Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn op vrijdagmiddag 17 mei aanwezig bij de viering van honderd jaar Algemeen Kiesrecht in de Ridderzaal in Den Haag. In 1917 kregen alle mannen in Nederland actief kiesrecht, in 1919 werd dit ook voor vrouwen ingevoerd. De Tweede Kamer staat met diverse activiteiten het hele jaar stil bij dit honderdjarig bestaan.

Sinds de invoering van de nieuwe grondwet in 1848, naar ontwerp van Thorbecke, kregen stapsgewijs meer Nederlanders kiesrecht. De Tweede Kamer kreeg vanaf 1848 meer macht, er vonden rechtstreekse verkiezingen plaats en Nederlandse mannen van 23 jaar en ouder die een bepaald bedrag aan belasting betaalden, konden hun eigen volksvertegenwoordigers kiezen. Het duurde nog tot 1917 tot alle mannen, ongeacht hun inkomen, mochten stemmen. Suze Groeneweg was in 1918 de eerste vrouw die werd gekozen in de Tweede Kamer. In 1919 stemde de Tweede Kamer voor het vrouwenkiesrecht, waardoor vrouwen in 1921 voor het eerst tijdens verkiezingen hun stem konden uitbrengen. Ook de afgelopen honderd jaar is er nog veel veranderd. Zo werd in 1948 het algemeen kiesrecht ingevoerd in Suriname en de Nederlandse Antillen en werd in 1956 de Tweede Kamer uitgebreid van honderd naar honderdvijftig leden. In 1972 werd de stemgerechtigde leeftijd vervolgens verlaagd naar 18 jaar.

Tijdens het programma op 17 mei met het thema ‘Ik stem voor’ vertellen verhalen, filmpjes en muziek over het algemeen kiesrecht en de betekenis daarvan. Het publiek bestaat deels uit inwoners uit alle provincies die op diverse manieren een actieve bijdrage leveren aan onze democratie. Zij zijn bijvoorbeeld vrijwilliger op een stembureau of hebben voor het eerst hun stem mogen uitbrengen. Eerdere activiteiten in het kader van de viering waren onder andere de onthulling van het borstbeeld van Suze Groeneweg en de opening van de tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem’ in de Tweede Kamer en een open dag van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal. Ook is er een speciaal lespakket ontwikkeld over het algemeen kiesrecht, met name gericht op MBO-scholieren.

Outfit: 
Nieuwe camelkleurige japon met draperie
Materiaal: mousseline 

Ontwerper: Natan

Capeline van Fabienne Delvigne 
eerder gedragen:
29-10-2007: Bezoek Bhutan;
04-11-2011: Bezoek Sint Eustatius;
22-01-2013: Staatsbezoek Brunei;
28-05-2015: Staatsbezoek Canada;
21-06-2017: Staatsbezoek Italië)

Juwelen: nieuwe creolen met gekleurde edelstenen


Foto: PPE/Vd Werf


Bevestigd is dat de japon inderdaad een ontwerp van Natan is.

 

Foto ©Royalduo, Jannemieke, screenshots live uitzending NOS

 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 20 mei 2019 - 10:00

Zo, ik ben er weer. Borstontsteking is geen pretje ;)

Over Máxima's outfit ben ik net als velen van jullie niet zo enthousiast, maar toch vind ik onze koningin wel een plaatje. Als ik dit aan zou trekken, zou ik eruit zien als een bleke Billy Turf. Maar zie Máxima eens stralen in deze monochrome look. Ze heeft echt een uitstraling van heb ik jou daar.

En dan die oorbellen: hebben, hebben, hebben. Zó mooi. Ik heb wat tips gehad qua merk. Vandaag ga ik daarom maar eens speuren. Maar eerst de bedden verschonen en de badkamer poetsen. Het is tenslotte maandag en personeel heb ik niet ;)

afbeelding van JokeGram

JokeGram

maandag 20 mei 2019 - 10:51

Gelukkig! Maar doe ‘n beetje rustig aan hoor! Het moet gedaan worden, maar kan ook met de ‘Franse Slag’. Denk aan jezelf. Ik ben heel benieuwd naar de kleding van het staatsbezoek. Heb even gekeken waar het precies is, en daar zit toch wel wat afstanden tussen de verschillende locaties. Ik hoop dat het bezoek ook nog wat goodwill oplevert in de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse bedrijven.

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

zaterdag 18 mei 2019 - 23:42

Ik vind deze outfit van top tot teen super leuk! Weer eens een ander soort jurk, zo losjes vallend. Ook de kleur staat haar mooi. Zelfs de hoed staat er prachtig bij, hoewel ik anders niet zo’n fan ben van dit model.
En WA zn stropdas staat er goed bij!
Van mij mag ze vaker dit soort jurken dragen (en daarna naar mij opsturen).

afbeelding van Jens

Jens

zaterdag 18 mei 2019 - 23:13

Lady Gabriella Windsor trouwde vandaag. Behalve de bruid en de Queen zien alle vrouwelijke gasten er bizar uit. Check zelf maar op Twitter via Royal Ladies. Zelfs Pippa is getransformeerd tot een degelijke dame in een blauwe schortjurk. Haar moeder’s complet is net te kort, haar schoonzus loopt met haar borsten half bloot (en kon haar bh vanmorgen nergens vinden), gecompleteerd met vreselijke hoed. Sarah Ferguson is in een bleekroze japon geperst, haar dochter heeft iets met gazen stukken aan. Dan zijn er nog wat bloemgordijnen te zien en tot slot de moeder van de bruid in een rare korte en dikmakende mantel. Het lijkt wel of het een feest met een thema was: doe je best om er op je onvoordeligst uit te zien. Ik wil voorlopig helemaal niemand meer horen klagen over Máxima. Of Natan. Soit.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

zondag 19 mei 2019 - 22:01

Haha, ik vond er prachtige jurken bijzitten! Nee idd niet sarah ferguson....,
De bruid prachtig klassiek

afbeelding van Jantje R

Jantje R

zondag 19 mei 2019 - 13:18

Ik heb even gekeken en ik moet toegeven dat je gelijk hebt. Die Sarah moet echt even een passende jurk kopen, paar maten groter. Die Pippa ziet er uit als een bejaarde. Dit is een jonge vrouw maar ze is vroeg oud. Dochter van Sarah kan zich gewoon niet kleden. Net als de rest
Eigenlijk alleen de queen vind ik prima voor zo’n oude dame.

afbeelding van Stijl

Stijl

zondag 19 mei 2019 - 08:30

Kijk nog maar eens goed naar de prachtige trouwjurk: een eenvoudig gehouden model van een fantastische materiaal; die rok!
Zoals een van de commentaren luidde: ze plaatst zich op bescheiden wijze buiten iedere vergelijking met de andere vorstelijke huwelijken van dit jaar, en dat is positief bedoeld!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zondag 19 mei 2019 - 08:16

Haha ja eens! de enige positieve uitschieters waren de queen in fantastisch rood en Sophie Winkleman.
De bruid was ok maar nu al vergeten wat ze aan had..

afbeelding van Jens

Jens

zondag 19 mei 2019 - 10:52

Zelfs Sophie vond ik niet mooi. Beter dan deze struisvogeljas had de ontwerper gekozen voor een rand snijgarens. En dan nog was de jas te wijd geweest. Nee hoor ik hou het toch bij de bruid en de Queen. Sorry Siobhan. Jij weet trouwens vast waarom de Cambridges niet aanwezig waren.

afbeelding van Sietske N.

