Door de jaren heen is er heel wat geschreven over de kleding van koningin Máxima. Mooie boeken, informatieve artikelen en kleurrijke analyses maken mij altijd blij, maar helaas wordt er ook de nodige onzin gepubliceerd. Zo zou Maxima nóóit een bad hair day hebben, héél vaak oorbellen dragen van V&D (wanneer dan?) en werkelijk dól zijn op de kleding van Viktor & Rolf. Hoogste tijd om aan de hand van feiten eens nuchter te kijken naar Máxima's kleedgedrag. En laten we dan gelijk maar beginnen met een heel Nederlands onderwerp: hoe zuinig is Máxima eigenlijk? Is ze dé Recycle Queen? 

Om antwoord te krijgen op deze vraag, heb ik allereerst alle outfits van augustus 2013 tot augustus 2018 op een rij gezet. In vijf jaar tijd schotelde Máxima ons 744 verschillende looks voor. Een enorm aantal, maar uiteraard (en gelukkig) hebben we het hier niet over 744 nieuwe of verschillende outfits. Net als elke andere Nederlander draagt Máxima haar kleding gewoon vaker. Voor de trouwe bezoekers van deze website is dat inmiddels een vanzelfsprekendheid, maar toch blijft bij een deel van de bevolking het idee heersen dat men aan het hof jurken en mantelpakjes na één keer dragen al afdankt. Om precies te zijn droeg Máxima bij 61,2 procent van de bezoeken eerder gedragen kleding. De snelle rekenaar weet dan vast ook al precies hoeveel nieuwe outfits we de afgelopen vijf jaar hebben gezien: 289.

Hoe vaak draagt Máxima haar mantelpakjes en jurken doorgaans?
Een interessante vraag, want bij Máxima weet je het maar nooit. Bepaalde ensembles krijgen we negen of tien keer te zien, maar er zijn ook outfits bij die na een glansrijke of twijfelachtige première helemaal uit beeld zijn verdwenen. Bij gênante missers, gewaden voor buitenlandse bezoeken, broekpakken voor de Olympische Spelen (Elke keer levert TeamNL weer een nieuw pak) en geleende kleding voor fotoshoots is de reden niet zo moeilijk te raden, maar er zijn ook outfits bij die absoluut nog een draagmoment verdienen en toch in de kast blijven hangen. Denk aan Máxima's prachtige deux-pièces van de abdicatie (links), de donkerblauwe strikjurk van Jan Taminiau (midden) en het witte ensemble voor het bezoek aan de Verenigde Staten (rechts). Soms vraag ik me af of Máxima de outfits simpelweg vergeten is of dat er een andere reden achter schuilt. Misschien zou ze  de serie 'eenmaal gedragen kleding' op deze website gewoon eens moeten bekijken? ;-) 


Foto's: PPE

Heeft Máxima ook een favoriete outfit? 
Ongetwijfeld. Maar ik geloof dat het aantal draagmoment niet altijd wat zegt over Máxima's smaak of  voorkeur. De zwarte mantel die Máxima droeg tijdens de bijzetting van Prins Claus in 2002 staat bijvoorbeeld bovenaan qua draagmomenten. Heel bijzonder is het kledingstuk qua stof of ontwerp niet, maar door de praktische voordelen (zwart, sober, tijdloos) kwam hij de afgelopen jaren toch maar liefst 11 keer in beeld bij herdenkingen. Met dit in mijn achterhoofd concludeer ik dat het bij recyclen niet alleen gaat om voorkeuren, maar ook (en misschien wel: vooral) om praktische voordelen. 


Foto: PPE

Op naar de volgende vraag: Is Máxima in vergelijking met haar collega's zuinig?
Deze vraag is niet met een ja of nee te beantwoorden. Uit onderzoek van de website UFO No More is gebleken dat het uitgavenpatroon van koningin Rania er heel anders uitziet dan die van kroonprinses Mette-Marit. In 2017 droeg de Jordaanse koningin maar liefst 191 nieuwe kledingstukken met een gemiddelde waarde van 1724 euro, terwijl de Noorse kroonprinses 83 kledingstukken kocht met een gemiddelde waarde van 304 euro. De kledingbudgetten van koninginnen en prinsessen lopen dus enorm uiteen. Uiteraard weten we geen exacte prijzen van Máxima's Natan-kleding, waardoor een betrouwbare schatting erg lastig wordt. Wel weten we dat Máxima in 2017 werd gezien met 80 nieuwe kledingstukken (63 outfits) én dat het Belgische modehuis qua prijs tot de middenklasse behoort. Denk aan 2000 euro voor een mantel en 1000 euro voor een jurk. Met deze getallen zou Máxima qua uitgaven meer kwijt zijn dan prinses Mette-Marit, maar minder dan koningin Rania (267.000 euro per jaar), hertogin Catherine (129.000 euro per jaar) en prinses Mary (91.800 euro per jaar). 

