Op het moment dat je oudste dochter 18 jaar wordt, is dit natuurlijk een feestelijke en gedenkwaardige gebeurtenis. Je dochter wordt immers voor de wet meerderjarig en staat aan het begin van haar prille leven als volwassen vrouw. Een spannende en enerverende belevenis voor de persoon in kwestie. Onze juwelenblogger Edwin neemt je mee naar de koninklijke kluis, die steeds verder open gaat voor prinses Amalia. 

Edwin: "De Prinses van Oranje wordt  op 7 december voor de wet volwassen. Afgezien van vele overeenkomsten, zijn er voor haar ook grote verschillen ten opzichte van haar leeftijdsgenoten. De meest bekende is dat Amalia, op het moment dat zij 18 jaar wordt, de troon kan bestijgen als dit nodig zou zijn. Tevens neemt zij zitting in de Raad van State en zal zij bij Prinsjesdag aanwezig zijn. Ook wordt Amalia, volgens de koninklijke traditie, „officieel“ voorgesteld middels een boek, geschreven door Claudia de Brey, dat sinds vandaag op de markt is. Josine heeft over dit boek een blog geschreven en een paar interessante en leuke quotes uitgelicht.

 

De kluis
Tevens zal Prinses Amalia vanaf haar 18e verjaardag langzaamaan representatieve taken op zich gaan nemen. Zij zal volgens de traditie De Orde van de Nederlandse Leeuw met het Ridder Grootkruis uit de handen van haar vader ontvangen. En… ook niet oninteressant, toegang krijgen tot de koninklijke juwelen voor de daarvoor passende gelegenheden.

Ook in Claudia de Brey’s boek vinden wij een paar interessante uitspraken terug met betrekking tot de koninklijke juwelen. Want wat blijkt? Het schijnt dat Amalia de voorliefde van mooie juwelen van haar moeder heeft geërfd. Prinses Amalia zegt hierover in het boek: ‘Jaaaa! Ik ben dól op tiara’s. Laat me een tiara zien, en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara’s van Europa kan ik herkennen. Vroeger zette ik ze al op, van mijn moeder. Dan stond er een op haar opmaak- tafel en dan had ik die direct op mijn hoofd. Ik zat sowieso heel graag in mijn moeders sieraden.Toen ik heel klein was al. Dan was zij zich aan het voorbereiden op een belangrijk diner en riep ze door het huis: “Amalia, waar is die ring?”’

Dat deze quote op waarheid berust, bewijst de prachtige foto van een jonge prinses Amalia met… jawel… het robijnen Mellerio Diadeem op haar hoofd!

Ring
Tijdens een van de gesprekken met de kroonprinses, valt Claudia de Brey’s oog op een bijzondere ring. Een witgouden ring met diamantjes en blauwe steentjes. Die kreeg ze op haar 15e verjaardag van haar ouders, vertelt Amalia. „Alle meisjes uit de familie van Oranje Nassau krijgen op hun tiende verjaardag een ring van grootmoeder, dat is traditie in de familie. „Daar wordt je op je tiende verjaardag mee wakker“, vertelt ze. Het is gemaakt van een ring die nog van Koningin Wilhelmina is geweest, en daarom was Amalia bang deze kwijt te raken. Daarom kreeg ze deze, die ze wel dagelijks durft te dragen.

Amalia’s elegante ring bestaat op het eerste oog uit kleine aquamarijnen en diamanten. Deze past weer uitstekend bij haar hartvormige aquamarijnen en diamanten hanger, die de prinses voor het eerst droeg tijdens de inauguratie van Koning Willem Alexander en later (zie foto onder) ook op Koningsdag: 

Uit bovenstaand verhaal wordt wel duidelijk dat er binnen de koninklijke familie tradities bestaan wat betreft het schenken van juwelen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de 18e of 21e verjaardagen van Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Volgens de traditie ontvingen zij een prachtig diadeem cadeau op de dag dat zij gerechtigd waren om de troon over te nemen.

