Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan India en de inhuldigingsceremonie van de Japanse keizer in Tokio, ging de aandacht vooral uit naar de prachtige japonnen van koningin Máxima. Begrijpelijk, maar ook haar gedragen juwelen verdienen natuurlijk aandacht. We maken een kleine selectie van de meest interessante juwelen, die onze vorstin gedragen heeft tijdens de bezoeken aan beide landen. Onze juwelenkenner Edwin Fellner heeft ze voorzien van commentaar. Geniet ervan!
Het staatsbezoek begon op 14 oktober in New Delhi, waar president Ram Nath Kovind en zijn echtgenote Savita Kovind het Koninklijk Paar ontvingen in het presidentieel paleis (Rashtrapati Bhavan). Onze koningin droeg bij haar midi-jurk van blauw kant, gemaakt door Natan, prachtige aquamarijnen, die een bijzonder verhaal met zich meedragen. De edelsteen Aquamarijn kwam in het begin van de 20e eeuw flink in de belangstelling door de prachtige ontwerpen van de grote en beroemde juweliers. De edelsteen wordt in grote stukken van hoge kwaliteit gedolven (vaak in Brazilië) en is zeer betaalbaar.
De grootste aquamarijn in de collectie van het Huis van Oranje Nassau werd tijdens de eerste dag van het staatsbezoek gedragen door Maxima, ditmaal hangend aan haar diamanten strikbroche. Over deze grote, met briljanten bezette, druppelvormige aquamarijn bestaan twee verschillende theorieën: In 1820 kreeg de toenmalige Prinses Anna Pavlova van haar echtgenoot (de latere Koning Willem II) voor haar verjaardag een grote druppelvormige aquamarijn voor haar verjaardag t.w.v. fl 5000,-. Ook de prachtige steen was afkomstig uit Brazilië. Na het overlijden overlijden van Koningin Anna Pavlovna ging de grote aquamarijn over naar haar zoon Willem III, met het uitdrukkelijke verzoek deze prachtige blauwe steen te beschouwen als „familiejuweel“. Anna Pavlovna beschouwde het juweel als „heilig“ voor haar.
De tweede theorie over deze aquamarijn is dat Prins Bernhard de steen aan Juliana schonk als verlovingsgeschenk, hangend aan een witgouden collier. Gezien de financiële positie van de Prins von Lippe-Biesterfeld, betwijfel ik of deze theorie op waarheid berust. Hoogstwaarschijnlijk heeft Koningin Wilhelmina haar overgrootmoeder’s aquamarijn uit de kluis gehaald en deze aan Berhard gegeven, die er vervolgens een witgouden collier bijkocht om deze te kunnen schenken aan zijn verloofde.
Toen het paar uiteindelijk trouwde, kreeg Juliana van haar schoonmoeder Prinses Armgard een prachtige set briolette geslepen aquamarijnen cadeau. Deze kwamen hoogstwaarschijnlijk uit haar eigen collectie. De briolette geslepen aquamarijnen kunnen aan verschillende hangers worden bevestigd. En juist deze afwijkende versie, droeg Maxima in India, nl. met de diamanten hangers van de Mellerio set.
Lezers met een arendsoog konden ook nog een rechthoekige aquamarijnen broche zien, gepind op Maxima’s hoed. Deze broche in „Edwardian“ style schonk Prins Berhard zijn vrouw bij hun 25-jarige huwelijksfeest in 1962. Deze broche, Juliana’s favoriet, wordt nog zeer regelmatig gedragen door verschillende vrouwelijke leden van het koningshuis.
Juwelen staatsbanket
De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket in het presidentieel paleis, waar Koningin Maxima haar prachtige sari-japon van Jan Taminiau combineerde met historische juwelen. Niet te missen waren haar gigantische diamanten oorhangers, samengesteld van de diamanten die normaal prijken op de „Stuart“ tiara. Maxima heeft deze versie inmiddels meerdere malen gedragen, oa tijdens Royal Ascot.
Nauwelijks zichtbaar op haar prachtige japon, droeg onze vorstin tevens een prachtige strikbroche met roze diamanten, die oorspronkelijk in een langere versie met parels werd gedragen. Via koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem lll, is deze strikbroche in de negentiende eeuw, middels haar bruidsschat, in de Oranjecollectie gekomen. De diamanten en parels van dit juweel zijn afkomstig uit het bezit van haar moeder, Catharina Pavlovna, geboren Grootvorstin van Rusland, koningin van Württemberg. Zeker is dat in de broche stenen uit het bezit van de Russische tsaar zijn verwerkt, waaronder zes uiterst kostbare roze diamanten, gedolven in Brazilië. De strikbroche kan, zoals zoveel Oranjejuwelen, in verschillende uitvoeringen gedragen worden. Maxima droeg tijden het banket in New-Dehli de ingekorte versie zonder de hangers en parels.