Is Máxima qua 'recyclen' een uitzondering aan het Nederlandse hof?
De forumregels van deze website verbieden overmatig hoofdlettergebruik, maar voor deze keer maak ik toch een uitzondering: NEE. Al eeuwenlang wordt koninklijke kleding meerdere malen gedragen en vervolgens vermaakt, doorgegeven of zorgvuldig bewaard. Koningin Wilhelmina droeg haar avondjurken zelfs weleens binnenstebuiten om als nieuw voor de dag te komen. Máxima doet dus niets nieuws. 

Maar waarom wordt Máxima dan toch vaak omschreven als dé Recycle Queen? 
Máxima heeft qua recyclen enkele slimme keuzes gemaakt. Zo heeft zij haar onvergetelijke inhuldigingsjurk van Jan Taminiau opnieuw gedragen tijdens het staatsbezoek aan Denemarken (zie hieronder). Natuurlijk kwam dit volop in het nieuws. Op de vraag waarom ze de jurk droeg tijdens het staatsbezoek, antwoordde Máxima dat een mooie jurk het verdient om nogmaals gedragen te worden. Een prachtig antwoord, waarmee ze haar imago als Recycle Queen weer een enorme boost heeft gegeven. Daarnaast draagt Máxima met regelmaat kleding uit 2001/2002 en verrast ze af en toe met vintage kleding.Twee zaken die ook weer bijdragen aan haar positieve imago van een zuinige koningin. 

Last but not least is Máxima ook nog een publiekslieveling, waardoor tijdschriften en kranten bij berichtgeving veelal kiezen voor een zeer positieve insteek. De term Recycle Queen sluit perfect aan bij deze insteek. Máxima heeft dus de omstandigheden mee, loopt qua uitgaven niet voorop en maakt soms slimme keuzes wat betreft recyclen. De titel Recycle Queen geef ik echter aan mijn  buurvrouw, die al haar afval keurig scheidt, tweedehands kleding koopt en geen auto rijdt ;) 


Foto's: PPE

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Catharina Afra

Catharina Afra

woensdag 29 aug 2018 - 16:59

Ons koningspaar bouwt bruggen in binnen en buitenland. Hun enthousiasme en inlevend vermogen
kent geen grenzen als ze in functie zijn. Kleding is een ingecalculeerde kostenpost. Ze zien er altijd representatief uit; petje af, ik heb grote bewondering voor de Oranjes!

afbeelding van Ton Angers

Ton Angers

maandag 27 aug 2018 - 11:50

Tsjonge, wat zijn Nederlands toch nationalistisch - vergeten wordt dat België ooit bij Nederland hoorde; het ligt ook nog eens een keer in de Benelux en bij de EG hoort sinds decennia - de Europese economie profiteerd evenzo goed van het maken en ontwerpen van kleding als de Nederlands economie - ...

afbeelding van JokeGram

JokeGram

maandag 27 aug 2018 - 12:37

Helemaal mee eens!

afbeelding van Maribrune

Maribrune

donderdag 16 aug 2018 - 12:09

Mijn insziens geeft maxima veel geld uit voor mooie kledij, accessoires om er zelden "passend" gekleed bij te lopen..... er is altijd wel iets, te veel of te weinig...... voor mij is zij zeker geen modekoningin en is er van zuinigheid geen sprake ook al herdraagt ze vaak haar kledij.... dat het "totaalbeeld" vaak ontbreekt maakt dat de "uitgaven" bij mij als " verspilling" over komen

