Etiquette is niet tuttig, maar nuttig. Met deze prachtige zin begint historica Reinildis van Ditzhuyzen de 42e uitgave van haar etiquetteboek 'Hoe hoort het eigenlijk'. Een goede aanleiding om haar eens te mailen over de handtasjes tijdens een staatsbanket. Waar laat je ze? En waarom? 

Reinildis van Ditzhuyzen: "Een staatsbanket is eten op het hoogste niveau. Men zit op uitnodiging van een regerende vorst of president in elegante (avond)kleding aan een schitterend gedekte tafel met een keur aan interessante, belangrijke en inspirerende gasten: politici, wetenschappers, zakenmensen, vertegenwoordigers van kunst en cultuur, en zo meer. Maar waar laat Koningin Máxima (en anderen) tijdens dit zo feestelijke eten haar tasje? Niet op tafel in ieder geval. Ook al heeft de koningin een sierlijke kleine clutch, op tafel horen alleen eetgerei, glazen, servetten, borden, menukaarten alsook decoraties als kaarsen en bloemen. En daarmee is de tafel al vol genoeg. Als alle vrouwelijke gasten hun tasjes op tafel zouden leggen, geeft dat een rommelige aanblik. Het zou afbreuk doen aan de eenheid van de zo fraai gedekte tafel. Wat dus te doen met het tasje? Zeker, voor hoognodige spulletjes neemt men op zo´n gelegenheid een klein avondtasje mee, dus niet zo´n lekker grote, waar je alles in kunt proppen. Dit tasje kan gemakkelijk op schoot gelegd worden, en het servet erover gedrapeerd. Of, als het een hengsel heeft, kan het aan de stoel worden gehangen. Dit geldt eigenlijk voor elk etentje, of je nu in een restaurant, bij een huwelijk, op bezoek bij vrienden of gewoon thuis eet. Tassen (en mobiele telefoons) horen niet op tafel!"

Natuurlijk vraagt het antwoord van Reinildis van Ditzhuyzen ook om wat beeldmateriaal. In Denemarken ging het tijdens het diner voor de jarige prins Frederik goed: 

In Japan ook: 


Foto: PPE

En in Portugal ook. S(tiekem heb ik deze foto aan de blog toegevoegd omdat de tafel echt zó mooi is gedekt. Wat lijkt het me heerlijk om aan zo'n tafel te genieten van een 5-sterrenmaaltijd.)


Foto: PPE

Bij het officiële bezoek van het Jordaanse koningspaar aan Nederland koos bleef het tasje van koningin Máxima tijdens de maaltijd buiten beeld, terwijl koningin Rania de hare wél op tafel legde. 


Foto: PPE

Ik vraag me af of koningin Máxima er over in heeft gezeten, want zelf gaat ze ook nog weleens de mist in. 


Foto: PPE


Foto: PPE


Foto: PPE

Om genante foto's te voorkomen, worden fotografen alleen voor aanvang van de maaltijd in de ruimte toegelaten om wat plaatjes te schieten. En misschien is dat ook wel de reden dat het de ene keer wel goed gaat en de andere keer niet. We zullen het nooit weten, maar onderstaande beelden bewijzen in ieder geval wel dat de tasjes op tafel vaak een praktische reden hebben. Denk hierbij aan het moeten speechen en/of toosten. 

In Denemarken ligt in eerste instantie alleen het tasje van koningin Margrethe op tafel. Die van Máxima ligt op schoot: 


Foto: PPE

Vervolgens staan beide dames op voor de toost en zien we ook Máxima's tasje op tafel verschijnen: 


Foto: PPE

Meer lezen over tasjes, hoeden, handschoenen en zelfs hoofddoeken? Koop dan de nieuwe 'Hoe hoort het eigenlijk?'

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Margreet

Margreet

vrijdag 02 nov 2018 - 23:59

Ik had ooit ook oppasbaantjes, via een bureau. Was ongeveer 15 jaar. Meer dan 55 jaar geleden, dus.
Ik kwam dan bij het genoemde adres aan, pa en ma vertrokken nadat ze mij op een theezakje en twee koekjes hadden gewezen...
Dat was het.
Ik wist meestal niet eens waar de ouders waren!
Dan kwamen ze thuis en ik fietste terug naar mijn ouderlijk huis.
Andere tijden.....

