Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 01 aug 14 reacties

Leer ze kennen: de Portugese ‘Royals’

De voormalige koninklijke familie van Portugal. Er is genoeg te vertellen over de historie van het koninkrijk Portugal. Maar wie zijn de huidige ‘Royals’ van Portugal nu eigenlijk?

Allereerst gaan we even een stukje terug in de geschiedenis. Heb je geen interesse in de geschiedenis, maar wil je gelijk door naar de informatie over de huidige Portugese ‘Royals’? Scroll dan even door naar het kopje ‘Huidige Hertog’.

Foto ©PPE
De hertog en hertogin van Bragança bij het huwelijk van kroonprins Leka van Albanië.
Foto ©PPE/Nieboer

Het koninkijk Portugal was een koninkrijk, dat lag op het Iberisch Schiereiland. Het koninkrijk scheidde zich in de 11e eeuw af van het koninkrijk Leon. In 1385 werden de banden met dit koninkrijk definitief verbroken. Het koninkrijk Portugal bestond vanaf 1139 totdat het werd vervangen door een Republiek in 1908. In 1500 werd Brazilië als grootste kolonie toegevoegd aan Portugal. Het koloniale rijk Portugal had ook kolonies in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Brazilië werd in 1822 onafhankelijk, later volgden ook andere overzeese provincies, zoals Kaap-Verdië, Angola en Mozambique.

©Maps Google

Koningsmoord 1908

In het jaar 1908 vond de zo genoemde koningsmoord plaats. Wat een triest verhaal. Op 1 februari 1908 werd aan de oever van de rivier de Taag in Lissabon het vuur geopend door Manuel Buíça. Zijn mede aanslagpleger Alfredo Costa klom op de koets, en vuurde met zijn revolver. Koningin Marie Amélie van Orléans gedroeg zich dapper: ze stond op en mepte de moordenaar met een bos bloemen. Helaas mocht het niet veel baten. Koning Karel I stierf onmiddelijk. Zijn zoon, kroonprins Lodewijk Filips stierf 20 minuten later aan zijn verwondingen (feitelijk was hij 20 minuten lang koning). De tweede zoon, prins Emanuel, werd in zijn arm geraakt. Hij overleefde wel, en werd koning Emanuel II. De koningin overleefde de aanslag en bleef ongedeerd. De schutters werden onmiddelijk opgepakt en al snel gedood. Verder onderzoek werd daardoor heel moeilijk.

Prins Emanuel werd de nieuwe koning als Emanuel II. Hij werd veel gesteund door zijn moeder. Voorzichtig probeerden ze hervormingen door te voeren. Helaas kwam dit te laat. In oktober werd een vooraanstande republikein verwoord tijdens de oktoberrevolutie. Hiermee kwam er een einde aan het koningschap van Emanuel II en werd de republiek uitgeroepen. Koningin Marie Amélie en haar familie verlieten Portugal en leefden in ballingschap. Ze was de laatste koningin van Portugal.

Nieuw troonpretendent

Emanuel vestigde zich in Fulwell Park in Engeland. Daar trouwde hij op 4 september 1913 met prinses Augusta Victoria van Hohenzollern-Sigmaringen. Het huwelijk bleef kinderloos en Emanuel stierf op 42-jarige leeftijd. Het koninklijk huis was echter niet uitgestorven. Al eerder in de geschiedenis van het koninkrijk Portugal, was er een koning verbannen. Hier ging het om de afgezette koning Michael. De kleinzoon van Michael, Duarte Nono van Bragança, volgde hem op als pretendent van de Portugese troon.

Terug naar Portugal

Op 27 mei 1950 werden de verbanningswetten van 1834 (koning Michael) en 1910 (koning Emanuel II) afgeschaft. De koninklijke familie kon hierdoor terug naar Portugal. Duarte Nuno deed dit pas in 1952, omdat hij herstellend was van een ernstig auto ongeluk. Hij kreeg in Portugal een eigen residentie toegewezen. Duarte Nuno was in 1942 getrouwd met Maria Francisca van Orléans-Bragança. Samen kregen ze drie zonen:

  1. Duarte Pio (1945), de huidige hertog van Bragança
  2. Miguel (1946), hertog van Viseu
  3. Henrique (1949-2017), voormalig hertog van Coimbra.

