Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Portugal, ging de aandacht vooral uit naar de kleding van koningin Máxima. Begrijpelijk, maar ook haar juwelen verdienen natuurlijk aandacht. Onze juwelenkenner Edwin Fellner heeft daarom onderstaande log voor jullie geschreven. Geniet ervan!

De eerste dag van het staatsbezoek begon bij het Mosteiro dos Jerónimos in Belém, Lissabon. President Rebelo de Sousa ontving het Koninklijk Paar met een officiele welkomstceremonie. Hier verscheen onze Koningin in een nieuwe creatie van NATAN. Máxima completeerde deze outfit met een paar prachtige juwelen. Het meest in het oog springende juweel was wel de broche die onze vorstin droeg.

Máxima droeg deze broche voor de derde keer, die tot nu aan toe door haar in een verschillende settings zijn gedragen. Het betreft hier een antiek (eind 19e eeuw) ogende gouden en zilveren diamanten strikbroche met een grote, open peervormige pendant, die bestaat uit een dubbele rij diamanten. Hierin kunnen verschillende kleinere pendanten worden gemonteerd. Maxima koos in Portugal voor een peervormige diamanten pendant, afkomstig van de Devant de Corsage (borstjuweel), die Koning Emma in 1879  als Nationaal Huldeblijk van de Nederlandse bevolking kreeg. De herkomst van deze broche is onbekend. Dat het hier een juweel betreft uit de historische juwelencollectie van de Oranje’s, acht ik onwaarschijnlijk. We kunnen voorzichtig aannemen dat deze prachtige broche uit Máxima’s persoonlijke juwelencollectie stamt.

Ook de gedragen armband van Máxima is een relatief onbekende. Op het eerste oog zou je kunnen vermoeden dat het hier om de historische diamanten „bangle" armband gaat, die veelvuldig gedragen is door onze oud-vorstinnen. Maar niets blijkt minder waar… Het gaat hier om een „nieuw“ exemplaar. Het betreft hier een modern design, gemaakt van goud waarvan de helft van de armband bezet is met vierkant geslepen diamanten. Of het hier gaat om Prinses, Bezel of French (cut) geslepen diamanten is vooralsnog moeilijk te beoordelen, daar een heldere close-up foto nog ontbreekt.  De armband konden we de eerste keer bij Máxima bewonderen tijdens de opening van het nieuwe seizoen van het Koninklijk Concertgebouworkest, 14 September 2017. De gigantische briljanten oorstekers die Maxima droeg, gemaakt door de Amsterdamse juwelier Vita Israel in 1889, zijn onderdeel van de (demontabele) oorhangers  die de negenjarige (!) Prinses Wilhelmina tegelijkertijd  met een collier cadeau kreeg van haar vader, Koning Willem III.

De eerste dag werd afgesloten met een staatsbanket, aangeboden door president Rebelo de Sousa in Palácio de Ajuda. Hier pakte onze koningin, zoals we van haar gewend zijn, uit met prachtige juwelen afkomstig uit de kluis van het Huis van Oranje Nassau. Passend bij haar prachtige groene avondrobe van Jan Taminiau, koos Máxima ditmaal voor de smaragden juwelen.

Tot voor kort werd er aangenomen dat de 16-jarige Koningin Wilhelmina in 1896 deze smaragden parure in zijn geheel (!) als kerstgeschenk cadeau kreeg van haar moeder Emma. Maar uit correspondentie tussen Wilhelmina en haar gouvernante Elizabeth Saxton Winter blijkt dat de jonge Koningin die bewuste kerstavond alleen het diadeem,  met smaragden van haar moeder kreeg. In 1926 schonk Koningin-Moeder Emma haar dochter Wilhelmina voor haar zilveren huwelijk smaragden, afkomstig uit een juweel van haar familie Waldeck-Pyrmonts. Deze smaragden werden op de zijkanten van het diadeem gemonteerd.
Het diadeem heeft een liggend figuur ‘acht’ in het midden, lees: een rollend motief wat ook overeenkomt met het teken van “lang leven”. Het diadeem is gemaakt van zilver en goud. Bij deze „parure“ hoort nog een collier met afneembare hanger, welke te vermaken is tot een broche. Naast een broche met hanger, behoren er ook een paar armbanden en een ring bij.

De overige smaragden die Máxima droeg, met uitzondering van de oorhangers, komen hoogstwaarschijnlijk uit het bezit van Prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willen V en moeder van Koning Willem I. Haar erfenis van groene edelstenen werd door Willem I beschouwd als juwelen van het Huis van Oranje Nassau en werd zodoende de basis voor de smaragden „parure“ zoals wij die vandaag de dag kennen. De grote indrukwekkende, cabochon geslepen, druppelvormige smaragd die Maxima als hanger  aan haar collier droeg, komt tevens uit de erfenis van de Prinses van Pruisen.