Sietske N.

maandag 20 mei 2019 - 15:06

Volgens mij had Kate het afgelopen week en weekend erg druk met de laatste puntjes op de i voor de tuin die zij mede heeft ontworpen op de Royal Chelsea Flower show! Vanmiddag gaat ze de Queen er ook rondleiden.
Had op Instagram afgelopen zaterdagavond al leuke foto's van haar voorbij zien komen in die tuin. En nu zijn er ook veel foto's van het hele gezin en zelfs een filmpje waarin ze meer over de tuin en het idee erachter vertelt.
https://www.instagram.com/kensingtonroyal/?hl=nl

En William moest volgens mij 's avonds de prijsuitreiking doen bij de landelijke voetbalcompetitie, dus die kon ook niet naar het feestje.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zondag 19 mei 2019 - 12:58

Ja dat Kate er niet was...toch een beetje vaag..haar man had een verplichting ...en haar kindjes deden niet mee als bruidskindjes...maar had toch leuk geweest met haar familie en gein maken met Harry. Als ik Kate was geweest had ik een mooie dress uitgekozen en van de gasten de show gestolen...
https://www.google.com/amp/s/www.elle.com/culture/celebrities/amp2751455...

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zondag 19 mei 2019 - 02:42

Er liep er gelukkig niet één bij met een draperie van Natan of een té grote hoed ;-))

afbeelding van Frederike

Frederike

zaterdag 18 mei 2019 - 21:37

Onze koningin straalt op haar verjaardag! Haar japon vind ik niet zo heel onderscheidend tussen vele andere die ze heeft. Haar oorbellen vind ik wél helemaal geweldig! De hoed is op zich wel mooi maar ontneemt anderen het zicht, een pillbox zou dan passender zijn. Maar misschien staat dat niet bij deze jurk? Ook even iets over de robe manteau van mw. Arib: deze is van het fijne merk ML collections. De blazers van dit merk worden ‘strak’ gedragen maar nee, maar Mw. Arib had toch beter 1 maat groter kunnen kiezen. In (o.a) Den Haag is op de hoek van de Dennenweg (zijde Plein) een winkel van ML Collections, van de Nederlandse ontwerpster Marjans van Weeghel. Hier komt een linkje met het model van Mw. Arib en meer van dit merk: https://www.fashionchick.nl/alle/ml-collections/#_ en de eigen website van de winkel: https://mlcollections.nl/en/home-2/

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

zaterdag 18 mei 2019 - 16:10

Tja vrijwel alles is al gezegd over de slecht zittende jurk. De meer oud roze kleur matcht niet met de leuke meer gele strohoed en clutch. Ik vind de oorbellen echt prachtig, ik ben niet zo van de tutti frutti achtige zaken maar deze zou ikzelf wel willen hebben, passen bij heel veel kledingstukken zonder overheersend of dissonant te zijn. Overigens hadden meerdere mensen hun modedag niet, de meestal keurig geklede mevrouw Knol heeft iets soortgelijks aan als de koningin en ook mevrouw Schouten in het geel overtuigt niet geheel. Dan is de jas van mevrouw Arib veel te strak en en ziet mevrouw Ollengrun er te fel gedessineerd uit voor haar meestal scandinavische gedempte kleurkeuze. Gaan we allemaal gauw vergeten.

afbeelding van Carolina

Carolina

zaterdag 18 mei 2019 - 11:07

De lach maakt het plaatje. Ik hoop niet dat we nu jaren gaan aankijken tegen jurken en rokken met deze draperietjes. Het zit slecht en het staat niet mooi, knap trouwens om dat voor elkaar te krijgen bij iemand als Maxima. De hoed vind ik persoonlijk te groot voor de gelegenheid.

afbeelding van Merel123

Merel123

zaterdag 18 mei 2019 - 10:59

Mooie clutch, mooie pumps, maar het allermooist vind ik haar lach. Dit alles in combinatie met een raar jurkje.

Draagt ze een nieuwe ring?

afbeelding van Leana

Leana

zaterdag 18 mei 2019 - 10:52

Meteen zichtbaar dat het Natan is omdat het zo onflatteus zit. Mooi stof, mooi kleur, doch niet mooi gemaakt en van wat ik kan zien doet het niets voor Maxima. Jammer dat ze steeds weer veel geld uitgeeft aan kleding dat niet goed zit. De hoed past er ook mijns inziens niet bij. Het blijft gissen want ik zie het alleen op foto's. Niet fijn om zo kritisch te zijn, maar ik wil graag mijn eerlijke mening geven. Haar schoenen zijn goed gekozen erbij en prachtig. Ironisch om naar een gelegenheid te gaan over kiesrecht terwijl niemand ze heeft verkozen. ;-)

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zaterdag 18 mei 2019 - 11:45

Ja, nu u het zegt . . .

