Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 18 jan 30 reacties

Leer ze kennen: de Griekse royals

In de nieuwe serie ‘Leer ze kennen’ neemt moderator Petra je mee naar de wereld van de voormalige koningshuizen. Deze niet-regerende Royals zijn nog geregeld in het openbaar te zien, maar wie zijn ze nu eigenlijk? Deze keer aan de beurt: de voormalige Griekse Royals.

Ze zijn nog volop in de openbaarheid, de Griekse Royals. Met hun banden met de Deense en Spaanse monarchie ook niet vreemd. Daarom duiken we vandaag even in de geschiedenisboekjes.

Eerste Koninkrijk

Na de burgeroorlog van 1831 grepen de Griekse grootmachten in. Griekenland moest en zou een koninkrijk worden en daarom werd de troon aangeboden aan de 17-jarige prins Otto van Beieren. Totdat hij meerderjarig werd (op zijn 21e), werd hij bij gestaan door regenten. In dat jaar, 1835, begon de absolute monarchie. Jarenlang was Griekenland een koninkrijk.

Republiek en opnieuw Koninkrijk

In het jaar 1924 werd de Helleense Republiek uitgeroepen. Koning George II, de oudste zoon van Koning Constantijn I, moest het land verlaten. Na een staatsgreep en opeenvolgend referendum in1935, werd het koninkrijk echter hersteld. George II werd opnieuw koning. Na zijn dood was het de beurt aan koning Paul (Pavlos), de broer van George II. Paul was koning tot aan zijn dood in 1964. Toen hij overleed, volgde koning Constantijn II hem op. In december 1967 ontstond er een militaire dictatuur en moest koning Constantijn II het land verlaten omdat hij verbannen werd. Na een nieuw referendum in 1973 werd de monarchie afgeschaft. Nu, 50 jaar later, is de monarchie nog altijd niet terug gekeerd.

Koning Constantijn en koningin Anne-Marie. ©PPE/Nieboer

Koning Constantijn II

Je weet vast nog wel dat de koning Constantijn waar het nu over gaat, in januari 2023 overleed. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix waren ook bij de begrafenis. Maar wie was Constantijn eigenlijk, en wat is zijn historie? Constantijn werd in 1940 geboren als zoon van de toenmalige prins Paul (Pavlos). Zijn oom, George II, was op dat moment koning van Griekenland. Constantijns moeder was Friederike von Hannover, een kleindochter van keizer Wilhelm II.

Anne-Marie van Denemarken

Constantijn had alle kwaliteiten om een populaire koning te worden. Hij had gestudeerd, was olympisch kampioen zeilen en daarnaast getrouwd met de knappe prinses Anne-Marie van Denemarken. Anne-Marie is de zus van de huidige koningin Margrethe van Denemarken.

Foto ©PPE/Nieboer

Verbannen

Constantijn had de pech dat het roerig was en bleef in Griekenland. Hij ontsloeg al in 1965 de socialistische regering van premier Papandreou, in verband met een conflict over het door Papandreou gewenste ontslag van bepaalde legerofficieren. Deze beslissing was omstreden. Griekse politici betwisten het recht van de koning om dit besluit te nemen. Daarop volgden lange kabinetscrisissen en onlusten. In mei 1967 zouden er nieuwe verkiezingen gehouden worden, maar een maand eerder vond er al een staatsgreep plaats. In december kwam koning Constantijn met een tegencoupe, die mislukte. Daarop werd het jonge koninklijk gezin het land uitgezet. Pas in 1973 werd de monarchie opgeheven en werd het land weer een republiek.

Denemarken

In 1973 ging het jonge gezin in Denemarken wonen. Ze mochten op Amalienborg wonen. Prins Nikolaos zei hierover dat hij zich herinnerde dat hij door lange gangen heen en weer rende ‘en dat de dagen vroeg donker werden’.

Tegenwoordig komt de familie nog graag bij elkaar in Denemarken. Van links naar rechts, zittend: koningin Anne-Marie, koningin Margrethe, prinses Benedikte. Staand: Matthew Kumar (verloofde prinses Theodora), prinses Theodora, prinses Alexia, Carlos Morales, prinses Nina (echtgenote prins Philippos), kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prinses Marie. Achter: prins Philippos, prinses Alexandra (dochter Benedikte) en haar partner, prinses Nathalie (dochter prinses Benedikte), prins Nikolaos (zonder echtgenote Tatiana), prins Joachim, prins Gustav (zoon prinses Benedikte en prinses Carina. Op deze foto ontbreken prinses Tatiana, prins Pavlos en prinses Marie-Chantal. Foto Kongehuset, ©Keld Navntoft

Londen

Toen in 1974 de democratie hersteld werd, hoopte koning Constantijn dat hij terug kon keren. Helaas voor hem stemde de bevolking opnieuw voor een republiek. Hij legde zich bij deze beslissing neer. Daarna verhuisde het gezin voor een jaar naar Cobham in Surrey, voordat het zich in 1975 in Hampstead, Londen vestigde. Pavlos, Alexia en Nikolaos kregen thuis onderwijs van professor John Kanellopoulos. Op de elfde verjaardag van prins Nikolaos (1980) werd er een school geopend door Constantijn en Anne-Marie, waar hun kinderen onder andere tweetalig onderwijs kregen. Meerdere Griekse kinderen uit de omgeving konden hier naar toe. De school sloot haar deuren in 2005.

