Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid. Een goede reden om eens te kijken naar Máxima’s duurzame kleding.
In de modewereld is duurzaamheid tegenwoordig een kernbegrip. Met nieuwe stoffen, hergebruik van oude collecties en het vertragen van de modecyclus, proberen zowel gevestigde namen als nieuwkomers de wereld te verbeteren. Broodnodig, want mede door fast fashion en het gebruik van polyester is de modeindustrie zeer vervuilend. Om je een idee te geven: in 2020 waren er gemiddeld 9 m3 water, 400 m2 land en 391 kg grondstoffen nodig om iedere EU-burger van kleding en schoenen te voorzien. (Bron: European Parliament)
Máxima en Natan
Met kasten, zo niet kamers vol kleding, kunnen we Máxima onmogelijk bestempelen als het boegbeeld van duurzame kleding. Wel laat ze met haar keuze voor duurzame stofffen en merken zien dat groene mode veel meer omvat dan geitenwollen sokken alleen. Dat is dan ook het doel van deze nieuwe serie: laten zien dat duurzaamheid en schoonheid prima samen kunnen gaan.
Laten we allereerst eens kijken naar de duurzamheid van modehuis Natan, waar Máxima ongeveer zestig procent van haar officiële kleding koopt. Een kijkje op de website van het modehuis leert ons dat er in ieder geval over duurzaamheid wordt geschreven op de website.
Voor de couturec collectie van 2020 is organisch, plantaardig en milieuvriendelijk cactusleer gebruikt. Naar eigen zeggen zien de mensen achter het label Natan het als hun verantwoordelijkheid om fast-fashion om te keren en in de loop van de tijd volledig duurzaam te worden. Daarnaast krijgen archiefstukken en ongebruikte rollen zijde een tweede kans als er weer een nieuwe collectie wordt ontwikkeld.
Máxima heeft inmiddels meerdere malen een rok van cactusleer gedragen, die ze bij Natan heeft aangeschaft. Het mag misschien niet comfortabel klinken, een rok van cactusleer, maar het materiaal is juist heel zacht. Daarnaast is het heel duurzaam. Het productieproces van cactusleer vindt niet in Europa plaats, maar in Mexico. Op speciale boerderijen groeien velden vol Nopalcactussen. Bij het oogsten worden de bovenste bladeren van de cactus afgesneden. De moederplant blijft leven en kan later opnieuw gebruikt worden om bladeren af te snijden. De bladeren worden na het wassen verpulverd, gedroogd en daarna vermengd met chemicaliën die niet giftig zijn. Daar komt een zachte stof uit voort, die veel lijkt op dierlijk leer.
Vegan leer
Ook deze rok uit de collectie van Natan is gemaakt van vegan leer, oftewel van leer van de cactusplant. Natan heeft meerdere artikelen in de collectie (gehad) van vegan leer.
Gewaxt linnen of leer?
Het is overigens niet de eerste keer dat Máxima kiest voor een duurzaam ontworpen artikel van Natan. We zagen Máxima eerder met een bordeauxrode rok van Natan. Het lijkt of deze rok van leer is gemaakt, maar het is echter gewaxt linnen. Een diervriendelijk alternatief voor leer.
Raffia mania
In 2020 deed Natan met Akra project mee aan een project genaamd ‘Raffia mania’. Het sociale project Akra ondersteunt gemeenschappen van ambachtslieden in Madagaskar, Brazilië en Peru. Vrouwen worden in staat gesteld hun brood te verdienen met hun kennis, autonoom te zijn in hun dagelijks leven en in de opvoeding van hun kinderen. Op de website van project Akra staat de volgende uitleg:
‘Akra is al meer dan 10 jaar aanwezig op de Europese markt met de ontwikkeling van hoogwaardige producten voor grote luxe- en confectiemerken en draagt bij aan het verbeteren van het welzijn en de ontwikkeling van vrouwelijke gemeenschappen in Afrika en Latijns-Amerika. De bedoeling van het Akra-project is vooral om het gebruik van natuurlijke vezels nieuw leven in te blazen, vervangen door het gebruik van synthetische artikelen en leer, en vooral om ambachtelijk werk te bevorderen. Deze volledig natuurlijke tassen en accessoires zijn uitsluitend gemaakt van lokale Braziliaanse vezels gewonnen uit buriti- en piaçava-palmen. Zodra deze vezels duurzaam zijn verzameld op lokale plantages, worden ze geleverd aan ambachtslieden in kleine gemeenschappen langs de rivieren in het noordoosten van Brazilië, die traditionele vlecht- en macramétechnieken gebruiken die exclusief in Brazilië zijn ontwikkeld.’