Huidige hertog

Daarmee komen we aan bij het huidige tijdperk. Dom Duarte Pio is de huidige hertog van Bragança. Erg bekend zijn ze niet, maar toch zijn ze zo af en toe te gast bij bijzondere gebeurtenissen van andere (niet-regerende) koningshuizen. Duarte Pio werd geboren op 15 mei 1945 in Bern. Met zijn broers groeide hij in eerste instantie op in Zwitserland en Frankrijk, tot de familie in 1952 weer in Portugal kon gaan wonen. Sinds 1976 is Duarte Pio hertog van Bragança en pretendent van de Portugese troon.

Duarte Pio bezocht van 1957 tot 1959 het Colégio Nuno Álvares in Santo Tirso. Het jaar er op ging hij studeren aan de Militaire Universiteit in Lissabon. Duarte Pio vervulde zijn krijgsdienst in Angola, tijdens de periode van koloniale oorlog. Duarte Pio was een pleitbezorger van onafhankelijkheid voor Oost-Timor, een voormalige Portugese kolonie, die in 1975 gewelddadig bezet werd door het land Indonesië. In 1999 werd Oost-Timor eindelijk onafhankelijk.

Dom Duarte Pio met prins Filiberto Emanuelle van Italië bij de begrafenis van Otto Habsburg Lotharingen in 2011 in Wenen. Foto ©PPE/Nieboer

Huwelijk

Op 14 mei 1995 trouwde Duarte Pio in het Hieronymusklooster in Lissabon met Dona Isabel de Bragança. Zij werd geboren in Lissabon op 22 november 1966 als dochter van Dom Jorge de Heredia en zijn echtgenote Dona Raquel Leonor Pinheiro Cuvello. Tijdens het huwelijk was de volledige Europese hoge adel aanwezig. Ook werd de bruiloft live uitgezonden op de openbare omroep van Portugal.

Duarte Pio en Dona Isabel in 2012 bij de Marianne & Sigvard Bernadotte Art Awards in Zweden. Foto ©PPE/Nieboer

Peetouder

Dom Duarte Pio en koning Willem-Alexander zijn allebei peetouder van prins Carlos Enrique, het zoontje van prins Carlos en prinses Annemarie de Bourbon-Parme. Carlos Enrique is een kleinzoon van prinses Irene.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Staatsbezoek Nederland

In 2017 brachten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Portugal. Voor de contraprestatie werden Dom Duarte Pio en zijn echtgenote Dona Isabel uitgenodigd door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Duarte Pio gaf acte de presecence, bij de ontvangst die werd gehouden in het Teatro Nacional de Dona Maria II in Lissabon.

Foto ©PPE/Nieboer

Gezin Duarte Pio en Isabel

Duarte Pio en Dona Isabel kregen drie kinderen:

  • Afonso (1996)
  • Maria Francisca (1997)
  • Diniz (1999)
Infanta Maria Francisca, Dona Isabel en Prins Afonso bij het huwelijk van prinses Alix de Ligne en Guillaume de Dampierre in 2016. Foto ©PPE/Nieboer

Dom Duarte Pio en Dona Isabel zijn regelmatig te gast bij koninklijke of adellijke huwelijken en begrafenissen.

Foto ©PPE/Nieboer
In 2011 bij het huwelijk van prins Albert en prinses Charlène van Monaco. Foto ©PPE/Nieboer
In 2019 bij de begrafenis van groothertog Jean van Luxemburg. Foto ©Cour Grand Ducal, Sophie Margue

Afonso

Afonso de Santa Maria Miguel Gabriel Rafael wordt geboren op 25 maart 1996 in Lissabon. Met zijn laatste drie namen worden volgens familietraditie, de drie aartsengelen geëerd. Als Afonds ruim 2 maanden oud is, wordt hij op 1 juni 1996 gedoopt in de kathedraal van Braga. Zijn peetouders zijn prinses Elena van Spanje en Afonso Miguel de Herédia, zijn oom van moederskant.