afbeelding van JL

JL

vrijdag 02 nov 2018 - 23:41

Bovenstaande bericht gaat natuurlijk helemaal niet over de clutch of tasje. Ik vind dat clutch/tasje hoort niet op tafel. In Spanje heb je een super leuke winkel de ale- hop en daar verkopen ze tassenhaken. Zal in Nederland ook vast verkocht worden maar hier heb ik ze nog nooit gezien . In Spanje heb je ze met allemaal verschillende motieven etc

afbeelding van JL

JL

vrijdag 02 nov 2018 - 23:34

Haha, Josine moet beetje om je lachen het is zo herkenbaar. Mijn zoon vanavond eerst schoolfeest hij is 12 en vond het echt zo stom dat hij opgehaald wordt door m’n man. Feest duurt tot 23:30. En natuurlijk iedereen mag alleen. Zei ik vroeger zelf ook. Staa je ook allemaal te wachten dan is het zo fijn als ze zo klein zijn en nog zo dicht bij je zijn. Ik moet erg wennen aan deze fase,

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 02 nov 2018 - 14:18

Mooie fotos en thema. Een clutch leg ik meestal toch op tafel. Op schoot werkt vaak niet want dan risico van kreuken. En tegen de stoelpoot gaat ie vaak een eigen leven leiden..
Lieve tasjes van Max. Ja zo in t midden op tafel doe ik ook weleens...met een piepie tasje

afbeelding van Margriet76

Margriet76

vrijdag 02 nov 2018 - 08:00

@ Doro, ik heb precies hetzelfde. Bovendien in de tijd dat mobiele telefoons niet bestonden deden mijn ouders hetzelfde: nummer van hun verblijf doorgeven aan de oppas. Ging altijd prima. Desinteresse inderdaad en je moet eens kijken hoe vaak het gebeurd. Laatst nog een gezin met 3 kinderen die uit eten waren. Vader zat continu op zn mobiel. Een van de kids zei er zelfs iets van

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

vrijdag 02 nov 2018 - 09:21

Sneu eigenlijk van die vader, en dat zn kind er dan iets van moet zeggen. Oeps...

afbeelding van Doro

Doro

vrijdag 02 nov 2018 - 07:11

Ik neem, terwijl ik toch redelijk addicted ben, nooit mijn telefoon mee als ik naar etentjes ga. Toen de kinderen heel klein waren gaf ik het telefoonnummer van de gastvrouw/heer of restaurant aan de oppas. Zo veel fijner. Ik vind het ook echt ontzettend irritant als mensen op hun telefoon zitten te loeren terwijl je met hen aan tafel ziten zeg er, met een lach of een grap, altijd iets van als mijn vrienden/vriendinnen dat wel doen. Zo’n teken van desinteresse

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

vrijdag 02 nov 2018 - 09:20

Helemaal met je eens Doro, voor wat betreft op je telefoon loeren als je bij iemand aan het eten bent. Maar ook op een verjaardag. Er is bijna geen verjaardag meer waar die dingen niet even boven tafel komen. Ik kan me er echt enorm aan irriteren. Je hebt toch genoeg gezellig te praten denk ik dan. Overigens neem ik hem wel mee, want met oppas thuis wel zo praktisch. Maar ik geloof dat we nog nooit gebeld zijn door de oppas, maar voor nood is het wel handig ;).

afbeelding van Merel123

Merel123

vrijdag 02 nov 2018 - 06:48

Clutch gaat op schoot en mobiel blijft in de clutch. Als je een clutch op schoot legt voel je vanzelf wanneer de telefoon gaat trillen.
In elke tas heb ik een tassenhaak, gewoon omdat ik dat makkelijk vind.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 01 nov 2018 - 20:50

Ik ben echt niet geboren voor een leven aan het hof, haha. Ik leg bij etentjes altijd mijn clutch en mobiel prominent op tafel :D

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

donderdag 01 nov 2018 - 20:51

Mobiel vanwege de oppas trouwens ;)

afbeelding van Merel

Merel

vrijdag 02 nov 2018 - 05:11

Op veel telefoons zit een trilfunctie... ;)

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 02 nov 2018 - 10:14

Ja, maar toch voelt het voor mij fijner als ik de telefoon ook kan zien oplichten. In de tijd dat Jesse nog borstvoeding kreeg, zette ik mijn telefoon ook altijd in het zicht op de kerkbank neer. Zodra Jesse begon te huilen, liet de oppas in de crèche de telefoon 1 keer overgaan en kon ik even langskomen om te voeden. Ik kan het echt niet over mn hart verkrijgen om een baby te laten huilen vanwege honger.

Soms liet ik mn telefoon ook met trillen in mn tas, maar dan kon ik mn aandacht er niet bijhouden omdat ik steeds met mn hoofd bij Jesse zat. Het wordt vast anders als de kinderen groter worden, maar bij nummer 3 ga ik het echt niet anders doen. Het liefst neem ik mn baby ook mee de kerk of een restaurant in, haha. Ik voel me gewoon incompleet op zo'n moment.

afbeelding van gambetta

gambetta

vrijdag 02 nov 2018 - 22:24

Dat kan best hoor, je baby meenemen in de kerk. Bij ons in de kerk zie ik regelmatig moeders die hun pasgeboren baby in de draagdoek meenemen. Het zou ook eerder regel moeten zijn vind ik om de babies mee te nemen de kerk of een restaurant in, dan om ze naar de crèche te brengen. Wat is er mis mee als een baby af en toe zou huilen?
Ik heb in Afrika gezien hoe het kan dat babies gedragen worden door de moeders in de kerk, en gewoon lekker liggen te slapen.
En als ze even willen drinken kan dat op een heel discrete manier.
Ik zou zeggen Josine: gewoon lekker meenemen in de kerk dat kleintje straks.

afbeelding van Merel

Merel

vrijdag 02 nov 2018 - 10:37

Je kinderen mogen blij zijn met jou als moeder, dat op de eerste plaats. Ik snap dat zeker bij een heel kleintje loslaten lastig is, als het al moet. Een telefoon is een soort navelstreng :)
Ik heb geen kleintjes om me heen, maar wel grote schatten. Maak me eigenlijk zelden zorgen als ze uit het zicht zijn. Alleen als ze een paar uur hun telefoon niet op te nemen... vreselijk vind ik dat. Hele horrorscenarios bedenk ik. Slaat nergens op. Op een bepaalde manier geeft de mobiele telefoon me dus meer stress.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 02 nov 2018 - 10:50

O help, die periode staat me dus ook nog te wachten. En 's nachts opblijven voor als ze laat thuis komen. Ik hoop dat ze nog lang klein blijven, haha ;)

Maar het is absoluut waar dat een telefoon enorm kan afleiden. Thuis hebben we wel de regel dat de telefoon niet mee-eet, maar buiten de deur hanteren wij blijkbaar toch minder strenge regels. Ik ga er toch eens wat meer op letten. Op zondag heb ik m'n telefoon wel altijd boven liggen. Geeft ook heerlijk rust.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 02 nov 2018 - 13:54

Zo zo je maar, ook royals zijn net mensen. Ik zou iets recalicitrants hebben met dit soort regels en zou zo ook maar mijn tasje op tafel kunnen leggen. Zolang het de minimalistische clutches van de dames zijn, kan ik me er niet aan storen...

afbeelding van Johannetta

Johannetta

donderdag 01 nov 2018 - 19:29

Neeeee, ik waan mij in de 17e eeuw! Hof cultuur rondom de Franse koning of zo!!!! Hoe heurt het gaat mij te ver hier! Hoeveel last heb je van een klein tasje op tafel.

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 01 nov 2018 - 20:09

Dat heeft toch niets met vervlogen tijden te maken? Toen en nu; een tas hoort niet op tafel. Vind het geen gezicht, net als een telefoon!

afbeelding van MrsDuck

MrsDuck

donderdag 01 nov 2018 - 18:19

Als je snel moet opstaan voor een toost dan kan ik mij er iets bij voorstellen dat het tasje eventjes op tafel komt. Ze zou het natuurlijk op haar stoel kunnen leggen maar dan missen de dames het momentum, gaan prompt weer op hun tasje zitten en snel even omdraaien zal met volle rokken ook niet handig gaan bij een volle en bezette tafel. Dus dan mag het misschien niet maar logisch is het wel. Ik kan mij ook voorstellen dat het even vergeten wordt als je geanimeerd in gesprek bent al voor je bent gaan zitten. Ach, royalty het zijn net mensen en dit is niet hun ergste fout of blunder.

afbeelding van Christal

Christal

vrijdag 02 nov 2018 - 19:09

Eerlijk gezegd ben ik dol op mensen die regels of protocollen een beetje - of flink - oprekken. Ik bedoel, zo'n tassenregel is ooit bedácht, in werkelijkheid gaat het natuurlijk nergens over. Ik word altijd blij als ik een royal zie die zich niet structureel onderwerpt aan alle etiquetteregels.

afbeelding van Frederike

Frederike

donderdag 01 nov 2018 - 17:51

Wat een leuk onderwerp weer, Josine. Ja, de tafels zouden wel vol worden als dames hun tassen op tafel zouden leggen. Hoewel, de mooie mini-clutches die soms gedragen worden zouden best op tafel gezien mogen worden (als de clutch tenminste dicht is....) Maar nee, het hoort inderdaad gewoon niet. Zelf vind ik het ook best lastig: waar laat je een wat grote handtas met een hengsel? Onder de stoel maar. Of aan een tashanger, ik heb er een aantal maar gebruik ze zelden. Kijk — dhttps://www.bol.com/nl/p/rvs-tashanger-2-stuks-tassenhaak-tashaak-tassen...
Merel en Henny, waar kreeg jullie ooit een krukje of poefje voor je tas? Dat heb ik nog niet mee mogen maken (ook niet bij De Librije, toch een ‘goed restaurant’), lijkt me leuk!