Van de raffia zijn jurken, rokken, riemen, tassen en hoeden gemaakt. Máxima heeft rok van raffia, die ze inmiddels verschillende keren heeft gedragen. Bijvoorbeeld tijdens het streekbezoek aan de Betuwe.
Koningin Máxima droeg de rok ook bij een bezoek aan het UMC Utrecht.
Bij de viering van 75 jaar vrijheid in Terneuzen zagen we de rok ook terug.
Een broek van raffia hangt eveneens in haar kast.
Let jij tijdens het shoppen ook op duurzaamheid?
Op 1 of andere manier verdwijnen er blogs van Josine en mij in de prullenbak van de website. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is mysterieus voor ons haha, het gebeurt automatisch. De systeembeheerder is inmiddels op de hoogte gesteld. Dus mocht je ineens denken: hee, waar is die blog gebleven? Dat kan kloppen. De kans is groot dat ie een paar uur later er zo ineens weer staat, als wij er achter komen. We checken de prullenbak nu even regelmatig.
Ik vind cactusleer en raffia mooie stoffen, maar de modellen van deze kledingstukken minder.
Die raffia-rok had ik graag met een stuk franje eraan gezien. Zoals Máxima ‘m heeft, vind ik ‘m best wel tuttig en ultra-degelijk.
Mijn kleding is duurzaam. Afgezien van ondergoed en een deel van mijn schoenen koop ik alles tweedehands. Veel via kringloopwinkels, en specifieke items via vinted.
Heb alle reacties met aandacht gelezen. Voor Maxima met het bij haar functie horende wereldtoneel is het niet te doen om alles op duurzame manier te doen. Daar heb ik zeker geen negatief oordeel over. Ieder doet wat hij/zij kan en voor zichzelf kan verantwoorden, met een doordachte intentie.
Eens. Maxima was blijkbaar ook nog even in London: https://www.hellomagazine.com/royalty/724008/queen-maxima-netherlands-royal-reunion-pavlos-marie-chantal/
Probeer er op te letten maar dat is lastig.
Op Vinted heb ik een leuke lange wollen rok gevonden uit Italië.
Is dat dan duurzaam? Het tweedehands wel, het transport weer niet.
Ik let niet op mode. Heb een aantal blouses, naturel kleur en die draag ik al jaren.
Ze zijn nog steeds prachtig en met jeans weer anders dan met een rok te combineren.
De zeeman tip ga ik proberen. Weet niet wie hem gaf, dank je!
Als ik bij Vinted iets koop, laat ik het bezorgen met Homerr. Dat is sowieso duurzamer dan dat alles los wordt opgestuurd.
Graag gedaan Nina🤗
Je zal er geen spijt van krijgen. Ze zijn gemaakt van katoen met een beetje stretch en verder basic, dus echt om onder een blouse, trui etc. te dragen.
In de winter lange mouwen en v-hals of wijde ronde hals, in de zomer korte mouwen en ook v-hals of ronde hals. Er zijn ook topjes met brede of smalle bandjes.
Ik ben ook al heel lang fan. De stof is ook stevig en niet flodderig en ze vallen vrij lang. Aangezien ik een lang bovenlichaam heb is dat fijn, want veel kleding valt bij mij te kort.
👍
Haha, zeeman is vast blij met deze reclame!
Dank je 🌹
Graag gedaan Nina👍
En voor iedereen die 🧐 is: nee ik heb geen enkel belang bij Zeeman, wil gewoon graag anderen nuttige tips geven die ik gedurende mijn leven heb verzameld.
Leuk blog. De duurzaamste kleding is kleding die je veel draagt. Van mij mag er minder gekocht worden en meer gemixt en gematcht, hoe leuk ik al die duurzame outfits ook vind. Vooral de raffia outfits zijn mijn favorieten.
