Nu de zomervakantie is aangebroken, blikken we op ModekoninginMáxima royaal terug op Máxima's looks van de afgelopen maanden. Met deze keer: haar hoeden. 

Normaal gesproken zien we in februari de eerste hoeden wel opduiken, maar dit jaar moesten we wachten tot 27 april. Pas op Koningsdag werd Máxima voor het eerst gezien met een hoofddeksel. Wel gelijk een nieuwe, want bij haar nieuwe ensemble van Natan droeg de koningin een perfect matchende turban van dezelfde stof als de rok. Aangezien Fabienne Delvigne normaal gesproken nauw samenwerkt met Natan en deze hoed NIET uit haar atelier komt, vermoed ik dat we hier kijken naar een ontwerp van Máxima's eigen modeteam. Jolanda, haar kamenier, heeft een cursus hoeden maken gevolgd en zij is niet de enige van het hofpersoneel die wel met naald en draad overweg kan. Misschien klinkt het wat oneerbiedig, maar een turban is ook niet direct de moeilijkste hoed om te maken. Ik zet mijn punten dus in op een hoed uit eigen huis ;-)

Een paar dagen later kregen we opnieuw een turban te zien, maar dit keer van een heel ander kaliber. Lees: zwart, vilt, modern en strak. Vanuit de verte lijkt de hoed sterk op een eerder gedragen exemplaar (zie foto rechts) maar hij is toch echt nieuw. Ook hiervan is de maker onbekend. De fantastische website Royalhats suggereert Philip Treacy omdat een soortgelijk model ook voorkwam in de herfstcollectie van 2020. Officiële bevestiging hebben we helaas nooit gekregen. 

De derde hoed van dit seizoen bleek wél een eerder gedragen hoed te zijn. De pillbox met een dubbele rand zijde matcht perfect met de extravagante mantel van Claes Iversen. De hoed komt niet uit zijn atelier en daarom gok ik dat dit ook een Jolanda'tje is. Als iemand het tegendeel kan bewijzen hoor ik het graag. 

Door naar hoed vier. Of nou ja, hoed... Deze schattige haarband van poederroze bloemen wordt aan het hof wel gezien als een hoofddeksel, maar daar valt over te discussieren natuurlijk. Ik weet dat ook lang niet iedereen fan is van de zoete styling, maar ik hou ervan. In het kader van 'verandering van spijs doet eten', zeg maar. 

Máxima kan een capeline op z'n tijd best waarderen. In mei droeg ze dit vilten exemplaar van Fabienne Delvigne. We kennen het ontwerp al van diverse (staats)bezoeken, maar dit model raakt natuurlijk nooit over de datum. 

Voor het streekbezoek aan Noord-Limburg liet Máxima zich inspireren door de jaren zestig. Qua hoeden althans, want gelakt bandstro werd in die tijd veel gebruikt. De laatste tijd zie je het nog weleens opduiken bij Britse hoedenontwerpers, maar de herkomst van dit model is helaas nog onbekend. 

Door naar hoed zeven. Voor de opening van de Kinderbiënnale werd Máxima's signature-hoed tevoorschijn gehaald: de relevé. Een zalmroze dit keer, die schuin op het hoofd werd gedragen. Misschien herken je hem nog van het staatsbezoek aan Duitsland (2011), het staatsbezoek aan Mexico (2011) of een recente Antillen-trip. 

Hoed (lees: haarband) nummer acht kenden we ook al, van het staatsbezoek aan Indonesië. Mooi, die matchende stof. Ik vind het echt iets koninklijks hebben. 

De tweede relevé van het seizoen dook op bij het jubileum van het Eye Filmmuseum. Je kent hem waarschijnlijk nog wel van Prinsjesdag of het officiële bezoek van Jordanië. Ontwerper: Fabienne Delvigne. 

En dan komen we nu uit bij het staatsbezoek aan Duitsland (5-7 juli). Bij de start droeg Máxima een donut waarop handbeschilderde applicaties op zijn aangebracht. Ik heb het vermoeden dat we hier opnieuw kijken naar een ontwerp van Máxima's eigen modeteam. 

Op de tweede dag van het staatsbezoek werd Máxima's hoofd versierd (of bedolven) met veren. Een gevalletje hate it or love it. Ik behoor tot de laatste categorie. Het betreft overigens een ontwerp van Berry Rutjes, dat eerder werd gedragen bij de paardenraces van Royal Ascot. 

Het staatsbezoek werd afgesloten met -hoe kan het ook anders?- een relevé. Dit keer een bruin exemplaar, dat al negen keer eerder dienst deed. 

We kunnen wel concluderen dat deze hoed een echte allemansvriend is. 

De laatste hoed van het seizoen, hoed nummer 12, is nóg meer in trek bij onze modekoningin. Als ik het debuut meereken, is de relevé inmiddels dertien keer in beeld gekomen. 

De vorige draagmomenten op een rij: 

Ik weet haast wel zeker dat de koningin de komende weken nog wel wat hoeden gaat dragen, maar daar zullen we waarschijnlijk weinig van te zien krijgen. Vakantie is privé, en juist in haar vrije tijd kun je haar uittekenen met fedora's of andere hippe hoedjes. Om je een beeld te geven verwijs ik je door naar Hatland, een Nederlands label waar ze veel hoeden verkopen in Máxima's casual-stijl. 

