Máxima is dol op statement jewelry, en dat blijkt ook wel uit haar kleurrijke ringencollectie. Samen met goudsmid Jeroen Witkamp licht ik enkele opvallende exemplaren toe. 

Oranje Boven 
Tijdens het staatsbezoek aan Indonesië (maart 2020) werd er vooral gelet op Máxima's kleding, maar qua sieraden gebeurde er ook van alles. Zo droeg de koningin op de laatste dag een moderne ring in de kleur van haar achternaam. Jeroen Witkamp: "We zien hier een witgouden ring met briljant geslepen diamanten en bloedkoraal in fantasie cabochon-slijpsel. Dat wil zeggen: bol geslepen, zonder facetten. Een mooie techniek met een moderne look & feel. Doordat het bloedkoraal speciaal op maat is ingeslepen, ontstond er de mogelijk om te spelen met verschillende hoogtes en diktes. Het gaat hier absoluut om een ring uit het hogere segment."

Oranje Boven 2 
Deze tweede oranje kanjer is ook nog niet zo lang in gebruik, en kwam oa in beeld tijdens het staatsbezoek aan India, oktober 2019. Jeroen: "De ring is gezet met een groenige lemon kwarts en de zijstenen zijn Madeira/Palmyra citrienen.  De kleuren van deze stenen zijn donkerder dan die van natuurlijke citrien. Lemon kwarts/prasioliet en de citrienen krijgen deze kleuren door amethyst te verhitten tot ongeveer 500 graden. Tussen de citrienen zijn briljanten gezet.

Klassiek 
Van felle kleuren en moderne ontwerpen, gaan we door naar een echte klassieker: een grijze parelring met diamanten. Het juweel gaat al iets langer mee, en zou ook zomaar uit de koninklijke kluis kunnen komen. Jeroen: "Hier zien we een witgouden ring met entourage van briljanten en een barokvormige Tahiti-parel. Om parels te kweken worden in oesters kleine bolletjes geplaatst die gemaakt zijn van schelp of parelmoer. Samen met een stukje donoroester. Als reactie hierop gaat de oester de 'indringer' inkapselen met parelmoer en ontstaat er na ongeveer twee jaar een parel. Helaas voor de kwekers produceren niet alle oesters mooie ronde parels. De ronde parels zijn daarom het kostbaarst. De barokke parels met de grillige vormen zijn minder kostbaar, maar geven de goudsmid wel de mogelijkheid om andere ontwerpen te maken, aangepast aan de vorm van de parel. De naam barok komt van het Portugese woord barocco wat onregelmatig betekent."

De doorsnee van een parel:

Klassiek 2 
Een klassieker die al heel wat jaren meegaat, is deze bloemvorige parelring. Jeroen: "Hier zien we een klassieke platina/witgouden ring, die voorzien is van een witte Zuidzee-parel met een prachtig “luster” (glans). Een entourage van diamanten in briljant en navette/markies-slijpsel maakt het juweel af. Leuk detail: op de foto is te zien dat er een veer in de ring is gemonteerd, zodat hij op verschillende ringmaten te dragen is."

Eyecatcher 
Van alle ringen uit deze blog, valt deze paarse knoeperd het allermeest op. In 2015 dook het juweel voor het eerst op tijdens een ontvangst op Villa Eikenhorst, en sindsdien mag hij af en toe dienst doen als de koningin in het paars gekleed gaat. Jeroen: "Ook hier zien we een gouden ring, maar dit keer valt vooral de amethist op. Wat een enorme steen. Gezien het ontwerp, zou het me niet verbazen als de ring uit de collectie van Grisogono uit Zwitserland komt. Ik heb daar even op gezocht, maar kon niets vinden. Het ontwerp doet qua vormgeving ook wel wat Italiaans aan, dus dat zou ook nog kunnen. Wat mij verder nog opvalt is dat bij deze ring het goud tussen de zettingen zwart gemaakt is door middel van zwart rhodium. Dit geeft een apart effect. Nadeel is wel dat bij de zetpootjes van de stenen de zwarte kleur er na verloop van tijd afslijt.

Jeroen
Wil jij net als Máxima ook een eyecatcher om je vinger? Dat kan. In Nederland zijn diverse edelsmeden actief in het hogere segment, waaronder de kenner uit dit artikel: Jeroen Witkamp. Misschien is het wel leuk om hem even voor te stellen, dan hebben we ook een gezicht bij de naam.