Ik zal het bij de mode houden😉
De gewaxte linnen rok vind ik zoooo mooi!
Leuke voorbeelden van Natan.
Tja, kleding maken in Vietnam, Turkije etc en deze transporteren naar NL is per definitie niet duurzaam. Ik geef toe dat ik daar niet op let bij aankoop.
Dure stukken van goede stoffen doe ik ook lang mee. ben ik zelf zorgvuldiger mee. Goedkopere zomer/vakantiejurkjes gaan veel sneller in zak Leger des Heils. Ik hoop dan maar dat anderen ze nog afdragen… en dat is dan mijn enige ‘duurzame’ bijdrage.
(Wat is dat jurkje van Mathilde popperig trouwens)
Wat een interessant onderwerp! Heel eerlijk gezegd: ik hou van mode, kleding en winkelen. Dat is helaas geen duurzame combinatie. Door deze blog word ik dus wel eventjes met mijn neus op de feiten gedrukt en dat is goed.
Mijn oude kleding geef ik wel altijd weg aan een goed doel of om te recyclen. En bij kledingzaken als primark e.d. koop ik niet.
Wat Maxima betreft, geen idee of ze duurzame kleding draagt omdat dit toevallig in de collectie van Natan zit of omdat het vanuit haar hart komt. De aandacht die duurzaamheid krijgt doordat juist zij duurzame stukken draagt is iig mooi meegenomen, naar mijn idee.
Volgens mij gaat rentmeesterschap in de aanschaf van kleding niet allereerst om de vraag of het wel of niet op een aarde-verantwoorde manier is gemaakt, maar of je het #nodig hebt
Kleding kopen die je niet nodig hebt is in mijn beleving sowieso niet-duurzaam. Ook al hangen er 30 eco-labels aan.
Dit gezegd hebbend, blijft natuurlijk de vraag over wanneer je iets nodig hebt.
Is dat ook niet vaak omdat we iets denken over hoe de ander naar ons zal kijken als we “alweer” deze jurk dragen?of omdat we ons erkend weten omdat we er altijd goed uit zien? Of omdat we de leegte in onszelf willen vullen met iets materieels? Of..
En dit zijn dan weer vragen waar geen one-size-fits-all antwoord op te geven is.
👀
Onderzoeke een ieder zichzelf.
Ik heb mezelf nog nooit afgevraagd hoe anderen naar mij zouden kijken als ik “alweer” die ene jurk zou dragen. Bij een huwelijk kan ik het me nog wel voorstellen, maar naar het werk maakt zoiets toch helemaal niet uit? Bij mij is het meer dat ik gewoon veel te lui ben met wassen. Ik knikker alles bij mekaar, waardoor kleding na verloop van tijd niet meer zo mooi is. En dan heb ik dus nieuwe kleding nodig.
O, dat is eigenlijk best zonde, dat bij elkaar in de was doen.
Maar wel eerlijk.
100% mee eens!
Nee, tijdens het shoppen van mijn kleding loop ik niet te spoorzoeken naar etiketjes van duurzaamheid.
Ik heb in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkeld waar ik steeds graag op terugval.
Dat betekent voor mij: basisstukken van goede kwaliteit stof kiezen waar ik mee kan variëren om diverse combinaties te maken.
En dan werk ik daarbij graag met accessoires in de vorm van sjaals in diverse maten, kleuren, dessins en materialen, sieraden enz.
Een leuk nieuw vestje, gilet of jasje, top of blouse staat weer garant voor een andere look i.c.m. de basiskleding.
Zo kan ik best lang met mijn kleren doen en veel herdragen, wat in mijn beleving ook te maken heeft met een stukje duurzaamheid.
Wat onze koningin betreft: haar functie en duurzaam leven gaan niet gemakkelijk samen.
Ik ga geen oordeel vellen over wat ze wel en niet moet doen op dit gebied.
Iedereen moet hierin zijn eigen verantwoordelijkheid maar nemen, dan hebben we allemaal genoeg aan onszelf.
Mooi Lieske👍 echt heel mooi gezegd.
Tientallen jaren geleden had mijn schoonfamilie het vooroordeel dat ik een 🕳️in mijn ✋🏼had.
Dat duurde echt behoorlijk wat jaren.
