Geweven van zijde, staal of versleten denim. Geknoopt, geplooid of ingesnoerd. Gedragen uit protest, om iets te vieren of gewoon, op weg naar het werk. In de nieuwe expositie van het Amsterdamse Wereldmuseum staat de statement-sari centraal.
SARI/STATEMENT toont de sari als één van de grootste wereldwijde fashion-verhalen van dit moment. Op de mode-expositie zie je hoe ontwerpers, dragers en makers op hun eigen manier het kledingstuk vormgeven en inzetten. Soms als vorm van zelfexpressie, soms als verzetsdaad, mode of geste.
Ik heb zelf de expositie hoog op mijn to do-lijstje staan vanwege Máxima’s roze sari van Jan Taminiau. Die is ook op de expositie te bewonderen.
De koningin droeg het kledingstuk tijdens een staatsbanket in India, als geste aan het gastland.
Voor het kledingstuk werd er een roze sari van de paleiszolder gehaald. Máxima nam de souvenir in 2007 mee naar huis, toen ze in India was vanwege een staatsbezoek. De kleur van de stof verwijst naar Jaipur, de roze stad van India.
Ik heb ooit zelf eens een hele echte sari mogen dragen, prachtig! Dit is geen sari. Een sari heeft o.a.een omslag die zie ik hier niet. Wel vind ik deze japon een van de mooiste die J.T. ooit heeft gemaakt. De kleur en de stof gewoonweg schitterend!
Mee eens !!! Ja, Heerlijk gevoel het dragen van een echte sari !!
Sari of geen sari, niet moeilijk doen, dit is gewoon een schitterend ontwerp! Prachtig met de diamanten bandeau (die zal de gemiddelde sari draagster ook niet tot haar beschikking hebben🤪).
Gewoonweg prachtig
WaUW wat is het toch een mooie jurk. Ik ben heel benieuwd naar de tentoonstelling, hopelijk lukt het om er naartoe te gaan.
Het blijft toch echt een plaatje deze sari, kleur en model staan Maxima zo mooi!
Weet nog niet of ik ook naar de tentoonstelling kan gaan ivm tijd, maar vind ik een gaatje dan ga ik zeker.
Heel interessant wat er op het journaal werd uitgelegd over de sari en vooral de ontwikkeling ervan, die tot op heden doorgaat. Er was een speciale sari draping dame (Shahneela Shehereen)
uit India overgekomen om alle sari’s goed te draperen.
Altijd gedacht dat er maar één manier was om een sari te dragen, maar dat klopt niet, er zijn honderden verschillende manieren en er komen er nog steeds bij.
Voor wie wil gaan: Wereldmuseum (vroeger Tropenmuseum) in Amsterdam (pas op in Rotterdam zit ook een wereldmuseum, zou je zo maar het verkeerde museum kunnen gaan🫣).
Een echte sari is een lap stof van geloof ik 1 meter breed en ettelijke meters lang die zodanig en met enige kunst over het lichaam geplooid en geknoopt wordt. … en wat maxima draagt is mi een mooie niet geknoopte avondjurk in een uiterst mooie stof mogelijks een handbewerkte stof die voor een sari kan gebruikt worden. Met een sari wordt ook steeds een korte t shirt ( tot onder de borst) gedragen .
maar ik denk dat er geen twijfel mogelijk is : deze tentoonstelling zal zeker mooi zijn en doen dromen … alleen al de kleuren , de verschillende stoffen enz waar india zo creatief in is..
Ohhh, deze mooie jurk! Vast veel plezier Josine😊
Ik ga zeker ook, zie 📰 Nieuwsflits ⚡️ van gisteren 🩷 Suikerzoete 🥻
#wereldmuseumamsterdam
Sorry maar dit is geen sari. Het lijkt er misschien op maar helaas geen sari. Een sari draagt heel anders en zit anders in elkaar. Wel mooie stof.
Helemaal mee eens Barbara. Een sari is heel anders. Ben net weer in India geweest en ik heb niemand in deze “sari” gezien. Sterker, hij zou als ongepast gezien worden. De stof is mooi (te girly girly naar mijn smaak) maar het is gewoon een one shoulder avondjurk.
@Josine Droogendijk: gezien jouw grote liefde voor dit kledingstuk wens ik je een mooi bezoek.
🎦 Beste Krielie, wellicht geeft deze N⭕️S bijdrage van gisteren u meer informatie over de ontwikkeling van de 🥻
Ik heb het gezien maar wat bedoel je hiermee te zeggen? Ik begrijp heus wel dat ontwikkelingen aan de sari niet voorbij gaan. Maar als je goed kijkt naar het item dan zijn de voorbeelden zoals lady gaga een uitzondering. Als eerste wordt er een “Klassieke” sari getoond. In India zie je ook verschillende sari’s. De verschillen zijn dan vooral zichtbaar in de diverse sociale klassen. En persoonlijk ben ik meer van de klassieke sari en dat kleurt ook mijn mening over de “sari” van Máxima. Gevoegd bij het feit dat ik geen affiniteit heb met one shoulder kleding.
