Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 20 jun 23 reacties

Lezersvraag: waarom zit Amalia niet in het leger?

Naar aanleiding van Máxima’s bezoek aan het leger kwamen er weer diverse mailtjes binnen over Amalia’s betrokkenheid bij het leger. Of eigenlijk het gebrek eraan, zo las ik tussen de regels door. In deze blog leg ik je uit waarom Amalia het voorbeeld van haar Spaanse, Noorse en Belgische collega’s niet volgt.

Voordat ze naar Engeland vertrok voor een zelfgekozen studie, volgde prinses Elisabeth van België een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie. In Het Laatste Nieuws vertelde kolonel Thierry Pirenne vorig jaar dat er -naast tactische aspecten- vooral leiderschapsaspecten werden aangeleerd. Blijkbaar met succes, want inmiddels heeft de toekomstige koningin van Belgié de officierseed afgelegd en 30 à 40 soldaten onder zich.

Leonor, de Spaanse nummer 1 in lijn van troonsopvolging, heeft zich eveneens ingeschreven voor een militaire opleiding. Die van haar duurt maar liefst drie jaar. Bij militaire evenementen geeft ze steevast acte de presence in uniform en via het hof worden er regelmatig kiekjes vrijgegeven van een trainende Leonor, die de komende jaren met alle onderdelen van de Spaanse krijgsmacht zal kennismaken.

In Noorwegen is er sprake van een vergelijkbare situatie. Ingrid Alexandra heeft zich voor twaalf maanden in dienst gesteld van het Engineer Battalion. Ook hier worden regelmatig beelden van gedeeld, want: verbondenheid, betrokkenheid.

In Nederland staan de zaken er heel anders voor. Amalia heeft weliswaar een rondgang gemaakt langs alle onderdelen van de krijgsmacht, maar dat was niet meer dan een leuke snuffelstage. Varen in een onderzeeboot, vliegen in een F-16, en meer in die trant. Vanwaar het verschil? Waarom gaat ze niet net als haar koninklijke leeftijdsgenoten het leger in? Het antwoord is vrij simpel: in Nederland is de verhouding tussen het leger en de monarchie anders dan in de eerder genoemde landen. De scheiding tussen regering (waar ook het staatshoofd toebehoort) en het leger is strikt. Heel strikt. Koning Willem-Alexander werd op 30 april 2013, de dag van de inhuldiging, niet voor niets eervol ontslagen uit het leger.

In België is het staatshoofd opperbevelhebber. Als Elisabeth in de toekomst op de Belgische troon terechtkomt, moet zij de soldatenwereld dus van binnenuit kennen. Ook al heeft de Chef Defensie de eigenlijke leiding. In Spanje is de situatie vergelijkbaar. Toen Felipe het stokje overnam van zijn vader Juan Carlos, kreeg hij een rode sjerp omgehangen. Deze handeling maakte duidelijk dat Felipe nu bevelhebber was geworden van het Spaanse leger. Als Leonor in de toekomst haar vader zal opvolgen, zal zij de sjerp om haar schouder krijgen. Enige ervaring in het leger is dan geen overbodige luxe. Tot slot Noorwegen. Daar is het staatshoofd de commandant en heeft het Hoofd van Defensie de eigenlijke leiding.

Dat Elisabeth, Leonor en Ingrid Alexandra alle drie het leger in zijn gegaan, is dus al met al goed te begrijpen. Voor Amalia is de noodzaak er niet, want als zij in de toekomst ons staatshoofd wordt, zal zij geen dienend militair meer mogen zijn, in welke rang dan ook. Als ze in de toekomst alsnog besluit om in het leger te gaan, dan doet ze dat dus uit en voor zichzelf en niet vanwege een verplichting die in haar nek hijgt.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
23 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Helder. Ik heb het inderdaad mij afgevraagd.

Wel een gelukje voor Amalia.

Van waar die strikte scheiding tussen KH en het leger? Heeft dat een relatie met Prins Bernhard of met de achtergrond van de Koningin haar vader?

Hierbij mss al een lichte opheldering van het vraagstuk ( zie halverwege het artikel) .
: https://www.njb.nl/blogs/willem-alexander-en-zijn-uniform/

Zeker verhelderend, Maribrune. Hartelijk dank.

Kun je daar eens je licht over laten schijnen, Josine?

Interessante blog, leuk om te lezen Josine

Ps lezersvragen vind ik vaak heel boeiend. Ga er vooral mee door om ze te stellen 👏🏼.

Ik kijk uit 👀 naar de blogs ‘Royaal tafelen’ 🍽️🍷 en ‘Royal vd maand – Prinses Irene’.
Zitten deze mogelijk nog in de ontwikkelende 🌀 pijplijn Petra?

Andere interessante kandidaten voor ‘Royal vd maand’ lijken me 🥁
⭐️ Zara Tindall/Phillips 🏇🏼
⭐️ en/of heul erg graag Sheika Mosa 🧕🏻

De Royal van de maandblogs zijn al even geleden afgerond. Er is niet genoeg beeld van deze personen om er 4 blogs per maand aan te besteden. Wel staan er deze zomervakantie weer genoeg andere onderwerpen op de planning. Wij hopen gewoon heerlijk door te bloggen, als de Royals vakantie vieren ;).

Ah oké Petra, het afsluiten van ‘Royal vd maand’ is mij ontgaan. Meen je echt dat er niet 4 blogs te vullen zijn over Sheika Mosa? 🤔

Over de persoon op zich wel denk ik, maar dan moeten we daar wel voldoende beelden van hebben.

Begrijpelijk, sommige beelden 📸 kosten natuurlijk ook geld, dit vergeet ik.

👍

Mooie en heldere uitleg! Goed dat ze dan toch op een soort snuffelstage is geweest, om het leger een beetje te leren kennen. Dan weet ze hoe een en ander er een beetje aan toe gaat, als ze in de toekomst bezoeken gaat afleggen. Die ervaring is niet weg.

Dank voor de uitleg, ik vroeg me dit ook af na gezien te hebben hoeveel moeite Leonor en Elisabeth steken in de militaire training en dit in NL niet gebeurd.

Heel helder. En ook goed dat het hier gescheiden is.

Duidelijke uitleg.

Ik denk dat we niet moeten en mogen vergelijken,elk land is anders .
Ook is elk vorstenhuis anders .

Duidelijk Josine👍
Kan hierover ook geen gezeur ontstaan😉

Sluit me hier graag bij aan.

Glasheldere informatie, Josine!
Bedankt!

Dank voor je heldere en interessante uitleg, Josine!