Als een strik om een prachtig cadeau, zo zou je Máxima’s kleurrijke ordelinten kunnen zien. Of juist als een stoorzender, want opvallen doen ze zeker. In de serie Lintjesregen komen alle ins en outs van Máxima’s onderscheidingen aan bod. In de blog van vandaag kijken we naar de manier van dragen.
Tijdens het staatsbezoek aan Oostenrijk kreeg ik meermaals de vraag wat dat kleine speldje op Máxima’s jurken betekende. In deze blog vertel ik je er meer over, want dat kleine speldje heeft alles te maken met de wondere wereld van onderscheidingen.
Om maar even bij het begin te beginnen: bij een onderscheiding horen verschillende eretekens/versierselen. Deels heeft dat te maken met de verschillende rangen. De orde van de Nederlandse Leeuw kent bijvoorbeeld de Ridders (3e graad), de Commandeurs (2e graad) en de Ridder Grootkruis (1e graad). Máxima is Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en mag dus die versierselen dragen. Omdat deze rang het hoogste is, zijn de versierselen ook het meest prominent zichtbaar.
Links zie je het speldje van de Commandeur, rechts van de Ridder Grootkruis.
Dan is er ook nog verschil tussen dames en heren. Hieronder zie je twee miniaturen van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Beiden behoren ze tot een Ridder Grootkruis, maar de linker versie is voor een heer, de rechter versie voor een dame.
Bij één rang van een onderscheiding horen doorgaans drie versierselen. Bij het kledingschrift white tie -en op Prinsjesdag- mag koningin Máxima het Grootkruis dragen. Dit versiersel is te groot voor een speldje en draagt ze aan een ordelint (op z’n Belgisch: grootlint) over de rechterschouder naar de linkerheup. Bij de onderscheiding hoort ook nog een ster, die je vlak erboven ziet.
Foto: PPE
Foto: PPE
Bij de dresscode black tie -zwarte das voor de heren, voor vrouwen een lange jurk of cocktailjurk- draag je het miniatuurversiersel. In Máxima’s geval is dit vaak de verkleinde versie van een Grootkruis aan een lintje.
Foto: PPE
Foto: PPE
Voor overdag is er een draaginsigne, ook wel een draagtekentje, draaglintje of draagstrikje genoemd.
Foto: PPE
Per land, rang en geslacht kunnen de versierselen verschillen, zoals je op onderstaande foto ook wel ziet.
Foto: PPE
Goed, dan nu naar Máxima’s looks van Oostenrijk. Bij aankomst droeg de koningin het draaginsigne van de Orde van de Nederlandse Leeuw. In de afgelopen twintig jaar was ze nog niet mee op staatsbezoek naar Oostenrijk geweest, dus ze bezat bij aankomst simpelweg geen Oostenrijkse orde.
Foto: PPE
Na de aankomst kregen de koning en koningin de “Grote Ster van het Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk overhandigd.” Het Nederlandse speldje maakte toen plaats voor de Oostenrijkse. Kijk maar. Links de koningin bij aankomst, rechts na de overhandiging.
Foto: PPE
Aangezien er bij deze Oostenrijkse orde geen sprake is van een draaginsigne, droeg de koningin het gehele staatsbezoek het miniatuurversiersel. Was het kledingvoorschrift bij het staatsbanket white tie geweest, dan hadden we ook een ordelint en grootkruis gezien.
Foto: PPE
Serie Lintjesregen
– Deel 1: welke onderscheidingen heeft koningin Máxima?
– Deel 2: Wanneer ontvang je een onderscheiding?
– Deel 3: Waaruit bestaat een onderscheiding?
– Deel 4: Wanneer draag je welke onderscheiding?
– Deel 5: Hóe draagt je een onderscheiding?