De smaragden broche en het grote middenstuk (bevestigd aan het collier), is aan het einde van de 19de eeuw door de Frankfurtse juwelier Eduard Schürmann & Co voor Koningin Wilhelmina gemaakt. De broche is demontabel en kan op 4 verschillende manieren en groottes gedragen worden. (zie foto hieronder)

De door Maxima gedragen smaragden oorhangers komen uit haar persoonlijk bezit en zijn waarschijnlijk een geschenk van haar man, Koning Willem Alexander.

Dag 2

De tweede dag van het staatsbezoek startte met een bezoek aan het Champalimaud Centre for the Unknown in Lissabon. Maxima verscheen in een bekende japon van de Libanese ontwerper Elie Saab. Maar het daarbij gecombineerde collier en de oorhangers hadden we  nog niet publiekelijk kunnen bewonderen.

Op afstand  lijkt dit collier op een parelketting, maar na nauwkeurige bestudering blijkt het hier niet om parels te gaan. In het algemeen is behoorlijk moeilijk juwelen te beoordelen op kwaliteit en  materiaal vanaf een foto. Dat geldt ook voor dit collier.  Het collier bestaat uit drie snoeren gemaakt van witte „kralen“, wat zou kunnen duiden op wit koraal. Wit Koraal wordt regelmatig gebruikt voor het maken sieraden, tevens is het materiaal uitermate geschikt voor het maken van kralen.

De bloem schijnt op het collier te zijn gemonteerd/gezet; waarschijnlijk gaat het hier om een (nieuwe) broche. In eerste instantie lijkt deze bloemenbroche erg veel op de collectie bloemen-juwelen van het juwelenhuis „Van Cleef & Arpels“. Maar ook hier zien we verschillen. De kroon (blaadjes) en diamanten meeldraadjes (het middenstuk) wijken duidelijk af van het oorspronkelijke design van de bovengenoemde juwelier. Aangezien het algemeen bekend is dat Maxima regelmatig replica’s draagt, zou het hier ook kunnen gaan om een replica. Dit betekent niet automatisch dat de replica’s van mindere waarde zijn.

Ook de oorhangers van Maxima lijken gemaakt te zijn van koraal, ditmaal in de kleur die wij allen kennen.

’s Avonds tijdens de contraprestatie trok Máxima alle aandacht in haar nieuwe japon/kaftan met diagonale lijnen uit de collectie Modern Camouflage van Jan Taminiau. Niet alleen de kaftan trok  grote aandacht, ook haar uitgekozen juwelen bleken een schot in de roos. Aan de prachtige riviére (diamanten collier) uit Maxima’s persoonlijke bezit, hing een grote diamanten/robijnen pendant/hanger. Onlangs is de collectie uitgebreid met een aflopend briljanten rivière met meer dan 50 briljanten, welke ook nog verlengd kan worden met een verlengstukje met acht briljanten. Op deze manier kan het collier zowel hoog als laag in de nek gedragen worden. We zagen de nieuwe briljanten voor het eerst tijdens de contraprestatie in Frankrijk. 

Arendsogen onder ons zullen deze hanger direct hebben herkend…..Maxima droeg de robijnen hanger niet in zijn originele zetting; dit juweel was oorspronkelijk een onderdeel van een devant de corsage toebehorende aan de Robijnen Mellerio Parure.

Deze diamanten en robijnen parure, gemaakt in 1889 door de wereldberoemde juwelier Mellerio uit Parijs,  was een geschenk van Koning Willem III aan Koningin Emma. De Koning betaalde destijds een vermogen voor deze set juwelen, nl.: fl 160.000,-  Voor dit bedrag werden dan ook robijnen en diamanten gebruikt van de beste kwaliteit. Tevens is de juwelenset de meest complete parure in de collectie van het Huis van Oranje Nassau. De unieke set bestaat uit een diadeem, collier, broche, armband, oorhangers, waaier en een devant de corsage (ook wel borstsieraad of stomacher genoemd). Koningin Emma, Wilhelmina en Juliana hebben de devant de corsage regelmatig gedragen met andere onderdelen van de parure. Koningin Beatrix en Prinses Margriet hebben alleen onderdelen van dit sieraad gedragen. Vorig jaar droeg Máxima dit gedeelte van het borstsieraad, hangend aan een broche van de Mellerio juwelen. In Portugal koos ze weer voor een andere versie. Hoogste tijd dat dit prachtige sieraad weer in volle glorie en de oorspronkelijke zetting ten tonele verschijnt.