Ik begrijp uw uitleg en voorkeur, kan me er ook wel iets bij voorstellen. Ik ga de expositie zeker bekijken, het gebouw – voormalig Tropenmuseum – is eigenlijk al een bezoek waard!
Wat denkt u als u hoort vertellen en uitleggen over de door/ontwikkeling van de sari? 🥻
Ontwikkelingen op ieder vlak gaan door. Daar kan ik wel “Bezwaren” tegen hebben maar daar zal niemand zich ook maar iets van aantrekken. Zeker bij het ouder worden hoort aanpassen, accepteren en het jezelf eigen maken. En dat geldt dus ook voor kleding. En als niet Indiase heb ik daar al helemaal niets over te zeggen. ‘s Lands wijs, ‘s lands eer en daar hebben we het mee te doen. De westerse blik werkt niet in landen zoals India wat zo’n andere cultuur heeft als de onze.
Ik kan wat U doorstuurde niet openmaken echter het plaatje hierboven van M is geen saree. Echt niet. Het is een easy fix die fool proof is en niet los kan gaan. Absoluut geen saree. Een saree heeft tot zeven meter stof en plooi na plooi. Is ingewikkeld en fantastisch tegelijkertijd. Sorry but no.
Ik begrijp uw reactie, ben tweemaal naar India afgereisd. 🇮🇳
Toch vraag ik u de film van de NOS te bekijken, het gaat over de door/ontwikkeling van de sari, hopelijk plak ik de 🔗 nu juist in het bericht.
https://nos.nl/video/2516411-een-ode-aan-de-eeuwenoude-sari-het-kledingstuk-dat-zich-blijft-vernieuwen
Nu pas het filmpje bekeken. Interessant , er wordt gesproken over invloed van de sari op het huidige modebeeld . en ik denk dat de tentoonstelling ook zo moet gezien worden. Het is dus niet alleen een tentoonstelling over sari’s.
Okay. Ik kon het openmaken en heb gekeken. Er was een (1) zinnetje over het feit dat de saree comfortabel moet zitten. Dat betekende niet dat er shortcuts mogen worden genomen. Er zijn enorm veel vrouwen die in India de vloer schoonmaken in een saree. Meer dan ons land inwoners heeft en duizend keer over. M had een ode kunnen brengen aan de saree-dragers (rijk en arm) maar heeft dat niet gedaan. Don’t know why. Stiekem denk ik dat de stof bedoeld was voor een lengha choli. Volgende onderwerp 🙂
Maar worden die niet vooral bij huwelijken gedragen? Het zijn eigenlijk onze maxirokken.
‘Party wear’ is de lengha choli of de saree. De lengha choli gebruikt veel minder stof vandaar dat ik denk dat de originele bedoeling van M haar jurk een lengha choli was.
Party wear is zijden welke de armeren zich niet kunnen veroorloven uiteraard. Hun partywear blijft de katoenen saree. Rijke vrouwen hebben wel 600 saree’s in de kast hangen.
Je hebt in India ook de kurti en kurta. Die kun je op jeans dragen. Je hebt ook de salwar kameez. Die zit trouwens heel lekker.
In al dit geldt dezelfde regel : winter is zijden (warm) en de zomer is katoen (vocht opnemend).
India is 1.5 miljard mensen en vergelijkbaar met Europa kwa grootte, zeg ik altijd. Dus erg veel verschil in bijna elk opzicht. Ik kan nog verder schrijven over India maar best is om zelf te gaan kijken xx
ahhhh u bent een kenner 👌🏼 wat leuk! idd, deze zeer hardwerkende vrouwen van lagere kasten dragen de sari ook, vaak wat korter las ik net ergens.
Dat ‘korter’ is omdat de dames die schoonmaakster zijn, de saree een beetje oprollen bij de buik zodat de saree niet in de weg zit als ze gehurkt de vloer vegen of dweilen. Lopen daarbij ook op blote voet. Dus tijdelijk korter en daardoor praktisch.
Heel erg mooi. Die kleur is echt prachtig.
Misschien lees ik niet goed maar heeft ze de lap stof mee genomen of was dit al zo voor haar gemaakt in India?
Jan Tamineau heeft de sari gemaakt, het gaat dus echt om de lap stof
Ok, dank je wel voor de info
Ik denk dat ik hier volgende week heen ga, tussen de welkomstceremonie en het staatsbanket. Als de sari dan weg is, weten we gelijk wat Máxima die avond gaat dragen, haha 😉
Dat wordt dus een welbestede dag!
Hou ons op de hoogte hoor, want daar kijken we naar uit!🤩