Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 22 jun 0 reacties

Máxima's kleurrijke ringencollectie

Máxima is dol op statement jewelry, en dat blijkt ook wel uit haar kleurrijke ringencollectie. Samen met goudsmid Jeroen Witkamp licht ik enkele opvallende exemplaren toe. 

Oranje Boven 
Tijdens het staatsbezoek aan Indonesië (maart 2020) werd er vooral gelet op Máxima's kleding, maar qua sieraden gebeurde er ook van alles. Zo droeg de koningin op de laatste dag een moderne ring in de kleur van haar achternaam. Jeroen Witkamp: "We zien hier een witgouden ring met briljant geslepen diamanten en bloedkoraal in fantasie cabochon-slijpsel. Dat wil zeggen: bol geslepen, zonder facetten. Een mooie techniek met een moderne look & feel. Doordat het bloedkoraal speciaal op maat is ingeslepen, ontstond er de mogelijk om te spelen met verschillende hoogtes en diktes. Het gaat hier absoluut om een ring uit het hogere segment."

Oranje Boven 2 
Deze tweede oranje kanjer is ook nog niet zo lang in gebruik, en kwam oa in beeld tijdens het staatsbezoek aan India, oktober 2019. Jeroen: "De ring is gezet met een groenige lemon kwarts en de zijstenen zijn Madeira/Palmyra citrienen.  De kleuren van deze stenen zijn donkerder dan die van natuurlijke citrien. Lemon kwarts/prasioliet en de citrienen krijgen deze kleuren door amethyst te verhitten tot ongeveer 500 graden. Tussen de citrienen zijn briljanten gezet.

Klassiek 
Van felle kleuren en moderne ontwerpen, gaan we door naar een echte klassieker: een grijze parelring met diamanten. Het juweel gaat al iets langer mee, en zou ook zomaar uit de koninklijke kluis kunnen komen. Jeroen: "Hier zien we een witgouden ring met entourage van briljanten en een barokvormige Tahiti-parel. Om parels te kweken worden in oesters kleine bolletjes geplaatst die gemaakt zijn van schelp of parelmoer. Samen met een stukje donoroester. Als reactie hierop gaat de oester de 'indringer' inkapselen met parelmoer en ontstaat er na ongeveer twee jaar een parel. Helaas voor de kwekers produceren niet alle oesters mooie ronde parels. De ronde parels zijn daarom het kostbaarst. De barokke parels met de grillige vormen zijn minder kostbaar, maar geven de goudsmid wel de mogelijkheid om andere ontwerpen te maken, aangepast aan de vorm van de parel. De naam barok komt van het Portugese woord barocco wat onregelmatig betekent."

De doorsnee van een parel:

Klassiek 2 
Een klassieker die al heel wat jaren meegaat, is deze bloemvorige parelring. Jeroen: "Hier zien we een klassieke platina/witgouden ring, die voorzien is van een witte Zuidzee-parel met een prachtig “luster” (glans). Een entourage van diamanten in briljant en navette/markies-slijpsel maakt het juweel af. Leuk detail: op de foto is te zien dat er een veer in de ring is gemonteerd, zodat hij op verschillende ringmaten te dragen is."

Eyecatcher 
Van alle ringen uit deze blog, valt deze paarse knoeperd het allermeest op. In 2015 dook het juweel voor het eerst op tijdens een ontvangst op Villa Eikenhorst, en sindsdien mag hij af en toe dienst doen als de koningin in het paars gekleed gaat. Jeroen: "Ook hier zien we een gouden ring, maar dit keer valt vooral de amethist op. Wat een enorme steen. Gezien het ontwerp, zou het me niet verbazen als de ring uit de collectie van Grisogono uit Zwitserland komt. Ik heb daar even op gezocht, maar kon niets vinden. Het ontwerp doet qua vormgeving ook wel wat Italiaans aan, dus dat zou ook nog kunnen. Wat mij verder nog opvalt is dat bij deze ring het goud tussen de zettingen zwart gemaakt is door middel van zwart rhodium. Dit geeft een apart effect. Nadeel is wel dat bij de zetpootjes van de stenen de zwarte kleur er na verloop van tijd afslijt.

Jeroen
Wil jij net als Máxima ook een eyecatcher om je vinger? Dat kan. In Nederland zijn diverse edelsmeden actief in het hogere segment, waaronder de kenner uit dit artikel: Jeroen Witkamp. Misschien is het wel leuk om hem even voor te stellen, dan hebben we ook een gezicht bij de naam.

 Het carrièreverhaal van Jeroen brengt ons terug naar 1986, want in dat jaar schreef hij zich in bij de Vakschool in Schoonhoven. Na een studie van vier jaar behaalde hij in 1990 zijn diploma goudsmeden, waarna hij als chef atelier aan de slag ging bij een toonaangevende Haagse juwelier. Dat beviel goed, maar het idee van een eigen atelier bleef kriebelen. In 2001 hakte hij de knoop door, en begon hij in stilte vanuit zijn eigen atelier juwelen te maken voor juweliers uit het hogere segment. Anno 2020 doet hij dat nog steeds, maar inmiddels is het ook mogelijk om zonder omweg met hem samen te werken. Dus wil jij nog een mooie herinnering tastbaar maken of brandt het vakantiegeld nog in je zak? Neem dan een kijkje op zijn website. Klik dan hier. 

~~~~~~

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments