Hieperdepiep hoera, koningin Máxima viert vandaag haar 49ste verjaardag. Van harte, majesteit!
Op de Facebookpagina van het Koninklijk Huis heeft Máxima ter ere van haar verjaardag een recept gedeeld van haar lievelingskoekjes.
“In deze tijd vier ik mijn verjaardag thuis met een typisch Argentijnse lekkernij: Alfajores van dulce de leche. Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!” - Máxima
Ingrediënten koekjes:
- 300 gr maizena
- 200 gr bloem
- 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gr suiker
- 4 eidooiers
- 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
- 2 afgestreken theelepels bakpoeder
- het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder
- de geraspte schil van 1 citroen
- 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling:
- dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker)
- geraspte kokos
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar. Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.
Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos. De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!
Tijdens het bakken droeg de koningin een blouse van Gucci.
- 16 mei 21:05 Koningspaar geeft foto vrij
- 14 mei 13:05 Koningin Máxima bezoekt woonvoorziening voor gehandicapten in Den Haag
Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.
Reacties
gambetta
dinsdag 19 mei 2020 - 14:25Hi hi, lekker met twee peperdure ringen in het deeg kneden...Heerlijk toch!
Heb zelf altijd geleerd: ringen, armbanden etc afdoen als je met bakken, eten klaarmaken (gehaktballen draaien) bezig bent en alles met je handen doet.
Siobhan
maandag 18 mei 2020 - 23:45Dienblad is volgens mij van Hermes
Birchwood
maandag 18 mei 2020 - 19:42Leuk deze foto’s en het onderwerp. Hoop dat ze genoten hebben van d’r baksel ;-). Ziet er in ieder geval lekker uit.
Beathe
maandag 18 mei 2020 - 18:22Wat een leuke foto’s!!!
elisah.
maandag 18 mei 2020 - 15:07Een blouse van Gucchi bij het bakken en een set van Zara op werkbezoek.
Daarom blijft het zo leuk om Maxima te volgen.
Marie...
maandag 18 mei 2020 - 13:12Leuk gedaan, ga het recept eens proberen. Volgende keer je ringen ff afdoen Maxima. Wordt zo'n knoeiboel, al dat deeg tussen de diamanten....
Siobhan
maandag 18 mei 2020 - 16:16Haha, zie t nu pas!
Anouk
maandag 18 mei 2020 - 20:22Draagt ze trouwens naast haar verlovings- en trouwring nog een ring ertussen?
Zo leuk dit! Ik heb het recept opgeslagen in elk geval, met de stap voor stap foto's erbij ;-)
elisah.
maandag 18 mei 2020 - 11:45Wat leuk om dit zo met ons te delen.
Maar een heel groot verschil hoe mijn aanrecht eruit ziet als ik aan het bakken ben. Ha ha
Maria04
maandag 18 mei 2020 - 08:33Wat aardig van koningin Máxima dat ze het recept van haar moeder met ons deelt.
Babs74
maandag 18 mei 2020 - 08:13Die eerste foto, wat staat ze daar prachtig op!
gambetta
zondag 17 mei 2020 - 23:03Heerlijk zeg deze koekjes. Voor een bak fanaat als ik ben ga ik dit zeker maken.
Dulce de leche....heerlijk! Wat een goed idee.
Dank u wel, en van harte gefeliciteerd!
Siobhan
zondag 17 mei 2020 - 22:51Superleuk dit recept en de foto's ervan. En wat een gave blouse, mooi onder een blauw of rood broekpak.
Ik denk dat ik even wacht tot mn corona-kilo's er af zijn, om deze lekkernij te maken.
Jens
zondag 17 mei 2020 - 22:09Dank u lieve Koningin, dit is véél leuker dan beelden van een videocamera. Helaas ben ik aan het lijnen dus de koekjes moeten nog even wachten.
JAusten
zondag 17 mei 2020 - 21:08These Alfajores are so delicious ! And easy to make ! Happy Birthday Your Majesty !
Magda
zondag 17 mei 2020 - 19:17Wat leuk zeg, dat Maxima een bakrecept deelt. Én dan ook nog foto's hoe het gaat. Toppie.
Marly
zondag 17 mei 2020 - 19:05Ik vergeet het belangrijkste: lieve koningin Máxima van harte gefeliciteerd! Nog vele jaren in gezondheid gewenst samen met uw dierbaren!
Marly
zondag 17 mei 2020 - 19:01Ontzettend leuk dat ze dit met ons deelt, dat mag van mij vaker, met een Gucci blouse aan bakken, prima! Het zou vreemder zijn met de blote schouder top. Ringen zouden af moeten tijdens het bakken maar een kniesoor die daarop let.....
Marjet
zondag 17 mei 2020 - 18:12Wat ontzetten leuk dit!
AnnekeM
zondag 17 mei 2020 - 17:40Cumpleaños Feliz, lieve Máxima!