Tót ze doorkregen dat ik dezelfde kleding bleef dragen. Klassiek en van goede kwaliteit. Zo ook met leren tassen. Speelt ook mee dat ik op gewicht blijft. Zij droegen elk seizoen veel nieuws van goedkope kwaliteit.
Idem met de meubels. Ook daar hing een prijskaartje aan, maar we hebben ze nog, en zijn er nog steeds blij mee.
Mijn moeder zei altijd:” Als je met de mode mee wil doen, heb je altijd een lege 👛”
Tuurlijk wordt er nieuw aangeschaft op zijn tijd.
Wat de duurzame kleding betreft, hoe duurzaam is het als het hooguit een keer of 5 gedragen wordt? Níet.
Waren wij mensen maar eens meer tevreden, en kochten we maar meer wat, als we het echt nodig hebben.
Maar ja, de Economie 😉
Vanzelfsprekend is onze koningin niet bepaald duurzaam te noemen. Duurzaamheid gaat mijns inziens ook over vliegen, maar over zoveel meer. Dat is dan ook niet de essentie van deze blog. En ik heb ook niet de illusie of de wens om Máxima hiermee in een ‘duurzaam blaadje’ te zetten, want een koningin en duurzaam, dat gaat denk ik sowieso niet samen. Wat wél de bedoeling van deze blog is? Simpelweg kijken of ze wel eens duurzame kleding draagt en ons er eens in te verdiepen. Voel je vrij om te reageren, er is genoeg te zeggen over dit onderwerp ;).
Bedankt om dat er bij te zeggen. Duurzame mode betekent kledij kopen die je zo lang mogelijk blijft dragen, en ook zo weinig mogelijk kopen. Er is niks duurzaams aan Maxima’s levensstijl, maar tegelijk kunnen we dat misschien ook niet van een koningin verlangen. Zij moet er altijd goed uitzien, vaak iets nieuws dragen, ons overal vertegenwoordigen … En in haar vrije tijd shopt en vliegt Maxima er inderdaad ook lustig op los. Maar ik ben de eerste om daarvan mee te genieten via de foto’s 🙂 Duurzaamheid komt neer op minder, veel minder. In die zin is cactusleer en wat al niet gewoon een excuus van modemerken die geen kledingsstuk minder willen verkopen, en geen fastcollectie minder willen laten produceren in ellendige omstandigheden.
👍 Zo mee eens Petra
Ik vind het een mooie blog met leuke vegan en rafiamode. De broek, de cactus en de gewaxte rok. Mooi! Duurzaam? Dan moeten we terug naar zelf kleding maken en vermaken. Idd, ik maakte van jurken van mijn moeder of zussen weer leuke kleding voor mezelf. Of van mezelf voor mijn dochter. Maar dat kon in de jaren 1950-1970. En er werd ook wel es een stukje aan of tussengezet als het tekort was. Maxima legt haar zomen toch ook uit? Laat ze uitleggen😉. Ik koop mijn kleding lokaal en niet meer op internet. De gulden regel: 1 nieuw stuk erin dan 1 gedragen stuk naar de kringloop of het leger des Heils. Maar ik zou mezelf zeker niet duurzaam noemen.
Tja, bij de term duurzaamheid denk ik toch niet direct aan onze koninklijke familie. Ontelbare vliegreizen en kasten vol kleding (waarvan veel stukken ook nog ‘ns erg op elkaar lijken).
Dat Maxima duurzame mode draagt, heeft volgens mij meer te maken met het mode aspect als met de duurzaamheid. De cactus rokken zijn hartstikke leuk. En de raffia rok vond ik toen zo mooi met de witte blouse en de bordeaux rode accessoires. Maar als ik dan hoor dat ze vorige week de halve wereld heeft overgevlogen, deels voor werk, maar ook het grote deel privé, dan moet ik me toch wel even achter mn oren krabben.
2x werk 1x prive. Dat is niet het grote deel. Overigens heb ik hetzelfde gevoel hoor. Alleen durf ik niet te zeggen dat ik het anders zou doen. Zou ik thuisblijven? Mijn moeder niet zien? Geen vriendinnenweekend in st Tropez? Ik ben bang van niet…..
