Vanwege het overlijden van prins Johan Friso besteed ik vandaag aandacht aan de parels van de koninklijke familie, die symbool staan voor de traan. Tijdens de bijzettingen en de rouwperiodes die we de afgelopen jaren hadden binnen de koninklijke familie werden de parels uit de kluis van de Oranjes veelvuldig gedragen. Ook de komende tijd, bijvoorbeeld tijdens Prinsjesdag, zullen de parels ongetwijfeld weer in beeld komen. Een bijzonder juweel uit de omvangrijke parelcollectie is het parelcollier met drie strengen en de diamanten sluiting, die ook gedragen kan worden als broche of sluiting van een diamanten armband. 

Wilhelmina met het collier:

Koningin Máxima heeft tot nu toe eenmaal het parelcollier met de sluiting gedragen tijdens een diner op 30 januari 2006. 

Ook prinses Laurentien heeft het collier gedragen tijdens het huwelijk van de Deense kroonprins en prinses Mary, mei 2004. 

De oorsprong van het bijzondere collier is onbekend. Het verhaal gaat dat de parels al langer in bezit zijn van de Oranjes en de sluiting een cadeau was van koning Willem aan zijn Emma, maar helaas is dit nooit officieel bevestigd. Wel weten we zeker dat de diamanten sluiting, met parel in de kern, ook gedragen kan worden als broche. Prinses Máxima droeg de broche bijvoorbeeld op haar rechterschouder tijdens het staatsbezoek van Zweden aan Nederland in april 2009. 

Ook in 2012 kwam de sluiting weer in beeld, maar bleef het collier in de kluis. De sluiting werd ditmaal bevestigd aan een diamanten armband, die ook weer onderdeel is van de omvangrijke collectie van de Oranjes. 

Update: Parelcollier werd gedragen tijdens begrafenis prins Friso. 

Foto's met dank aan: 
DPP 
www.royalpress.nl via PPE 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Lenie,  ParelPassie.nl

Lenie, ParelPa...

zondag 15 sep 2013 - 14:25

Prachtig stuk over de parels van de Koninklijke familie.
Het valt me altijd op hoeveel parels er door Royals gedragen worden.
Zelf verzamel ik al vele jaren parels en heb een grote verzameling parels.

Mijn topfavoriet parelsieraad is de tiara die Maxima draagt met de druppelvormige Zuidzee parels.
Parels zijn tijdloze natuurlijke schoonheid, een lust om naar te kijken en te dragen.

afbeelding van Eleonore

Eleonore

vrijdag 16 aug 2013 - 22:39

Heb toch maar een kaarsje gebrand in een kerkje dat ik heb gevonden vanmiddag (ben op vacance)....

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 16 aug 2013 - 22:47

Dat is het zeker!

afbeelding van Christa

Christa

vrijdag 16 aug 2013 - 17:20

Zo te zien op de foto's draagt Maxima naast het collier ook haar parelarmband....ze heeft een vrij wijdvallende japon met jas aan en ze draagt haar zwarte Louboutins....het lijkt alsof Laurentien haar grijze pareloorbellen in heeft....wat zien ze er allemaal stijlvol uit....Mabel met een prachtige hoed......Irene in een prachtig mantelpak.....

http://www.ppe-agency.com/

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

vrijdag 16 aug 2013 - 22:49

Vandaag maakt het eigenlijk helemaal niet uit wat ze dragen, al ziet het er allemaal heel stijlvol uit. Dit is een verdrietige familie. Wat fijn dat ze op hun manier afscheid hebben genomen en met vrienden en elkaar het verdriet kunnen delen. Veel sterkte allemaal!

afbeelding van Jet

Jet

vrijdag 16 aug 2013 - 15:37

Op de begrafenis van Friso draagt Maxima dit collier.

afbeelding van Willem van Duin.

Willem van Duin.

dinsdag 13 aug 2013 - 23:18

Dit is een heel mooi parel-collier die ik nog heel vaak zou willen terugzien bij een van de oranjes. Ik heb ook altijd gedacht dat parels alleen gedragen werden bij rouw. Maar dat is dus niet zo.

afbeelding van RoyalJuus

RoyalJuus

dinsdag 13 aug 2013 - 22:00

Josine, is er niet aantal jaren geleden veel kritiek in de pers op outfit Maxima bij koninklijke doop Noorwegen geweest ?! Haar zwarte kleding én zeker ook het parelcollier werden als ongepast beschouwd voor die gelegenheid, ook omdat parels als teken van rouw gedragen worden..

afbeelding van Germaine

Germaine

dinsdag 13 aug 2013 - 19:14

Volgens mij heeft prinses Laurentien een langere versie van het collier dan koningin Maxima draag of wellicht is het zelfs een ander collier. Het oogt dan inderdaad tuttig, zoals AnnekeM aangeeft. Ik ben dol op parels en heb zelf dan ook meerdere colliers, waaronder een aantal Tahiti colliers en ook enkel zeer oude colliers, vanuit mijn familie.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 14 aug 2013 - 09:03

Máxima heeft inderdaad het collier ingekort :)

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 13 aug 2013 - 18:12

Wat een mooi en stijlvol blog.
Parels en tranen... Ze horen bij elkaar. Prachtige sieraden, vooral zoal koningin Máxima ze draagt. Laurentien zag er op het Deense huwelijk niet op haar best uit, vind het collier daar wat tuttig.

afbeelding van MeRoyalty

MeRoyalty

dinsdag 13 aug 2013 - 12:53

Ik vind dit collier echt heel erg mooi. Hoop het snel eens te gaan zien. Voor de begrafenis heeft Maxima natuurlijk altijd nog haar eigen eenvoudige eenrijige parelcollier....

afbeelding van Eleonore

Eleonore

dinsdag 13 aug 2013 - 12:16

Zijn niet van oorsprong voor de rouw en ook niet alleen voor de rouw. Zijn voor de rouw omdat ze ingetogener zijn dan diamanten en andere edelstenen. Tradities ontstaan doorgaans door gebruik; niet omdat het vantevoren zo wordt afgesproken xx

afbeelding van Marianne Rietjens

Marianne Rietjens

dinsdag 13 aug 2013 - 11:02

Parels zijn er niet alleen voor de rouw maar worden ook vaak overdag gedragen in plaats van diamanten en andere edelstenen. Dit is een prachtig snoer maar ik verwacht niet dat het gedragen zal worden tijdens de bijzetting van prins Friso.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 13 aug 2013 - 11:29

Ik verwacht het sowieso niet met de diamanten sluiting, maar voor Prinsjesdag wellicht wel :)

afbeelding van Eleonore

Eleonore

dinsdag 13 aug 2013 - 10:55

Klopt meissie, parels zijn voor de rouw. De diamant is pas sinds de 17e eeuw in Europa gekomen, in opdracht van Lodewijk de 14e middels Jean Baptiste Tavernier die veelal naar India werd gestuurd met de opdracht om met diamanten terug te keren. Daarvoor was de parel DE juweel om te hebben. Ik vind met name Tahiti parels erg mooi. Laten we eens volgen of men de komende tijd zich aan de traditie houdt. Donkere juwelen mogen ook wanneer in de rouw (zwarte kralen etc) maar geen bling.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?