In Londen werd koning Constantijn een succesvol zakenman. In 1981 was hij aanwezig bij de begrafenis van zijn moeder, koningin Frederika, die in Griekenland werd begraven.

Terugkeer Griekenland

In het jaar 1993 besloot hij met zijn gezin op vakantie te gaan naar Griekenland. Pas 20 jaar later, in 2013, was het toch eindelijk tijd om terug te gaan naar zijn vaderland. Samen met zijn vrouw Anne-Marie ging hij in Porto Heli wonen. Dit ligt in Kranidi, vlakbij de vakantievilla van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Hun vakantiehuis ligt in de buurt van Doroufi. De Griekse en Nederlandse Royals hadden daar dan ook contact met elkaar.

©Google Maps

De woning van de Griekse Royals (zie foto hier onder) is inmiddels echter verkocht. Koning Constantijn en koningin Anne-Marie verhuisden in 2022 naar Kolonaki, het centrum van Athene.

Overlijden Constantijn II

In januari 2023 stierf ex-koning Constantijn II op 82-jarige leeftijd in Athene. Zijn nabestaanden hadden graag een staatsbegrafenis voor hem gewild, maar deze kreeg hij niet. Toch waren er veel Royals aanwezig op zijn begrafenis. Gezien alle banden met de verschillende koningshuizen ook niet vreemd. Veel van de niet-regerende Royals zijn nog regelmatig te vinden bij vorstenhuizen waar nog wel een monarchie is. Dat zag je bijvoorbeeld ook terug bij een groepsfoto in verband met het regeringsjubileum van Queen Elizabeth. Degenen die het langst koning waren, regerend of niet regerend, stonden naast Elizabeth. Voor haar telden de jaren, niet of ze wel of niet uit een huidige monarchie kwamen. Dat betekende dat onder andere ex-koning Simeon van Bulgarije en ex-koning Michael van Roemenië naast haar zaten, met naast koning Michael de voormalige koning van Griekenland, ex-koning Constantijn.

Weetjes

  • Koning Constantijn II was de broer van koningin Sophia van Spanje, wat betekent dat kroonprins Pavlos, zijn oudste zoon, een neef is van de huidige koning Felipe van Spanje.
De koning met zijn zus Irene, vrouw Anne-Marie, zus Sofia, zoon Nikolaos en dochter Theodora. Foto ©PPE
  • Constantijn II was peetoom van onze eigen prins Constantijn, maar ook van prins William, de huidige prins van Wales.
  • Op de Olympische Spelen van Rome in 1960 won hij met zeilen een gouden medaille in de Draak-klasse. Samen met zijn medebemanningsleden werden ze uitgeroepen tot Griekse atleten van het jaar.
  • Later was hij ook lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Anna Maria Foundation

De kinderen van Constantijn en Annemarie zijn allemaal lid van het bestuur van de Anna Maria Foundation. Deze foundation richt zich op het helpen van slachtoffers van natuurrampen, zoals aardbevingen, bosbranden overstromingen in Griekenland. De Anna Maria Foundation werd in 2003 opgericht, toen de Griekse staat de koninklijke familie vergoedde voor de toe-eigening van hun eigendommen. Toen in de loop van de rechtszaak duidelijk werd dat de regering koos voor compensatie in plaats van de teruggave van de eigendommen, verklaarde koning Constantijn herhaaldelijk dat het compensatiebedrag in zijn geheel zou worden gedoneerd aan de oprichting van een stichting, om dit terug te geven aan het Griekse volk. Sinds 2004 is in Griekenland de non-profit Foundation Anna Maria actief. De officiële registratie van de Foundation bevindt zich in Liechtenstein. Naast alle kinderen van Constantijn en Anne-Marie is ook prins Hassan van Jordanië een van de overige bestuursleden.

Foto ©PPE

Nieuwe generatie

Constantijn en Anne-Marie kregen 5 kinderen en 9 kleinkinderen.