Bij Koningin Wilhelmina was de situatie destijds ietwat anders als bij haar opvolgsters. In haar tiende levensjaar stierf haar vader Koning Willem III en dat maakte van het jonge prinsesje plotsklaps een koningin…. Haar moeder, Koningin Regentes Emma zorgde ervoor dat Wilhelmina op haar 18e (officiële troonsbestijging) kon beschikken over een grote collectie juwelen. Vele juwelen werden vermaakt tot nieuwe parures (Stuart set), van de edelstenen en parels van Willem III eerste vrouw, Koningin Sophie werden nieuwe diademen en sieraden gemaakt. (o.a. de Pauwenstaart parure, Würtemberg Diadeem) Maar ook kreeg Wilhelmina van haar moeder een nieuw diadeem, gezet met smaragden en diamanten. De 16-jarige Koningin Wilhelmina kreeg in 1896 dit smaragden diadeem als kerstgeschenk. Het diadeem gemaakt van zilver en goud, heeft een liggend figuur ‘acht’ in het midden, lees: een rollend motief wat ook overeenkomt met het teken van “lang leven”. Tot op de dag van vandaag wordt dit diadeem nog veelvuldig gedragen.

Juliana kreeg op haar achttiende verjaardag van haar ouders, Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik, een prachtig diadeem met zeven brioletgeslepen aquamarijnen, gezet op een platina hoofdband met vierkante diamanten en aquamarijnen die een meander vormen, een Grieks motief dat symbool staat voor de slingerende rivier van het leven. De hofjuwelier „Van Kempen en Begeer“ creëerde dit bijzondere art-deco diadeem.

Ook Koningin Juliana en Prins Bernhard zetten de traditie voort op het moment dat kroonprinses Beatrix op 31 januari, 1956 haar 18e verjaardag viert. De goedlachse kroonprinses ontvangt op de dag dat zij gerechtigd is de troon over te nemen een prachtig met diamanten bezet diadeem, ook wel de Bandeau a la Grecque genoemd. Over de herkomst van dit juweel bestaan twee theorieën: Het diadeem zou uit de nalatenschap van prinses Louise, zuster van Koning Willem I komen. Na haar kinderloos overlijden in 1819 zou dit juweel aan het Huis van Oranje-Nassau zijn overgegaan. De tweede theorie, inmiddels de meest aannemelijke, is dat Juliana en Bernhard het historische diadeem in de jaren `50 bij een Haagse juwelier hebben aangekocht.

 

Vanzelfsprekend dringt zich de vraag op, of Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op 7 december deze koninklijke traditie voortzetten bij onze kroonprinses….. Daar kunnen wij op dit moment alleen maar naar gissen en moeten daarvoor waarschijnlijk het eerste diadeem evenement of de eerste officiële foto van Amalia afwachten. Mocht het koningspaar besluiten een nieuw diadeem voor Amalia’s 18e verjaardag aan te schaffen, dan hebben Josine en ik wel een paar ideeën. "

Josine: 
„Als ze kiest voor iets nieuws dan hoop ik op een verwijzing naar haar achternaam. De afgelopen twintig jaar heeft Máxima een riante verzameling oranje stenen verzameld, van citrien tot oranje diamant, en een diadeem zou daar een mooie aanvulling op zijn. Amalia zou ook kunnen kiezen voor een bestaand diadeem met staanders van citrien, bijvoorbeeld op de basis van het smaragden diadeem. „

Edwin:
„Als het Koningspaar besluit Catherina-Amalia een nieuw diadeem te schenken, dan hoop ik dat zij kiezen voor amethist. De prachtige purperen kleur van deze edelsteen, gezet in een diadeem, ontbreekt simpelweg in de juwelencollectie van het Huis van Oranje-Nassau. De afgelopen decennia is er prachte verzameling van kleinere amethisten juwelen opgebouwd door o.a. Prinses Beatrix en Koningin Maxima, deze zouden perfect kunnen aansluiten bij een diadeem bezet met amethisten en diamanten.

