Dresscodes zijn sociale codes die voorschrijven welke kleding geschikt geacht wordt voor een bepaald moment. Voor koningin Máxima is de dresscode tenue de ville inmiddels bekend terrein, maar tijdens Prinsjesdag staat er voor de koningin een heel ander kledingvoorschrift in het draaiboek: een lange japon met een hoofddeksel of haardecoratie. Inmiddels zijn we wel gewend aan de beelden van een galajurk in combinatie met een hoed, maar vrijwel nergens zie je dit kledingvoorschrift nog opduiken. Daarom staat vandaag de volgende vraag centraal: hoe zit het met de dresscode tijdens Prinsjesdag? 

Voor het beantwoorden van deze vraag duiken we de geschiedenis in. Niet zo heel diep, want tot het eind van de negentiende eeuw blijven de koninginnen en prinsessen thuis. Pas na het overlijden van Koning Willem lll in 1890 is koningin Emma voor het eerst aanwezig bij de opening van het parlementaire jaar. Tot 1898, het jaar dat prinses Wilhelmina koningin wordt, leest Emma jaarlijks de troonrede voor. Een bekend schilderij van kunstenaar A.M. Luijt laat zien dat de koningin en haar moeder beiden gekleed zijn in een lange japon. Niet zo verwonderlijk, want korte rokken en mantelpakjes worden nog niet gedragen (aan het hof). De keuze voor een hoofddeksel is ook vanzelfsprekend: vrijwel elke vrouw draagt immers buitenshuis een hoofddeksel. Het achterwege laten van deze accessoire wordt door velen bestempeld als zeer ongepast. 

In de jaren die volgen verandert het modebeeld enorm. De roklengte wordt geleidelijk aan korter, de cloche is hip en de weelderige japonnen maken plaats voor creaties met een simpelere belijning. Ook de politieke situatie is aan veranderingen onderhevig. Vrouwen krijgen stemrecht en nemen plaats in de regering. Op een foto uit 1925 zijn deze veranderingen goed zichtbaar: 

Ondanks de nieuwe trends en kledingvoorschriften zien we koningin Wilhelmina tijdens haar ambstperiode op Prinsjesdag verschijnen in een lange japon en een hoofddeksel. Op de website www.royalfanvivian.nl is een prachtig overzicht te vinden van alle japonnen die koningin Wilhelmina droeg tijdens Prinsjesdag. 

Dankzij de website van het Koninklijk Huis kunnen wij haar japon van Prinsjesdag 1938 extra uitgebreid bekijken. De creatie van oudroze zijde gebrocheerd met goud werd gedragen met een hoed met uitbundige struisvogelveer. 

Net als haar moeder draagt prinses Juliana in de jaren voor haar inhuldiging een lange japon en een hoofddeksel. Dat het nieuwe modebeeld ook aan het hof niet voorbij gaat, blijkt uit de roklengtes die we in de laatste jaren van Wilhelmina's regeringsperiode zien. In tegenstelling tot de huidige trend eindigt de rok vaak net boven de enkels. 

Tijdens de regeringsperiode van koningin Juliana verdwijnt het hoofddeksel steeds meer op de achtergrond. In de nieuwste Vorsten is te lezen dat de eerste ministersvrouwen zonder hoed worden gesignaleerd tijdens Prinsjesdag 1977. Ook de lange japonnen worden langzamerhand vervangen door mantelpakjes en chique japonnen. Koningin Juliana trekt zich echter niets aan van deze nieuwe gewoontes en blijft trouw haar lange japonnen en hoeden dragen.

Dat de dresscode geen wet van Meden en Perzen is, blijkt tijdens Prinsjesdag 1974. Vanwege een gijzeling in de Franse ambassade draagt koningin Juliana een eenvoudige japon en blijft de gebruikelijke glitter & glamour achterwege. 

Vanaf 1980 is het koningin Beatrix die de troonrede voorleest. Als groot hoedenliefhebster blijft ze de dresscode volgen en draagt ze lange japonnen, gecombineerd met opvallende hoofddeksels. Slechts eenmaal - in 1997- zien we de koningin met een haardecoratie in plaats van een hoed. 

Net als haar schoonmoeder volgt ook koningin Máxima het kledingvoorschrift met lange japonnen en een hoofddeksel/haardecoratie. Doordat een Prinsjesdagjapon eigenlijk avondkleding is voor overdag, is het soms lastig om de juiste keuze te maken. Zo hadden de japonnen van Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix geen decolleté, maar droeg prinses Máxima in 2002 een felrode japon met een diepe halsuitsnijding. Ook is het gebruikelijk dat de japonnen lange mouwen hebben, maar zagen we in het verleden enkele malen creaties met kortere mouwen voorbij komen nij Juliana. Door het ontbreken van de dresscode zal het voor koningin Máxima daarom wel eens lastig zijn om de juiste keuze te maken, maar heeft ze wel meer vrijheid om te kiezen voor kleding die past bij haar kledingsmaak. Persoonlijk ben ik heel benieuwd of we ooit prinses Amalia in een lange japon gaan zien tijdens Prinsjesdag of dat zij kiest voor vernieuwing van een bijzondere -en historische- dresscode! 

De japonnen voor Prinsjesdag worden na het moment supreme vaak gedragen als avondkleding. 

Foto's met dank aan:

Nationaal Archief
Ga Het Na 
RVD 
www.royalpress.nl 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van MrQQQU

MrQQQU

dinsdag 15 sep 2015 - 13:48

Leuk deze blog!

afbeelding van Iris

Iris

dinsdag 23 sep 2014 - 16:45

Zijn er geen foto's van Maxima in New York gisteren en vandaag? Of heb ik iets gemist?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 23 sep 2014 - 16:52

De foto's van vandaag worden om 22.30 vrijgegeven, dus daar zit ik heel ongeduldig op te wachten :P

afbeelding van Emma

Emma

dinsdag 23 sep 2014 - 19:35

22.30u Nederlandse tijd? Want in New York is het natuurlijk 6 uur eerder, dus zoiets 16.30u, als het bij ons al 22.30u is...
Anders komen de foto's bij ons pas vroeg ochtend...
Ik ben heel benieuwd!

afbeelding van Iris

Iris

dinsdag 23 sep 2014 - 16:54

Nou, ik ook dan! ;-) Bedankt voor de info Josine!

afbeelding van Magda

Magda

dinsdag 23 sep 2014 - 16:05

Top! Ook mijn keuze. Het is zo' n prachtige jurk. Deze mag ze nog vaak dragen, wat mij betreft.

afbeelding van AnneR

AnneR

dinsdag 23 sep 2014 - 14:59

Jaaaaa, mijn favoriet ! Zo mooi qua kleur, stof, hoe ze het draagt, ondanks de kleine "imperfecties" :-)
(die van 2002, 2004, 2012 en 2014 gooiden ook hele hoge ogen, maar helaas mocht er maar 1 gekozen worden..)

afbeelding van Henny

Henny

dinsdag 23 sep 2014 - 13:57

En met recht :))

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 23 sep 2014 - 13:58

Ik was er eerst niet zo dol op, maar ik heb zojuist betere beelden bekeken en zowel de kleur als de details zijn echt prachtig.

afbeelding van LG

LG

dinsdag 23 sep 2014 - 04:52

It is so much fun reading all this and seeing the different links, thank you Josine!!

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 22 sep 2014 - 19:39

Leuk Josine , ik houd van traditie, dus hiermee doe je mij een groot plezier !!
Het lijkt me ook leuk om te weten wat het precies inhoudt als je leest over ochtend en of middagjurkjes, cocktail kleding, avondkleding, enz,enz, wat wordt er onder verstaan ?? Welke accessoires mag je wel of niet ergens bij dragen en bij welke gelegenheden wordt dit gedragen of juist niet?
Ik hoop dat je hier ook iets mee kunt doen, lijkt me leuk om te weten.
Om nog even te reageren op voorgaande opmerkingen, Beatrix heeft inderdaad in de loop der jaren haar eigen stijl gevonden, maar wel heeft ze altijd meegedacht voor een ontwerp en ideeen aangegeven, en zij is een groot liefhebber van mooie stoffen , en dat mist Maxima volgens mij,.Beatrix,s grote interesse in kunst speelt zeker mee.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 23 sep 2014 - 09:55

Goed idee. Staat genoteerd!

afbeelding van marie28

marie28

maandag 22 sep 2014 - 18:42

Heel mooi ! Traditie van lange jurken en prachtige hoeden in ere houden ! Het hoort er gewoon bij ! Prachtig !