  • Alexia (10 juli 1965)
  • Pavlos (20 mei 1967)
  • Nikolaos (1 oktober 1969)
  • Theodora (9 juni 1983)
  • Philippos (26 april 1986)
De broers en zussen bij de begrafenis van hun oom prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, de echtgenoot van prinses Benedikte. Foto ©PPE/Nieboer

Prinses Alexia

Prinses Alexia werd geboren op 10 juli 1965 in Mon Repos, een villa op het Griekse eiland Corfu. Dit was destijds de zomerresidentie van de Griekse koninklijke familie. Interessant detail: ook wijlen prins Philip, de Griekse echtgenoot van Queen Elizabeth II, werd in deze villa geboren. In september 1965 werd ze gedoopt door aartsbisschop Chrysostomos II in de Grote Zaal van het  Koninklijk Paleis in Athene. Haar oma, koningin Frederika, was 1 van haar peetouders.

Vermoedelijk was Alexia tot aan de geboorte van haar broer prins Pavlos, de beoogd troonopvolger van haar vader. Na de verbanning van het gezin, groeide Alexia op in ballingschap. Eerst in Rome en later in Londen. In Rome ging ze naar Miss Surtee’s School for Boys and Girls. Ze kreeg in Londen eerst privélessen, later ging ze naar de door haar ouders opgerichte school, het Hellenic College of London. In 1985 vervolgde ze haar opleiding bij het Froebel College van het Roehampton Institute (Universiteit van Surrey). In 1988 haalde ze een BA in Geschiedenis en Onderwijs. Het jaar erop haalde ze een Post Graduate Certificate of Education en werd ze lerares op een basisschool in Southwark (Londen). Hier werkte ze tot 1992.

Barcelona

In 1992 nam Alexia een sabbatical year en verhuisde ze naar Barcelona om de Olympische Spelen bij te wonen. Vrienden van haar deden hier mee aan de Olympische Spelen en wonnen een gouden medaille voor zeilen. Alexia hield van het weer en de mensen in Spanje, en besloot in Barcelona te blijven. Wel ging ze verder met studeren: ze haalde een masterdiploma Early Childhood Intervention. Hiermee kon ze aan de slag met kinderen met fysieke en psychologische problemen. De prinses ging als groepstherapeut aan de slag bij kinderen met het syndroom van down bij de Catalan Foundation for Down’s Syndrome.

Foto ©PPE/Nieboer

Zeilen bleef een passie van prinses Alexia. Zo ontmoette ze ook haar toekomstige echtgenoot, Carlos Morales Quintana, tijdens een race in Barcelona in 1994. Carlos maakte deel uit van het pre-olympische zeilteam Spaans-Sydney 2000 in de Tornado-klasse.

Foto ©PPE/Nieboer

Huwelijk

Carlos en Alexia trouwden op 9 juli 1999 in Londen. Alle koninklijke families uit Europa waren vertegenwoordigd. De huwelijksceremonie vond plaats in de St. Sophia Cathedral in Londen, terwijl de receptie werd gehouden in Kenwood House. Prinses Alexia droeg een tiara en sluier die toebehoorden aan prinses Margaretha van Connaught. De sluier en tiara werden eerder gedragen door haar grootmoeder, koningin Ingrid, bij haar huwelijk met koning Frederik IX van Denemarken – en later door haar moeder, koningin Anne-Marie, bij haar huwelijk met koning Constantijn.

Gezin

Alexia en Carlos kregen 4 kinderen, die allemaal zijn geboren in Barcelona: Arrietta Morales y de Grecia (24 februari 2002), Ana-Maria Morales y de Grecia, (15 mei 2003), Carlos Morales y de Grecia, (30 juli 2005), Amelia Morales y de Grecia, 26 oktober 2007). Het gezin van Alexia en Carlos woont tegenwoordig in Puerto Calero, Lanzarote, op de Canarische Eilanden. Het huis waar ze wonen is ontworpen door Alexia’s echtgenoot Carlos, die een eigen architectenbureau heeft.

Het gezin van Alexia en Carlos bij het huwelijk van Nikolaos en Tatiana in 2010.
Foto ©PPE/Nieboer

Tijdens kerst 2014 waren de gezinnen van de 3 Deense zussen Margrethe, Benedikte en Anne-Marie bij elkaar op Fredensborg slot. Hier werd een groepsfoto gemaakt. Ook Carlos en Alexia waren aanwezig, met hun 3 dochters en zoon (links op de foto).

Foto Kongehuset, ©Steen Brogaard
Foto Kongehuset, ©Steen Brogaard

Op de foto hier onder zie je Alexia en Carlos met hun kinderen, Ana Maria, Arietta, Amelia en Carlos, bij een feestje voorafgaand aan het huwelijk van Philippos en Nina in 2021.

Foto ©PPE/Nieboer

De jongste dochters van Alexia – Ana Maria en Amelia – waren bruidsmeisjes bij het huwelijk van Philippos en Nina.

V.l.n.r. Arietta, Carlos jr., Amelia, Carlos, Alexia en Ana Maria op 23-10-2021 bij het huwelijk van prins Philippos en Nina Natassja Flohr. Foto ©PPE/Nieboer
Alexia en Carlos, Arietta en Carlos jr. bij het huwelijk van Philippos en Nina.
Foto ©PPE/Nieboer.

Ook bij de begrafenis van koning Constantijn in januari 2023 was het gezin aanwezig.

Foto ©PPE/Nieboer

Peetkinderen

Prinses Alexia heeft overigens een hele ‘verzameling’ peetkinderen: prinses Maria Olympia van Griekenland, Pablo Nicolas Urdangarin y Borbon (zoon van de Spaanse prinses Cristina en Inaki Urdangarin), gravin Ingrid von Pfeil und Klein-Ellguth (kleindochter van prinses Benedikte van Denemarken), prinses Isabella van Denemarken en Emma Tallulah Behn (jongste dochter van de Noorse prinses Martha Louise en Ari Behn).

Prins Pavlos

Prins Pavlos is het tweede kind en de oudste zoon van koning Constantijn en koningin Anne-Marie. Hij werd geboren op 20 mei 1967 in het Tatoi paleis, ten noorden van Athene. Pavlos werd in juni 1967 gedoopt in de Metropolitan Cathedraal van Athene. Andere koninklijke families, zoals de Deense, konden helaas niet aanwezig zijn, omdat Griekenland op dat moment al onder militaire dictatuur stond. De huidige koning Charles is een van zijn peetouders.

Ook nu, na de dood van zijn vader, wordt Pavlos door verschillende mensen nog als kroonprins gezien. Hij draagt daarnaast de titel Hertog van Sparta. Pavlos was nog maar 7 maanden jong toen hij met zijn familie werd verbannen. Het gezin vluchtte naar Italië. Hij ging naar school in Rome, later kreeg hij onderwijs in Londen en studeerde hij in Washington.

Marie-Chantal Miller

In 1993 leerde Pavlos op een feest in New Orleans Marie-Chantal Miller kennen. Prins Pavlos trouwde op 1 juli 1995 met de Amerikaanse Marie-Chantal Miller in de Grieks orthodoxe Sint Sophia kathedraal. O.a. Queen Elizabeth en de toenmalige prins Willem-Alexander waren aanwezig bij hun huwelijk. Een bizar detail van hun huwelijk: toen ze terug kwamen van de huwelijksreis, bleek hun huwelijk niet geldig te zijn volgens de Britse wet, aangezien de geloften niet in het Engels waren uitgesproken, maar in het Grieks. In het gemeentehuis van Paddington beloofden ze elkaar toen in het Engels alsnog trouw.

Gezin

Pavlos en Marie-Chantal kregen samen 5 kinderen:

  • Maria Olympia (New York, 25 juli 1996)
  • Constantijn Alexios (New York, 29 oktober 1998)
  • Achileas Andreas (New York, 12 augustus 2000)
  • Odysseus Kimon (Londen, 17 september 2004)
  • Aristidis Stavros (Los Angeles, 29 juni 2008)
Foto ©PPE/Nieboer

De banden tussen de Grieken en de Britten blijven bestaan. Zo is prins William een van de koninklijke peetouders van prins Constantin, de oudste zoon van Pavlos en Marie-Chantal.

Eigen bedrijf

Prins Pavlos zit in het management van Ortelius Capital Partners in New York/Londen. Het bedrijf werd in 2002 opgericht door Peter DeSorcy en prins Pavlos. Samen zijn ze directeur van Ortelius, een alternatieve investeringsgroep, gespecialiseerd in hedgefondsen en private equity. Zijn vrouw, prinses Marie-Chantal, heeft een eigen kinderkledinglijn, die naar haar is vernoemd. Pavlos en Marie-Chantal zijn bevriend met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Toen prins Pavlos 50 werd, was koningin Máxima dan ook aanwezig op zijn verjaardagsfeest.

Foto ©prins Pavlos op instagram

Nevenfuncties

Pavlos is overigens ook voorzitter van Amerikaanse commissie van United World Colleges. Daarnaast is hij lid van de raad van bestuur van United World College USA en ook van de raad van bestuur van het New York City Ballet. Verder is hij Voorzitter van de Amerikaanse commissie for World in Harmony en lid van de raad van bestuur van The Anna-Maria Foundation, net zoals zijn broers en zussen.

Peetouder

Kroonprins Pavlos is peetvader van prins Christian van Denemarken en van prins Sverre Magnus van Noorwegen.