Zo zit ik er ook in Wiekie2004, niets menselijks is ons vreemd😉😂
Off topic: wie een privé kiekje wil zien waarbij onze koningin letterlijk op handen wordt gedragen, neem een kijkje op het insta account van de vakantiekoning.
Leuk! Bedankt Jens👍
Ja, fantastische foto!!
Bedankt voor de tip! Ik kende dit account nog niet, wat een geweldige foto, op handen gedragen door haar gezin en door haar broers.
Oei, dat is een confronterende vraag. Het eerlijke antwoord: nee, ik let bij lange na niet genoeg op duurzaamheid bij het shoppen. Als ik de keus heb ben ik blij met een ecoshirtje maar zonder keus ga ik niet verder zoeken. Ik probeer wel bewust lokaal te shoppen.
Ik vind het wel een goede zaak dat Maxima, alleen al door het te dragen en te herdragen, duurzame stoffen in de schijnwerper zet. Ook zie ik haar ongeveer 80% in herdragen kleding. Ook prima! Ga zo door!
Eens, ik let er ook niet op, maar wel koop ik tegenwoordig vaker tweedehands. Ook geef ik al jaren de kleding van mijn kinderen door aan familie en verkoop ik af en toe iets op Vinted. Als ik bijvoorbeeld hoor hoeveel liter water er gebruikt wordt om 1 spijkerbroek te maken, dan heb ik er geen moeite mee om naast nieuwe spijkerbroeken die nodig zijn, ook af en toe een tweedehandse te kopen. En mijn dochter groeit momenteel ontzettend hard en heeft veel nieuw nodig. Dan mag een deel van haar nieuwe garderobe best bij Vinted vandaan komen.
Wat ik dan wel weer lastig vindt: via Vinted heb je het ook over het verzenden van het gekochte kledingstuk. De ander moet naar het inleverpunt, de pakketdienst rijdt, ik rijd naar het afhaalpunt. Ik vraag me dan in de praktijk heel eerlijk gezegd wel af hoeveel zoden mijn zogenaamde duurzaamheid aan de dijk zet.
Lang verhaal kort: ik vind duurzaamheid een enorm enorm rekbaar begrip, waar je veel kanten mee op kunt. Mijns inziens is het belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen. Maar het hoeft van mij persoonlijk niet persé allemaal duurzaam of allemaal tweedehands te zijn.
Verder vind ik het vooral interessant om me er wat verder in te verdiepen, en te horen wat anderen/jullie er van vinden. En tja, we zijn ons ervan bewust dat er heel wat verschillende meningen over dit onderwerp zullen zijn. (Eh… het was overigens toch best een lang verhaal haha).
Ik ben het helemaal eens met reageerders Francine en Anita. De titel van deze blog is volgens mij niet goed. Leuk dat kleding een keer gemaakt wordt van een plantaardige vezel die op duurzame wijze verkregen is, maar ‘duurzame mode’ is een contradictio in terminis.
Verder heeft Maxima de hierboven getoonde kleding volgens mij alleen gekocht omdat deze in dat seizoen toevallig gemaakt werd door Natan en niet omdat de kleding duurzaam zou zijn. In mijn ogen laat Maxima in haar gedrag (koopgedrag en reisgedrag) heel duidelijk zien dat ze niet geïnteresseerd is in duurzaam leven.
Goede vraag Josine, hier een eerlijk antwoord: ik probeer zoveel mogelijk duurzaam te winkelen. Zowel op het gebied van kleding als bij de dagelijkse boodschappen. Wij geven kleding ook door aan elkaar binnen de familie en lenen iets bij feestelijkheden. Maar 100% duurzaam lukt mij nog lang niet.
De voorbeelden van duurzame materialen vind ik goed geslaagd. Vooral de cactusrokken.
Deze blog wil laten zien dat duurzaamheid en schoonheid kunnen samengaan. Geen idee wie er het tegenovergestelde beweert? Duurzaam en modebewust, ik denk dat het daar wringt, omdat mode in de kern tijdelijk is en dus niet duurzaam. Als je je eigen stijl hebt gevonden hoef je niet met de mode mee te doen en kun je sparen voor kledingstukken van goede kwaliteit die je jaar in jaar uit met veel plezier kan dragen en dan is het een opluchting om niet meer mee te hoeven doen met de volgende verstandsverbijstering ingegeven door het kapitalisme. Anne, Princess Royal is inderdaad een goed voorbeeld van duurzame schoonheid met een eigen stijl. Oftewel aristocratie. Wij hebben een jetset koningin. Ieder voordeel heb z’n nadeel.