In tegenstelling tot haar collega’s, droeg Maxima wel een diadeem in India. Of misschien beter gezegd: een diamanten hoofdband. (bandeau). Deze bandeau heeft een behoorlijke geschiedenis. De enorme diamanten die deze bandeau vormen, waren oorspronkelijk een onderdeel van een ketting (riviére). De diamanten worden vaak ten onrechte geïdentificeerd als rozengeslepen stenen, maar dat is blijkbaar niet het geval. In 1879 werd het riviére (en een grote devant de corsage) door het Nederlandse volk gegeven aan prinses Emma van Waldeck en Pyrmont ter gelegenheid van haar huwelijk met koning Willem III van Nederland. Gemaakt in Amsterdam door Alfred Josephus Jitta, de officiële hofjuwelier van koningin Sophie. Emma's dochter, koningin Wilhelmina, liet de diamanten halsketting van haar moeder, oorspronkelijk bezet met vierendertig stenen, in 1937 in dit verbluffende bandeau diadeem zetten.
In dit, eenvoudig ogende, diadeem zijn zevenentwintig enorme diamanten, elk (!) met een gewicht van bijna of meer dan 20 karaat verwerkt.. De verblijfplaats van de zeven resterende diamanten van de ketting is onbekend. Wilhelmina droeg het diadeem slechts eenmaal in het openbaar voor een officieel staatsportret en werd na haar dood geërfd door haar dochter, koningin Juliana. Juliana was dol op diamanten en sieraden en deze bandeau was een van haar favoriete. De enorme diamanten die over de bandeau stromen, wegen in totaal meer dan honderd karaat (!). En het was Juliana die een familietrust startte, die ervoor zorgde dat de aan de collectie overgelaten historische stukken de familie niet zouden verlaten. De bandeau maakt tegenwoordig deel uit van de familiecollectie en wordt regelmatig gedragen door zowel prinses Beatrix (wiens kapsel het stuk een beetje verbergt) als koningin Maxima. Zo ook weer tijdens het staatsbanket in India.
Juwelen Japan
Onze Koningin kennende, waren ook de verwachtingen hooggespannen in Tokio, wat betreft haar kleding- en juwelenkeuze. Ook hier werden wij niet teleurgesteld. Overdag, tijdens de inhuldigingsceremonie van de nieuwe Japanse Keizer, droeg Maxima bij haar japon van Natan de diamanten versie van het zogeheten visnetcollier. Het modern ogende collier, gemaakt van platina, bevat ongeveer honderd individueel gezette diamanten in drie rijen. De diamanten zijn verschillend van grootte en de middelste rij bevat de grootste diamanten, die tevens demontabel zijn. In het verleden is dit collier ook gezien met parels en saffieren. Tijdens de feestelijkheden rondom de verjaardag van Koning Harald van Noorwegen, droeg Máxima de saffieren versie voor de eerste keer. Het collier was een huwelijksgeschenk van Koningin Emma voor haar dochter Wilhelmina in 1901.
Koningin Máxima droeg tijdens het staatsbanket die avond een nieuwe avondjurk met boothals en zig-zagpatroon van Jan Taminiau. Bij haar nieuwe rode japon droeg Maxima bijna de complete robijnen „Mellerio Parure“. Deze diamanten en robijnen parure, gemaakt in 1889 door de wereldberoemde juwelier Mellerio uit Parijs, was een geschenk van Koning Willem III aan Koningin Emma. De Koning betaalde destijds een vermogen voor deze set juwelen, nl.: fl 160.000,- Voor dit bedrag werden dan ook robijnen en diamanten gebruikt van de beste kwaliteit. Tevens is de juwelenset de meest complete parure in de collectie van het Huis van Oranje Nassau.
De unieke set bestaat uit een diadeem, collier, broche, armband, oorhangers, waaier en een devant de corsage (ook wel borstsieraad of stomacher genoemd). Koningin Emma, Wilhelmina en Juliana hebben de devant de corsage regelmatig gedragen met andere onderdelen van de parure. Koningin Beatrix en Prinses Margriet hebben alleen onderdelen van dit sieraad gedragen. In Tokio droeg Máxima ook een gedeelte van het borstsieraad, hangend aan een broche van de Mellerio juwelen. Hoogste tijd dat dit prachtige sieraad weer in volle glorie en de oorspronkelijke zetting ten tonele verschijnt. Ook de oorhangers die onze koningin die avond droeg, behoren tot de Mellerio set. Ditmaal droeg Maxima de korte versie: de robijnen hangers als oorclips. We kunnen dus concluderen dat Koningin Maxima qua juwelen weer behoorlijk heeft uitgepakt tijdens haar verblijf in Azië, precies zoals we van haar gewend zijn. En laat ik daar nou geen enkel probleem mee hebben! 🙂
Links: de originele devant de corsage. Rechts: Máxima's variant.