Bij het bespreken van Máxima's kleding gaat het vaak over oude en/of nieuwe kleding, maar er is natuurlijk ook nog een derde categorie: oude kleding in een nieuw jasje. Want net als prinses Beatrix laat ook onze mooie koningin de schaar in haar kleding zetten. 

Een staatsbezoek draait om het smeden van goede banden, en daarom moet koningin Máxima ook goed nadenken over haar kledingkeuzes. Geen enkele outfit mag beledigen of aanstoot geven, terwijl een jurk met een knipoog naar de vlag of nationale bloem juist helpt bij de missie. Al maanden voor het programma van start gaat, reist een van de hofdames daarom af naar het te bezoeken land om meer te weten te komen over mogelijke symboliek, kledinggebruiken, weersomstandigheden, en andere praktische zaken. 
Welke adviezen koningin Máxima in de voorbereiding op het staatsbezoek aan Brunei kreeg voorgeschoteld, spreekt waarschijnlijk voor zich. Bedekkende, luchtige kleding, het liefst met een knipoog naar het geel in de vlag van Brunei. Met een volledig gele look voor het bezoek aan Shell sloeg Máxima tijdens het staatsbezoek twee vliegen in een klap, en ook de lengte van haar jurken getuigenden van respect. Kijk maar. 

Helaas hebben we de groene midi-jurk sinds het bezoek aan Brunei niet meer gezien. Er werd wel eens beweerd dat de jurk vermaakt zou zijn tot een nieuw mantelpak, maar navraag maakte duidelijk dat dat niet waar is. Omdat Indonesië ook wel de gordel van smaragd wordt genoemd, zou de jurk volgende week zomaar kunnen opduiken.... Outfit twee, de gebloemde jurk met peplum, eindigt net over de knie. Vandaag de dag een prima roklengte, maar de mode van 2013 was beduidend korter. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de jurk kort na het staatsbezoek werd vermaakt voor het kennismakingsbezoek aan Gelderland en Utrecht. Ik vermoed dat dit werd gedaan in het atelier van Villa Eikenhorst, want ontwerper Edouard Vermeulen liet weten niet blij te zijn met de aanpassing omdat de proporties nu niet meer waren zoals hij ze had bedoeld. 

De witte Brunei-jurk is eveneens ingekort, en kwam twee jaar later in beeld tijdens het staatsbezoek aan Canada. 

Valentino 2.0 
Máxima's avondkleding krijgt ook nog weleens een nieuw jasje. In 2014 dook een nieuwe versie op van een zachtroze Valentino-jurk uit 2004. Blijkbaar beviel de aanpassing wel, want in 2017 dook de co-creatie opnieuw op. Zelf ben ik wat minder enthousiast, want de vloeiende lijnen en het zwierige effect van het gelaagde rokgedeelte is verdwenen door het gewicht van het kant. 

I

Kort van stof
Omdat Máxima met grote regelmaat prêt-à-porter shopt, komen aanpassingen vóór een eerste draagmoment ook wel voor. Zo liet Máxima een koraalroze jurk van Elie Saab inkorten, terwijl Victoria van Zweden de orginele versie droeg. 

Ook in deze Valentino-jurk werd de schaar gezet: 

Het kuisen van prêt-à-porter of het vermaken van vintage kleding komt eveneens voor. Omdat koningin Máxima zowel in Paleis Huis ten Bosch als in Paleis Noordeinde een atelier mét coupeuses tot haar beschikking heeft, zou ze nog wel véél meer outfits een tweede leven kunnen geven. Heb jij een goede suggestie paraat? Laat het ons dan weten in een reactie! 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zondag 08 mrt 2020 - 15:40

Van mij mag de groene jurk zeker mee. Echt jammer dat we die niet meer gezien hebben. Misschien omdat 1 van de Belgische royals de jurk ook heeft?
Ik ben blij dat het bezoek in ieder geval doorgaat en niet door alle Corona perikelen afgeblazen wordt. Ze gaat ons vast verrassen!

Goed dat ze een tweede leven aan verschillende outfits geeft. Zou het vooral heel leuk vinden als ze weer een keer een mooie vintage japon uit de sixties herdraagt.

afbeelding van Doro

Doro

zondag 08 mrt 2020 - 20:27

Ja inderdaad een mooie vintage zou super zijn!
Misschien wel weer iets uit de collectie van Beatrix!

afbeelding van Doro

Doro

zondag 08 mrt 2020 - 13:04

Maar soms denk ik dat we beter pas kunnen gissen als ze al in het vliegtuig zit want ik denk dat ze juist verrassend wil zijn en niet iets draagt wat hier gesuggereerd wordt

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zondag 08 mrt 2020 - 14:41

Daarom wacht ik nog even met suggereren dat ze haar abdicatiejurk draagt. Die wil ik zó graag nog eens zien. Maar staatsbezoek Duitsland is dan ook een goede optie.

