Het was vandaag een heerlijk zomerse dag, dus daarom sluit ik de week af met een blog over het diamanten zonnestraaldiadeem. 

Als koningin draagt Máxima vooral de grotere stukken uit de koninklijke kluis. Ik geef haar daarin groot gelijk, want afgezien van de hoofdpijn moet het heerlijk zijn om voor een paar miljoen aan diamanten op je hoofd te hebben. Toch hoop ik stiekem wel dat we haar nog een keer gaan zien met het relatief bescheiden zonnestraaldiadeem. Het juweel kent namelijk een mooie en rijke geschiedenis.

Het juweel werd voor het eerst beschreven in de archieven van Mellerio en dat is ook niet zo gek. In het jaar 1888 bestelde het Nederlandse hof bij de Franse juwelier namelijk "1 diademe faiant collier ornements brillants blancs et bruns'. Oftewel: een diadeem dat ook als collier gebruikt kan worden, gemaakt van witte en bruine diamanten. Helaas hebben we het oorspronkelijke ontwerp nooit mogen aanschouwen en de collier-variant evenmin. Om onverklaarbare redenen hebben Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix het ontwerp van Mellerio niet publiekelijk gedragen. De verbazing was dan ook groot toen prinses Mabel op haar trouwdag met het diadeem op de proppen kwam. Wat droeg zij in vredesnaam op haar hoofd? Had ze een nieuw diadeem van haar schoonmoeder gekregen of schuilde er toch een ander verhaal achter de mysterieuze glimmer? 

Door de Rijksvoorlichtingsdienst werd Mabels diadeem die dag omschreven als een tweede versie van het saffieren inhuldigingsdiadeem, maar na gedegen onderzoek van kenners als Vincent Meylant, kwam het juiste verhaal naar boven. Het zonnestraaldiadeem is een juweel an sich, geen tweede versie van. Toch is er wel een link tussen beide juwelen, want de bruine diamanten van het zonnestraaldiadeem, zijn inderdaad vervangen door witte diamanten uit het saffieren inhuldigingsdiadeem. 

Aangezien prinses Mabel op 29 april 2013 het zonnestraaldiadeem droeg tijdens het afscheidsdiner van koningin Beatrix, heeft iemand van de hofhouding 's nachts of misschien zelfs de volgende morgen de stenen weer om moeten zetten, want Máxima droeg het saffieren diadeem op de dag van de inhuldiging mét de verwisselbare diamanten. 

Tot nu toe hebben we Máxima slechts twee keer gezien met het zonnige ontwerp van Mellerio. Het zou mij niet verbazen als het nu geduldig ligt te wachten op de nieuwe generatie, maar wie weet herontdekt Máxima in de toekomst de magie van het diamanten zonnestraaldiadeem wel. Ik ben voor. Jij? 

Klik hier voor een overzicht van alle diademen die Máxima tot nu toe heeft gedragen. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Jens

Jens

maandag 03 aug 2020 - 16:43

Nooit geweten dat er bruine diamanten bestaan. Het diadeem vind ik mooier dan de trouwjapon van V & R.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

maandag 03 aug 2020 - 15:51

Wat een mooi diadeem. Ook interessant verhaal bij de achtergrond, leuk om te lezen en te weten. Nu kijk ik wel uit naar de versie met de bruine diamanten.
Staat zowel Mabel als Máxima erg mooi, maar vind ook dat Máxima wel iets “meer” kan hebben. Gelukkig stelt ze ons daarin niet teleur ;-)

afbeelding van Tony

Tony

maandag 03 aug 2020 - 15:25

Heel mooi en eenvoudig en daardoor misschien een beetje bescheiden voor onze koningin die ik liever met een diadeem zie dat wat meer uitgesproken is, net als zijzelf. Blijft leuk om te zien hoe ze dezelfde stenen voor meerdere juwelen kunnen gebruiken!