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 sep 2014 - 18:58

Ben ik met je eens! Zonder lange jurken/hoeden/Gouden Koets wordt Prinsjesdag toch een stuk saaier om naar te kijken :)

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

maandag 22 sep 2014 - 18:26

Ik vind het ook een leuke en leerzame log:D

afbeelding van Annelie

Annelie

maandag 22 sep 2014 - 18:18

Leuk, Josine, zo'n log! Normaal houd ik niet echt van geschiedenis, maar dit vind ik best interessant. Misschien is het een tip om de ontwikkeling van hoeden aan het hof te laten zien? Of een serie over de eeuwenoude juwelen uit de oranje-kluis?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 sep 2014 - 18:05

Máxima is trouwens in New York van 22 tot 24 september vanwege haar functie bij de Verenigde Naties. Van morgen krijgen we sowieso beeld via de VN, maar voor de rest is het weer afwachten. Als jullie beeld vinden hou ik me aanbevolen!

afbeelding van Suyari

Suyari

dinsdag 23 sep 2014 - 09:59

stom, had een oude foto gevonden, leesbril niet op

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 23 sep 2014 - 10:09

Kan gebeuren. Ik heb overal al gezocht, maar helaas nog zonder resultaat. Vanavond om half elf geeft de UN foto's vrij van vandaag, maar ik ben bang dat we van gisteren niks gaan zien.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 sep 2014 - 18:05

Máxima is trouwens in New York van 22 tot 24 september vanwege haar functie bij de Verenigde Naties. Van morgen krijgen we sowieso beeld via de VN, maar voor de rest is het weer afwachten. Als jullie beeld vinden hou ik me aanbevolen!

afbeelding van Elsfiederels

Elsfiederels

maandag 22 sep 2014 - 17:09

Leuke log Josine! Je kunt zien dat je er veel tijd in hebt gestoken. Waar maxima kleding kiest ondersteunend aan haar persoonlijkheid, is het bij Beatrix meer en meer een uniform geworden inclusief hoeden als kroon. Persoonlijk vind ik Maxima's japon uit 2002 veel te laag... Met het jasje er op was het wel mooi, toen al stond rood haar prachtig!

afbeelding van marinde

marinde

maandag 22 sep 2014 - 21:00

Smaken verschillen maar weer......Ik vind de japon uit 2002 juist een mooi decolleté hebben. En dit rood staat haar inderdaad fantastisch!

afbeelding van Sofia

Sofia

maandag 22 sep 2014 - 16:38

Heel leuk Josine.Voor de jongere garde onder ons is het goed om het verleden eens te belichten.Kijk je meteen toch anders aan tegen bepaalde zaken.

afbeelding van elise1

elise1

maandag 22 sep 2014 - 16:10

Sluit mij bij de vorige reacties aan. Inderdaad leuk om te lezen en wetenswaardig. Zo steken we nog eens wat op. Wat mij betreft leer je ons nog meer!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 sep 2014 - 16:30

Dank je wel. Tips voor onderwerpen?

afbeelding van Lisanne

Lisanne

dinsdag 23 sep 2014 - 12:55

Misschien is het leuk om dubbele bezoeken te belichten als je er een paar weet. Bijv. wat eens Beatrix heeft geopend en nu Maxima, Margriet, Willem-Alexander ofzo ook opent. Of valt dat niet onder deze categorie?

afbeelding van Lisanne

Lisanne

maandag 22 sep 2014 - 18:27

Idd weer eens iets anders informatie is altijd leuk! Dan ga je veel meer naar de achtergrond kijken van kleding! Ik zal er even ove nadenken!

afbeelding van Lisanne

Lisanne

maandag 22 sep 2014 - 18:27

Idd weer eens iets anders informatie is altijd leuk! Dan ga je veel meer naar de achtergrond kijken van kleding! Ik zal er even ove nadenken!

afbeelding van pdbakker2546

pdbakker2546

maandag 22 sep 2014 - 16:00

Heel leuk en weer iets anders. Josine en de andere dames bedankt. Trouwens de log van Royalfanvivian is ook heel interessant.
Wat was en is de kleding van prinses Beatrix toch mooi gemaakt.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 sep 2014 - 15:56

Het kost ook iets meer tijd om te schrijven, maar soms ben ik ook uren en uren aan het speuren naar een jurk :P

afbeelding van Henny

Henny

maandag 22 sep 2014 - 15:48

Wat een interessant onderwerp! Dit is tenminste diepgaander dan alleen de mode. Ook heel leuk natuurlijk. Maar voor de verandering ...........
Als ik tijd heb ga ik er eens voor zitten.:))

Bedankt :)

afbeelding van Helena

Helena

maandag 22 sep 2014 - 15:16

Wat ontzettend leuk om dit allemaal te bekijken, weer eens wat anders. Goed gedaan! Josine!