afbeelding van Dick Jan Peters

Dick Jan Peters

dinsdag 14 aug 2018 - 17:44

Het is me al eerder opgevallen, maar ik wil Josine toch opnieuw complimeteren. Haar artikelen zijn bijna op een wetenschappelijke manier tot stand gekomen! Ze inventariseert,vergelijkt, en brengt in beeld, wat er te melden is rond een onderwerp, en is ook redelijk op de vlakte, qua persoonlijke voorkeuren ! Een heel goed uitgangspunt, waar dan vervolgens iedereen op `los`kan gaan. En dan even over dit onderwerp: Hoe zuinig is Maxima: Ik ben het eens met de hiervoorveel gelezen opmerking dat het richting verspilling gaat. Natuurlijk: zij is ook een visitekaartje, en de economie moet draaien, maar ik schrik eerlijk gezegd wel van die aantallen en bedragen. Combineer wat meer en wat beter ! Ze heeft zo`n enorme collectie, dan volstaat het toch op een gegeven moment om maar een paar stuks nieuwe ensembles aan te schaffen, ieder jaar? Nee, Maxima zuinig noemen , vind ik eerlijk gezegd een belediging aan het adres van mensen die moeite hebben rond te komen...;

afbeelding van gambetta

gambetta

woensdag 15 aug 2018 - 10:26

Helemaal mee eens, en zeker ook wat betreft het werk van Josine; heel knap hoe ze de informatie altijd op een objectieve manier over weet te brengen. Compliment hiervoor!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

woensdag 15 aug 2018 - 13:06

Wat lief, dank jullie wel! Ik vond het zelf best een eye-opener dat Máxima qua kleding in verhouding met haar collega's zuinig aan deed afgelopen jaar. Door de accessoires ontstaat blijkbaar het beeld dat onze koningin een big spender is. Misschien voor Máxima zelf ook een tip om het qua accessoires (juwelen en hoeden vooral) zuinig aan te doen.

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 15 aug 2018 - 17:25

Vergeet de schoenen niet.....En de slippers..... Wat betreft het zuinig aan doen in relatie tot haar collega's: ik vind dat je daarin zeker ook de positie van de koningshuizen in de betreffende landen moet meenemen. Zoals ik al eerder zei is er een enorm verschil tussen het geaccepteerde uitgeefgedrag van Noorwegen of Jordanië. Dat Letitzia klaarblijkelijk meer uitgeeft dan Maxima zal best, maar zij ziet er altijd uit om door een ringetje te halen en dat kun je van Maxima helaas niet zeggen; zowel privé niet als in functie niet.

afbeelding van MrsDuck

MrsDuck

maandag 13 aug 2018 - 10:47

Ik vind dat Maxima een goede mix heeft van nieuw en herdragen van haar kleding en accessoires. Ze is zuinig op wat ze heeft en durft ook stukken van jaren terug aan te trekken. Maar ze houdt vaak vast aan bepaalde combinaties zonder te kijken wat er nog meer kan. Ze zou hier creatiever en verrassend mee om kunnen gaan zodat herdragen geen herhaling wordt en het passend blijft bij gelegenheid, modebeeld en haar leeftijd/figuur. Dat ze jaarlijks ook nieuwe stukken koopt, natuurlijk. Ze wil ook wat nieuws, mee doen met de mode etc. Ze heeft er ook het geld voor dus waarom zou ze alleen maar herdragen. Zou ze dat doen dan was het ook niet goed. Echter ze heeft nu een dusdanige garderobe dat ze in de nieuwe aankopen kieskeuriger kan zijn door vaker Dutch Design, duurzame materialen etc. te kiezen dan weer een uniform van Natan.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 13 aug 2018 - 12:00

Van A tot Z met je eens. Bij de bezoeken aan het Oranje Fonds/Kinderen Maken Muziek/VN mag ze van mij volop recyclen het komende jaar. Met het geld en de tijd die dan overblijft kan ze mooie en duurzame kleding kopen bij heel uiteenlopende ontwerpers en wat mij betreft ook de betere modehuizen zoals Chanel.