Ook de oorhangers die onze koningin die avond droeg, behoren tot de Mellerio set. Ditmaal droeg Maxima de korte versie: de robijnen hangers gemonteerd aan de grote briljanten oorstekers van dag één. De prachtige robijnen en diamanten armband is geen onderdeel van de set, maar een erfstuk van Koningin Sophie, eerste vrouw van Koning Willem III.

Dag 3
Ook de derde en laatste dag van het staatsbezoek zagen we nog een sieraad met een geschiedenis. Koningin Máxima droeg om haar rechterpols een bijzonder collier, gedragen als armband en afkomstig van Willem-Alexanders grootmoeder, Koningin Juliana. Kort na de huwelijksdag van toen nog Prinses Juliana en Prins Bernhard werd er in juli 1937 door de hofjuwelier „Van Kempen, Begeer en Vos“ een prijsopgaaf gestuurd naar Paleis Soestdijk. Het betrof hier een opgave voor een prachtig collier gemaakt van rozekwarts. Uiteindelijk is het collier voor Koningin Juliana, dat zelfde jaar kort voor de Kerst afgeleverd. Passend bij het collier zijn er later druppelvormige oorhangers en een gouden broche toegevoegd, ook bestaande uit deze roze-kleurige edelstenen. 

De prachtige roze rozekwarts heeft vaak een wat wolkig uiterlijk. De steen wordt meestal gevonden in grote brokken, die doorzichtig tot doorschijnend zijn. Uit Zuid-Amerika echter komt prachtige transparante rozekwarts, waarvan je de kristalstructuur met het blote oog kunt zien. Rozekwarts is nog steeds een van de meest geliefkoosde edelstenen voor het maken van sieraden. De edelsteen staat voor liefde, zachtheid en geborgenheid. De vooral cabochon geslepen rozekwarts, zien we vandaag ook terug zien bij Juliana’s juwelen. Rozekwarts dankt zijn naam natuurlijk aan de roze kleur. De steen wordt vaak ten onrechte rozenkwarts genoemd, maar hij heeft niets te maken met de roos. De naam wordt gebruikt sinds circa 1800. Voor die tijd werd de steen melkkwarts of algemene kwarts genoemd. Juliana heeft het geschenk gedurende haar leven veelvuldig gedragen en het lijkt er op dat haar kleinzoon, Willem-Alexander deze bijzondere juwelenset heeft mogen erven. Zoals we Máxima inmiddels kennen, weet zij de juwelen op een uiterst creatieve manier te dragen.

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door Edwin Fellner: groot liefhebber van de juwelen van het Huis van Oranje Nassau. 
Exclusief voor ModekoninginMaxima schrijft Edwin regelmatig over de koninklijke juwelen en sieraden.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 29 dec 2017 - 16:30

Ja, in deze laatste dagen van het jaar (2017) is dit echt nagenieten, of : altijd opnieuw genieten !! Prààchtig, die juwelen, net als de kleding, de schoenen... alles !!

afbeelding van Marga

Marga

zaterdag 21 okt 2017 - 08:37

Genoten van deze log. Op naar nog meer variaties van alle pracht en praal van de koninklijke juwelen en privé bezittingen. Is er van deze beschrijvingen een stukje ruimte in je aankomende boek, Josine?? Zo leuk om deze informatie ook eens gebundeld te zien.

afbeelding van Tina

Tina

vrijdag 20 okt 2017 - 19:05

Erg leuk om dit te lezen. Erg mooi om te zien.

afbeelding van elise1

elise1

vrijdag 20 okt 2017 - 10:31

De juwelenkluis van de Oranjes is heel goed gevuld (Wellicht ten koste van de bevolking van destijds maar zo is het nu eenmaal) en het is geweldig dat Maxima er goed en creatief gebruik van maakt. Wat ik niet snap is dat ze zelf ook een fortuin uitgeeft aan nieuwe juwelen, die in mijn ogen niet altijd zoveel toevoegen aan datgene wat er al in de kluis ligt. Neem de bovenste diamanten broche. Mooi hoor , maar lijkt volgens mij erg op wat er ook al in de kluis ligt aan broches. En zo zijn er wel meer voorbeelden.
Dit lijkt op rupsje nooitgenoeg.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

vrijdag 20 okt 2017 - 23:16

Mooie, chique kleren vragen naar schitterende juwelen; schitterende juwelen vragen weer naar mooie, chique kleren, enz; enz. !