Prins Nikolaos

Prins Nikolaos werd geboren in Casa di Cura Privata Nuova Villa Claudia in Rome op 1 oktober 1969. Hij is het derde kind en de tweede zoon van Constantijn en Anne-Marie. Zijn doop vond plaats in de Grieks orthodoxe kerk. Nikolaos’ peetouders zijn de toenmalige prinses Sofia (de huidige koningin Sofia van Spanje), een zus van zijn vader, prinses Irene (een andere zus van zijn vader), kroonprinses Margareta van Roemenië (een achternicht van zijn vader en kroonprins Alexander van Joegoslavië (een achterneef van zijn vader).

Studie

Net als zijn broers en zussen ging in Londen naar het Hellenic College, waar ze tweetalig onderwijs kregen. Na het Hellenic College ging Prins Nikolaos op 17-jarige leeftijd naar het Collingham Tutorial College in Kensington. In oktober 1987 vertrok hij naar New York. Daar bekleedde hij een marktonderzoekspost bij een toonaangevend telecommunicatiebedrijf, Metromedia.

Sinds 1988 studeerde Nikolaos Internationale Betrekkingen aan de Brown universiteit (in Providence op Rhode eiland), waar hij in 1993 afstudeerde. Wel nam hij in 1990 nam hij een sabbatical, toen hij zich bij het Britse leger voegde met een Short Service Limited Commission. In 1991 keerde Prins Nikolaos terug om zijn studie aan de Brown University af te ronden. Twee jaar later, met zijn kersverse diploma op zak, ging hij werken voor tv-producent Fox News in New York.

Werk

Prins Nikolaos keerde in 1995 terug naar Londen om in de financiële sector bij NatWest Markets te gaan werken. Daar werkte hij op de afdeling valutaopties. Sinds 1998 werkt hij in het privé kantoor van zijn vader.

Foto ©PPE/Nieboer

In 2000 was hij samen met kroonprins Frederik, prins Joachim en prinses Martha Louise bij de Olympische spelen in Sydney, waar kroonprins Frederik de Australische Mary Donaldson ontmoette.

Op 25 augustus 2010 trouwde hij op het Griekse eiland Spetses met Tatiana Blatnik. Drie jaar na hun huwelijk verhuisden ze naar Athene, waar ze nog steeds wonen.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Fotografie

Prins Nikolaos is al heel lang iemand die graag foto’s maakt. Sinds 2013 wijdt hij zich aan fotografie. In november 2015 hield hij zijn eerste expositie bij Christie’s in Londen. Het jaar er op was zijn fotografie te zien op de ‘Art for Tomorrow’-conferentie van The New York Times in Doha, Qatar. Daarnaast werd er een deel van zijn foto’s werd gepubliceerd in het boek ‘A Taste of Greece’. In juni 2018 had Prins Nikolaos zijn eerste museum solotentoonstelling, getiteld ‘Phos: A Journey of Light’. Deze werd tentoongesteld in het Hellenic Museum in Melbourne, Australië. Daarna kreeg hij van LA Organic de opdracht om een ​​werk te produceren, op aanbeveling van de studio Philippe Starck, dat momenteel wordt tentoongesteld in La Almazara, Spanje. Ook daarna volgden er nog diverse tentoonstellingen.

Foto ©PPE/Nieboer

Nevenfuncties

Prins Nikolaos zit in het bestuur van Knightsbridge Schools International. Daarnaast is hij een actief lid en adviseur van het bestuur van Axion Hellas, een Griekse non-profit vrijwilligersorganisatie die lokale gemeenschappen in afgelegen delen van het land ondersteunt. 

Foto ©PPE/Albert Nieboer

Prinses Tatiana

Prinses Tatiana is een Venezolaanse publicist, evenementenplanner en schrijver. Tatiana werkte als publicist en als organisator van evementen voor Diane von Furstenberg, waar ze in juli 2010 nam ze hier ontslag. In 2016 publiceerde ze het boek ‘A Taste of Greece’, waar foto’s van haar echtgenoot, prins Nikolaos, in gepubliceerd werden. Het paar heeft overigens geen kinderen gekregen.

Tatiana en Nikolaos bij de doop van prins Vincent en prinses Josephine van Denemarken.
Foto ©PPE/Nieboer

Prinses Theodora

Prinses Theodora werd geboren op 9 juni 1983 als vierde kind en tweede dochter van ex-koning Constantijn en ex-koningin Anne-Marie. Ze werd geboren in het St. Mary’s Hospital in Londen. Haar peetouders zijn wijlen Queen Elizabeth II, haar tante koningin Margrethe II van Denemarken, wijlen koning Michael I van Roemenië en kroonprins Alexander van Joegoslavië. 