Knippen en plakken
Ook bestaat er eventueel een tweede optie voor een diadeem voor Amalia: namelijk de inhoud van koninklijke kluis. De Oranjes staan er om bekend hun juwelen multi-functioneel en zeer creatief te veranderen en opnieuw te monteren in een ander design zodat er een nieuw juweel ontstaat. Een goed voorbeeld hiervan is het Parelknoopdiadeem dat uit verschillende broches en diamanten juwelen in de jaren `60 is samengesteld in opdracht van Koningin Juliana. Ook de vele „lege“ monturen van voormalige, gedemonteerde diademen die nog steeds ongebruikt in de koninklijke kluis liggen, zouden een een uitkomst kunnen bieden om een nieuw hoofdsieraad te creëeren. Tevens kunnen onbekende of minder bekende juwelen uit de koninklijke kluis weer tevoorschijn gehaald worden om een opnieuw te kunnen schitteren. Ik denk specifiek aan het nog bestaande bovenstuk van het „Van Kempen“ diadeem dat Koning Willem III in 1879 liet maken voor zijn echtgenote, Emma. Nadat dit diadeem werd gedemonteerd , bleef het bovenstuk bewaard. Haar dochter, Koning Wilhelmina heeft het diadeem, bezet met parels en een grote diamanten zonnestraal, op verschillende staatsiefoto’s nog gedragen. Sindsdien is het juweel niet meer in de openbaarheid gedragen.

De derde optie voor Amalia’s eerste diadeem optreden, is tevens ook de meest voor de hand liggende… Namelijk een bestaand en bekend diadeem uit de koninklijke kluis. Het koninklijk paar zou in dit geval dus afwijken van de bestaande koninklijke traditie. In dit geval heeft onze kroonprinses een enorme keuze uit verschillenden diademen. Alhoewel er bepaalde diademen (nu nog) uitgesloten zijn voor haar, aangezien deze alleen door een koningin gedragen worden, zijn de mogelijkheden voor haar zeer divers. Binnen de juwelencollectie bestaan er vele kleinere en middelgrote diademen, die voor haar in aanmerking komen. Ik heb Renske en Gert-Jan (stille, maar actieve medewerkers van deze site en tevens juwelenliefhebbers) gevraagd naar hun voorkeur over Amalia’s eerste diadeem moment. Ook Josine deed een suggestie. 

Josine:
Kiest Prinses Amalia voor een bekend diadeem, dan hoop ik op de Griekse bandeau. Dit juweel is door Máxima nooit publiekelijk gedragen en verdient meer aandacht en waardering. Het is qua formaat ook vrij bescheiden en dat past ook wel bij een tiara-debuut.“

Renske:
„Als prinses Amalia kiest voor een bekend diadeem, dan hoop ik op het diadeem met de aquamarijnen. De aquamarijn staat voor o.a. doelgerichtheid en succes en dat past precies bij Amalia.

Gert-Jan:
Prinses Amalia kiest denk ik voor een bekend en makkelijk draagbaar diadeem voor haar eerste keer. Parels en diamanten zijn altijd een goede keuze, dus daarom denk ik dat ze voor het pareldiadeem met opstaande parels kiest. Dit was ook het eerste diadeem dat haar moeder droeg als verloofde van Willem-Alexander tijdens het huwelijk van de Noorse kroonprins. Echter wel de versie zonder opstaande parels. Maar een 2e diadeem wat mij ook een mooie eerste keus lijkt is het festoenen diadeem... aangezien hier namelijk meerdere versies van te maken zijn.

Edwin:
„Ik kan daar kort en krachtig over zijn: de diamanten bandeau. Een „simpele“ diamanten hoofdband met een gigantisch mooi effect.“

Wat onze toekomstige koningin ook  gaat uitkiezen voor haar eerste diadeem optreden, zullen we gewoon moeten afwachten…en tot dan blijft het gissen. Een ding weet ik zeker na het lezen van haar boek, onze uiterst sympathieke en nuchtere kroonprinses is al heel goed in staat  om haar eigen keuzes te maken!"

Dit artikel is geschreven door Edwin Fellner,  Modekoninginmaxima’s koninklijke juwelen deskundige.