afbeelding van Frederike

Frederike

zondag 12 aug 2018 - 23:29

Ik had nog niet eerder ‘officieel’ (dwz van Josine zelf) meegekregen dat Máxima zelf zo expliciet vraagt om nauw aansluitende kleding. Ik heb meermalen gedacht dat jurken te strak om haar achterste en/of haar buste zitten: dat tekent dan echt en is niet mooi. Als voorbeeld noem ik 1 van die (qua stof) prachtige fuchsiarose japonnen van Natan die ze heeft. Heel mooie japon, maar mist maximaal effect doordat-ie veel te strak zit. Ik bedoel deze https://goo.gl/images/JW9gmU
Als mijn rok of jurk zó strak zit wil ik mij daar buiten niet mee vertonen en weet ik: er moeten een paar pondjes af. Dus ja, ook ik vind dat dan weinig gevoel voor stijl hebben, het is dan eerder ‘kijk mij eens slank zijn’ maar te strakke kleding oogt nooit mooi, ook niet bij mast 38/40 ( die zij denk ik draagt).
En verder: ik vind het altijd leuk om haar kleding te becommentariëren maar vind haar ook een big spender. Het zou met veel minder (op alle fronten: schoenen, tassen, hoeden, kleding, last but nog least de buitensporige hoeveelheid oorbellen - ik reken die uit de koninklijke kluis niet mee) véél beter en stijlvoller kunnen. Ik denk wel eens ‘het is de compensatie voor het leven in een gouden kooi’. Ze is niet op alle fronten te benijden.

afbeelding van Lina

Lina

zondag 12 aug 2018 - 21:37

Nou het is nog véél officiëler gezegd, (dat heb ik hier al verschillende malen geschreven, Josine of anderen misschien ook) namelijk door Edouard Vermeulen zelf. Die heeft in een interview laten weten al een tijd terug dat Maxima zelf alles zo strak wil maar dat hij daar zelf helemaal niet blij mee is.

afbeelding van Adeline

Adeline

zondag 12 aug 2018 - 14:50

Funny Merel, you noticed also very well this WP cucumbertime story!

afbeelding van Merel

Merel

zondag 12 aug 2018 - 15:09

It’s more like a cucumbertime story about cucumbertime stories: a meta-cucumbertime story :) But her points on judging women who cannot react and the ridiculous tabloid sensation pieces are spot on.

afbeelding van JAusten

JAusten

zondag 12 aug 2018 - 19:45

this is great ! I've learned a new word "cucumbertime" story (or "komkommertijd") and love it although the meaning goes against the vegetable that I am very fond of :)
Had to read the article twice because the first perusal let me in great puzzlement : "what is she saying" ?
Merel you are right regarding the points she headed to ; but each new princesse who wasn't born into the royal circle had to face the same cucumbertime stories .... so no special privileges for Meghan as well :)

afbeelding van gambetta

gambetta

zondag 12 aug 2018 - 13:53

Verschillende meningen als ik bovenstaande reacties lees; de aanhef 'hoe zuinig is Máxima', is dan ook wel een open deur!.
Persoonlijk vind ik dat ze overall er als prinses verzorgder bij liep dan sinds ze zich koningin mag noemen, op hier en daar wat uitzonderingen na. Ben het met Carolina eens dat haar kleding en ander uitgeefgedrag w.b. sierraden, schoenen enz, richting verspilling gaat, steeds meer. En dat vind ik erg jammer; had ik ook niet direct verwacht bij aanvang. Het heeft echt niets ermee te maken dat dit als koningin zou moeten, alsmaar kopen, kopen; waarom? Ik vind het ook niet terecht t.o.v. heel veel Nederlanders en mensen uit andere landen die het minder breed hebben dan zij. In die zin denk ik echt dat je als koningin daar rekening mee mag houden, en ik schrik vaak als ik de hoge bedragen lees die ze voor kleding en sierraden, schoenen betaalt. Ik kan het in ieder geval niet betalen, en schrijf dit zonder de minste afgunst. Maar soms lijkt het wel of het hier normaal gevonden wordt, zoveel geld voor een kledingstuk uit te geven die sporadisch gedragen wordt. Waarom steeds wat nieuws? Inderdaad, ze her draagt, en waarom niet? Dat doen heel erg veel mensen? Ik ben zeker helemaal niet anti Máxima, maar begin wel steeds meer vragen te krijgen.

afbeelding van JAusten

JAusten

zondag 12 aug 2018 - 13:19

Great article Josine ! I am wondering, though, about the need to be economical, when the people we are talking about do not have money issues? Is it a cultural thing or a new general order of the world ("please be rich but discreetly").
My third question is : what is the "process" of shopping for queens and princesses ? like us ? "oh this is nice, let me go in, try it and buy it eventually" or have they a credit line opened in particular shops and have to spend a particular amount in each shop ? this could explain a lot.
Maxima, to my opinion, is not economical at all ; she lives all, enjoys everything, enjoys the plentiness of all that is provided to her, and I think she gives back too.
If she want to be economical, she should hire (or engage another one and fire the one already in the job) a fashion counsellor : try to avoid all those items which colour matches with nothing, which shape fits nobody etc ... those (plenty) items are (in my opinion again) more like compulsive shopping than anything else.