Helemaal mee eens!
Cactusleer,gewaxt linnen of raffia…
Leuk bedacht maar vind het niet mooi ….
Maxima is slank dan lijkt het nog wel wat, mij zou het absoluut niet staan
Te oordelen naar mensen die met zakken vol “rotzooi” uit “de Koopman” of “Primark” ed. komen of bestellen bij Chinese webshops, wordt er weinig op duurzaamheid gelet (uitzonderingen bevestigen gelukkig de regel).
Dergelijke fastfashion kun je na een keer wassen weggooien. Het toppunt van die ellende is een outlet van “de Koopman” of “Shein”😵💫
En kom nu niet aan met het argument dat sommigen geen geld hebben; wacht met kopen en betaal ietsje meer bij zaken als “Zeeman” (tip basic T-shirts!) “Hema” ed. en koop verstandig.
Ik en mijn man kopen veel kleding van goede kwaliteit die met gemak 30 jaar of meer meegaat. Goed; wij hebben de mogelijkheid om dat te doen, ik zou willen dat iedereen die mogelijkheid had, maar zo is het helaas niet.
Oh, 🌹 die T-shirts van zeeman 🥰
Laat ik die nu sinds vorige week dragen.
Echt, nu het wat kouder wordt is het heerlijk dragen onder je kleding.
Mooie bijkomstigheid is, dat je kleding wat langer fris en fruitig blijft.
En geen geld, voor zo’n mooie kwaliteit.
Echt he Celeste, kosten een “je weet wel”😉 en blijven mooi. Sommige kleuren was ik op 60 graden en heb ik al meer dan 5 jaar en nog mooi. Super👍
Ben het helemaal met je eens Roos. Fast fashion kleding is een ramp voor het klimaat. Ik koop ook altijd duurzame kleding vaak ook Nederlandse merken. En gelukkig heb ik die mogelijkheid ook. Winkels, zoals Primark, zijn een ramp voor het klimaat. Als je dan goedkoop wilt shoppen, ook voor baby’s en kleine kinderen, is vinted ook een goed alternatief.
Helemaal mee eens Chiara👍
Duurzaamheid en Maxima (0fwel het gehele koningshuis) klinkt voor mij als een contradictio in terminis om maar eens een duur woord te gebruiken, maar het dekt voor mij de lading het best. Ik ben het helaas eens met Anita, sorry Roos 😉 Als je duurzaamheid als onderwerp kiest kun je inderdaad dit soort reacties verwachten. Het koningshuis leeft nu eenmaal niet bepaald duurzaam. Denk alleen al aan de paleizen, met de nadruk op het meervoud, die verlicht, verwarmd, ingericht, aangekleed etc. moeten worden. Als er dan toch een blog wordt besteed aan duurzaamheid, dan mag je hier ook je mening over geven. En natuurlijk mogen die van elkaar verschillen. Zelf probeer ik in mijn eigen omgeving mijn steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Maar ook ik zou het beter kunnen als ik eerlijk ben. Ik oordeel dan ook niet, maar constateer slechts.
Ik ben er zelf te weinig mee bezig. Te vaak speelt de portemonnee een te grote rol in het aanschaffen van kleding.
Terwijl ik door mijn geloof en de bijbel juist weet dat wij zuinig en goed met de aarde en de mensen die er op leven om moeten gaan. Dit wringt bij mij dus nog wel is. Wel mooi om te zien dat ook de mode industrie steeds bewuster word van dit thema
Sorry maar iemand met kasten vol kleding en die even naar agentinie vliegt voor een lunch voor haar moeders verjaardag heeft en recent na new york en zuid amerika voor een prive tripje naar st tropez en terug naar nl heeft niks met duurxasmheid noch vliegschaamte. Dat lost een rok van cactusleer zelfs geen beetje op.
Zit een zeker een grote kern van waarheid in je mening, het zijn de feiten. Maar even over de zg. duurzaamheid van Máxima (🤣), Ik denk zelfs dat ze er niet eens van doordrongen was dat het cactusleer was cq. duurzaam bezig was toen ze het bestelde.