Van 1988-1994 volgde ze onderwijs op het Hellenic College in Londen. Daarna ging ze tot 2001 naar het meisjesinternaat op de Woldingham School in Surrey. Na een sabbatical year in Australië 2001/2002, ging ze studeren aan de universiteit van Boston. In 2004 switchte ze naar de Brown University op Rhode Island, voor een BA in theaterkunsten. Haar Master in Theaterwetenschappen haalde ze in 2008 aan de University of Arts in Londen.

Foto ©PPE/Albert Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer (Theodora in 2001)

Los Angeles

Prinses Theodora verhuisde in april 2010 naar Los Angeles in verband met haar ​​acteercarrière. In bijrollen verscheen ze onder de naam Theodora Greece. Ze maakte haar televisiedebuut op 5 december 2011, als secretaresse Alison Montgomery in de langlopende soapserie The Bold and the Beautiful. Daarnaast deed ze met succes auditie voor talloze toneelstukken. Ze speelde onder andere in Bachae en in The Greeks. Ook heeft Theodora in 15 films gespeeld.

5 jaar verloofd

Op 16 november 2018 werd aangekondigd dat prinses Theodora verloofd was met Matthew Jeremiah Kumar (15 december 1983, Ventura County, Californië). Matthew Kumar is als advocaat gevestigd in Los Angeles. Het huwelijk zou in mei 2020 plaatsvinden op het Griekse eiland Spetses.

Foto ©PPE

In verband met de corona pandemie is het huwelijk uitgesteld. Hoogstwaarschijnlijk zijn de twee nog altijd niet getrouwd, maar zijn ze nog wel samen. Matthew was in januari 2023 wel aanwezig bij de begrafenis van koning Constantijn. Ook was hij in de zomer van 2022 aanwezig op Slot Graasten, met het grootste gedeelte van de Deense koninklijke familie.

Foto ©Instagram Theodora
Deel van groepsfoto ©Keld Navntoft, Kongehuset

Net als haar broers en zussen zit ze in het bestuur van de Ana Maria Foundation.

Prins Philippos

Prins Philippos werd geboren op 26 april 1986 in het St. Mary’s Hospital in Londen. Hij is het vijfde en jongste kind van ex-koning Constantijn en ex-koningin Anne-Marie. Philippos werd gedoopt op 10 juli 1986 in de St. Sophia Kathedraal in Londen. Zijn peetouders zijn: zijn oom koning Juan Carlos van Spanje, prins Philip (de toenmalige hertog van Edinburgh), Diana (de prinses van Wales), zijn nicht Infanta Elena van Spanje, zijn tante prinses Benedikte van Denemarken, Kyril (prins van Preslav (Bulgarije)) en Penelope (Lady Romsey).

Studie

Van 1992 – 2002 volgde hij onderwijs op het Hellenic College of London. Aansluitend ging het naar het United World College of the America West. Zijn studie Buitenlandse Betrekkingen, deed hij van 2004-2008 aan Georgetown University in Washington.

Theodora en Philippos in 2008 bij het huwelijk van prins Joachim en Marie.
Foto ©PPE/Albert Nieboer

Werk

Prins Philippos, de jongste van de 5 kinderen van Constantijn en Anne-Marie, werkt sinds april 2014 als analist in het bedrijf van zijn oudste broer, prins Pavlos, sinds 2018 in de vestiging in New York. Daarvoor was hij zo’n 5,5 jaar als research analist in dienst bij EIM Management in New York.

Philippos in 2012 bij Christiansborg Palace in Denemarken. Foto ©PPE/Nieboer

In 2018 begon prins Philippos te daten met de Zwitserse Nina Nastassja Flohr. Bij het huwelijk van prinses Eugenie en Jack Brooksbank verschenen ze al samen in het openbaar. Daarna verschenen ze samen bij meer huwelijken.

Philippos en Nina in 2022 bij het regeringsjubileum van koningin Margrethe. Foto ©PPE/Nieboer

Huwelijk

In 2020 verloofden Philippos en Nina zich tijdens een vakantie in Griekenland. De verloving werd op 1 september 2020 aangekondigd. Op 12 december 2020 trouwden ze voor de wet, tijdens een privé ceremonie in St. Moritz, Zwitserland. Helaas konden alleen de ouders van hen beiden aanwezig zijn, vanwege de corona pandemie. Op 23 oktober 2021 trouwde het paar echter alsnog in de Metropolitan Kathedraal in Athene.

Foto ©PPE/Albert Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Deel van groepsfoto ©Keld Navntoft, Kongehuset

Prinses Nina

Nina Nastassja Flohr werd geboren op 22 januari 1987. Ze is een Zwitserse zakenvrouw, erfgename en socialite. Prinses Nina is oprichter en creatief directeur van Kisawa Sanctuary en eveneens oprichter van het Bazaruto Center for Scientific Studies. Beide zijn gevestigd in Mozambique, op het eiland Benguerra. Daarvoor werkte ze als creatief directeur van VistaJet. Deze particuliere luchtvaartmaatschappij werd opgericht door haar vader, Thomas Flohr.

