Máxima's samenwerking met de Deens-Nederlandse ontwerper Claes Iversen kan geen enkele bezoeker van deze website zijn ontgaan. Van een zoetroze capejurk tot een robe manteau met heul veul goud: dit zijn de koninklijke ontwerpen van zijn hand. 

Het is voor veel ontwerpers een grote droom: iets moois maken voor onze koningin. In 2015 kreeg Claes Iversen de eer en dat was zeker geen toeval. In Máxima's agenda stond namelijk een staatsbezoek aan Denemarken, en hoe mooi is het dan om kleding te dragen van een Deens-Nederlandse ontwerper. Als blijk van waardering aan alle mode-ambachten ontwierp Iversen een duifgrijze mantel van een stof die doet denken aan de olifantshuid. Omdat de stof aan twee kanten gedragen kan worden (double face), zou Máxima bij een nette afwerking de mantel ook binnenste buiten kunnen dragen. Let ook even op de mouwen met split, waar het donkerblauw van de jurk subtiel zichtbaar wordt. De finesse zit hem in de kleinste details. 

Het borduurwerk op de mantel verdient ook wel wat aandacht, want bij het tweede draagmoment veroorzaakte dat behoorlijk wat onrust. Met grote letters kopte een Duitse krant zelfs over een 'hakenkruismantel'. Hoe dat kwam? Als ode aan de vele mode-ambachten had Iversen de mantel versiert met ijzerwaren. Boutjes, moertjes, imbussleutels en meer in die trant. De haakjes van de imbussleutel wezen de andere kant op, maar met een beetje fantasie leken ze inderdaad wel een hakenkruis te vormen. De associatie werd versterkt doordat de koningin op dat moment een voormalig SS-bolwerk bezocht én de kleur van de mantel grijs was. Als ze hem op een ander moment had gedragen, was de associatie wellicht nooit geboren. 

Om niet onnodig veel aandacht aan het voorval te besteden, gaan we snel door met de jurk die de koningin onder de mantel droeg. Ik heb hem destijds online gekocht en ben er nog steeds zwaar verliefd op doordat Iversen heeft gespeeld met stoere accenten en een vrouwelijke belijning. 

Tijdens het staatsbezoek aan Denemarken, waar alles mee begon, droeg Máxima nog meer twee outfits van zijn hand. Een camelkleurige robe manteau en een oranje-rode avondjurk met verfijnd borduurwerk.

Rond 2017 was scuba, de waterafstotende stof waar duikpakken ook van worden gemaakt, erg in trek. Máxima bestelde bij Iversen deze mantel van paarse scuba en zilverkleurig borduurwerk. 

Materialen spelen eveneens een belangrijke rol bij de japon die Máxima draagt in februari 2018. Door de kleur en het transparante effect van het kant, botsen de kleuren rood en paars beduidend minder. Slim gedaan! 

Overzicht: de winnende looks van 2018 | ModekoninginMaxima.nl

Helaas zijn de foto's van onderstaand staatsbanket niet zo florisant, want de jurk oogt interessant. Hoogste tijd voor een tweede poging! 

Staatsbezoek president Singapore - Staatsbanket ...

Heel modern is dit deux-pièces met gouden ring: 

In Ierland kregen we eveneens gouden ringen te zien, dus een toelichting lijkt me wel op zijn plek. Ik citeer mijn toelichting uit de blog van destijds: "De gouden ringen  zijn geinspireerd op de gouden ringen die de vrouwen van de Ndebele stam in Afrika om hun nek dragen."

Heel wat zoeter is deze roze capejurk van Iversen. Door de brede leren riem vind ik het geheel wel mooi in balans. 

Koning Willem-Alexander geinstalleerd als Stranger Knight in de ...

Meer dan chic is de mantel die Máxima draagt tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Leuk detail: de subtiele rafels. 

Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk - dag 1 | Page 2 ...

Deze robe manteau bespraken we onlangs uitgebreid en ook toen viel de bijzondere mix van materialen en kleuren op. En ja, ook de grote zakken.Daar kun je heel wat in meesmokkelen. 

