Tijdens het staatsbanket ging alle aandacht uit naar haar jurk en diadeem, maar welke armband droeg prinses Amalia eigenlijk om haar pols? Deze vraag kwam binnen via het reactieformulier.
Voor het antwoord moeten we bijna negentig jaar terug in de tijd. Toen op 8 september 1936 de verloving van Prinses Juliana en Prins Bernhard werd aangekondigd, werd er in Nederlands-Indië een comité opgericht om aan de feestelijkheden in het koninkrijk een bijdrage te leveren. Er werd gekozen voor een prachtige, brede diamanten armband. Voor de huwelijksfestiviteiten reisde een grote delegatie van Indische vorstenhuizen naar Nederland. Aangekomen in Den Haag werd prinses Juliana op 30 december 1936, een week voor haar huwelijk, deze platina, met 1700 (!) bezette diamanten armband aangeboden op het paleis op de Kneuterdijk.
Voor de armband werden grotendeels loepzuivere, Zuid-Afrikaanse briljant geslepen diamanten gebruikt. De armband bezat tevens 34 vierkant geslepen diamanten. De motieven van de armband werden verdeeld in 3 vlakken; het middenstuk bestond uit de Nederlandse kroon met de vleugels van de Garoeda vogel. De linker en rechterzijde bestond uit een complete uitvoering van deze half mens, half adelaar en uit het hindoeïstische mythologie afstammende wezen. Arabesken (ritmische patronen, repeterende bewegingslijnen en een typische gebruik van bladeren en spiralen) werden als versieringen aangebracht. Gedurende haar regeerperiode heeft Juliana de armband veelvuldig gedragen op staatsbezoeken, staatsieportretten en feestelijkheden.
Update
Na haar abdicatie verdween het meesterwerk van het koninklijke toneel. Diep in de kluis opgeborgen leek het wel. Koningin Beatrix heeft het opvallende en in het oog springende juweel nooit gedragen.
Maar toen deed Máxima haar intrede…. Zij (en later ook koningin Beatrix) verscheen meerdere malen met twee verschillende diamanten armbanden… En wat bleek, na goed naar de armbanden gekeken te hebben? Het huwelijksgeschenk van Juliana is gedemonteerd! Uit één brede, schitterende armband heeft een juwelier twee kleinere armbanden gecreëerd. Waaronder dus het juweel dat Amalia gisteren om haar pols had.
Op Prinsjesdag 2023 droeg Amalia de armband ook.
De tweede armband is gemaakt van de buitenste randen van Juliana’s armband.
De grote centrale diamant uit Juliana’s armband is gebruikt voor een diamanten ring waar koningin Máxima inmiddels twee keer mee gezien is.
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze juwelenkenner Edwin Fellner, bekend van de Instagrampagina Dutch Royal Jewels.
Zo had ik het nog niet bekeken, de link naar de koloniale overheersing……. Door de eeuwen heen hebben in alle landen alle royale opvolgsters wel juwelen laten aanpassen aan de mode van dat moment, of omdat de nieuwe draagster meerdere dochters had en ze e.e.a. beter kon verdelen en/of schenken. Of omdat het gewoonweg te groot en zwaar en daardoor niet goed draagbaar was. Juweliers hebben er werk aan gehad! Ik vind de nieuwe armbanden die Amalia draagt mooi zo, draagbaar en van deze tijd.
Het lijkt me dat demonteren en hergebruiken de enige optie was om dit juweel nog publiek te tonen. Je kunt als lid van het koningshuis zo’n symbool van koloniale overheersing en onderdrukking tegenwoordig niet meer met goed fatsoen om je pols schuiven. Dus prima dat het uit elkaar gehaald is en mooi dat de kostbare stenen op een moderne manier hergebruikt worden. Mijns inziens doet dit zowel recht aan de geschiedenis als aan de veranderde opvattingen over onze omgang met Indonesië.
Mag dit zomaar? Dit was een historisch belangrijk juweel, door het staatshoofd verkregen in haar functie als staatshoofd, dus niet privé, en daarmee behorend tot de staat en niet tot het privébezit van de koningin. Mijn inziens mocht het dus helemaal niet uit elkaar gehaald worden. Hoe zit dit juridisch, weet iemand dat?