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 18 okt 2017 - 13:55

Dank voor de uitgebreide toelichting met al die historische gegevens
Ik hoop dat Máxima nog veel de tiara's draagt en haar dochters ook weer!

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 18 okt 2017 - 09:51

Heel interessant, erg bedankt! Wat heeft Maxima ontzettend veel persoonlijke sieraden!

afbeelding van zara

zara

woensdag 18 okt 2017 - 08:33

Bedankt voor deze fijne, leerzame log, Edwin. En veel sterkte toegewenst. Ik vind de eindeloze variaties de je met de koninklijke juwelen kunt maken steeds weer fascinerend, en ik raak er niet op uitgekeken. Ook de cabochon-geslepen rozekwartsen zijn prachtig, ik hou erg van dat melkachtige, doorschijnende.

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

dinsdag 17 okt 2017 - 22:20

Wat een interessante log met veel informatie. Heel leuk! Prachtige juwelen!!
Bedankt Edwin, en veel sterkte toegewenst!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 17 okt 2017 - 21:14

Dank voor je mooie log Edwin! Het valt niet altijd mee om te schrijven als het moeilijk is, maar ik hoop dat het ontspanning heeft gegeven! Sterkte!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 17 okt 2017 - 20:29

Wat een mooi blog Edwin. Heel veel sterkte de komende tijd.

Wat weet Máxima toch fantastische keuzes en combinaties te maken met alle juwelen. Op de witte ketting met de bloem na is alles even mooi. De rozekwarts ketting / armband vind ik heel mooi, net als de koraalkluerige oorhangers. Die hoop ik snel weer terug te zien. Ook de oorbellen van dag 3 zijn typisch Máxima.
Maar wat liggen er toch fijne juwelen in de koninklijke kluis! Mooi hoe zo'n collectie steeds meer groeit door dat er steeds iets als cadeau wordt gegeven. Máxima weet ze echt met grandeur te dragen!

afbeelding van Suus

Suus

dinsdag 17 okt 2017 - 20:05

Hele mooie log, hartelijk dank daarvoor. En veel sterkte Edwin!

afbeelding van orchidee

orchidee

dinsdag 17 okt 2017 - 22:04

Vergeet niet de laatste zin van dit artikel:
De stichting (lees: de koning) kan de aan haar toebehorende zaken niet verkopen of op andere wijze vervreemden. Bij ontbinding worden de aan de stichting toebehorende zaken en eventuele andere bezittingen overgedragen aan de Staat der Nederlanden.
Met andere woorden: je krijgt iets, mag dat gebruiken, maar het wordt nooit je eigendom, want het gaat uiteindelijk toch naar de Staat.

afbeelding van Merel

Merel

dinsdag 17 okt 2017 - 15:50

Mooi achtergrondverhaal, dank Edwin, en sterkte.

De moderne ontwerpen (de rozenkwarts (spellingcontrole maakt er toch rozen van!) armband/ketting de bloedkoralen oorbellen en de oorbellen met kleurtjes van de laatste dag) vind ik heel erg mooi. De historische juwelen vind ik indrukwekkend, maar niet mooi. Onbegrijpelijk voor mij dat je geld uitgeeft aan zo'n klassieke diamanten broche, zeker als je er al een paar in de oranjecollectie hebt. Sterker nog, deze juwelen zijn voor mij zo'n sterk symbool van een (gelukkig) grotendeels voorbij (? volgens mij houden ze nog altijd elke cadeau dat ze krijgen, zoals dure oorbellen en Dior tasje, vreemd toch hoor, ik ben ambtenaar en mag nog geen fles wijn houden, en terecht) tijdperk van de happy few die grote cadeaus kreeg, opgebracht door een veelal straatarme bevolking, en/of het simpelweg roofde. Als ik het voor het zeggen had verkochten we alles aan de hoogstbiedende rijkaard die we kunnen vinden en richten we er een paar hele mooie fondsen van op, voor behandeling van kanker, veelbelovende kunstenaars en natuurbehoud. Wie heeft er een tiara nodig, sterker nog, wil je er nog mee worden gezien als je weet hoe die betaald is? Dit vinden sommigen misschien zuur, maar dat is mijn gevoel erbij.

afbeelding van Edwin

Edwin

dinsdag 17 okt 2017 - 16:38

Het Koningspaar kan cadeaus die zij als staatshoofd of in functie als koningin ontvangen tijdens staatsbezoeken niet te gelde maken. De presentjes worden overgedragen aan de Stichting Koninklijke Geschenken.
Andere leden van het Koninklijk Huis hebben die verplichting niet, maar dragen ze in de praktijk af aan de Stichting Officiële Geschenken van het Huis van Oranje-Nassau. Prinses Margriet deed dat bijvoorbeeld meteen met de schilderijen en plaquettes die ze ontving bij haar bezoek aan Canada.
Het beheer van de gaven is in handen van het Koninklijk Huisarchief, dat ze bijvoorbeeld wel kan uitlenen. Kleinere cadeaus, zoals een fruitmand, streekproducten of bloemen, worden op het paleis gebruikt of geschonken aan ziekenhuizen of andere instellingen.