 Het carrièreverhaal van Jeroen brengt ons terug naar 1986, want in dat jaar schreef hij zich in bij de Vakschool in Schoonhoven. Na een studie van vier jaar behaalde hij in 1990 zijn diploma goudsmeden, waarna hij als chef atelier aan de slag ging bij een toonaangevende Haagse juwelier. Dat beviel goed, maar het idee van een eigen atelier bleef kriebelen. In 2001 hakte hij de knoop door, en begon hij in stilte vanuit zijn eigen atelier juwelen te maken voor juweliers uit het hogere segment. Anno 2020 doet hij dat nog steeds, maar inmiddels is het ook mogelijk om zonder omweg met hem samen te werken. Dus wil jij nog een mooie herinnering tastbaar maken of brandt het vakantiegeld nog in je zak? Neem dan een kijkje op zijn website. Klik dan hier. 

~~~~~~

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van elisah.

elisah.

woensdag 24 jun 2020 - 07:43

Is het heel erg als ik zeg dat het bij mij overkomt als Rupsje nooit genoeg ?
Ik begrijp dat je als koningin juwelen draagt maar waarom zoveel en zo opzichtig ?
Als ik dan aan Maxima haar werk en bevlogenheid denk mbt micro krediet en deze foto,s zie weet ik niet goed wat ik er van moet ,zeggen .

afbeelding van Marie...

Marie...

woensdag 24 jun 2020 - 21:14

Begrijpelijke reactie. Onze koningin heeft namelijk van alles veel en dan meestal ook nog eens in de meest uitbundige variant: ringen, armbanden, schoenen, tasjes en kleren. Inderdaad rupsje nooitgenoeg. Hoezo: less is more? En ja, op al die kleurige, flamboyante overdaad draait deze leuke site. Waar we uiteindelijk toch allemaal veel lol aan beleven.
Stel je voor, een stille, bescheiden en zuinige koningin. Zou ik best veel waardering voor hebben. Maar wel een beetje saai toch?

afbeelding van Hennie64

Hennie64

donderdag 25 jun 2020 - 00:58

Van flamboyante overdaad naar stille (?) bescheiden zuinig en saai. Waarom van het ene uiterste naar het andere? Is er geen tussenweg dan?

afbeelding van Hennie64

Hennie64

woensdag 24 jun 2020 - 10:50

Nee hoor, ik begrijp uw inzicht volledig, eerlijkheidshalve denk ik ook wel eens zo. Maar aan de andere kant; ze heeft drie dochters en die wil ze natuurlijk alle drie wat nalaten. ik zou het anders ook niet weten, goed excuus? ;-) maar inderdaad denk ik bij de koningin weleens, overdaad schaadt. En je kunt tenslotte niet alles tegelijk dragen en oppassen dat het erdoor niet potsierlijk gaat worden.

afbeelding van elisah.

elisah.

woensdag 24 jun 2020 - 12:54

Zeker begrijp ik dat je mooie juwelen wilt nalaten voor je dochters, hoe mooi is dat?
Maar of je met zulke opvallende sieraden dan een goede keuze maakt, betwijfel ik

Maar ik wil er absoluut niet moeilijk over doen, dit is haar keuze en haar geld .
Als ik in boeken lees over vroegere koninginnen en regentessen ( zeker niet allemaal) en wat zij voor goeds deden met hun geld, word ik daar blijer van dan van deze sieraden..

afbeelding van Jens

Jens

dinsdag 23 jun 2020 - 21:37

Is het heel raar als ik alleen de citrienen mooi vind? En dan ook niet eens heel erg mooi.
De parel met de diamanten en de bloedkoralen vind ik ronduit lelijk. Wel leuk om de gedetailleerde uitleg te lezen Jeroen, thanks.

afbeelding van Suus

Suus

dinsdag 23 jun 2020 - 21:47

Nee hoor, ik vind het ook allemaal wat te opzichtig ;-) Ik hou zeker wel van diamanten, saffieren e.d. maar dan net wat verfijnder verwerkt (waarmee ik niet perse bedoel klein). Smaken verschillen, en ik snap ergens ook wel dat het bij een koningin best wat meer mag shinen. Inderdaad leuk om te lezen en mooie foto’s ook: details goed zichtbaar.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

dinsdag 23 jun 2020 - 19:53