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 18 mei 2019 - 11:34

Snap je laatste opmerking niet?

afbeelding van Leana

Leana

zondag 19 mei 2019 - 20:42

Doro het is ironisch dat het over kiesrecht gaat, terwijl een Koningshuis niet verkozen wordt. Wel geaccepteerd door de meerderheid. Anders was het natuurlijk anders.

afbeelding van Maria04

Maria04

zaterdag 18 mei 2019 - 09:50

De hoed is mij te groot, ik zou het een strandhoed noemen, goed afgeschermd voor de felle zon. Het jurkje is te eenvoudig, en die opneemplooitjes staan raar, het maakt het alleen maar minder fraai. Wat voor mij eruit sprong was de mooie lach op het gezicht. ze was immers jarig en haar dochters hadden vast nog iets in petto voor hun lieve mam!

afbeelding van Stijl

Stijl

zaterdag 18 mei 2019 - 08:58

Een vrolijke sombrero om de aandacht van het niksige jurkje af te halen.
En inderdaad: de hofdame is prachtig!
Majesteit: een mantelpakjes, geschikt voor iedere namiddag gelegenheid, hoeft niet saai of tuttig te zijn: kijk maar achter U!

afbeelding van Marja

Marja

zaterdag 18 mei 2019 - 08:17

Als je niks aardigs kunt zeggen zeg dan maar niks.
Dan maar niks. En toch lukt dat niet want het is toch de bedoeling om te reageren op de kleding (niet de persoon) van onze koningin.

Het is een mooie hoed, maar niet voor deze gelegenheid en in deze combinatie. Hij is te groot voor een binnen activiteit waar er mensen achter je zitten.
De japon heeft een draperie op de verkeerde plek Zal vast kunstig gemaakt zijn maar het lijkt nu net of ze haar japon per ongeluk in haar slip heeft en niemand dat nog heeft verteld.

Ik hoop vooral dat ze een leuke verjaardag heeft gehad.

afbeelding van bonnarca

bonnarca

vrijdag 17 mei 2019 - 23:28

Ik vind het wel meevallen, kleur inderdaad iets minder maar ze lijkt zo blij gezind! Ik heb misschien een raar vraagje maar kan er eens wat meer verteld worden over de panty's van de royals? Ze dragen bijna altijd perfect gematchte panty's erbij. Ik vind het vaak moeilijk om mooie lichte kleuren te vinden die niet neigen naar bruin en vleeskleurig....

afbeelding van Jens

Jens

vrijdag 17 mei 2019 - 23:14

Raar draperietje op een verder prima jurkje. Het stofje is idd wel erg dun maar wie maalt daar om bij het zien van zo’n blije en jarige Koningin en haar trotse Koning.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

vrijdag 17 mei 2019 - 22:28

Nee deze outfit vind ik helemaal niks. Jurk flets van kleur en model doet niks voor Maxima. Hoed gigantisch. Ik vind hem er ook niet bij staan. Jammer

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 17 mei 2019 - 22:32

Nee.
Het gaat om 29-05-2015, waar jij naar linkt is 2013.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

vrijdag 17 mei 2019 - 22:34

Amaliaatje linkt precies naar de juiste gelegenheid die ik vermeld heb hoor. Ik heb de verkeerde info per ongeluk geplaatst, zie mijn reactie hier onder. Maar dat ga ik nu aanpassen, dus niets meer aan de hand dan.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

vrijdag 17 mei 2019 - 22:57

PS de datum die jij noemt was in Canada. Ook dat was een andere hoed, en niet deze. Maar maakt verder meer uit, het is aangepast ;).