afbeelding van Molly

Molly

dinsdag 17 okt 2017 - 16:35

Heb Maxima wel eens gezien met de tas die ze kreeg tijdens staatsbezoek aan Frankrijk.

afbeelding van Edwin

Edwin

dinsdag 17 okt 2017 - 16:37

Klopt, Maxima behoudt het gebruiksrecht maar het eigendom ligt bij de stichting.

afbeelding van Merel

Merel

dinsdag 17 okt 2017 - 17:03

Het bestuur van de stichtingen Officiele en Koninklijke geschenken bestaat uit WA of Maxima. Ze mogen geschenken niet ten gelde maken, maar wel gebruiken, en in bruikleen geven.

De oranjejuwelen zijn dacht ik privébezit, ondergebracht in de stichting kroongoederen?

afbeelding van Annelie

Annelie

dinsdag 17 okt 2017 - 15:22

Wat een goed artikel is dit! Leuk om zo die juwelen van dichtbij te zien. En het verhaal erachter is natuurlijk nog mooier:)

afbeelding van Helena

Helena

dinsdag 17 okt 2017 - 14:44

O,o,o, wat prachtig allemaal. En wat leuk om het verhaal erbij te lezen.
Die laatste oorhangers vind ik zo mooi.
Verder hoef ik echt niets.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

dinsdag 17 okt 2017 - 15:14

Wat bescheiden, zeg!

afbeelding van Esther6

Esther6

dinsdag 17 okt 2017 - 13:47

Dank!! Favoriete blogposts!

afbeelding van Carmen

Carmen

dinsdag 17 okt 2017 - 13:12

Ooohh wat heerlijk! Wat is Máxima toch een bofmuts dat ze gebruik mag maken van al dat moois.
De diamanten strikbroche vind ik een van de mooiste stukken uit de koninklijke kluis. Beeldschoon en zo verfijnd. Altijd weer genieten.
De rozenkwarts vind ik persoonlijk een erg mooie steen, die prachtig staat bij Máxima en haar huidtype.
Geweldig deze log, bedankt Edwin. En sterkte met je persoonlijke situatie!

afbeelding van jeanine68

jeanine68

dinsdag 17 okt 2017 - 12:22

Wat een prachtige uitgebreide log, Edwin/Josine! Geweldig om al die achtergrond informatie te lezen. Heel mooi allemaal, deze prachtige juwelen. Heel veel sterkte, Edwin!

afbeelding van Els

Els

dinsdag 17 okt 2017 - 12:04

Mooi artikel met fijne achtergrond informatie. Als ik alles zo zie, vind ik de eenvoud van de armbanden van dag 3 eigenlijk ook wel heel bekoorlijk. Overdaad schaadt, zeggen ze wel eens en dat idee krijg ik wel bij de avondjaponnen. Niet zozeer de colliers, maar vooral bij de armbanden. Eén mooie armband trekt veel meer aandacht dan zoveel bij elkaar. Zie armband dag 1.
Edwin weer bedankt voor je bijdrage, het is heerlijk om te lezen. Veel sterkte met de zorgen om je dierbare.

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

dinsdag 17 okt 2017 - 12:03

Prachtige juwelen -- èn log! Ik vond de oorbellen op de laatste dag ook erg mooi, daar ben ik ook benieuwd naar.

afbeelding van Joanna.Gram

Joanna.Gram

dinsdag 17 okt 2017 - 11:58

Wat een prachtig verhaal bij al deze schitterende juwelen! Wat weet je er veel van, Edwin! Dankjewel hiervoor. Wat zou ik (en vele met mij) graag eens in het 'echt' kijken in haar juwelencollectie!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 17 okt 2017 - 11:44

Schitterende foto's, fantastisch commentaar ! Ja, dit is echt genieten ! Hartelijk dank daarvoor, Edwin, en het allerbeste met je dierbare !

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

dinsdag 17 okt 2017 - 10:50

Ondanks grote zorgen omtrent de gezondheid van een dierbare, heeft Edwin deze prachtige log geschreven. Ik ben trots en heb genoten van alle informatie. Ik kan me niet voorstellen dat dit bij de rest anders is :)

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?