Wat leuk dit inkijkje in een privé moment. Zag het net ook op Instagram voorbij komen. Zoooo lekker Alfajores! Ik heb ze heel veel gegeten toen ik in Buenos Aires was.
Ben niet zo’n fan van de Gucci blouse, maar de outfit van Claes is echt super!
Suus
zondag 17 mei 2020 - 17:08Super super leuk en spontaan dit. Mag zeker vaker ;-)
Doro
zondag 17 mei 2020 - 16:58heel leuk dit!! en mooie blouse en dienblad. echt een verrassing dat dit soort leuke persoonlijke zaken getoond worden. hoop echt op een vaccin maar moet zeggen, door corona geeft ons koninklijk gezin wel meer inkijk! hoop ook dat de privé dingen van het koninklijk gezin wat vaker getoond worden.
Jens
maandag 18 mei 2020 - 10:13Ik ook Doro! Het hele bakgebeuren is natuurlijk wel een klein beetje afgekeken van het item uit UK van vorige maand, maar dat mag de pret niet drukken.
Marjanneke
zondag 17 mei 2020 - 16:55Wat ontzettend leuk dat ze dit recept met heel Nederland deelt.
Ik ben niet zuur, maar er moet me wel één ding van het hart: bakken met een vast wel heel dure blouse van Gucci aan, nee.... al ben je koningin en komt het niet zo krek, dan nog zou ik voor wat eenvoudigers gekozen hebben.
Fijne verjaardag majesteit!
LindaVanDeventer
zondag 17 mei 2020 - 17:17Nu heb ik niet zulke duren kleren, maar ik heb me nog nooit omgekleed als ik ging koken, ook niet als ik iets moois aanheb. Vooral met bakken spettert er niks, dus als ik een gucci blouse zou hebben, zou ik die gewoon aanhouden met een schort om. Doe wel altijd mijn mooie schoenen uit als ik kook. Ik laat wel eens wat vallen en een vetvlek op suede is een paar schoenen verpest.
Wiekie2004
zondag 17 mei 2020 - 16:58Haha, dat dacht ik ook, behalve als er foto's van gemaakt worden. Dan wissel ik mn oude shirt wel in voor iets netters.
LindaVanDeventer
zondag 17 mei 2020 - 15:11Ik word hier erg vrolijk van! Recept lijkt me nog best lastig, nu ben ik ook niet heel handig in de keuken. Misschien ga ik het toch proberen.
Josine - Moderator
zondag 17 mei 2020 - 15:16Als je de Dulce de leche kant en klaar koopt, lijkt het recept me niet heel ingewikkeld. Ik ga ze deze week ook maar eens maken, maar dan met bebogeen ipv dulce de leche, dat verkopen ze hier niet.
Leon10
zondag 17 mei 2020 - 17:00Dulche du leche is heel simpel. Gewoon een dicht blikje gecobdenseerde melk van Friesche vlag uit de supermarkt een paar uur koken onder water en voila je hebt heerlijke dulche du leche.
Wiekie2004
zondag 17 mei 2020 - 16:56Dulce de leche is heeeeeel makkelijk te maken en veel lekkerder dan bebogeen. Neem een (of meer) blikken gesuikerde gecondenseerde melk bij de supermarkt( staat bij onze Appie in de buurt van de aziatische spullen). Doe dit blikje 3 uur in een pannetje water net tegen de kook aan. Klaar! Verslavend zo lekker.
Josine - Moderator
maandag 18 mei 2020 - 08:46Maar wanneer doe je er dan suiker bij? Want in Máxima's recept staat melk én suiker.
Wiekie2004
maandag 18 mei 2020 - 18:50In t recept gaan ze uit van suikerloze gecondenseerde melk. Maar je hebt de gesuikerde blikjes nodig.
Margreet
maandag 18 mei 2020 - 09:12Ze zegt: doe alle droge ingrediënten in een kom. Daar bedoelt ze volgens mij dus ook de suiker mee.
Chantal68
maandag 18 mei 2020 - 09:06Geen suiker! Is al zoet genoeg (maar Argentijnen houden van mierzoet )
LindaVanDeventer
zondag 17 mei 2020 - 17:13Dank voor al jullie tips!
oranjefan
zondag 17 mei 2020 - 14:59Wat leuk die foto's van de koningin in de keuken! Ik bak in deze tijd elke zaterdag wat, dus wie weet gaan we dit ook proberen!
Jens
zondag 17 mei 2020 - 12:43Ach dat zou leuk zijn, beelden van de videocalls of van de barbecue in de achtertuin...
oranjefan
zondag 17 mei 2020 - 11:31Van harte gefeliciteerd koningin Maxima. Geniet van deze dag met uw familie. Hetzij dichtbij of van ver. Er zal wel weer veel gevideobeld worden.