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 17 mei 2019 - 23:02

Dat is de datum die jij had geschreven in de info hier boven, had ik daarvan gekopieerd, en zo kopieëren we wat af haha ;)
Maar goed dat je het nu aangepast hebt :)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

vrijdag 17 mei 2019 - 22:31

Nee, dat is niet dezelfde. Ik heb de info over genomen uit de verzamellog met hoeden op MKM. Maar misschien heb ik iets verkeerd overgenomen. Zou best kunnen. Edit: heel goed dat je het zegt, ik heb per ongeluk de info van hoed 79 gekopieerd ipv hoed 78. Sorry!

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

vrijdag 17 mei 2019 - 21:50

Ik vind het een leuke outfit, maar inderdaad erg dunne stof. Feestelijke hoed ook, vrees dat Wilders die achter haar zat door die feestmuts niks heeft kunnen zien vandaag.

afbeelding van Luisje61

Luisje61

vrijdag 17 mei 2019 - 21:38

Mooie glimlach, maar deze jurk is niet mijn smaak en de hoed vind ik er niet bij staan. Kleurloos, flets , rare rugafwerking. Lekker feesten hoop ik vanavond:)

afbeelding van Luisje61

Luisje61

vrijdag 17 mei 2019 - 21:41

Dan ziet haar hofdame die haar volgt op het filmpje er sjieker en gekleder uit

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

vrijdag 17 mei 2019 - 21:52

Die ziet er inderdaad heel mooi uit. Vind het alleen apart dat zij ook een hoed draagt, want naast Maxima heeft voorderest niemand een hoofddeksel.

afbeelding van Marly

Marly

vrijdag 17 mei 2019 - 20:54

De jurk staat heel mooi qua kleur en de pofmouwen vind ik prachtig, de draperie is iets minder, als ik het filmpje zie van de aankomst is her geheel toch heel mooi en verzorgd. Bovenal haar stralende lach is aanstekelijk, een hoed vind ik eigenlijk wat overdreven tussen al de dames zonder hoed, is teveel aanwezig ook! De oorbellen zijn vast een kado voor haar verjaardag, leuk hoor.

afbeelding van Magda

Magda

vrijdag 17 mei 2019 - 20:40

Zie ik nieuwe oorbellen? Vast verjaardags cadeau.
Jurk niet mijn smaak.

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 17 mei 2019 - 21:03

Dat dacht ik ook gelijk toen ik ze zag, volgens mij nieuw en dan waarschijnlijk een verjaarskado.
Vandaar dat ze zo blij kijkt ;)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

vrijdag 17 mei 2019 - 21:05

Ik denk dat die blijdschap op dat moment met toezingen te maken had ;). Maar, ik vermoed ook dat ze nieuw zijn, en een verjaardagskado is zeker geen gekke gedachte!

afbeelding van Luisje61

Luisje61

zaterdag 18 mei 2019 - 21:34

Heb net even ingezoomd op de oorbellen en ze zijn echt prachtig! Was zo bezig met die jurk en die hoed dat ik niet verder keek ;)
Nou ja, die verwijzing lijkt me ietwat ver gezocht.....

afbeelding van JL

JL

vrijdag 17 mei 2019 - 20:39

Niet de topper van deze week voor mij, de zoom vind ik niet mooi. En ook de achterkant kreukt erg. De hoed vind ik wel mooi, en Maxima straalt altijd. En blijft een prachtige verschijning.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

vrijdag 17 mei 2019 - 19:42

Josine is ziek. Ik werk daarom de log zo even bij. Graag wil ik jullie vragen het netjes/respectvol te houden qua reacties. Het komt er bij mij even niet van om uitgebreid te modereren, maar ik wil wel graag Josine steunen. Dank voor jullie begrip.

afbeelding van JokeGram

JokeGram

vrijdag 17 mei 2019 - 20:10

Ach Josine, neem je rust en beterschap.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 17 mei 2019 - 19:58

Beterschap Josine!

afbeelding van Hennie64

Hennie64

vrijdag 17 mei 2019 - 19:30

Nee, ik hou niet van deze leverkleur en vind het model uiterst merkwaardig, een beetje onafgewerkt komt het op mij over. Wel fijn dat de koningin weer een hoed opheeft! Mag zij in het vervolg altijd doen.

Pagina's

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?