En zo is maar net. Ik denk ook dat Maxima deze kleding koopt omdat zij het mooi en speciaal vindt en niet uit duurzaamheids aspect.
Alleen al de tripjes naar Natan (+rest!) op jaar basis hebben zo überhaupt niets met duurzaam zijn te maken.
En ja Josine, Ik heb het zinnetje gelezen.
Misschien andere koninklijke dames als voorbeeld plaatsen, zoals Princess Anne uit Engeland. Zij draagt kleding die al tientallen jaren oud is.
Och dit soort reacties kun je verwachten: “boring”🫣
De vraag is of je zelf let op duurzaamheid! Geef daar liever antwoord op.
Zeker, ik wel want ik gun en wens mijn kinderen en kleinkinderen een toekomst op deze aarde 😉
Gelukkig Jacqueline, ik zou willen dat iedere ouder zo dacht👍
Sorry, maar kunnen wij deze blog effen overslaan? Wie zo veel kleding en andere dingen aanschaft denkt echt niet aan “duurzaam bezig zijn”
(De meeste van ons trouwens niet).
Heb je de eerste zinnen onder het kopje ‘Máxima en Natan’ gelezen? Dan zie je dat daar precies hetzelfde staat. Met deze blog beweren we niet dat Máxima duurzaam is. We laten alleen zien hoe mooi duurzame mode kan zijn.
Zo is het Josine: het zal helaas wel weer “los” gaan hier🫣
De rok van cactusleer vind ik niet zo mooi, valt stijf en erg glanzend, maar die van gewaxed linnen vind ik een super idee.
Ook die raffia stof vind ik bijzonder; daar is veel mee mogelijk, ook al door de structuur ervan.
Valt wel mee met losgaan toch? Dit is een onderwerp wat best veel los kan trekken. En dat is prima, het is ook geen makkelijk onderwerp, waar altijd 1-2-3 een pasklaar antwoord op is. Daar zijn we ons van bewust. Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid, en we vinden het een mooie discussie voor vandaag.
Nee het valt echt mee Petra, ik had erger verwacht😉
Volgens mij wordt er niet ‘los’ gegaan, maar wordt een beschaafde weergave van de werkelijkheid t.a.v. duurzaamheid in ons koningshuis beschreven door de lezers van deze blog.
Nog niet lang op dit blog zeker?
Vanwaar deze vraag?
Lees deze topics maar eens terug:
“Officieel bezoek Jordanie – dagprogramma 21 maart”
Of
“Er moet me even iets van het hart….”
En jij voelt je nu ook niet aangesproken na deze doorverwijzing? 😉
Ik volg MKM al jaren en plaats zelden een reactie. Ik hou van mooie kleding en ik vind het heerlijk om alle ‘bling bling’ te bekijken. Maar op de combinatie van Maxima en duurzaamheid ben ik kritisch.
Nee, ik voel me niet aangesproken.
Leuk dat hier aandacht aan wordt besteed! Ik ben dol op mode, maar helaas is de mode industrie één van de vervuilendste industrieën: de mode-industrie is verantwoordelijk voor 5 tot 10 procent van de wereldwijde broeikasuitstoot. Dat is meer dan lucht- en scheepvaart samen. Ook alle retouren en het feit dat bijna elk nieuw mode item in plastic wordt verpakt, is schadelijk. Er worden bijna elke dag 5 miljoen plastic zakjes weggegooid (waar eerst nieuwe kleding in zat). Er is momenteel genoeg kleding om de volgende zes generaties te kleden, maar maken we nog steeds nieuwe mode. Wereldwijd wordt er jaarlijks ook nog zo’n 92 miljoen ton kleding weggegooid. De impact van mode moet dus niet worden onderschat. Ik weet de oplossing ook niet, maar elk steentje op het gebied van duurzamere mode is meer dan welkom! De raffia outfits vind ik prachtig, geen idee hoe duurzaam dat echt is. Wat betreft duurzame royals denk ik dat Mary nog het beste voorbeeld geeft en bij de heren Charles (en eerder zijn vader).
Zo jammer dat retouren regelmatig gewoon worden vernietigd. Dat snap ik werkelijk niet. En helemaal met je eens dat Mary het beste voorbeeld geeft. Petje af hoe zij als koningin met haar kleding omgaat.