Goed, en dan is het nu tijd om te stemmen. Want dat doen we op ModekoninginMáxima.nl nu eenmaal graag. 


De foto's in deze blog zijn gekocht bij PPE Agency.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van oranjefan

oranjefan

donderdag 29 jul 2021 - 09:33

Ik vind een pillbox heel mooi, maar dan wel goed gemaakt, strak en van gladde stof.
Ik heb gestemd op de capeline, ik vind die hele outfit het meest elegant.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 21 jul 2021 - 19:05

Mooi overzicht Josine!
Wat een prachtige hoeden en wat bijzonder dat van veel van de hoeden de ontwerper onbekend is. De hoed van Betty Rutjes is mijn favoriet, maar de mooie bruine releves (11 en 12) zijn wat mij betreft haar beste hoeden.
Ik ben niet zo van de turbans, vind de brede haarbanden wel heel leuk. En de klassieke pillboxes zijn altijd een goede keus.

afbeelding van zita

zita

woensdag 21 jul 2021 - 18:43

Hoed 3 vind ik niet zo mooi gemaakt. Bobbelig, de stof zit niet mooi glad over de basisvorm. Hoed 10 lijdt onder hetzelfde euvel, maar minder opzichtig. Ik denk dat het ook scheelt dat die stof niet glanst.
Verder vind ik elke hoed op zijn eigen manier prachtig.

afbeelding van Estetica

Estetica

woensdag 21 jul 2021 - 14:30

Hoeden raken mijns inziens langzaam maar zeker uit de mode. Wie draagt er nog een hoed en wanneer? Ja, Maxima bij officiële gelegenheden, zoals ook Beatrix. Altijd compleet met tas, handschoenen en juwelen! Op de Dam bij de dodenherdenking vind ik het wel gepast en stijlvol, maar bij andere gelegenheden...?
En dan de vraag welke hoeden mooi staan? Deze turban vind ik persoonlijk prachtig, ook geheel afgestemd op haar kleding,
Met uitzondering van de pillbox bij de witte handbeschilderde jurk hou ik niet van die dopjes, haarbanden en versiersels.
De grote hoeden die Maxima graag draagt staan haar we heel goed en ze draagt ze met zwier, maar op de capeline na zijn ze minder geschikt voor een publiek persoon, die gezien wil worden. Haar gezicht wordt door de randen grotendeels onzichtbaar. Lastig ook voor de fotografen. De verenhoed van Ascot is daar het sterkste voorbeeld van. Voor een koningin mi dus geen hoeden met grote neergeklapte randen. Maar een turban. Elegant en charmant.Ook met loshangend geföhnd haar. Prachtig.

afbeelding van Marja

Marja

donderdag 22 jul 2021 - 12:12

Ik vind de meeste turbans rond uit lelijk, net alsof er een theedoek om het hoofd gewikkeld is.
Een kleine pillbox kan ik daarentegen zeer waarderen.

Een grote hoed maakt ook dat ze makkelijk te herkennen is in een grotere groep en het houd mensen toch iets op afstand en dat is ook wel fijn.

Een hoed kan ik zeer waarderen, de handschoenen vind ik erg ouderwets en vaak ook niet zo passend, omdat ik ze associeer met koud weer.

afbeelding van zita

zita

woensdag 21 jul 2021 - 18:46

In een deel van de kerken in de gereformeerde gezindte worden nog iedere zondag door de dames hoeden gedragen. Maar goed, dat bepaalt niet het dagelijkse straatbeeld.

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

woensdag 21 jul 2021 - 16:12

.....jammer eigenlijk, dat nog slechts weinigen een hoed dragen. (behalve tijdens de vaak malle vertoningen op Prinsjesdag) Het maakt kleding vaak compleet en staat elegant, mits goed gekozen en passend bij de kleding/stof. Mevr. Delvigne is een meester in haar vak. Maar men moet zich natuurlijk wel prettig voelen mèt hoed, anders heeft het weinig zin.Soms heeft het de indruk, dat een hoed wordt gekocht, zonder erbij na te denken, wat erbij gedragen kan worden, of omgekeerd.

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

woensdag 21 jul 2021 - 12:31

Ik heb gestemd op nr. 9. Vind ik toch mooier (beter in proportie) dan de andere relevé.

Josine, ik was even in de war. Er staat: "De laatste hoed van het seizoen, hoed nummer 12, is nóg meer in trek bij onze modekoningin.", maar dat moet nr. 13 zijn. De poll gaf namelijk 13 opties, en omdat er geen nummers in de blog bij staan, moest ik alles even natellen.

afbeelding van Maria48

Maria48

dinsdag 20 jul 2021 - 08:42

De hoeden, ik heb nummer 5 gestemd. Laat ik dit van de hoedjes zeggen, ik vind ze allemaal even mooi, de kleine dopjes, een sierlijke band, de grotere modellen, behalve de verenhoed, ik kan hem niet mooi vinden, rommelig, verwaaid, ...die kan beter dienst doen ergens in de tuin waar kleine vogeltjes hun nestje in kunnen bouwen. die vogels zouden zich in een koninklijk paleis wanen
Het is hun gegund!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 20 jul 2021 - 07:36

Ik ben blij dat we zo n hoeden koningin hebben. Is echt royalty en ze staan haar allemaal goed.
Ik heb op nr 7 gestemd omdat dit roze haar zo goed staat. En een bravo voor de andere!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?