Suggestie

Over welke niet-regerende Royal wil je de volgende keer graag meer lezen? Doe gerust een suggestie ;). Mailen naar [email protected] mag ook.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
30 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een ontzettend mooi en uitgebreid blog! Wat een werk Petra, ik waarder het enorm. Ook leuk om deze royals eens wat beter te leren kennen. Bijzonder om te zien met hoeveel koningshuizen ze verwant zijn en intensieve banden onderhouden.
Heel benieuwd naar het volgende deel van de serie. Was er niet ook een Roemeens koningshuis?

Prachtige foto(‘s) van Prinses Theodora in verrukkelijk, rood strapless !

Wat een ontzettend interessante blog.leuk en indrukwekkend om te lezen. Wat hebben ze veel meegemaakt met een ballingschap, best bijzonderom te lezen, maar het lijkt me een leuk gezin…

Ik hoop zo dat deze monarchie hersteld wordt 🤞🏻

📖 Interessant blog Petra, dank je wel, leest bijna als een spannend familie feuilleton 🤓

Zoals Maribrune ook schrijft interessant om te lezen hoe afgezette en verbannen royals welkom zijn en blijven in Groot Brittannië en ‘gewoon’ uitgenodigd blijven worden door de gehele royale gemeenschap.

Ik vind het leuk om eindelijk het verband eens goed te kunnen lezen over de 3️⃣ Deense koninklijke zussen als je je zelf hierin niet verdiept, fijn zo helder in dit blog.

📰 Een m.i. belangrijke historische aanvulling op uw blog, uit Trouw van 16/1/23:
👉🏼 Het was koning Constatijn zelf die een staatsgreep initieerde omdat een mogelijk aankomende democratische verkiezingsuitslag hem onwelgevallig was 🤔💭

https://www.trouw.nl/verdieping/constantijn-bleef-zich-koning-voelen-ook-al-kreeg-hij-geen-erkenning-van-de-grieken~bac70731/?utm_source=clipboard_internal&utm_medium=referral

Het wordt vooral “mistig” omdat er ook nogal wat “inteelt” is. Huwelijken waren vooral een “zakelijke”aangelegenheid waar nogal wat duitse edellieden “interessant” waren. Duitsland zoals wij het op heden kennen dateert van de 19 de eeuw. Voorheen waren het in hoofdzaak zelfstandige vorstendommen. Zowel in duitsland, oostenrijk , frankrijk tellen geen adellijke titels meer , maar worden ze wel nog als “titres de courtousie” (jawel in het frans want frans was een hoftaal ook in duitsland) – zoals dat zo mooi heet – gebruikt. En … een scharniernaam met of zonder predikaat,het klinkt altijd goed.

🌫️ Mistig…. treffende term wat betreft de ‘royale zakelijke overeenkomsten’ , “inteelt” is idd ook een toepasselijke toevoeging in diverse royale families.

🔦 Zo ging het toentertijd (noodzakelijk en noodgedwongen) zeker – ik denk bijvoorbeeld ook aan het ‘zoeken naar een geschikte echtgenoot’ kroonprinses Juliana – en in het hedendaagse leven vindt dit ook nog steeds plaats.

☝🏼Nog meer geleerd vandaag 👉🏼 “titres de courtousie”…. Wow wat een mond vol, ik was bekend met de Franse taal aan het hof maar had niet direct een link gelegd met Duitsland 🇩🇪

‘Scharniernaam’ 😁 ik ben een nieuw begrip tegengekomen, het woord spreekt voor zich, duidelijk 🙌🏼

Ik geniet ook zeer van uw verhalen en weetjes,
Maribrune & Petra, dank en fijn weekend

voor wie nog meer wil weten : de moeder van constantijn de 2 de, frederika von hannover ( het geslacht dat ooit over engeland heerste) was diegene die de “familiale” cruise organiseerde waar ook beatrix ooit “ongelukkig” naar refereerde.
Nog een laatste weetje : Von hannover is ook het geslacht dat prinses caroline een “koninklijke ” ipv prinselijke status bezorgde.

ℹ️Fijn deze verrijkende informatie Maribrune, voor mij in aanvulling op MKM ook welkome 🧩 🧩 om de context beter te leren begrijpen.
Was prins Philip mogelijk ook aanwezig op de bewuste cruise? 🚢

Nog een mooi weetje aangaande prinses Caroline, heeft ze toch nog “iets” overgehouden aan haar laatste huwelijk.
Ik vond Caroline vroeger erg mooi en interessant, helaas is mijn indruk van en idee over deze dame veranderd, een tragisch overkomend leven heeft ze tot nu toe achter de rug.