Dat beleid van retouren vernietigen is echt een schande, net zoals het ongebreideld produceren van goedkope kleding en het storten van grote hoeveelheden van dit overschot in arme landen.
Onbegrijpelijk dat dit kan en mag.
Hoi Linda,
Ik heb deze tip een aantal weken geleden gekregen van een medegebruikster van deze site (weet helaas niet meer van wie, maar nogmaals dank voor de tip!).
Het boek van Ileen Montijn: “Tot op de draad”. Daarin wordt prachtig beschreven hoe wij nu in een ongekende weelde aan kleding leven in vergelijking tot vroeger en hoe toen de kleding generaties meeging en tot op het bot versteld en vermaakt werd.
Heel interessant en een absolute aanrader.
Oh, dat boek ga ik ook eens opzoeken, klinkt erg interessant. Dank je wel!
Hoi Roos, Ik wil niemand veroordelen. Ik ben zelf niets beter, de kast vol en toch blijf Ik veel dingen mooi vinden en bestel dan ook vaak te snel. Wel let Ik op geen Polyester etc te kopen.
Ik heb een broer, hoefte dus geen kleding over te dragen. Mijn moeder heeft wel regelmatig bonte rijden stof onder rokjes of broeken genaaid, wie zal dat vandaag nog doen?
Het mooiste voorbeeld is van mijn man, zijn moeder heeft voor hem als klein jongetje uit de oude en toen zeer kostbare Caban jas van zijn vader een nieuwe jas gemaakt. Helemaal de stof binnenste buiten gekeerd, wie zal dat überhaupt nog kunnen?
Dank je wel voor de tip, dat vind ik leuk! Ik geef trouwens helemaal geen antwoord op de vraag in de blog besef ik nu. Ik probeer wel op duurzaamheid te letten, maar dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. Het is voor consumenten zo lastig te doorgronden. Dacht ik bijvoorbeeld goed bezig te zijn met kleding van gerecyclede petflessen, las ik later weer dat dit eigenlijk ook greenwashing is: als er eenmaal kleding van is gemaakt, kan het niet verder gerecycled worden, terwijl de Pet-flessen bijna oneindig gerecycled kunnen worden. Ik kijk trouwens graag op de lijst https://www.whensarasmiles.nl/eerlijke-duurzame-kledingmerkenindex voor duurzame merken en vind het ook leuk en inspirerend om haar strijd tegen greenwashing te volgen op insta.
Het nadeel van kleding gemaakt van petflessen is óók dat het tijdens het wassen microplastics loslaat, wat dan weer in het water komt en in de natuur. Ik vind het echt heel lastig om goede, duurzame kleding te vinden. Het is er wel, maar het is heel duur, of het zijn alleen basics, of totaal niet je smaak. Daar loop ik in ieder geval tegenaan. Ik denk dat het het beste is om kleding van natuurlijke materialen te kopen van goede kwaliteit zodat het lang mee gaat. En als het even kan niet vaak wassen, dus meerdere dagen dragen en uithangen om te luchten.
Ik zal je link eens bestuderen, dank je wel!
Ja, het is zo lastig en ik ervaar dus ook dat het vaak echt mijn smaak niet is. Ik houd van ruches, strikken, stippen etc. Meeste duurzame mode is erg clean en totaal niet mijn smaak. Sezane vind ik dan wel erg leuk en Common & Sense had afgelopen seizoen een super leuk pak met strikjes in de collectie, maar dat zijn tot op heden de uitzonderingen die de regel bevestigen. Tegen microplastics heb ik ooit zo’n zak gekocht voor in de wasmachine waardoor het niet in het water zou komen, maar ik wist nu ook niet of dit greenwashing was of niet. Inmiddels is de zak stuk en heb ik geen nieuwe gekocht.
Ja, het is waar. Voor ons als gemiddeld consument met gemiddeld budget is de keuze eigenlijk klein. Er was laatst een reportage op de Duitse WDR over dit thema, dan koop jij eigenlijk nooit meer iets. Waarom heb Ik ook drie serviezen in mijn kast? Ik eet maar van een boord tegelijk en zo kunnen wij eindeloos doorgaan.