Tjongejonge wat mij betreft heeft het ondanks alle briljanten en de edelstenen een enorm hoog kitscherigheid gehalte. Komt door de grofheid ervan.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 23 jun 2020 - 14:36

Wat een beauty’s deze ringen. De oranje ring met bloedkoraal en de paarse amethist zijn mijn favoriet. Maar ook de donkere parel is prachtig. Helaas heb ik ook kleine handen dus staat me dit niet maar bij Máxima kan ik er altijd goed van genieten!

afbeelding van AdrianavD

AdrianavD

dinsdag 23 jun 2020 - 09:05

Leuk, deze achtergrondinfo bij deze knoeperds van ringen! Ik zit ook altijd met bewondering naar de prachtige handen van Máxima te kijken. Deze ringen staan haar beeldschoon en zijn absoluut een koningin waardig. Mijn favoriet is oranje boven 2, klassiek maar wel een statement. Fijne dag allemaal!

afbeelding van Maria48

Maria48

dinsdag 23 jun 2020 - 09:03

Prachtige ringen, de een nog mooier dan de andere.Ik draag dagelijks maar een ring, en dat is mijn trouwring. Mijn overige ringetjes liggen mooi te zijn in een doosje.Heb altijd last van ringen dragen, blijven haken aan kleding, onhandig in de keuken, onpraktisch bij mijn achter-klein-kindjes, ja hoor u leest het goed.Dus laar ik de ringen voor wat ze zijn. Maar de koninklijke ringen zijn ongetwijfeld schitterend, vooral het verhaal erom heen.

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

maandag 22 jun 2020 - 23:35

....dank U voot het interessante en vooral vakkundige overzicht. Hr.Witkamp is een groot kunstenaar, dat blijkt uit de stijlvolle,
kostbare ontwerpen.

afbeelding van Margreet

Margreet

maandag 22 jun 2020 - 23:15

Klopt, oranjefan. Handen/vingers (ook karakters) moeten "passen" bij de ringen die gedragen worden! Ik vind veel van de bovengetoonde ringen mooi maar zou ze zelf niet willen hebben/kunnen dragen. Ze passen niet bij mij. Maar goed, het gaat niet om mij. Máxima kan echt heel veel dragen (zowel qua kleding als qua accessoires) omdat zij een veel meer flamboyante persoon is dan ik dat ben.

afbeelding van Marjet

Marjet

maandag 22 jun 2020 - 22:30

Wat ontzettend leuk om een vakkundige toelichting te krijgen! De 'Oranje boven 2' is mijn favoriet! Mooi kleuren, mooie setting. Ook de ring met amethist vind ik erg mooi. De ring met het bloedkoraal, hoe vakkundig gemaakt ook, is helemaal niet mijn ding. Een beetje 'blubsig' vind ik hem.

afbeelding van Marie...

Marie...

maandag 22 jun 2020 - 21:41

Maxima heeft prachtige handen dus ja, ik begrijp heel goed dat ze voor knoeperts van ringen kiest. En voor kleur. Staat haar geweldig. Maar het zijn qua ontwerp (afgezien van de kleur en formaat dan) allemaal wel erg klassiek vormgegeven ringen. Ze mag wat mij betreft wel een beetje experimenteren. Bibi van der Velden bijvoorbeeld, Brigitta Sueters. Of (betaalbaarder) Sluisjuwelen.

afbeelding van Anouk

Anouk

maandag 22 jun 2020 - 20:16

Ik vind ze prachtig! Net als oranjefan staan dit soort ringen ook niet zo mooi aan mijn handen, ik ga liever voor iets smals en verfijns :) al moet ik zeggen dat de ring met de witte parel ook wel in mijn juwelenkistje mag belanden hahaha

Dank Josine en Jeroen voor deze mooie toelichting!

afbeelding van Birchwood

Birchwood

maandag 22 jun 2020 - 19:49

Wat een pracht aan sieraden heeft onze Máxima toch! Erg leuk om deze ringen eens goed te kunnen bekijken voorzien van professioneel commentaar. Dank je wel Jeroen en Josine.
O ja, ik vind ze allemaal mooi ;-)

afbeelding van oranjefan

oranjefan

maandag 22 jun 2020 - 19:40

Prachtige ringen, maar voor zulke ringen moet je wel grote handen hebben vind ik.
Mijn eigen handen zijn best klein, dus mij zou het niet staan. Maxima kan het prima hebben en ze houd van statement dingen, dus ja, een goede match!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?