afbeelding van AnneR

AnneR

maandag 22 sep 2014 - 14:41

Blijven doen, Josine ! Al reageer ik niet meer zoveel, ik lees nog steeds je blog. En juist de achtergronden geeft voor mij meer betekenis (en vaak ook begrip) aan wat we zien. Anders blijft het vaak maar een oppervlakkig verhaal:-).
Dat overzicht van Beatrix' Prinsjesdagjaponnen is leuk, Merel. Het valt me op dat ze lang allerlei (donker)blauwtinten heeft gedragen en heel soms wat fellere kleuren. Ook de ontwikkeling van haar hoeden naar de iconische hoed zie je hier goed in. (Wat die hoeden betreft, hier een leuk overzicht van Beatrix hoedendragend vanaf prinses tot en met (weer) prinses:
http://royalhats.wordpress.com/2013/01/31/1313 /
http://royalhats.wordpress.com/2013/02/01/milestone-birthday-for-queen-b...
( Josine, ik weet niet of ik het hier mag plaatsen, anders moet je het verwijderen, hoor)

afbeelding van Kaat Mossel

Kaat Mossel

maandag 22 sep 2014 - 22:48

Wat leuk! Ik dacht dat Beatrix altijd hetzelfde kapsel had, maar toch zit daar ook variatie in, zeker qua kleur, maar het model is toch niet aldoor hetzelfde.

afbeelding van Magda

Magda

maandag 22 sep 2014 - 17:27

Wow AnneR, wat een mooie link. Prachtig al die hoeden. Daar loopt het water van me in de mond. Beatrix heeft echt een hoedenhoofd, alles staat haar. Eigenlijk kun je haar hier niet betrappen op een mode-flater ! Wat gebeurt er eigenlijk met al die mooie hoeden, weet iemand dat ?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 23 sep 2014 - 09:53

Die worden bewaard en soms vermaakt. Maar Beatrix draagt de laatste tien jaar heel regelmatig bekende hoeden. Ik denk dat ze inmiddels zoveel hoeden heeft dat nieuwe exemplaren niet heel veel meer nodig zijn.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

maandag 22 sep 2014 - 15:15

Wat leuk al die hoeden! Maxima heeft er veel, maar Beatrix heeft anders ook veel exemplaren!
Leuk om te zien.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 sep 2014 - 15:01

Geen probleem hoor. Ik vind het juist leuk om interessante links te delen. (Uitgezonderd links naar eigen website om reclame te voorkomen). Ik vond de link naar de log van Royalfanvivian ook heel leuk. Wat is het modebeeld veel veranderd de afgelopen eeuw!

afbeelding van Magda

Magda

maandag 22 sep 2014 - 14:39

Wat een leuke log, Josine, dank je wel . En Merel, dank je voor de link. Leuk om al die prachtige jurken van Beatrix eens op een rijtje te zien. Er zitten echt hele mooie exemplaren bij. Jammer dat die nu in de kast blijven hangen.

afbeelding van hanneke

hanneke

maandag 22 sep 2014 - 14:20

Wat een leuke info, ik vind het altijd fijn om over dit soort onderwerpen te lezen.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

maandag 22 sep 2014 - 14:16

Absoluut heel interessant om te lezen, Josine! Bedankt voor deze log!
1983 en 1984 vind ik ook heel mooi! En 2005 zou inderdaad nog eens wat voor Maxima zijn om te herdragen...? Prachtige stof is voor deze jurk gebruikt!

afbeelding van Suyari

Suyari

dinsdag 23 sep 2014 - 09:50

Wat een prachtige serie is dit, bedankt voor de link!! Wat een bijzondere jurken komen er voorbij

afbeelding van Elsfiederels

Elsfiederels

maandag 22 sep 2014 - 16:54

Dank je voor het doorsturen van het overzicht Merel. Heerlijk genieten dit. Wat een mooie stoffen zijn er in de loop van de jaren voorbij gekomen. Je ziet ook de mode er in terug, de brede schouders van de jaren 80 :-).Mooi ook om te zien hoe de hoeden van Beatrix meer en meer haar kroon werden en wat stond dat haar goed.

afbeelding van -anna-

-anna-

maandag 22 sep 2014 - 14:42

Heel leuk om allemaal weer eens voorbij te zien komen. Veel blauw! Persoonlijk vind ik de rose japon uit 2000 het mooiste.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 sep 2014 - 13:55

Prachtig overzicht! 2005 is voor mij de topper :)

afbeelding van Merel

Merel

maandag 22 sep 2014 - 14:33

De stoffen zijn vaak zo geweldig, '86. '88 en '95 bv. En die wijde mouwen, vooral de laatste jaren, super koninklijk beeld.

Ik vind de mouwen van haar inhuldigingsjapon ook zo mooi, met die geplooide voering, die weer terugkomt in de zoom:
http://www.anp-archief.nl/page/244226/nl

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 22 sep 2014 - 14:35

Beatrix is van de details en ik vind dat fantastisch. Bijna elke outfit is wel een feestje om naar te kijken :)

Pagina's

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?