Afonso ging naar de St. Julians School aan de Portugese Riviera en naar Colégio Planalto in Lissabon. Aansluitend ging hij naar de katholieke The Oratory School in het Vereningd Koninkrijk. Hij haalde een Bachelor of Arts graad in politieke wetenschappen en internationale betrekkingen aan de Katholieke Universiteit van Portugal in Lissabon.

Foto ©PPE/Nieboer

Prins Afonso sloot zich aan bij de vrijwillige brandweer van Lissabon. Hij nam deel aan een aantal belangrijke acties ter plaatse. Zo was hij erecommandant bij dezelfde brigade. Daarnaast voltooide Afonso een opleidingsperiode bij de Portugese strijdkrachten, waar hij alle onderdelen doorgelopen heeft: leger, luchtmacht en marine.

Op professioneel gebied heeft Afonso stage gelopen bij de Luso-Amerikaanse Kamer van Koophandel. Hij woont momenteel in Genève en werkt bij een groot bedrijf voor vermogensbeheer, Pury Pictet Turrenttini.

Foto ©PPE/Nieboer

De prins van Beira is beschermheer van de Prins van Beira Award. Deze wetenschappelijke prijs voor biomedische wetenschappen is in het leven geroepen om jonge wetenschappers onder de 40 jaar die biogeneeskunde studeren, te helpen, motiveren en ontwikkelen, waarbij de winnaar nationale en internationale erkenning en een geldprijs krijgt.

Maria Francisca

Infanta Maria Francisca de Bragança werd geboren in Lissabon op 3 maart 1997. Ze is derde in lijn van opvolging, na haar oudere broer Afonso en haar jongere broer Diniz. Maria Francisca werd gedoopt op 31 mei 1997 in de kerk van Nossa Senhora da Conceição in Vila Viçosa , in Vila Viçosa. Haar peetouders zijn prinses Marie Liechtenstein (een nicht via de moederskant van de hertog van Bragança) en Henrique de Bragança, hertog van Coimbra, een oom van Maria Francisca.

Prinses Marie van Liechtenstein met haar echtgenoot prins Gundakar en prinses Imaculata. Foto ©PPE/Nieboer

Maria Francisca volgde secundair onderwijs aan Colégio de São João de Brito in Lissabon. In mei 2020 haalde ze een diploma in sociale communicatie en cultuur aan de Universidade Católica Portuguesa. Daarna ging ze werken bij een communicatieadviesbureau.

Op 4 juli 2018, de feestdag van Sint Isabel van Portugal, ontving Infanta Maria Francisca de titel van hertogin van Coimbra van haar vader, de hertog van Bragança. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in het klooster van Santa Clara-a-Nova. Ze is hiermee de opvolger van haar oom Henrique, die in 2017 overleed.

De dochter van Dom Duarte Pio is beschermvrouw van de “Infanta Dona Maria Francisca-prijs”. Met deze prijs worden studenten van Masters in Fine Arts beloond, die het beste gepresteerd hebben.

Infanta Maria Francisca en Duarte de Sousa Araújo Martins verloofden zich in december 2022 in Timor, het land waar haar vader zich zo sterk voor heeft ingezet. Op 7 oktober 2023 vond hun huwelijk plaats in Portugal. Maria Francisça, de dochter van Duarte Pio en Dona Isabel, trouwde met Duarte de Sousa Araújo. Maria Francisça is de huidige hertogin van Coimbra, na het overlijden van haar oom Henrique. Het kerkelijk huwelijk vond plaats in het Jerónimos-klooster, op dezelfde plaats waar haar ouders op 13 mei 1995 trouwden. Duarte de Sousa Araújo is advocaat.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Diniz

Infante Dinis de Santa Maria de Bragança is geboren op 25 november 1999 in Lissabon als derde kind en tweede zoon van de hertog en hertogin van Bragança. Als tweede in de lijn van opvolging heeft hij de titel ‘hertog van Porto’.

