van jongeren. Ook zijn technologische innovaties op het gebied van retail en stadsontwikkeling onderwerp van gesprek.

De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in het presidentieel paleis, waar beide staatshoofden een toespraak houden.

Mode
Outfit: groene japon met 3D-bladeren van gelaagde tule
Ontwerper: Jan Taminiau 
Eerder gedragen: huwelijk Marianne Goulandris + staatsbezoek Portugal 

Máxima met de japon in Portugal: 

Schoenen van Gianvito Rossi: 

Onze juwelenkenner, Edwin Fellner, weet meer te vertellen over de smaragden juwelen. Edwin: "Tot voor kort werd er aangenomen dat de 16-jarige Koningin Wilhelmina in 1896 deze smaragden parure in zijn geheel (!) als kerstgeschenk cadeau kreeg van haar moeder Emma. Maar uit correspondentie tussen Wilhelmina en haar gouvernante Elizabeth Saxton Winter blijkt dat de jonge Koningin die bewuste kerstavond alleen het diadeem met de centrale smaragden van haar moeder kreeg. In 1926 schonk Koningin-Moeder Emma haar dochter Wilhelmina voor haar zilveren huwelijk vervolgens wat extra smaragden, afkomstig uit een juweel van haar familie Waldeck-Pyrmonts. Deze stenen werden op de zijkanten van het diadeem gemonteerd. Het diadeem heeft een liggend figuur ‘acht’ in het midden, lees: een rollend motief wat ook overeenkomt met het teken van “lang leven”. Het diadeem is gemaakt van zilver en goud.

Bij deze „parure“ hoort nog een collier met afneembare hanger, welke te vermaken is tot een broche. Naast een broche met hanger, behoren er ook een paar armbanden en een ring bij. Hoogstwaarschijnlijk komen deze juwelen uit het bezit van Prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willem V en moeder van Koning Willem I. Haar erfenis van groene edelstenen werd door Willem I beschouwd als juwelen van het Huis van Oranje Nassau en werd zodoende de basis voor de smaragden „parure“ zoals wij die vandaag de dag kennen. De grote indrukwekkende, cabochon geslepen, druppelvormige smaragd die Maxima als hanger aan haar collier draagt, komt tevens uit de erfenis van de Prinses van Pruisen.

De door Maxima gedragen smaragden oorhangers komen uit haar persoonlijk bezit en zijn waarschijnlijk een geschenk van haar man, Koning Willem Alexander.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments