Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan India en de inhuldigingsceremonie van de Japanse keizer in Tokio, ging de aandacht vooral uit naar de prachtige japonnen van koningin Máxima. Begrijpelijk, maar ook haar gedragen juwelen verdienen natuurlijk aandacht. We maken een kleine selectie van de meest interessante juwelen, die onze vorstin gedragen heeft tijdens de bezoeken aan beide landen. Onze juwelenkenner Edwin Fellner heeft ze voorzien van commentaar. Geniet ervan!

Het staatsbezoek begon op 14 oktober in New Delhi, waar president Ram Nath Kovind en zijn echtgenote Savita Kovind het Koninklijk Paar ontvingen in het presidentieel paleis (Rashtrapati Bhavan). Onze koningin droeg bij haar midi-jurk van blauw kant, gemaakt door Natan, prachtige aquamarijnen, die een bijzonder verhaal met zich meedragen. De edelsteen Aquamarijn kwam in het begin van de 20e eeuw flink in de belangstelling door de prachtige ontwerpen van de grote en beroemde juweliers. De edelsteen wordt in grote stukken van hoge kwaliteit gedolven (vaak in Brazilië) en is zeer betaalbaar. 

De grootste aquamarijn in de collectie van het Huis van Oranje Nassau werd tijdens de eerste dag van het staatsbezoek gedragen door Maxima, ditmaal hangend aan haar diamanten strikbroche. Over deze grote, met briljanten bezette, druppelvormige aquamarijn bestaan twee verschillende theorieën: In 1820 kreeg de toenmalige Prinses Anna Pavlova van haar echtgenoot (de latere Koning Willem II) voor haar verjaardag een grote druppelvormige aquamarijn voor haar verjaardag t.w.v. fl 5000,-. Ook de prachtige steen was afkomstig uit Brazilië. Na het overlijden overlijden van Koningin Anna Pavlovna ging de grote aquamarijn over naar haar zoon Willem III, met het uitdrukkelijke verzoek deze prachtige blauwe steen te beschouwen als „familiejuweel“. Anna Pavlovna beschouwde het juweel als „heilig“ voor haar.

De tweede theorie over deze aquamarijn is dat Prins Bernhard de steen aan Juliana schonk als verlovingsgeschenk, hangend aan een witgouden collier. Gezien de financiële positie van de Prins von Lippe-Biesterfeld, betwijfel ik of deze theorie op waarheid berust. Hoogstwaarschijnlijk heeft Koningin Wilhelmina haar overgrootmoeder’s aquamarijn uit de kluis gehaald en deze aan Berhard gegeven, die er vervolgens een witgouden collier bijkocht om deze te kunnen schenken aan zijn verloofde.

Toen het paar uiteindelijk trouwde, kreeg Juliana van haar schoonmoeder Prinses Armgard een prachtige set briolette geslepen aquamarijnen cadeau. Deze kwamen hoogstwaarschijnlijk uit haar eigen collectie. De briolette geslepen aquamarijnen kunnen aan verschillende hangers worden bevestigd. En juist deze afwijkende versie, droeg Maxima in India, nl. met de diamanten hangers van de Mellerio set.

Lezers met een arendsoog konden ook nog een rechthoekige aquamarijnen broche zien, gepind op Maxima’s hoed. Deze broche in „Edwardian“ style schonk Prins Berhard zijn vrouw bij hun 25-jarige huwelijksfeest in 1962. Deze broche, Juliana’s favoriet, wordt nog zeer regelmatig gedragen door verschillende vrouwelijke leden van het koningshuis.

Juwelen staatsbanket 

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het presidentieel paleis, waar Koningin Maxima haar prachtige sari-japon van Jan Taminiau combineerde met historische juwelen. Niet te missen waren haar gigantische diamanten oorhangers, samengesteld van de diamanten die normaal prijken op de „Stuart“ tiara. Maxima heeft deze versie inmiddels meerdere malen gedragen, oa tijdens Royal Ascot. 

Nauwelijks zichtbaar op haar prachtige japon, droeg onze vorstin tevens een prachtige strikbroche met roze diamanten, die oorspronkelijk in een langere versie met parels werd gedragen. Via koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem lll, is deze strikbroche in de negentiende eeuw, middels haar bruidsschat, in de Oranjecollectie gekomen. De diamanten en parels van dit juweel zijn afkomstig uit het bezit van haar moeder, Catharina Pavlovna, geboren Grootvorstin van Rusland, koningin van Württemberg. Zeker is dat in de broche stenen uit het bezit van de Russische tsaar zijn verwerkt, waaronder zes uiterst kostbare roze diamanten, gedolven in Brazilië. De strikbroche kan, zoals zoveel Oranjejuwelen, in verschillende uitvoeringen gedragen worden. Maxima droeg tijden het banket in New-Dehli de ingekorte versie zonder de hangers en parels. 

In tegenstelling tot haar collega’s, droeg Maxima wel een diadeem in India. Of misschien beter gezegd: een diamanten hoofdband. (bandeau). Deze bandeau heeft een behoorlijke geschiedenis. De enorme diamanten die deze bandeau vormen, waren oorspronkelijk een onderdeel van een ketting (riviére). De diamanten worden vaak ten onrechte geïdentificeerd als rozengeslepen stenen, maar dat is blijkbaar niet het geval. In 1879 werd het riviére (en een grote devant de corsage) door het Nederlandse volk gegeven aan prinses Emma van Waldeck en Pyrmont ter gelegenheid van haar huwelijk met koning Willem III van Nederland. Gemaakt in Amsterdam door Alfred Josephus Jitta, de officiële hofjuwelier van koningin Sophie. Emma's dochter, koningin Wilhelmina, liet de diamanten halsketting van haar moeder, oorspronkelijk bezet met vierendertig stenen, in 1937 in dit verbluffende bandeau diadeem zetten.

In dit, eenvoudig ogende, diadeem zijn zevenentwintig enorme diamanten, elk (!) met een gewicht van bijna of meer dan 20 karaat verwerkt.. De verblijfplaats van de zeven resterende diamanten van de ketting is onbekend. Wilhelmina droeg het diadeem slechts eenmaal in het openbaar voor een officieel staatsportret en werd na haar dood geërfd door haar dochter, koningin Juliana. Juliana was dol op diamanten en sieraden en deze bandeau was een van haar favoriete. De enorme diamanten die over de bandeau stromen, wegen in totaal meer dan honderd karaat (!). En het was Juliana die een familietrust startte, die ervoor zorgde dat de aan de collectie overgelaten historische stukken de familie niet zouden verlaten. De bandeau maakt tegenwoordig deel uit van de familiecollectie en wordt regelmatig gedragen door zowel prinses Beatrix (wiens kapsel het stuk een beetje verbergt) als koningin Maxima. Zo ook weer tijdens het staatsbanket in India.

Juwelen Japan 

Onze Koningin kennende, waren ook de verwachtingen hooggespannen in Tokio, wat betreft haar kleding- en juwelenkeuze. Ook hier werden wij niet teleurgesteld. Overdag, tijdens de inhuldigingsceremonie van de nieuwe Japanse Keizer, droeg Maxima bij haar japon van Natan de diamanten versie van het zogeheten visnetcollier. Het modern ogende collier, gemaakt van platina, bevat ongeveer honderd individueel gezette diamanten in drie rijen. De diamanten zijn verschillend van grootte en de middelste rij bevat de grootste diamanten, die tevens demontabel zijn. In het verleden is dit collier ook gezien met parels en saffieren. Tijdens de feestelijkheden rondom de verjaardag van Koning Harald van Noorwegen, droeg Máxima de saffieren versie voor de eerste keer. Het collier was een huwelijksgeschenk van Koningin Emma voor haar dochter Wilhelmina in 1901.

Koningin Máxima droeg tijdens het staatsbanket die avond een nieuwe avondjurk met boothals en zig-zagpatroon van Jan Taminiau. Bij haar nieuwe rode japon droeg Maxima bijna de complete robijnen „Mellerio Parure“. Deze diamanten en robijnen parure, gemaakt in 1889 door de wereldberoemde juwelier Mellerio uit Parijs, was een geschenk van Koning Willem III aan Koningin Emma. De Koning betaalde destijds een vermogen voor deze set juwelen, nl.: fl 160.000,- Voor dit bedrag werden dan ook robijnen en diamanten gebruikt van de beste kwaliteit. Tevens is de juwelenset de meest complete parure in de collectie van het Huis van Oranje Nassau.

De unieke set bestaat uit een diadeem, collier, broche, armband, oorhangers, waaier en een devant de corsage (ook wel borstsieraad of stomacher genoemd). Koningin Emma, Wilhelmina en Juliana hebben de devant de corsage regelmatig gedragen met andere onderdelen van de parure. Koningin Beatrix en Prinses Margriet hebben alleen onderdelen van dit sieraad gedragen. In Tokio droeg Máxima ook een gedeelte van het borstsieraad, hangend aan een broche van de Mellerio juwelen. Hoogste tijd dat dit prachtige sieraad weer in volle glorie en de oorspronkelijke zetting ten tonele verschijnt. Ook de oorhangers die onze koningin die avond droeg, behoren tot de Mellerio set. Ditmaal droeg Maxima de korte versie: de robijnen hangers als oorclips. We kunnen dus concluderen dat Koningin Maxima qua juwelen weer behoorlijk heeft uitgepakt tijdens haar verblijf in Azië, precies zoals we van haar gewend zijn. En laat ik daar nou geen enkel probleem mee hebben! :-)


Links: de originele devant de corsage. Rechts: Máxima's variant. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Assepoester

Assepoester

zondag 27 okt 2019 - 08:43

Hartelijk dank, Edwin, voor de interessante informatie.
Inmiddels ken ik elk verhaal en geschiedenis van elk juweel, maar ik heb nooit geweten dat de grote Aquamarijn van koningin Anna Pavlovna is geweest. Ik dacht altijd dat de aquamarijnen juwelen door koningin Juliana in haar leven zijn verzameld.

afbeelding van Els

Els

zaterdag 26 okt 2019 - 18:15

Heerlijk om jouw artikel te lezen Edwin. Wat heb je een kennis van de Koninklijke juwelen en hun herkomst. Zo gaan de juwelen nog meer leven. De Mellurio parure blijft mijn favoriet en wat kan Maxima toch goed combineren, deduceren en opnieuw installeren met de diverse juwelen.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 26 okt 2019 - 15:14

Zeer onder de indruk van je kennis Edwin. Nu kan ik met andere ogen kijken naar de outfits. Wat een bijzondere juwelen en wat fijn dat Maxima er gebruik van maakt. En dat ze festiviteiten hebben waar ze passen. Zou t kunnen zijn dat de eerste-dag-jurk in India meer blauw was dan grijs vanwege de aquamarijn-juwelen?

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 26 okt 2019 - 11:00

Wat een fijn blog Edwin en Josine!
Wat fijn toch dat Máxima regelmatig de Koninklijke kluis in duikt en al dit moois draagt. Heel leuk dat ze daar haar eigen twist aan geeft. De Stuart oorbellen zijn fantastisch, leuk dat ze die steeds meer draagt.
De broche met de roze diamanten is een plaatje. Heeft ze deze al eens eerder gedragen? Ik hoop dat we die nog vaak gaan zien.
Ook hoop ik dat ze het visgraten collier nog eens draagt met de parels.
Tijdens het Japanse staatsbanket droeg ze volgens mij aan haar linker arm ook nog een armband uit de Mellerio parure.
Het zou zeker leuk zijn om te weten wat Claus en Willem Alexander toevoegen aan de juwelen. Kan niet wachten tot Amalia, Alexia en Ariane ze gaan dragen.

afbeelding van Marjet

Marjet

zaterdag 26 okt 2019 - 10:08

Wat een feest om je stuk te lezen Edwin! Ben erg blij dat Maxima vaak en zo te zien ook graag al deze prachtige juwelen uit de kluis haalt. Kunnen wij meegenieten van alle pracht en praal door de tijden heen.

afbeelding van elisah.

elisah.

zaterdag 26 okt 2019 - 08:15

Dit is dubbel genieten , het zien van de prachtige juwelen en het verhaal erbij.
Hier zou je een boek over moeten maken Edwin .

afbeelding van Molly

Molly

vrijdag 25 okt 2019 - 21:03

Zijn de oorbellen die Máxima bij de inhuldigingsceremonie van de keizer droeg dezelfde als bij het staatsbanket in India?

afbeelding van Edwin

Edwin

vrijdag 25 okt 2019 - 21:58

Ja, goed gezien!

afbeelding van Luisje61

Luisje61

vrijdag 25 okt 2019 - 21:02

Ooh wat een festijn inderdaad. Genieten .

afbeelding van gambetta

gambetta

vrijdag 25 okt 2019 - 20:56

Alle combinaties japon-sieraden zijn heel mooi, behalve met de laatste rode japon. Daar is alles veel te overdadig + het losse haar erbij staat wat mij betreft echt niet.
Het vraagt van een drager van juwelen uit een koninklijke kluis ook wel kennis hóe en waar de juwelen gedragen worden, en welke kleding daarbij hoort. Een juweel dragen is meer dan gewoon een ketting of armband omdoen omdat het bij de japon past misschien.

afbeelding van PK020

PK020

vrijdag 25 okt 2019 - 23:18

Beste Gambetta,

Wat is 'overdadig' en wat is 'staat wat mij betreft echt niet'.

Onze koningin drukt haar eigen stempel op het dragen van de juwelen uit de koninklijke kluis; en zo hoort het ook.
De drager kiest en de drager straalt uit....

Koningin Maxima verrast ons ook qua juwelenkeuze, veel is lang niet gedragen, zeker niet in talloze nieuwe combinaties.
Zij doet m.i. meer "dan een ketting of armband om'", wellicht is het uw smaak niet maar dat is een andere zaak!

afbeelding van Maura

Maura

zaterdag 26 okt 2019 - 12:58

De drager kiest en de drager straalt uit... Wat draagt de drager dan uit? Dat ze niet kon kiezen en daarom alles maar alles uit de kast getrokken heeft? Uiteraard is ieder commentaar een kwestie van smaak.

Het totaalplaatje van de rode zigzagjurk + juwelen en sjerp vind ik ook weinig aantrekkelijk. De jurk vraagt vrij veel aandacht en oogt wat rommelig met het lint. Het collier en de armband zijn prachtig maar komen niet tot hun recht in het drukke geheel. De broche op het riempje hangt er nu ook wat verloren bij.
Een effen, eenvoudige jurk zou fantastisch hebben gestaan met deze set juwelen.

Je hebt vrouwen die in een jutezak nog aantrekkelijk zijn. Wat mij betreft is Maxima zo’n vrouw. Daarom verbaast die overdaad aan kleding, sieraden, hoedjes mij. Een soort ruis dat afleidt van de kern.

afbeelding van gambetta

gambetta

zaterdag 26 okt 2019 - 23:14

Precies zoals ik het bedoel.

afbeelding van Maria04

Maria04

vrijdag 25 okt 2019 - 16:15

Heel mooi overzicht Josine,

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 25 okt 2019 - 14:20

Ben benieuwd of WA ook zulke mooie juwelen toevoegt aan de juwelencollectie zoals zijn voorgangers.
En deed Claus dit ook?
Van Maxima weten we natuurlijk haar tutti frutti set, ringen en armbanden maar zijn ernog andere echt grote juwelen die gekocht zijn afgelopen jaren?

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 25 okt 2019 - 14:19

Ben benieuwd of WA ook zulke mooie juwelen toevoegt aan de juwelencollectie zoals zijn voorgangers.
En deed Claus dit ook?
Van Maxima weten we natuurlijk haar tutti frutti set, ringen en armbanden maar zijn ernog andere echt grote juwelen die gekocht zijn afgelopen jaren?

