Veel lezersvragen gaan over de mode van Máxima, maar die van vandaag is meer van deze tijd. Of nou ja, meer van de tijd. Christian wil namelijk weten wat het verhaal is achter de prominente klok van koning Willem-Alexander.
Het kunstwerk, want dat is het wel, staat op zijn werkkamer op Paleis Huis ten Bosch. Als er weer eens een politicus op bezoek komt, luistert de klok stilletjes mee.
De klok is een zogeheten Hollandse staande klok. Met dank aan Laurens Gudde, een specialist op het gebied van antieke klokken, kan ik je vertellen dat het uurwerk zelf waarschijnlijk dateert uit de 18e eeuw. In deze tijd hadden veel welgestelden een Hollandse staande klok. De kast waarin het uurwerk zit is aan het begin van de 20e eeuw vervaardigd door de firma Van Wijk, naar een voorbeeld uit de 18e eeuw.
Atlas
Wie inzoomt op de klok, ziet boven de wijzerplaat een toog met de maanstand. Op de kap prijkt Atlas met een wereldbol op zijn schouders. Liefhebbers van het Koninklijk Paleis in Amsterdam kennen het mythische verhaal hierachter. Naast Atlas staan twee klaroenblazers.
Onder het uurwerk is een schildering met schepen zichtbaar. Bij luxe klokken bewegen dergelijke versieringen vaak mee met de wijzers van de klok. Of dat bij deze klok ook zo is, kan van foto’s helaas niet worden afgelezen.
Hopelijk is de vraag van Christian zo goed beantwoord. Heb je zelf ook een vraag over een koninklijk onderwerp? Dien hem in via [email protected] en ik zal proberen hem zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
Geniet telkens van de overgang van de zon en maan stand en de sterren tussenin ….
🕰️ Prachtig, bij mij thuis in Friesland werd dit vroeger een Friese staande klok genoemd, is dit een Hollandse variant?
Ik ga het aan Laurens vragen! Die weet van klok en klepel 😉
Wat een schitterende klok. Staat prachtig in de werkkamer van Willem Alexander. Ben benieuwd naar het geluid…….
Ik ben dol op klokken!
Wat een prachtig exemplaar is dit!
Zou hem graag horen slaan!
Hou van uurwerken met een rustige, krachtige tik-tak en een welluidend slagwerk met diepe, warme klankkleur!
Als deze toeschouwer van ontvangsten bij de koning kon spreken, zou hij heel wat te vertellen hebben!😉