afbeelding van Doro

Doro

zondag 08 mrt 2020 - 15:17

Hahah! Je bedoelt wat ze droeg bij de tekening en op balkon? Ja slim, wacht daar maar even mee! Zou heel leuk zijn

afbeelding van Doro

Doro

zondag 08 mrt 2020 - 13:02

of wellicht die groene met die grote strik en ruitjes/vierkantjes patroon, van Tamineau dacht ik?
En waar de schaar in? Dat is een heel leuke vraag maar lastig.. in elk geval in die bruine Valentino, die mag verknipt worden en zo zijn er nog wel wat dingen die verknipt mogen worden maar dat bedoelde je niet natuurlijk. Ik ga eens bedenken

afbeelding van Doro

Doro

zondag 08 mrt 2020 - 09:01

De witte jurk vind ik heel mooi!
Ik verwacht dat ze die groene jurk aan heeft (waar ze indertijd die slippers bij droeg en handdoek in de hand) bij een bezoek of bij aankomst.

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

zaterdag 07 mrt 2020 - 23:48

...op diverse foto's duidelijk te zien, dat 'inkorten/veranderen' soms ten koste van het model gaat en zo niet door de
designer is bedoeld. Bovendien zijn roklengtes boven de knie voor een Koningin 'in dienst' not-done,
zeker niet in een islamitisch land als b.v. Indonesie.

afbeelding van Suus

Suus

zaterdag 07 mrt 2020 - 20:57

Grappig dat er zoveel enthousiasme is over deze groene jurk. Ik vind het helemaal niet mooi. Tuttig, toont onnodig breed op haar heupen en net niet de juiste kleur groen. Smaken verschillen ;-)

afbeelding van Assepoester

Assepoester

zaterdag 07 mrt 2020 - 20:54

Lieve MKM lezeressen en lezers,
Ik kijk zo uit naar het staatsbezoek aan Indonesië. Ik heb net je item bij Blauw Bloed gezien, Josine. Zo interessant om te weten. Waar gaat koningin Maxima ons mee verassen? Geen tiara momentje, maar een staatslunch. Bij uitstek een gelegenheid om de 1 kilo massief gouden ceintuur bij een chic middag japon te dragen. Maar ik denk dat Maxima voor de Borneo juwelen gaat kiezen. En ook sowieso voor een outfit met een prachtige batik waar Indonesië om bekend staat.
Oh ik kan niet wachten:) En ook ik wacht al heel lang op die prachtige groene jurk waar ze dan weer de prachtige smaragden juwelen bij kan dragen. Ik kan niet wachten:)

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zondag 08 mrt 2020 - 00:00

Oh, Assepoester, wat zeg je dit allemaal zo mooi, zo lief ! En, o nee hoor, ik kan ook helemaal niet wachten ! Ook ik verwacht en hoop op iets chics, ontzettend chics !!!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zaterdag 07 mrt 2020 - 20:17

De groene jurk is echt majesteitelijk chic : dit is duidelijk de jurk van een Koningin (ook al is ze eigenlijk Koninklijke Gemalin). De witte jurk is ook heel erg mooi, en de zachtroze Valentino vind ik al even verrukkelijk, óók in de versie met dat kant !

afbeelding van oranjefan

oranjefan

zaterdag 07 mrt 2020 - 19:17

Ik vind de groene jurk erg mooi, ook een mooie halslijn. De roze van Eli Saab is ook heel mooi!

afbeelding van Birchwood

Birchwood

zaterdag 07 mrt 2020 - 15:21

De groene jurk heel graag meenemen volgende week! Is een mooie jurk in een toepasselijke kleur. De andere outfits vind ik niet allemaal even mooi. De witte jurk mag nog een keer in de herhaling en de Elie Saab ook.

afbeelding van Maria04

Maria04

zaterdag 07 mrt 2020 - 15:11

Prachtig hoor, het zijn stuk voor stuk mooie jurkjes en pakjes . Ik kan geen reden bedenken waarom het niet zou kunnen.
Het pakje met blauwe bloemen zie je niet meer, maar wie weet is het over een paar jaar weer helemaal in. Aan de kwaliteit zal het niet liggen.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

zaterdag 07 mrt 2020 - 14:42

Die groene is prachtig net als het witte ensemble. De rest hoop ik in ieder geval niet meer te zien .

afbeelding van elisah.

elisah.

zaterdag 07 mrt 2020 - 13:06

Voor mij mag ze dit allemaal nog eens dragen, zonde om te laten hangen ..
Ik hoop heeeeeel erg dat de groene jurk mee gaat volgende week, zit al zolang te wachten op herhaling van deze beauty.
De witte jurken zijn ook toppers, en nu helemaal in om te combineren met zwart..

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?