Minder subtiel, juist wat krachtiger is dit rode broekpak. De bijbehorende blouse is voorzien van geinige kwastjes. 

Voor Prinsjesdag 2016 bestelt Máxima een blouse van blauwe zijde en een gouden rok met blauwe applicaties van kant. 

Later duikt de rok op met een andere top: 

Hier zien we Máxima met een mantel van camelkleurige wol en een matchende japon van guipure kant. Ook deze set komt uit het atelier van Iversen. 

De volant-collectie van Iversen blijkt ook goed in de smaak te vallen.

Deze gele volant-jurk zou ik graag eens in de buitenlucht willen zien, zodat de kleur goed tot zijn recht komt. En als ze hem zat is, mag ze hem van mij wel  de mouwen en wat laagjes van het rokgedeelte laten verwijderen. Kan hij mooi nog een keer dienst doen als informele jurk op een mooie zomerdag. 

Oranje boven én onder met dit oranje prêt-à-porter broekpak van Iversen. 

Een japon met Japanse knipoog zien we hier: 

Een wolk van pailletten kan de koningin blijkbaar ook wel bekoren:

En we eindigen met twee kleurexplosies: 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Suyari

Suyari

woensdag 06 mei 2020 - 08:24

Echt hè, wat een mooie mode. Dan hebben we Natan niet nodig. En wat een leuke man is het...genoten van zijn rol in Wie is de mol.

afbeelding van NikkiRianne

NikkiRianne

dinsdag 05 mei 2020 - 22:34

Ik ben fan van Claes Iversen, wat een vak man! Hopelijk gaat onze koningin nog veel dragen van hem in de toekomst...

afbeelding van jeanine68

jeanine68

vrijdag 01 mei 2020 - 11:07

Wat een geweldig overzicht! Hier kan ik zo van genieten!
Er zijn items bij waarvan ik zeg, blehh, maar er zitten ook kunststukken bij zoals:
De groene jurk met de ringen, absoluut niet de top met die ring...
De roze capejurk vanzelfsprekend, zo koninklijk!
En dan de mantel van het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.
En natuurlijk de robe manteau van Frankrijk.
En uiteraard de prachtige jurk van Prinsjesdag 2016 en later in (ik dacht) Zweden.
En gewoon leuk vind ik de grijze volant jurk samen met Rania.

afbeelding van Marjet

Marjet

donderdag 30 apr 2020 - 20:45

Wat een super leuk overzicht Josine! Ik vind vele van zijn ontwerpen echte klasse en stuk voor stuk zijn het items die opvallen qua snit en ontwerp of de uitgesproken kleuren. Vooral de jassen en de robe manteau's vind ik erg mooi. De grijze vond ik echt stunning toen ze hem voor de eerste keer droeg! En de paars- rode jurk met dotjes zou ik zelf graag in de kast willen hangen.
Heel mooi vind ik ook de jurk die ze in Ierland heeft gedragen, sprankelend met het goud en verder rustig qua kleur. De donkerblauwe jurk die je hebt gekocht kan je vast nog jaren met plezier dragen Josine, echt een tijdloze klassieker!

afbeelding van Maxfan

Maxfan

donderdag 30 apr 2020 - 19:35

Leuk! Wat me vooral opvalt is de enorme diversiteit van de ontwerpen. Felle kleuren, zachte kleuren, modern, klassiek etc. Soms zeer origineel, zoals de jurk met ringen om de armen. De diep oranje avondjurk die ze in Denemarken droeg is een favoriet. Vond hem zo mooi staan en goed passen. Bij latere gelegenheden droeg ze hem weer, toen zat ie minder goed helaas.

afbeelding van Wiekie2004

Wiekie2004

donderdag 30 apr 2020 - 18:30

Veel is mooi en in ieder geval origineel. Ik mis die grote insecten zoals op die mooie blauwe jurk. Die vind ik zo gaaf!

afbeelding van Marie...

Marie...

donderdag 30 apr 2020 - 18:12

Mooi en uitgebreid overzicht Josine. Sommige kledingstukken vind ik geweldig, andere vreselijk. En er zit een heleboel tussenin.
Ik ben weg van de grijze mantel (ik zie in de verste verte geen hakenkruizen) en de mooie robe manteau met de grote zakken. Allebei kunstwerkjes.
Ook de oranje avondjurk vind ik beeldschoon. Ben alleen geen fan van een collier bij een one-shouder-jurk. Een mooie broche is dan meer op zijn plaats, zoals bij de donkerrode avondjurk met de brede riem. Echt een prachtige jurk die ik nog wel eens wil zien met opgestoken haar.
Uitgesproken lelijk vind ik de top met de gouden ring en de volantjurk (letterlijk ma flodder).
En ook de gele avondjurk staat op deze manier niet mooi. Als je dan toch een statement wilt maken met een gekke jurk, houd dan de rest super simpel. Dus geen losse krullen maar een strakke knot en geen collier maar alleen simpele bellen. Dan werkt het. Nu is het: overdaad schaadt.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

donderdag 30 apr 2020 - 16:52

Wat gaaf dit overzicht! Leuk dat je alles van Claes Iversen eens bij elkaar gezocht hebt.
Ik vind heel veel mooi, het een wat mooier dan het ander, maar de enige outfit die ik echt niet mooi vind is de Pino avondjurk. Sorry, zelfs voor een zonnige strandjurk vind ik dit niets.
Ik hoop dat we nog veel terug gaan zien.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

donderdag 30 apr 2020 - 16:38

Ik heb ook verschillende favorieten. De blauwe jurk, de rode japon, paarse outfit, oudroze outfit, robe manteau, rode broekpak (de tas), pailletten jurk (een sprookje, misschien nog mooier met de eerste brede riem van Engeland, qua kleur beter? en die schoenen!
Jammer van de ophef toen over de grijze jas, ik begrijp het wel, had beter bekeken moeten worden.
De gele jurk noem ik altijd de Pino-jurk, door de kleur en de franjes, in Amerika is Pino geel. Maar op de manier zoals jij het voorstelt, Josine, zou het beter kunnen worden.

afbeelding van Babs74

Babs74

donderdag 30 apr 2020 - 14:45

Ik ben fan van deze ontwerper en vind hem origineel, kleurrijk en vakkundig. Dat wil niet zeggen, dat ik alles mooi vond. De japon met Japanse knipoog vind ik te tuttig en de gele volant-jurk is voor mij te veel en te geel.

afbeelding van Mario1974

Mario1974

donderdag 30 apr 2020 - 14:27

Dag Josine,

Wat leuk dat ik ben geaccepteerd als lid (abonnee, deelnemer, fan, volger... hoe noem je zoiets?) van je geweldige website.
Inmiddels ben je naast alle koninklijke dames ook zelf bijna een beroemdheid geworden. Mijn moeder van 70 leest nu ook je website en noemt je steevast "dat meisje van Blauw Bloed" Tis maar dat je het weet ;-)
Zelf ben ik geen echte modekenner, ik vind iets mooi, of niet. En als ik heel eerlijk ben hoe koninklijker hoe liever! Een hoed is dus nooit te groot, een Tiara nooit te hoog, losse haren vind ik nooit mooi en handschoenen vind ik altijd mooi. :-)

Waarom mijn aanvraag om reacties te kunnen plaatsen zul je nu denken...? Misschien kan ik naast alle modekennis een leuke, grappige soms scherpe aanvulling zijn op je artikelen en op andere reacties. Vooropgesteld dat iedere vrouw (koningin, prinses, hofdame, secretaresse of de schoonmaakster) aan moet trekken waar zij zich prettig in voelt. Het is dus ook niet de bedoeling om grof te kwetsen..... maar iets kunnen schrijven met humor of een klein speldenprikje kan leuk zijn.. denk ik.... Het leven is momenteel al ingewikkeld genoeg dus elke glimlach is er één denk ik dan maar. Dus hup daar gaan we!

Leve de koningin! Leve de prinsessen en leve Josine!

Met hartelijke groet,
Mario

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 30 apr 2020 - 19:25

Hoi Mario,

Van harte welkom! Ik heb jouw eerste berichten met een glimlach gelezen.

Hartelijke groet,
Josine

afbeelding van Hennie64

Hennie64

donderdag 30 apr 2020 - 14:00

Duidelijk te zien dat het maatwerk is. Er zitten een paar prachtige ontwerpen bij , de avondtoiletten en robe manteau bij het staatsbezoek aan Engeland maar persoonlijk vind ik zijn ontwerpen veelal wat ´te gezocht´ met al die roesjes, kraaltjes , giga ceinturen (1x is leuk maar komt vaak terug) ect. Zo kan ik bijv. Die grijze mantel met opsmuk echt niet mooi vinden, hij is ook te kolossaal, niet flatterend en die gele jurk of die ‘kleurexplosies’ nee, het past meer bij haar dochters, of bijvoorbeeld Mette Marit van Noorwegen. Nee ik ben niet echt weg van deze ontwerper, maar technisch gezien is het top!

afbeelding van Jacolien

Jacolien

donderdag 30 apr 2020 - 13:30

De jurk met zwarte verenrand die ze eens droeg is denk ik ook van deze ontwerper?

Ik vind dat er hele mooie outfits tussen zitten. Een talent, de ontwerper

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 30 apr 2020 - 14:05

Nee, die kwam van Natan :)

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 30 apr 2020 - 13:11

oeps... dat was twee keer...

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 30 apr 2020 - 16:52

Super mooi die ontwerpen van Claes! Eigenlijk vind ik alles even geslaagd. Maar toch wel wat favorieten: de kanten robe manteau, de beige en roze robe manteau, de roze jurk met kant en bloemen, de rok van Prinsjesdag met bijpassende top zoals in Noorwegen gedragen, de groen- gouden outfits van het staatsbezoek aan Ierland en het Holland festival, de roze cape jurk en de goudkleurige kanten jurk met cape. Het oranje en rode broek broekpak mogen zo bij mij in de kast! Allemaal toppers! Hoop dat ze nog heel vaak voor zijn ontwerpen kiest!

afbeelding van Patricia Gerssen

Patricia Gerssen

donderdag 30 apr 2020 - 13:01

Mooi compleet overzicht Josine. Ik vind alle ontwerpen heel mooi. Wat mij betreft springt de look van de roze capejurk uit Engeland er echt uit. Prachtig ! Ook de one shoulder top met ring vind ik mooi en gewaagd.
Ik vind dat hij echt een topontwerper is.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 30 apr 2020 - 12:32

Bravo voor alle mooie jassen! en ook andere outfits. Zo indrukwekkend mooi. Eens met Marjanneke: de gele eveningdress en de laatste twee kleurige outfits ... scoren ook bij mij minder.
Ik zou graag die brede ceintuurs willen hebben, maar op zijn webshop biedt hij alleen en al langere tijd die t-shirts aan met die gouden ringen. @Josine hoe heb jij die blauwe jurk kunnen bestellen?

afbeelding van Marjanneke

Marjanneke

donderdag 30 apr 2020 - 12:15

Wat een prachtig overzicht, smullen!
De gele ruches japon is niet mijn smaak, net zo min als de twee laatste kleurexplosie-outfits.
Maar verder heb ik veel bewondering voor zijn creaties met de wow-factor! Hij is echt een topontwerper, klasse!

afbeelding van Maria04

Maria04

donderdag 30 apr 2020 - 11:40

Wat een mooi overzicht Josine, en wat zal je er werk aan hebben, heel veel dank. Zo op het eerste kijken naar alle verschillende modellen springt er een jurk uit, die vind ik zoo mooi, het is de roze capejurk, alles klopt, geen vouwtje verkeerd plooitje, in een woord magnifiek!
Het minst mooie ontwerp en kleur vind ik de gele voilant jurk, en nog een model wat ik niet fraai vind is de deux-pièses met ring. ..Hierbij laat ik het maar., alle andere jurken, verschillende modellen en kleuren is niks mis mee. Ze zijn gewoon MOOI!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?