Bij officiële gelegenheden draagt onze koning vaak zwart glad leren gespschoenen. Op de foto's waarop we het koningspaar zien thuiswerken (of noem je dat bij hen 'paleiswerken'?), draagt de koning heel ander schoeisel: bruine, suède mocassins. Linda van Deventer, onze schoenenanalyst, legt ze onder de loep. 

Linda: "Dit zijn niet zomaar mocassins: de bruine instapper, model Gommino, kent een rijke historie en heeft het Italiaanse lederwaren merk Tod's groot gemaakt. Tod's werd in de jaren 20 van de vorige eeuw door de Italiaan Filippo Della Valle opgericht en maakt vanaf het begin handgemaakte schoenen. Het bedrijf begint klein vanuit een kelder en groeit uit tot een zeer succesvol bedrijf. Het grote succes begint in de jaren 70 wanneer de kleinzoon van de oprichter het model Gommino internationaal introduceert en het bedrijf wereldwijd op de kaart zet. 

Driving shoe
De Gommino is officieel een 'driving shoe': een schoen om mee auto te rijden. Door de zool van de Gommino komen 133 rubberen nopjes die doorlopen tot op de hiel. Dit is gedaan zodat de bestuurder van een auto de voet goed af kan zetten, wanneer hij flink wil gassen.

Maakwijze
De Gommino wordt tot op de dag van vandaag met de hand gemaakt. Tod's is er trots op dat in hun fabrieken verschillende generaties aan hun schoenen werken en het ambacht wordt doorgeven aan jongere familieleden. De klassieke Gommino heeft geen aparte zool; de zijkanten en de zool zijn gemaakt uit één stuk leer, waar gaatjes in worden gestanst waar vervolgens de rubberen nopjes doorheen worden geplaatst. De bovenzijde wordt afgewerkt met een zogenaamde 'spiegel' die met de hand en een grove steek erop wordt gestikt.

Verschil tussen loafers en mocassins
Wat maakt de Gommino een mocassin? Het feit dat de Gommino geen losse zool heeft, maakt de schoen een mocassin. Een loafer lijkt misschien veel op dit type schoen, maar heeft wel een losse loopzool. Doordat de zijkanten en de zool van de Gommino zijn gemaakt uit één stuk leer, kun je de schoen niet verzolen. De rubberen nopjes zijn wellicht handig als je auto wil rijden, op stoeptegels slijten ze helaas snel. Het is dus verstandig dat onze koning deze mocassins binnenshuis op zijn tapijt draagt, wanneer hij er langer dan één seizoen van wil genieten!

Koninklijke allure
Onze koning is niet de enige die graag op schoenen van het merk Tod's loopt. Ook koningin Máxima is meerdere malen op schoenen van dit merk gesignaleerd. In Engeland zijn ze eveneens dol op dit Italiaanse lederwaren merk. Een tas uit de collectie is zelfs vernoemd naar prinses Diana: de Tod’s D Bag. Maar ook de jonge generatie royals weet het merk te waarderen, zo is hertogin Catherine meerdere malen op schoenen van dit merk gespot. Al met al is het lederwaren merk Tod's dus een klassieker onder de royals!

Over de auteur: Linda van Deventer is tekstschrijver en maakt als hobby schoenen en tassen. Schrijven over modeaccessoires is haar dan ook op het lijf geschreven. Op ModekoninginMáxima vertelt ze graag over modemerken en geeft ze tips over pasvorm en maakwijzes.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zondag 26 apr 2020 - 16:22

Mooi zijn ze en ze lopen vast heerlijk. Zo’n schoen die altijd goed is!

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

zondag 26 apr 2020 - 12:59

...zijn super gemakkelijk en men voelt nauwelijks iets - behalve het vakmanschap, waarmede zij zijn gemaakt.Heb zelf ook een paar in zwart leer, zijn helaas wel beetje duur, maar zijn heel durabel. Echter minder geschikt als 'straatschoen'.

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 25 apr 2020 - 21:34

O jee ik geloof dat ik liever niet de blote enkels van de koning had gezien. Ik denk er maar wat haar en een kleurtje op

afbeelding van oranjefan

oranjefan

zaterdag 25 apr 2020 - 20:46

Leuke huisschoenen, staan WA goed.
Ik heb eens rondgekeken op de site van Tod's: staan voor de dames idd ook mooie items op, zoals de tassen, muiltjes en slingbacks.

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

zaterdag 25 apr 2020 - 20:39

Ze zullen best lekker zitten/lopen maar mijn man hoeft ze van mij niet perse aan ;)

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?