afbeelding van Helena

Helena

zaterdag 11 aug 2018 - 22:12

Dit staat er precies zo omschreven zoals het bedoeld wordt Lina

afbeelding van Helena

Helena

zaterdag 11 aug 2018 - 19:48

Recyclen is toch heel wat anders dan kleding herdragen?
Ik denk ook dat Maxima zo opvalt en je denkt dat ze zoveel kleding draagt door al die juwelen en opvallende kostbaarheden en alleen door oude juwelen van voorouders van haar man.
Ze koopt in ieder geval graag kleding,

afbeelding van Carolina

Carolina

zondag 12 aug 2018 - 14:19

De juwelen uit de Koninklijke Kluis of hoe ze ook bewaard worden zijn natuurlijk schitterend en het zeker waard om gedragen te worden. Teveel ervan tegelijk echter is niet mooi, dat wordt al snel teveel bling blingerig, waardoor het iets ordinairs krijgt. Ik vind het wel opvallend dat we (ik lees het althans regelmatig en vind het zelf ook wel) wel vinden dat Maxima teveel juwelen draagt, terwijl Beatrix dat ook deed en Juliana ook. Daar hoor je nauwelijks iemand over.

afbeelding van Marianne Rietjens

Marianne Rietjens

zaterdag 11 aug 2018 - 07:50

Als echtgenote van ons staatshoofd staat ze in NL en in het buitenland vaak in the picture. Natuurlijk heeft ze veel kleding nodig. Zuinig wil ik haar niet noemen. Daarvoor schaft ze teveel bling bling aan en veel van haar kleding past niet goed. Ik ben niet weg van Natan; de meeste kledingstukken van die ontwerper vind ik weggegooid geld.
Letizia van Spanje recyclet veel meer en haar kleding past altijd perfect en is stijlvol.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 11 aug 2018 - 11:01

De kwaliteit van de aangeschafte kleding zegt weinig over Máxima's zuinigheid, toch? Ik hoorde onlangs nog van een maatkleermaker dat hij een jurk voor Máxima had moeten maken, waarbij expliciet werd vermeld dat het nauw moest aansluiten. In de zin van: strak./maatje te klein. De forse kritiek die hier soms wordt geuit richting Natan, heeft mijns inziens dus ook (vooral) te maken met de voorkeuren van Máxima.

En leuk dat je Letizia erbij haalt. In 2017 kocht de Spaanse koningin 162 nieuwe kledingstukken en Máxima 83. De prijs van Letizia's kleding ligt over het algemeen ook hoger dan bij Máxima. Zuiniger is de Spaanse koningin qua kleding dus niet ;) Ze kleedt zich wel meer ingetogen en ik denk zelf dat daardoor het beeld ontstaat dat ze zuiniger is.

afbeelding van Carolina

Carolina

zondag 12 aug 2018 - 14:17

'...Ik hoorde onlangs nog van een maatkleermaker dat hij een jurk voor Máxima had moeten maken, waarbij expliciet werd vermeld dat het nauw moest aansluiten. In de zin van: strak./maatje te klein.....' Dat heb je ons al eerder laten weten inderdaad, ook Edouard Vermeulen heeft ooit toch zoiets gezegd dacht ik. Wat niet wegneemt dat ik de kleding van Natan vrijwel nooit mooi vind zitten, bij Maxima niet, maar ook niet bij Mathilde. Bij Mathilde lijkt het alsof de taille altijd te hoog zit. Maar goed, Maxima wil dus te strakke kleding. Ook dat is weinig koninklijk wat mij betreft..

afbeelding van Chiqui65

Chiqui65

zondag 12 aug 2018 - 12:16

In het geval van Letizia moet je het geld dat ze uitgeeft aan plastische en cosmetische chirurgie en schoonheidsbehandelingen er ook nog bij optellen. Dat is denk ik nog een flink bedrag.
Het ziet er allemaal "zuiniger " uit omdat ze meestal zeer zakelijk gekleed gaat en nauwelijks sieraden draagt.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 11 aug 2018 - 00:01

