Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overige royals 06 mei 14 reacties

Lezersvragen over Camilla’s jurk: stevige banden, een hoofdletter R en geborduurde honden

Via de mailbox kwamen er diverse vragen binnen over de kroning van koning Charles. In deze blog geef ik op drie ervan antwoord.

Vraag 1: hoe bleven de staatsmantels van koningin Camilla hangen?
Voor het betreden van de Westminster Abbey zat koningin Camilla flink te sjorren aan haar staatsmantel. Geen wonder, het fluweel weegt al snel tussen de drie en vier kilo. Om alles op de juiste plek te houden, werden er aan de mantel twee stevige banden aangebracht. Doordat ze in de stof van de jurk waren uitgevoerd en ook voorzien waren van delicaat borduurwerk, leek het net alsof ze onderdeel van de jurk waren.

De jurk zonder staatsmantel en dus ook zonder banden:

Lezersvraag 2: Waarom staat er een grote R op Camillia’s jurk? En zie ik nou geborduurde honden?
Op de jurk van de koningin staat inderdaad een R, die verwijst naar Regina (koningin). De twee geborduurde honden beelden Bluebell en Beth, de terriërs van het koningspaar, uit. Bluebell werd jaren geleden wandelend in een park gevonden en in 2017 geadopteerd door Charles en Camilla. Beth deed jarenlang dienst als racehond en mag nu haar pensioen doorbrengen in het paleis.

Als je heel goed kijkt, zie je ook familienamen bij het borduurwerk opduiken. Linksonder, net boven het hondje, staat bijvoorbeeld Gus. Gus is een kleinzoon van Camilla.

Lezersvraag 3: Zou je een overzicht willen maken van Máxima in kleding van Jan Taminiau?
Jazeker! Ik ga aan de slag en zal de blog online zetten als ik al het beeld verzameld heb. Hopelijk vanavond nog, anders maandag.

Lezersvraag 4: De Prinses van Wales droeg een blauwe mantel over haar witte jurk. Bij welke onderscheiding hoort deze mantel?
De mantel hoort bij de Royal Victorian Order, in Nederland ook wel de Koninklijke Orde van Victoria genoemd. De Prins van Wales droeg de mantel van de Orde van de Kousenband.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
14 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Heel mooi om de symboliek op de banden van de cape, de manchetten van de mouwen en de zoomrand van de jurk te zien : de bloemen van Engeland, Schotland Wales en Noord-Ierland. De roos, de distel, de narcis en de klaver!

Wat een leuke achtergrondinformatie. Ik zou dat niet snel doen, maar snap ook wel dat ze er een persoonlijk tintje aan wilde geven.
Ik sluit mij graag aan bij de rest; heel erg bedankt voor jullie inspanningen de laatste dagen.

Wat leuk dit blok en wat een werk maken jullie ervan!
Ik weet nou niet of ik het echt een mooie jurk vind van Camilla, maar het borduurwerk is fenomenaal!

Fe-no-mi-naal : inderdaad, het énige juiste, adequate woord ! Wat een opperste, uiterste luxe !!!
En ja, hartelijk dank aan Josine en haar ploeg voor al deze fantastische beelden !!! Wat worden we hier toch verwend !!

Dank!
Is deze vraag al beantwoord: waarom WA niet in sjerp?

WA droeg zijn onderscheidingen op de “Britse” manier.

Het gaat nu hier te ver om het hele onderwerp hoe, wanneer, op welke kleding en welke onderscheiding te dragen (daarover kun je een hele blog schrijven) maar kort weg is het in Nederland zo dat je 3 verschijningsvormen van een onderscheiding hebt. Het model , miniatuur en het draaginsigne. ( op uniformen hebben ze ook nog een aangepast vorm).

In Nederland is het gebruikelijk om op een morningcoat / jacquet zoals WA dit gisteren droeg alleen 1 draaginsigne te dragen de kleinste vorm van een onderscheiding. Zie hiervoor bijvoorbeeld WA op Prinsjesdag.

In Groot Brittannië is het gebruikelijk om de modelonderscheidingen maar zonder de sjerpen of ketens op een morningcoat of in ieder geval tijdens evenementen met deze mate van formaliteit te dragen. Zoals gisteren prins Harry ook zijn onderscheidingen droeg.

Bij een 1 op 1 staatsbezoek is het gebruikelijk om de onderscheidingen van elkaars land te dragen.
In het geval van een kroning met meerdere buitenlandse vertegenwoordigingen wordt dat natuurlijk lastig daarom draagt men bij zulke gelegenheden de eigen onderscheidingen en de hoogste verkregen onderscheiding van het gastland.

WA droeg gisteren dus de militair opgemaakte modelonderscheidingen van Nederland ( de hele reeks) en de borstster van zijn hoogste Britse orde de orde van de Kousenband. Netals tijdens de uitvaart van Elisabeth II.

Toch een lang antwoord maar ik denk het kortst mogelijk om dit onderwerp een beetje te duiden.

Dank je!

Ook ik wil jullie heel hartelijk bedanken voor de mooie foto’s en vele, interessante informatie.

Josine en de andere moderatoren: bedankt voor jullie harde werk vandaag (en andere dagen).

Hier sluit ik mij graag bij aan. En alweer zo snel een nieuwe blog met al het moois van Jan Taminiau! Ik moet eerst nog even bijkomen van alle pracht en praal die de afgelopen dagen is voorbij gekomen, maar ga er dan zeker de tijd voor nemen om Máxima’s Taminiau outfits te bewonderen.

Wat mooi, deze verdiepingsvragen en -antwoorden.
Ingenieus bedacht om de banden van de kroningsmantel zo prachtig geborduurd zichtbaar aan te brengen alsof ze onderdeel van de japon zijn.
Toch denk ik dat Camilla vermoeid zal zijn geworden van het zware gewicht wat zij mee moest dragen van de mantel en de kroon (en niet te vergeten de spanning!)
Het blijkt duidelijk dat zij humor heeft door haar hondjes te laten borduren op deze bijzondere jurk.
Ik zou het zelf niet gedaan hebben, maar kan deze knipoog ook wel weer waarderen temidden van de plechtige tradities en ceremonie.
Mooi, die kledij van William ; Sierlijk!
Was de mantel die prinses Anne over haar uniform droeg ook van de Orde van de Kousenband?

Ik sluit de dag graag af met een welgemeend BEDANKT! aan het adres van Josine en Petra, die ons deze dagen zo super goed op de hoogte hielden in woord en beeld.

In antwoord op je vraag over prinses Anne:
The Princess Royal followed King Charles and Queen Consort Camilla’s carriage on horseback as they left Westminster Abbey and returned to Buckingham Palace, leading a procession of armed forces personnel.
To reflect her role in the proceedings, she wore her her Blues and Royals uniform with the dark green Thistle Mantle, and the Thistle Collar, Garter Sash, Garter Star, Thistle Star, GCVO Star, full sized medals, KCVO Star and Companion of the Order of the Bath neck decoration.

The Thistle cloak is made from deep green silk velvet with a lining of white taffeta, and features a hand embroidered gold badge and garter blue velvet hood. When she mounted her horse, she removed the cloak to reveal her smart military attire.

Dank voor deze uitgebreide reactie!

Wat een mooie, persoonlijke jurk van Camilla, misschien stonden er nog meer namen op, die wij niet zien. Verder een dienst met heel veel ceremonies en heel plechtig allemaal, dat maakt het wel indrukwekkend. En echt Engelse koren erbij , prachtig.