Draagt Máxima weleens Nederlandse streeksieraden, en zo ja: welke? Deze leuke lezersvraag kregen we binnen. In deze blog lees je het antwoord.
Is Nederland een modebewust land? Vandaag de dag misschien niet, maar dat was vroeger wel anders. In de zeventiende eeuw stond ons land bekend om de vele streekdrachten die er gedragen werden. Wie van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden reisde, kwam heel wat streekdrachten en bijbehorende streekjuwelen tegen. In bepaalde plaatsen, zoals Staphorst, zie je daar bij de oudere generatie nog wat van terug, maar helaas is veel modegeschiedenis verloren gegaan. Vooral in de jaren dertig en veertig werden heel wat streeksieraden omgesmolten om de rekeningen te kunnen betalen. Maar hoe zit dat dan met de Oranjes? Is Máxima weleens gezien met streeksieraden?
Jazeker! Haar kluis stroomt weliswaar niet over van de streeksieraden, maar Máxima is wel meermaals gespot met gouden mutsenbellen uit de regio Cadzand. Ze kocht ze bij de Amsterdamse antiquair Dekker en droeg ze – onder andere – tijdens de uitreiking van de Four Freedom Awards in Middelburg.

Máxima’s gouden oorhangers zijn zogeheten puntbellen, waarop de hoorn des overvloeds te zien is. Gun jezelf even een paar seconden om in te zoomen op de foto, dan kun je de hoorn goed zien.
De streekdracht van Cadzand was in vergelijking met die van de omliggende regio’s rijk en luxe, mede door de aanwezigheid van zeer welvarende boeren. Een opvallend element van de streekdracht is de zogeheten kornetmuts. Deze bolvormige muts is gemaakt van geborduurd tule, met een strook kloskant langs de rand. Omdat het hoofddeksel de oren vrijliet, konden vrouwen oorsieraden dragen. Máxima’s puntbellen met de hoorn des overvloeds werden in de achttiende en negentiende eeuw veel gedragen in de regio Cadzand. Op de foto hieronder zie je – net als bij Máxima’s streeksieraden van Cadzand – de hoorn des overvloeds van gouden filigrain.
Zien we Máxima hier ook met Zeeuwse streeksieraden?
Dan is er nóg een paar waarbij ik direct moet denken aan Zeeuwse streeksieraden. Het gaat om parelstekers die Máxima in 2014 droeg tijdens een bezoek aan Middelburg. Het ontwerp doet me denken aan een Zeeuwse knoop, maar ik kom in mijn boek over streekdrachten niet direct een match tegen. Heeft iemand misschien aanvullende informatie?
Het gaat om nummer 30 uit het overzicht van al Máxima’s pareloorbellen.
Op internet kom ik ontwerpen tegen die bijna 1 op 1 matchen, maar daar wordt alleen bij vermeld dat het juwelen uit de 18e eeuw betreft.
Beatrix’ ode aan de Zeeuwse streekdrachten
Als prinses Beatrix de provincie Zeeland bezoekt, brengt ze net als Máxima ook graag een ode aan de streeksieraden. Hoe? Dat verklapte collega Martijn Akkerman in een artikel in Vorsten. Als de prinses Zeeland bezoekt, draagt ze vaak een hoedenspeld die is gemaakt van een mutsenspeld.
Verder lezen?
Dat kan! Bijvoorbeeld over de Zweedse klederdracht. De Zweedse royals zien we er regelmatig mee.
Liever iets lezen over Máxima? Neem dan een kijkje bij de blog over ál haar pareloorbellen.
Iets “verderop” in de familie is wel een mooi voorbeeld van streeksieraden.
Prinses Annemarie , de vrouw van Prins Carlos, droeg oa tijdens de laatste inhuldiging een bloedkoralen halssieraad.
Ik meen ergens gelezen te hebben dat dat uit haar familie kwam. Vraag me nu niet precies uit welke streekdracht, een meerreiig collier van bloedkoraal kwam in meerdere drachten voor.
Prachtige sieraden, al dan niet origineel uit de streekdracht, of daardoor geïnspireerd ontworpen.
Jammer dat wij minder streeksieraden hebben, maar wat Máxima en Beatrix dragen zijn wel hele mooie voorbeelden.
Mooie sieraden, zowel de puntbellen, hoedenspeld als de al dan niet originele Zeeuwse knopen.
Ik vraag me oprecht af, of dit originele streeksieraden zijn.
Geïnspireerd door de Zeeuwse knoop , dat geloof ik zeker.
Van ‘Opoes’ kant, 😍 zijn er prachtige sieraden bewaard gebleven. Knopen
uitsluitend van goud. In geen enkel ander sieraad komen parels voor. Wel granaten en gitten.