Leuk item! Ik denk dat het herdragen van sommige (schitterende) items nog niet zo makkelijk is. Die twee die Josine noemt maar bijvoorbeeld ook de 1e dag outfit van staatsbezoek Frankrijk en Japan... zijn zo bijzonder dat deze zich lastig lenen om te herdragen in t gros van haar bezoeken? Het merendeel van haar activiteiten zijn t bijwonen van conferenties, jubilea van organisaties, wijkachtige bezoeken waar zo'n type outfit minder passend lijkt.
Datzelfde zie ik terug bij Mathilde. Mooie creaties zoals t roze Dior ensemble (staatsbezoek Frankrijk) zie je niet meer terug maar een vrij saaie streepjes Natan wordt eindeloos herdragen.
Herdragen bij Mary zie ik nauwelijks inderdaad.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 11 aug 2018 - 10:53

Leke vraag. Mijns inziens had Máxima haar outfit van het staatsbezoek aan Frankrijk prima kunnen dragen (eventueel met andere hoed) tijdens het bezoek aan China in februari 2018, de opening van het Horti Centrum (maart) of het bezoek van het Jordaanse koningspaar in maart.

De donkerblauwe jurk met strik had ze kunnen dragen tijdens de lunch met de Duitse bondspresident (mei 2018) of de opening van het Prinses Máxima Centrum in juni 2018 of het streekbezoek aan West-Friesland (juni). Soms vraagt een outfit qua gelegenheid wel om andere accessoires, maar mijns inziens zou Máxima veel zuiniger kunnen zijn en nog steeds als nieuw voor de dag kunnen komen. In het artikel heb ik echter geprobeerd mijn mening achterwege te laten, dus vandaar dat je dat niet terug leest.

afbeelding van Carolina

Carolina

zondag 12 aug 2018 - 11:25

'..mijns inziens zou Máxima veel zuiniger kunnen zijn en nog steeds als nieuw voor de dag kunnen komen...'. Volledig mee eens Josine. Als ze iets meer tijd en energie zou geven aan nieuwe combinaties (of het voor haar laten doen) zouden de meeste mensen waarschijnlijk niet eens zien dat ze herdraagt (jij natuurlijk wel, en daardoor wij hier ook, maar dat is een ander verhaal). In ieder geval geeft Maxima mij helemaal niet de indruk dat ze zuinig is, eigenlijk het tegenovergestelde. Op een enkel stuk van Zara of Cos etc. na kiest ze altijd voor het duurste van het duurste, niet alleen wat betreft kleding, maar ook wat betreft schoenen, tassen en juwelen (jawel, er kan een hele rij genoemd worden die goedkoop zijn, maar dat zijn dan ook dingen die ik in ieder geval een koningin onwaardig vind). Iets beter kijken en kopen zou al veel geld schelen. De vergelijking die je in het begin maakt tussen Rania en Mette-Marit gaat wat mij betreft ook mank, want het zijn nogal enorm verschillende landen met verschillende gebruiken en achtergronden. Maar goed: ik vind Maxima richting verspillend gaan.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 11 aug 2018 - 12:24

Goede suggesties ja!

afbeelding van Catharina Afra

Catharina Afra

vrijdag 10 aug 2018 - 18:54

Erg leuk dat er soms kleding of accessoires naar haar moeder, vriendinnen, kinderen gaan!
Veel kleding is tijdloos, prachtige kwaliteit en schitterende ontwerpen, dus blijf maar lekker
recyclen.

afbeelding van Jannie

Jannie

vrijdag 10 aug 2018 - 18:32

De helft van die Nathan kleding mag wat mij betreft ingeruild worden voor mooie duurzame merken. Door hun werk en het feit dat haar familie aan de andere kant van de wereld woont, vliegen ze helaas belachelijk veel. Het is echt tijd dat we allemaal ons steentje bijdragen om de wereld duurzamer te maken. Ze zullen daar best het e.e.a. aan doen, maar als 'voorbeeld' zou het van mij wel wat meer mogen. Doe zo'n stomme speedboot bijvoorbeeld de deur uit en ga lekker zeilen of roeien ;-).

afbeelding van jeannine

jeannine

zondag 12 aug 2018 - 17:03

dank je om dit bericht te plaatsen ik had er hier nog niets over gehoord of gelezen ,ik vind het juist goed dat hij voor zonnepanelen kiest wat loopt de wet toch altijd achter en de argumenten tegen vind ik dikwijls ook maar niets .