Dinis werd op 19 februari 2000 gedoopt in de kathedraal van Porto. Zijn peetouders zijn: zijn oom Sebastião de Herédia (een broer van zijn moeder) en prinses Ana Cecília de Bourbon Sicilië.

Net als zijn zus Maria Francisca volgde Diniz secundair onderwijs aan het Colégio de São João de Brito in Lissabon. In 2019 begon hij aan zijn studie Sociale Wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel in België. Hij heeft stage gelopen bij het Europees Parlement en gewerkt bij een adviesbureau dat publiek-private partnerschappen ontwikkelt. Ook werkte hij aan verschillende projecten in Latijns-Amerika en Afrika. Daarnaast liep hij stage bij een Amerikaanse NGO die samenwerkt met de Verenigde Naties, om hiermee duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken.

Foto ©PPE/Nieboer

Momenteel studeert Diniz Internationale Betrekkingen aan de Universidade Católica Portuguesa en is hij bezig met de ontwikkeling van een adviesbureau, dat producten uit Portugeessprekende landen op verschillende internationale markten plaatst.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
14 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Interessante blog en mooie foto’s. Ik vraag me af hoe lang je nog royal blijft na een verbanning en dus ook of je je dan nog prins o.d. mag noemen ? En of je dat dan nog wel wilt (moet willen) ? En zijn er ook koningshuizen die in onmin zijn geraakt bij de overige royals. Zou ook een interessant artikel kunnen zijn 😉 De royal families blijven elkaar wel trouw denk ik. Je ziet nogal wat namen voorbij komen van voormalige koningshuizen bij de diverse gelegenheden.

Ik ben er even voor gaan zitten aan het eind van deze dag, met een hapje en drankje, om te genieten van dit interessante blog.
Wat een werk moet je hier aan gehad hebben, Petra, en het zal wel wat uurtjes tijd gekost hebben.
Dank je wel hoor.
Echt iets om in de vakantie te bekijken!
Ik wist eigenlijk helemaal niets van deze familie.
Dus heb het als een leuke en leerzame kennismaking ervaren.
En wat een prachtige foto’s heb je kunnen achterhalen en gebruiken.
Het valt mij op dat de getoonde kleding veelal van keurige makelij is en vervaardigd van degelijke, chique stoffen.
Eén foto pik ik er nog tussenuit:
Willem Alexander met zijn petekind op de arm bij de doopplechtigheid.
Hoe schattig, dat kusje op het hoofdje van de dopeling, en dan dat guitige koppie van het kind dat er tussendoor omhoog kijkt….!😍
Daar krijg ik dan even zo’n warm gevoel bij…..een echt geluksmomentje!

Dank voor je blog Petra! Erg leuk om over deze royals meer te weten te komen.

Interessante blog. Weer wat bij geleerd.ik vind die rode jurk mooi.

Zo dat was een werk Petra👍
Het is misschien wel één van de minst bekende koninklijke families die er zijn.
Je hoort maar heel sporadisch iets over ze en ik moet bekennen, ik wist ook eigenlijk nagenoeg niets over ze.
Interessant om over hun geschiedenis te lezen m.n. was ik ontroerd door het verhaal van Koningin Marie Amélie die met haar bloemen naar de moordenaars van haar man en zoon mepte. Dappere vrouw met een leeuwenhart, was wat meteen bij me op kwam.

Het huwelijk van Dom Duarte en Dona Isabel heeft me destijds erg verbaasd. Zij intelligent, goodlooking en van hoge komaf. Hij troonpretendent van een troon die nooit meer bezet zal worden, niet zo goodlooking en meer dan 20 jaar ouder. Maar op de foto’s lijkt het een harmonieus gezin te zijn.

Heel interressant deze geschiedenis. Mooi dat zulke koningshuizen nog wel gewaardeerd en gezien worden doordat ze uitgenodigd worden door andere koningshuizen bij belangrijke gebeurtenissen. En, sorry hoor, maar mijn romantische blik ziet weer een mogelijke lover voor Amalia, prins Afonso.

Hoi Oranjefan,
Die romantische blik blijven houden hoor; heerlijk toch😍