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

maandag 03 aug 2020 - 14:29

....de werking van dit diadeem bestaan daarin, dat de diamanten 'op een stokje' zoals U het uitdrukt,
meebewegen, door bewegingen van het hoofd van de draagster en daardoor een bijzondere, sprankelende
schittering veroorzaken.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 03 aug 2020 - 13:32

Wat een mooi diadeem is dit. Het staat Máxima en Mabel heel mooi, maar ik ben ook wel benieuwd naar de variant met bruine diamanten.
Lijkt me zeker een diadeem dat goed door Amalia, Alexia of Ariane gedragen kan worden.

afbeelding van sanne010

sanne010

maandag 03 aug 2020 - 13:10

Ik vind dit helemaal geen ontwerp. Het zijn diamanten op een stokje. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat Mellerio dit heeft ‘ontworpen’.

afbeelding van Elles

Elles

maandag 03 aug 2020 - 11:23

De term " op de proppen komen" wordt vaker gebruikt,Doro,zie het laatste bericht over prinses Diana.Ook daar gebruikt Josine deze uitdrukking.

afbeelding van Maria48

Maria48

maandag 03 aug 2020 - 10:30

Een prachtig diadeem, en nee geen commentaar op de tekst die Josine gebruikt, heerlijk losjes en spontaan, daar hou ik van. Ik vind het altijd weer bijzonder dat onderdelen hoe klein ook bij verschillende diademen kunnen geplaatst worden.. Zo worden het alleen al kunststukken op zich Zo kunnen de koninklijke dames verrassend, elegant over de rode loper gaan!

afbeelding van oranjefan

oranjefan

zondag 02 aug 2020 - 20:48

Het is een vrij "bescheiden" diadeem, maar toch schitterend. Ik vind het wel leuk om het in de nabije toekomst terug te zien bij iemand van de volgende generatie.

afbeelding van Doro

Doro

zondag 02 aug 2020 - 16:22

Sorry Josine jij schrijft altijd zo vriendelijk en respectvol en soms met een grappige kwinkslag. maar deze keer vind ik de tekst niet zo leuk: een bruid komt toch niet met "iets op te proppen"? en "wat droeg zij in vredesnaam op haar hoofd", het lijkt zo net alsof ze er echt belachelijk uit zag en een vreemd object of zo op haar hoofd heeft.

verder vind ik dit diadeem mooi voor Mabel die er vaak bescheiden gekleed uitiziet en zelf ook petite is. Voor Maxima zou ik zeggen, doe je naam eer aan en kies voor groot en veel. Ook vind ik de vorm niet zo mooi bij haar. net als pauwen staart en nog een ander diadeem, een meet breed diadeem mooier bij haar gezicht

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 03 aug 2020 - 16:08

Hoi Doro,

Dank voor de feedback. Ik associeer 'op de proppen komen' niet met een negatieve insteek, maar zo blijkt maar weer dat woorden bij iedereen weer een andere lading kunnen hebben. Als je er over door wilt praten: be my guest, je hebt mijn mail.

:-)

afbeelding van Magda

Magda

zondag 02 aug 2020 - 11:54

Prachtig diadeem.
En ik vond het bijzonder dat Mabel dit bij haar huwelijk mocht dragen, te meer omdat het zolang in de kluis had gelegen. Lieve geste van koningin Beatrix.
Hopelijk zien we prinses Amalia hier snel mee.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zondag 02 aug 2020 - 11:35

Wat een lief diadeem. Staat Maxima heel goed bij deze rode jurk. Goede keuze van Mabel voor haar trouwdag, staat haar goed (de jurk bij t afscheidsdiner helaas niet).
Is een prima diadeem om mee te starten voor de nieuwe generatie....

afbeelding van Trixedo

Trixedo

zaterdag 01 aug 2020 - 23:35

Foto's 1 en 2 tonen het (toen nog) kroonprinselijk paar in Thailand in 2006, toen Willem-Alexander en Máxima er de 60e verjaardag van de ondertussen gestorven Koning Bhumibol gingen meevieren. Er waren twee gala-avonden; op de andere droeg Máxima een al even schitterende avondjurk (met stroken, van Valentino) en een andere prachtige diamantendiadeem ! Daar heb je toch ook foto's van, Josine ?

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

zaterdag 01 aug 2020 - 23:15

...dank U zeer voor het hoog interssante verhaal achter dit prachtige juweel. Wellicht komt het otiginele ontwerp
toch nog een keer te voorschijn.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?