afbeelding van Hennie64

Hennie64

vrijdag 25 okt 2019 - 12:01

Dit is genieten met die juwelen, sommigen zijn tijdloos en anderen wat gedateerd. Je bent wel echt bevoorrecht hoor als je die glimmertjes tot je beschikking mag hebben. Dank u wel voor dit blog.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

vrijdag 25 okt 2019 - 11:23

Wat een mooi en interessant artikel, veel dank hiervoor, zowel aan Edwin als aan Josine.
Leuk om deze weetjes te lezen en te zien hoe e.e.a. gecombineerd kan worden / wordt.

afbeelding van PK020

PK020

vrijdag 25 okt 2019 - 10:55

Beste Edwin,
dank voor wederom een mooi stukje geschiedenis!
Iedere steen heeft een verhaal, boeiend!

afbeelding van Carolina

Carolina

vrijdag 25 okt 2019 - 10:39

Ik heb genoten van je artikel, Edwin, zeer bedankt!

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

vrijdag 25 okt 2019 - 10:39

...heel hartelijk dank voor dit informative artikel. Hopelijk maakt de Koningin veelvuldig gebruik van de enorme juwelenschat,
die haar ter beschikking staat. Zonde, deze prachtige juwelen in een kluis te laten 'rusten'. Bij de passende kleding zijn zij geenszins uit de tijd.

afbeelding van Marie...

Marie...

vrijdag 25 okt 2019 - 10:15

Wat een fijne informatie Edwin. Heel lezenswaardig. Ik vind het super dat we via Maxima zo vaak kunnen genieten van de koninklijke juwelen. Beatrix was veel behoudener wat dat betreft.
Maxima heeft flink uitgepakt in India en Japan. Mooie keuzes wat mij betreft. Wel vond ik dat de aquamarijnen nogal verdwaalden in de erg rommelige blauwe kanten outfit. En de Mellerio diadeem komt wat mij betreft het mooiste tot zijn recht bij opgestoken haar. Maar dat heb ik al eerder hier gedeeld.

afbeelding van Ton Angers

Ton Angers

vrijdag 25 okt 2019 - 10:14

Edwin zoals altijd weer erg uitvoerig over deze prachtige juwelen die jarenlang bij de Oranjes bekend staan en dankjewel hiervoor, maar ook Josine voor het plaatsen. Daarbij nog de prachtige avondjapponen van JT en de ensembles overdag en bij de thee: ik vond ze erg mooi staan bij deze mooie juwelen!

afbeelding van Babs74

Babs74

vrijdag 25 okt 2019 - 11:14

Wat interessant om dit zo te lezen. Ik heb van zoiets van 'och het zal wel met die juwelen', maar nu ik dit zo lees vind ik het toch wel boeiend.

Als ik een dure broche zou dragen, dan zou ik continu voelen of mijn broche er nog wel zat.... je moet er niet aan denken, dat je zoiets verliest.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

vrijdag 25 okt 2019 - 11:00

Wat een prachtige juwelen heeft koningin Maxima tot haar beschikking. En wat een feest om dit allemaal te kunnen bewonderen. Schitterend. Bedankt Edwin dat je alle achtergrond informatie met ons deelt, een geweldige blog om te lezen. En bedankt, Josine, voor het plaatsen van deze mooie blog!

afbeelding van Lies

Lies

vrijdag 25 okt 2019 - 09:44

Wat een voorrecht om zulke prachtige juwelen te mogen dragen! Onze koningin heeft zich flink uitgesloofd, een genot om naar te kijken.
Edwin, bedankt voor deze mooie blog.

afbeelding van JokeGram

JokeGram

vrijdag 25 okt 2019 - 09:32

Wat een schitterende juwelenkist is er om gebruik van te maken door Máxima en familie! En wat goed om de de achtergrond informatie te lezen over de herkomst maar ook over de verschillende manieren waarop de juwelen kunnen worden gedragen! Het zal er nooit van komen...maar een tentoonstelling van al de “Kroonjuwelen” dat zou wel het summum zijn! Tot dan lezen we met plezier deze blog van Edwin. Bedankt voor de duidelijke uitleg mét de foto’s. De roze diamanten is deze keer mijn favoriet.

afbeelding van karpathos

karpathos

vrijdag 25 okt 2019 - 09:27

Edwin, ik heb genoten van dit schitterende artikel. Dank je wel.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?