Ik vind de oorbellen erg mooi, de hangers en de parels. De hangers zijn wel heel groot, maar bij Maxima staat dat goed.
Mag ik, als zeeuwse, even inhaken op dit onderwerp. De parels zijn zeker niet origineel Zeeuws. De Zeeuwse knop is van origine een broekknoop gedragen op walcheren om mannenbroeken te sluiten. Goud voor de grote boeren, zilver voor de kleintjes en zwart bakeliet voor arbeiders. Ze werden later als hanger aan een.ketting gedragen. En niet meer bij de streekdracht. De oorknopjes zijn er in vele maten en soorten vnl goud en zilver. Maxima heeft 1 paar gouden knopjes gedragen in Indonesië. Volgens overlevering namelijk meegekomen met de VOC. Google op zeeuwse knop en vergelijk.
Hoi belletje,
Ik had ook al op Google erover gelezen en foto’s bekeken.
Daarom ging bij mij ineens een lichtje branden, dat dit wel eens in het buitenland (mogelijk Zuid-Afrika of Indonesië) nagemaakte Zeeuwse sieraden zouden kunnen zijn (van mijn schoonmoeder).
Of dat dezelfde zijn als Maxima hier draagt is natuurlijk de brandende vraag bij mij en dat zou zomaar eens kunnen😉
O wat zou ik dat graag willen weten🫣
Roos, dat zou wel heel leuk zijn. Heb je oude foto’s om te vergelijken? Ik zou ook nieuwsgierig zijn mocht ik zoiets tegenkomen.
Och was het maar waar belletje, maar dit komt uit de tijd dat je niet altijd een camera (lees telefoon) bij je had.
Heb er ook niet aan gedacht foto’s te nemen van de sieraden die we verkocht hebben.
Het enige dat nog zou kunnen dat er oude foto’s zijn, maar dan moet ik tig fotoboeken doorspitten of alle oude filmpjes (en dat is een hele doos vol), in de hoop dat de sieraden erop staan.
Dat is momenteel niet te doen helaas.
De oorbellen zagen er dus uit zoals op de foto en de broche hetzelfde maar dan ongeveer een cm. of 5-7 in doorsnede. Ik meen dat daar ook een hanger aan zat om aan een ketting te dragen. Ben benieuwd waar en of die broche ergens terecht is gekomen.
Wat mij betreft mag de Zeeuwse mosselketting hier ook een plaatsje krijgen (met een knipoog…).
Heel interessant!
Hé dat is leuk; mijn overleden schoonmoeder uit Zeeland (Westkapelle) had ook dergelijke ronde oorbellen met parels en ook een broche.
Nooit geweten dat het streek sieraden waren en ik kan haar er niet meer naar vragen.
Niet echt bewijs Josine, maar wel een sterke aanwijzing dat het hier een streek sieraad betreft.
Aanvulling: Josine heb jij enig idee hoelang die ronde bellen met parels al in bezit zijn?
Sprak net mijn man en deze oorbellen en broche zijn verkocht.
Het zal toch niet??!!
In 2014 droeg ze de oorbellen sowieso al, misschien ook wel daarvoor al.
Ik heb nog wat info voor je:
Het is goed mogelijk dat de oorbellen origineel zijn, maar mijn schoonouders hebben veel in het buitenland gewoond. Mijn man ik sluiten niet uit dat de sieraden van mijn schoonmoeder naar ontwerp zijn gemaakt in het buitenland. Mogelijk de reden dat jij hierover daarom niets kunt vinden.
Ik heb ook gezocht en kom nergens vergelijkbare oorbellen tegen, maar omdat mijn schoonmoeder Zeeuwse was, wilde ze misschien iets dat haar deed denken aan vroeger.
We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar zo zie je maar weer hoe raar een balletje soms kan rollen😉
De juwelen van mijn schoonmoeder zijn eind jaren ’90 begin 2000 verkocht bij Sengers juwelier in Breda.
Zou dus zomaar kunnen zijn dat Maxima met schoonmoeders bellen loopt. Bizar🫣
Wat een verhaal Roos. Wauw, stel dat het zo is…
O ik brand van verlangen om dat zeker te weten😉
Zo bizar dit🫣
Je zult toch een theeafspraak ten paleize aan moeten vragen Roos, om eens even met Maxima van gedachten te wisselen over dit brandende vraagstuk…. 😉
Ik ga maar eens bellen Lieske…..😉🤣
Ohhh, dit vind ik prachtig, wat een schitterende stukken staan hierbij.
Dit vind ik heel mooi om te dragen bij bezoeken ,
Love de oorbellen!! Zo knap dat jij dan weer weet waar ze gekocht zijn.