afbeelding van amaliaatje

amaliaatje

zaterdag 11 aug 2018 - 10:19

Niet erg hoor maar dit is al een berichtje van 11 juli; ik dacht al: dit weten we toch al.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 11 aug 2018 - 12:29

haha ! ik bracht t niet als nieuwsitem maar was meer bedoeld om aan te geven dat WA's wens om te verduurzamen door zonnepanelen niet ten uitvoer kon worden gebracht.....maar ik neem aan dat de grote renovatie van HtB het energielabel verbetert..

afbeelding van amaliaatje

amaliaatje

zaterdag 11 aug 2018 - 14:44

Oh okay ;-)

afbeelding van elise1

elise1

vrijdag 10 aug 2018 - 17:37

Maxima en zuinig , hahaha. Hoeveel oorbellen, armbanden, hoeden, tasjes, (hand)schoenen, waaiers , etc. heeft ze ook alweer? Ik begrijp natuurlijk ook wel dat een Koningin een heel ander uitgavenpatroon heeft dan een normaal mens.
Maar laten we nou eens ff eerlijk zijn: Maxima is gewoon een 'big spender'. Kopen, kopen, kopen. Toch? Geen toonbeeld van duurzaamheid in ieder geval.

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

vrijdag 10 aug 2018 - 17:17

Leuk artikel Josine, bewijst maar eens hoe ingewikkeld het is om te kwantificeren! Ik volg deze website nu al een flink aantal jaren en vind eigenlijk ook wel dat het meevalt qua nieuw en oud qua kleding. Volgens mij wordt er bij het Belgische hof en in navolging bij modekoningin Mathilde nog meer gekwantificeerd. Als ik me goed herinner dan koopt Mathilde onder het prijsniveau van Maxima. Voorts is ze qua juwelen, tasjes en schoenen veel bescheidener. 1 gouden tasje van a bag with a story is bij haar voldoend. Maar ja is natuurlijk ook een andere stijl.

afbeelding van Mary

Mary

zondag 12 aug 2018 - 21:38

Mathilde komt uit adellijke familie. Vaak gaan die anders om met geld qua kleding.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 11 aug 2018 - 21:59

Wat een mooie artikel. Zuinig, of niet.. aan het hof gelden daar vast ander maatstaven voor. Ik vind het super leuk dat Máxima haar mooie kleding regelmatig herdraagt en het zou nog leuker zijn als ze ook nog eens iets kiest van de prachtuge eenmalig gedragen kledingstukken..

afbeelding van Jantje R

Jantje R

vrijdag 10 aug 2018 - 16:19

Maxima heeft zo ontzettend veel kleding dat het onzin is om over zuinig te praten. Ook de hoeden, tassen, schoenen en niet te vergeten juwelen zijn gigantisch qua hoeveelheid. En geef haar eens oneigenlijk. Wie het breed heeft , laat het breed hangen. Ik zal het in Maxima haar plaats niet anders doen. Want wat is nou leuker dan heel veel mooie en dure kleding te hebben.

afbeelding van karpathos

karpathos

vrijdag 10 aug 2018 - 21:54

En het houdt de economie draaiende.

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 16 aug 2018 - 14:54

Karpathos, alleen jammer dan dat ze hoofdzakelijk haar kleding bij Natan koopt, dus België, en nog veel meer in het buitenland, dus heeft de Nederlandse economie er niets aan.
Als ze het meeste in Nederland zou kopen dan zou je tenminste nog kunnen zeggen dat ze veel Nederlanders een baan bezorgt door haar uitgaven, helaas is dat dus niet zo.

afbeelding van Mary

Mary

zondag 12 aug 2018 - 21:31

Zo is het en als ze het eens laten veilen is het vast weer meer waard.

afbeelding van Babs74

Babs74

vrijdag 10 aug 2018 - 15:20

Wat een mooi artikel weer Josine! Complimenten.

afbeelding van Iris

Iris

vrijdag 10 aug 2018 - 14:03

Ik denk dat de wel of geen zuinigheid van Maxima niet alleen te bepalen valt door de kleding die ze draagt, ze besteedt heel veel geld aan schoenen, tassen (peper dure clutches bijv.) en juwelen. Accesoires dus. Zie hiervoor bijvoorbeeld het artikel over de oorbellen een paar dagen geleden.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 11 aug 2018 - 10:48

Dit artikel richt zich qua zuinigheid op kleding, maar over Máxima's accessoires is natuurlijk ook genoeg te vertellen. In vergelijking met haar collega's heeft Máxima veel hoeden, veel sieraden, weinig schoenen en weinig tasjes.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?