afbeelding van zara

zara

vrijdag 02 nov 2018 - 08:46

Wat een geweldige tip, Frederike! Ik wist niet dat zoiets bestond, maar zo'n leuk blingbling-haakje lijkt me een enorm handige oplossing voor het 'waar laat ik mijn tasje'-probleem! Ook bijvoorbeeld als je na een leuke wandeling of fietstocht ergens een 'versnapering' neemt op een terrasje. Een tas/rugzakje op schoot zit niet echt lekker, en uit het zicht achter je aan de stoel hangen vind ik dan altijd een beetje riskant. En van op de grond zetten wordt de tas weer vies.

afbeelding van Henny

Henny

vrijdag 02 nov 2018 - 09:18

Als er geen proefje is dan gebruik ik ook een tassenhaak. Die hang ik dan zoveel mogelijk naast me, zodat de ober er geen hinder van ondervindt. Bovendien neem ik altijd kleine tasjes mee en geen grote tas.

afbeelding van Merel

Merel

donderdag 01 nov 2018 - 19:48

De laatste keer was hier deze zomer: http://www.hotelviura.com/en/gastronomy
Absolute aanrader, maar dan moet je wel in de buurt zijn ;)

Volgens mij gebeurt het vaker in buitenland, kan het me tenminste niet herinneren in Nederlands restaurant, ook niet in sterrenrestaurants. Wij Nederlanders zijn misschien wat losser? Of laten de ober graag struikelen ;)

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 01 nov 2018 - 20:38

Zeker gebeurt het wel in Nederland. De Librije, 't Nonnetje, De Lindehof, Vista en nog veel meer. Soms ook tassenhaakjes, hoewel veel dames die zelf ook bij zich hebben. Maar tassentafeltjes zijn absoluut gemeengoed in Nederland.

afbeelding van Merel

Merel

vrijdag 02 nov 2018 - 05:10

Hier in Limburg doen de betere restaurants die ik ken er niet aan mee, misschien zijn de Limburgers losser ;) (Alhoewel... ook in ‘noorden’ niet, Aan de Poel, Rijks, Merlet, Frederike schrijft hierboven dat Librije het ook niet doet.) De meningen zijn hierover verdeeld in restaurantland!

Tassenhaakjes vind ik niks. Meer iets voor onder de bar in een café. Het idee om zelf iets aan een mooi gedekte tafel te klemmen vind ik raar, en het bungelt.

afbeelding van Henny

Henny

donderdag 01 nov 2018 - 17:40

Bij een goed restaurant krijg je een apart proefje, waarop je tas kunt zetten.
Een tas e.d. op tafel heurt niet.

Inderdaad, op een paar foto's gaat Maxima de mist in. Tja...gebeurt dan onwillekeurig.

afbeelding van Moon

Moon

donderdag 01 nov 2018 - 19:09

Henny, wat is volgens jou een goed restaurant? Ik heb nog nooit een poefje (een proefje vind ik wel een hele mooie woordspeling ;-) gehad voor mijn tasje, en heb echt wel vaker in sterrenrestaurants gegeten. Ben gewoon benieuwd, ik wil ook wel eens een poefje aan tafel

afbeelding van Henny

Henny

donderdag 01 nov 2018 - 19:40

Een restaurant met min. 1 michelinster. Waar ze ze een proefje aanschuiven is bv bij Wollerich in St. Oedenrode. Ik weet niet waar u woont. De Librije in Zwolle doet dit ook. Maar niet alle sterrenrestaurants.

afbeelding van Merel

Merel

donderdag 01 nov 2018 - 17:18

Precies, zo heurt het! Ik heb geleerd dat tas op schoot hoort, onder de servet, en dus ook niet aan de stoel. Bij proosten/speechen (staan) hoor je de tas op je stoel te leggen. In sommige restaurants krijg je als vrouw een klein krukje naast je stoel voor je tas, heel chic, en erg handig. Mooi om ook deze avondjurkenparade en passant te zien. Wat een pracht.

afbeelding van Margriet76

Margriet76

donderdag 01 nov 2018 - 17:04

Interessant stuk Josine. Ik snap het helemaal. Ik vind het ook niet netjes om een tas of erger een mobiel op tafel te leggen en dan heb ik het niet over een staatsbezoek maar gewoon in ons eigen dagelijks leven

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?