Juliana kreeg de armband bij haar huwelijk. Dus een privégeschenk. Ze was ook nog geen staatshoofd. Dus mi niks mis mee om hem te veranderen.
Oh leuk dat ze deze mooie armband droeg.ik blijf het heel knap van Máxima vinden dat ze dit soort ouderwetse juwelen weer een nieuw leven weet te geven. Na de nieuwe Deense Tiara hoop ik dar er ergens in de oranje kluis ook nog een ketting is doe tot Tiara vermaakt kan worden.
Hele mooie armbanden zijn het geworden. Ik begrijp de twijfels over het aanpassen, maar ik denk dat het beter is ze aan te passen en te dragen dan ze in de kluis te laten liggen.
Prachtige brede armband van Nederlands Indië. Eeuwig zonde dat Juliana deze heeft laten demonteren en er 2 armbanden van heeft laten maken. Ze had al genoeg diamanten armbanden, dus dat snap ik niet. Ik hoop dat de armband ooit weer eens in zijn oorspronkelijk vorm te zien is…. technisch gezien lijkt mij dat geen probleem. Of de Garuda-vogels als broche zou ook mooi zijn.
Zo vind het het ook zonde dat de andere grotere saffierenset, diadeem en collier, zijn “gesloopt”, en dat voor een andere oorhangers en juwelen.
Wat een bijzonder verhaal. Wat is er veel moeite en geld in gestoken door de gevers uit het vroegere Ned- Indië. Ik vind het wel zonde om zo’n bijzonder geschenk dan te demonteren en die betekenisvolle symbolen er uit te halen; jammer. Mooi dat die nu nog even te zien zijn in deze blog, met uitleg!
Schitterende armbanden! Zelf vind ik het niet passen/een raar gezicht/ beetje goedkoop staan om die prachtige briljanten ring om een middelvinger te dragen. Deze hoort wat mij betreft echt om de ringvinger.
De nieuwe banden zijn meer draagbaar nu. ‘Jonger’ zeg maar.
De brede versie kan ik me wel voorstellen om de arm van een oud geworden vorstin of prinses.
Zelf heb ik ook een armband die voor mijn smalle pols te breed is.
Iets, (een herinnering aan degene die hem droeg)
weerhoud me ervan hem te laten restaureren. Dat speelt niet bij Maxima.
En toch twijfel ik. Er is zoveel ander moois. Toch maar beter origineel gehouden?
Als je de armband gaat dragen na restauratie is dan , in mijn ogen, nog meer een herinnering aan diegene. Je doet er moeite voor en het kost waarschijnlijk ook behoorlijk wat. Dan is het toch mooi hem te dragen en de achtegrond te kunnen vertellen
Wat een interessante blog! En wat een imposant geschenk destijds. Wellicht zijn de 2 “nieuwe” armbanden weer terug in elkaar te zetten naar het origineel. Eigenlijk is hier min of meer hetzelfde gedaan als Mary onlangs met de tailleketting/diadeem heeft laten doen. Alleen heeft Mary dit aangegrepen om positieve publiciteit voor hun koningshuis te genereren.
De armband staat Amalia prachtig!
Prachtige armband, zowel de originele versie als de vermaakte.
Heel erg mooi. De armband is nu mooier zelfs denk ik.
Lijkt me eng om het “mes” in zo’n dure armband te zetten. De juwelier heeft er iets moois van gemaakt
De armband is mij bekend. Echter de ring die Amalia om haar linker ringvinger droeg niet, vooral omdat ik er nog geen goede foto’s van heb kunnen vinden. Het lijkt te gaan om 1 grote briljant. Wie weet welke ring Amalia droeg?
Ik dacht precies hetzelfde Patty. Het idee vind ik leuk maar persoonlijk vind ik het zonde. De brede armband was m.i. mooier dan de twee nieuwe exemplaren.
Ja, dat is de ring die Máxima kreeg na de geboorte van Ariane. Ik zag dat de blog over Máxima’s geboorteringen niet meer online staat en uit het archief is verdwenen, dus die zal ik binnenkort opnieuw schrijven.
Fijne uitleg weer; dank daarvoor👍
De armband staat Amalia prachtig.
En wat een cadeau toentertijd; dat heeft een geld gekost😉