Het boek over Amalia kopen? Klik dan hieronder voor een directe link. 

 


Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 16 nov 2021 - 21:07

Wordt ten huize 'Oranje' echt zo losjes omgesprongen met de kostbaarste juwelen ter wereld (zie de foto met het Mellerio-diadeem !) alsof het speelgoed betreft ? Zitten die dan niet, wat ik altijd dacht, zwaarbewaakt in kluizen.... ? Wie licht me beter in ?

afbeelding van Ina.h

Ina.h

woensdag 17 nov 2021 - 09:59

Dat lijkt mij absolúút wel dat die in een kluis zullen liggen, maar zoals uit Amalia haar woorden duidelijk is geworden moet die foto van een moment zijn dat Maxima zich aan het klaarmaken was voor een officiële gelegenheid, dus zal die tiara daarom al klaarliggen bij haar

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 17 nov 2021 - 09:40

Volgens mij zegt Amalia in het boek dat de diadeem klaar lag voor haar moeder en dat ze deze toen even opgezet heeft.

afbeelding van Ina.h

Ina.h

woensdag 17 nov 2021 - 10:24

Ohw je was me net voor ;)
Ik had jouw reactie niet gezien omdat ik de pagina al even had open staan en mijn reaktie plaatste zonder eerst te vernieuwen

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 17 nov 2021 - 09:41

Wat leuk dat Amalia net zo dol is op de koninklijke sieraden als haar moeder. Hopelijk gaat dit veel nieuwe combinaties opleveren.
En wat een mooie traditie van die ring als je 10 wordt. Ben benieuwd welke ring ze toen gekregen heeft. Alhoewel ik de ring die ze nu draagt ook super vindt.
Ik hoop dat de traditie mbt een nieuw diadeem voor haar 18e verjaardag door Máxima en Willem Alexander gevolgd wordt. Iemand die er zo dol op is, verdient een eigen tiara!

afbeelding van Birchwood

Birchwood

dinsdag 16 nov 2021 - 19:21

Wat een mooie traditie! Ik zou het leuk vinden als er iets uit de Koninklijke kluis wordt gehaald waaraan een eigentijds tintje gegeven wordt. Iets met citrien is altijd mooi ;-)

afbeelding van Assepoester

Assepoester

dinsdag 16 nov 2021 - 18:29

Prinses Amalia verdient een eigen tiara met oranje stenen die verwijzen naar de familienaam. Die ontbreekt nog in de collectie.
En ik hoop dat koningin Maxima de tiara in oude Griekse stijl (lauwerkrans diadeem) voor het eerst gaat dragen tijdens het aankomende staatsbezoek aan Griekenland. Dat Maxima ons gaat verrassen daarmee als een Griekse godin:)

afbeelding van Tony

Tony

dinsdag 16 nov 2021 - 15:28

Zou ook mooi zijn als ze een heel nieuw eigentijds exemplaar voor haar laten ontwerpen waarin dan stenen zijn verwerkt die al in het bezit van de familie zijn, oranje zou dan inderdaad een hele mooie kleur zijn met verwijzing naar hun familienaam.

afbeelding van JAusten

JAusten

dinsdag 16 nov 2021 - 08:48

Very very intersting article. I would follow Josine : the greec bandeau tiara is delicate, not too big, not too ostentatious for a young princess. For my part, I would prefer a brand new one out of the family's vault (lots of tiaras are on sale).
(happy to see a glimpse of Maxima's dressing room).

afbeelding van Edwin

Edwin

dinsdag 16 nov 2021 - 14:23

Thank you! That was the dressing room in the private family house, Villa Eikenhorst. Now Máxima's dressing room is in Huis ten Bosch,

afbeelding van JAusten

JAusten

dinsdag 16 nov 2021 - 20:06

You're welcome ! You've given a lot of information I didn't know.
And how big and dreamy this new dressing room must be ! Do you think that it is Maxima wearing black & white stripes that we can see in the Mirror behind sweet Amalia ?

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

dinsdag 16 nov 2021 - 08:37

Ik kies de keuze van Renske,mooi en bescheiden

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?