Er waren eigenlijk 2 cruises in 1954 en 1956 in hoofdzaak met ongehuwde deelnemers. de tweede is ietwat in het water gevallen letterlijk dan en is vervangen geweest door een verblijf op korfou.
Philip en elisabeth -gehuwd in 47 – hadden al andere zorgen aan hun hoofd want elisabeth was al koningin (1952).
het is wel degelijk ” titres de courtoisie”. Excuses was een typfout.
Ps : de”verlichting” (18 de eeuw) heeft frankrijk en zijn taal op de kaart gezet destijds en hun filosofen bv voltaire waren graag geziene gasten bij de europese leiders. Het frans deed zo zijn intrede aan de hoven ook in landen waar het niet verwacht wordt.

💡aha! Djw

💡U heeft me aangezet tot onderzoek en lezen mbt koning Constantijn en de door hemzelf toegekende achternaam ‘van Griekenland’.

👑 Op Royalblog.nl lees ik nog een enkele mooie aanvulling op uw blog ( 11/1/23 – even doorscrollen naar beneden ⬇️ tweede blog ).

Offtopic ➡️ Het Royalblog.nl van 27/2/23 is overigens ook interessant te lezen, o.a. een stukje over de kindertijd van prins Bernhard 😉

Mooi overzicht!
Philippos en Pavlos hebben gekozen voor zeer rijke echtgenotes, die daarmee de jetsetlifestyle van de familie overeind kunnen houden. Want koning Constantijn had slechts een zeer beperkt vermogen, en leefde met name van de erfenis van koningin Anne Marie.
De acteercarrière van prinses Theodora heeft eigenlijk weinig body gekregen.
Overigens zou koning Constantijn ook tenminste één buitenechtelijk kind hebben. Is daar meer over bekend?

Last edited 10 maanden geleden by zita

Wat een mooi overzicht Petra, wat een werk al die data en andere gegevens en de foto’s erbij, ik vind het super interessant om allemaal te lezen.

Wat een gedetailleerd overzicht weer. Dank hiervoor Petra. De goede banden met de Europese royals zijn overduidelijk en de Grieken (waarvan de meesten nooit in Griekenland hebben gewoond) hebben hun zaakjes prima voor elkaar, deels door goede kontakten in de hoogste kringen, maar zeker ook door gevoel voor zaken doen en door met regelmaat met hun internationale jetset leven in het nieuws te blijven. Ik zie ze bijv vaak voorbij komen in de Spaanse society magazines. Ik denk dat er zowaar royals zijn die hen soms benijden, daar zij voluit kunnen genieten van het royale jetset leven, zonder de lasten en plichten naar hun land. Dat zij zich steevast (kroon)prins(es) blijven noemen, terwijl de kinderen van bijv Prins Joachim van Denemarken hun titel zijn kwijtgeraakt, vind ik zelf op zijn minst merkwaardig, maar toont weer dat zij door andere royals nog steeds voor vol worden aangezien.

Wat een uitgebreide blog en lekker overzichtelijk geschreven, dank daarvoor Petra. Wat een mondiale familie met zo veel nationaliteiten en ondanks alle perikelen sterk verbonden gebleven met de meeste koninklijke huizen. Mooie mensen trouwens, eigentijds en goed gekleed, altijd leuk om naar te kijken, want het oog wil ook wat….

Kon het niet zo direct terug vinden in tekst maar interessant te weten is dat vele ex royals “welkom” waren in vk na verbanning dit omdat de meeste monarchien “verwant” zijn aan het britse via queen victoria die haar vele kinderen aan europese en russische troonopvolgers koppelde.
In het geval van constantijn 2 was hij bovenop een neef van philip mountbatten ( von battenberg) , de echtgenoot van the late queen elisabeth, die als prins van griekenland was geboren.

Andreas , de vader van philip duke of edinburgh en de grootvader constantin 1 , van koning constantin 2 waren broers. Constantin 2 (wiens familie hier besproken wordt) heeft destijds zijn vader paul opgevolgd als koning.

Wat een mooi en uitgebreid overzicht, dank! En weer wat geleerd vandaag.

Dank Petra, voor dit mooie zeer uitgebreide verhaal. Vraag: blijven voormalig koninklijke families hun officiële titels als prins en prinses houden, of is dat een volksmond- erkenning? Zij hebben toch deze taak en functie niet meer en zijn dan toch burger? Een afgetreden president blijft natuurlijk deze bekendheid ook lang houden.

Het is volksmond-erkenning. Toen de koning werd verbannen, was Griekenland nog niet gelijk een republiek. Dus toen was Constantijn nog even koning, maar na de start van de republiek niet meer.